Fotografie Expositie Les 6 Les 2 en 3 Documentair portret Les 1 en 2

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dat wat de dingen zichtbaar maakt
Advertisements

Digitale Onderwaterfotografie
Van uitleggen leer je het meest
PERSPECTIEF RUIMTE OP EEN PLAT VLAK.
Onderdeel van de workshop
brugklas ruimte en perspectief
Ho 6: Motivatie.
INSTRUCTIE 1: Verzamel zoveel mogelijk verschillende soorten gekleurd papier en pakpapier. Vergeet geen zwart en wit papier. Zorg dat ieder van jullie.
Eindopdracht Fotografie (1ste periode) Analyse eigen foto’s
Ruimte & ruimtesuggestie
Licht en schaduw Begrippen klas 1 t/m 3.
Media en creativiteit module 6 Identiteit
Opdracht ‘Rembrandt’ menu.
KUNST Er zijn heel veel soorten kunst,
Door: Jessica Bacuna. De titel is Glamping omdat havo 5 een camping outfit moesten maken, maar het moest ook glamorous zijn.
beeldaspect licht - toon
PRESENTEREN KUN JE LEREN
F O T O – O P D R A C H T.
Clair-obscur / Helldunkel
Lesbrief Kidsbios Nederlands Film Festival Wat is het Nederlands Film Festival (NFF)? Waar denk je aan bij het NFF? Ben je weleens naar het NFF geweest?
Lesbrief Kidsbios Nederlands Film Festival Wat is het Nederlands Film Festival (NFF)? Waar denk je aan bij het NFF? Ben je weleens naar het NFF geweest?
Doelen Na deze les: hebben jullie een indruk van het Gevangenismuseum en wat daar te zien is; weten jullie wat de eindopdracht is en heb je daar ideeën.
Lesbrief Kidsbios. Lesbrief Kidsbios Nederlands Film Festival Wat is het Nederlands Film Festival (NFF)? Waar denk je aan bij het NFF? Ben je weleens.
Lesbrief Jongerenprogramma Nederlands Film Festival Wat is het Nederlands Film Festival (NFF)? Waar denk je aan bij het NFF? Ben je weleens naar het.
Les 2: Mijn beeld Schrijf je verhaal en maak je eigen beeld …
FILMEN MET JE SMARTPHONE Een workshop voor schrijvend journalisten door Annelotte Verhaagen Amsterdam, 7 november
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Henri Cartier-Bresson Eén van de belangrijkste fotografen van de 20 ste eeuw Le moment décisif (het beslissende moment): het moment waar beeld.
Spaanse Meesters 3 Spaanse kunst.
Opdracht: ga voor het bord staan en houd de houtjes vast. Hou je handen zo ver mogelijk uit elkaar en ontdek wat jou spanwijdte is.
Workshop Portret Fotografie. Tips voor betere portretfoto’s 1. Stel scherp op de ogen 2. Gebruik een grote diafragma opening 3. Fotografeer op ooghoogte.
Thema 1 Basisstof 2 tekenen
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Thema 6 Regeling en waarneming Bouw en werking van het oog
BEELDTAAL EN INFORMATIE HOOFDSTUK 3. OOK FILM IS EEN OPTISCHE ILLUSIE 3.1. DE DRANG NAAR BEWEGENDE BEELDEN.
SCHIJN EN WERKELIJKHEID ZIJN DROMEN BEDROG?. INTRO
Maak foto’s van kinderen die tegenstellingen uitbeelden. Opdracht: 1. De kinderen gaan in tweetallen een tegenstelling bedenken die zij willen.
Les 4 Beeldaspecten Drentse Cultuur Academie. Dit gaan jullie doen Jullie kijken naar kunstwerken waarin kleur, lijn en vorm een belangrijke rol spelen.
Lesbrief – Kort Blok 3. Nederlands Film Festival Wat is het Nederlands Film Festival (NFF)? Waar denk je aan bij het NFF? Ben je ooit al naar het NFF.
Lesbrief – Tony. Nederlands Film Festival Wat is het Nederlands Film Festival (NFF)? Waar denk je aan bij het NFF? Ben je ooit al naar het NFF geweest?
Optische illusies. Draait het rad naar links of rechts? 
Zonder licht, is het donker! Dat geldt ook voor schilderijen. Als er geen licht is, dan is het schilderij een zwart vlak! Op een schilderij hoeft een.
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien.
Hoofdstuk 3 Licht en landschap
Hoofdstuk 3 Licht en landschap
Kubisme Een stroming in de kunst vanaf 1900 tot ongeveer 1920
Les De planning Het periodeschrift zal bestaan uit verschillende hoofdstukken: Hoofdstuk 1: Kunstbeschouwing Hoofdstuk 2: Wat zijn aspecten van.
Hoofdstuk 2 Licht en kleur.
bing. com/videos/search
Kaders april 2017 Anneke Manintveld Elly Rietvelt
Licht en schaduw.
Verlies & Rouw September les 3 Mirjam Enderle.
Digi(bord)boek project <titel project>
Licht Wat doet licht?.
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
Persoonlijk Leiderschap
Welkom bij workshop Stilleven fotografie
Losse onderdelen die samen één geheel vormen
De geschiedenis van Sint en Piet.
Ruimtewerking Beeldaspect Ruimte.
Lessenserie kubisme les 1 Theorie en praktijk 2D
MODE BLOK 2 PERIODE 1.
Een briefje uit de hemel? Nevendienst voor jongeren
Zichtbaarheid Creëren
Muzische vorming.
Wat heb je nodig? Een idee en een fototoestel of digitale camera
voorbeeld volgende bladzijde terug
voorbeeld volgende bladzijde terug
Wat gebeurt er als een virus je lichaam binnendringt?
Transcript van de presentatie:

Fotografie Expositie Les 6 Les 2 en 3 Documentair portret Les 1 en 2 Optische illusie Les 4 Heroïsch Portret Les 5 Selfie Les 2 en 3 17e Eeuws portret Expositie Les 6

Volgende week! Portret Gouden Eeuw Attributen

Optische illusie fotografie gezichtsbedrog

Werk in groepjes van 2, 3 of 4 personen een van de voorbeelden uit of gebruik een van de voorbeelden als inspiratiebron voor een eigen verzonnen soortgelijk beeld. Jullie zijn samen verantwoordelijk voor het eindresultaat. Maak eerst een plan voordat jullie naar buiten gaat. Welk voorbeeld willen jullie uitwerken en wat hebben jullie hiervoor nodig…? Maak gebruik van je standpunt, juist heel laag of van boven af…? Als je gebruik maakt van het verschil in afstand tussen mensen / voorwerpen kun je een grappig effect creëren. Iemand die ver weg staat is optisch gezien veel kleiner dan iemand die dichtbij staat.

Vandaag 12.50 Nabespreking op het plein Huiswerk: Attributen meenemen Enkele aandachtspunten: Telefoon wordt alleen gebruikt voor de opdracht Je fotografeert alleen diegene waar je mee samen werkt Bij de buiten opdracht alleen op het schoolplein Actieve werkhouding Houd de doelen van de opdracht in de gaten Bewaar het beeldmateriaal goed op je telefoon Eindexpositie Vandaag 12.50 Nabespreking op het plein Huiswerk: Attributen meenemen

Portret uit de Gouden Eeuw Symboliek & Claire Obscur

Alleen de rijkste mensen konden zich laten portretteren in de 17e eeuw en zij pronkten maar al te graag met hun rijkdom. Ze trokken uiteraard hun mooiste kleding aan gemaakt van duren stoffen met kanten kragen. Ze namen een houding aan die gezag uitstraalde, maar er werden ook attributen gebruikt, voorwerpen waarmee ze hun rijkdom symboliseerden en extra benadrukten, zoals bijvoorbeeld handschoenen, hoofddeksels een zakdoek of een zwaard. Door lichte en schaduw partijen aan te brengen gaven ze het portret meer vorm, creëerden ze een 3d effect, het zo genaamde Clair Obscur effect. Ook trekken de lichte delen in een schilderij extra de aandacht en zo konden ze wat ze het belangrijkst vonden extra aandacht geven. http://www.schooltv.nl/video/waarom-lacht-er-niemand-op-oude-schilderijen-portretten-waren-alleen-voor-rijke-mensen/#q=portret http://www.schooltv.nl/video/het-geheim-van-rembrandt-beroemd-maar-waarom/#q=rembrandt

In twee of drietallen fotograferen jullie elkaar in de stijl van de 17e eeuw. Vervang de oude attributen op de schilderijen door voorwerpen van deze tijd en die bij jou passen. Zoals bijvoorbeeld voetbalhandschoenen, hockeystick, sierraden, hoofdtelefoon, schoolboek, pet. Neem een houding en gezichtsuitdrukking aan die gezag uitstraalt. Keuzemogelijkheid: Maak gebruik van licht/donker contrast (Clair-Obscur) gebruik hiervoor de softbox Clair Obscur Rembrandt van Rijn Statieportret Bartholomeus van der Helst

Enkele aandachtspunten: Telefoon wordt alleen gebruikt voor de opdracht Je fotografeert alleen diegene met wie je samen werkt Je wordt beoordeeld op je werkhouding en je beeldresultaat Houd de doelen van de opdracht in de gaten Attributen Pose Keuzemogelijkheid: Clair-Obscur / licht-donker contrast Bewaar het beeldmateriaal goed op je telefoon Eindexpositie

# Selfie Hoe zie jij jezelf het liefst op de foto? Denk aan: Kledingstijl Pose Gezichtsuitdrukking Achtergrond Standpunt van je camera Licht Eventueel een filter Geen obscene gebaren (vies, vunzig, gangster, seksueel getint)

Documentaire fotografie Documentaire fotografie is een vorm van fotografie die een gebeurtenis vast legt zoals hij is. De beelden worden vaak ondersteund met een verhaal zoals je bijvoorbeeld ziet in het nieuws. Een documentair fotograaf fotografeert zoals het echt is, niet nep. Hoewel een foto eigenlijk altijd een beetje nep is doordat de fotograaf een fragment laat zien van de werkelijkheid doordat hij kadreert, een uitsnede maakt van de werkelijke situatie en dus bepaalt wat hij wel en niet laat zien. Economische crisis Amerika, 1936

Vandaag beginnen we in groepen van 2 met Close up en Wide Wel of geen oogcontact Kleur en zwart wit 12.40 verzamelen bij de gekleurde krukken op het plein Eindigen met een start te maken in groepsopdracht van 5-6 personen waarbij iedereen een keer fotograaf is en de andere keren model Aandacht vestigen op de hoofdpersoon in beeld

Close up en Wide door Martin Parr Een zelfde soort activiteit van dichtbij en veraf. Hoe ervaar je het verschil? In tweetallen fotografeer je twee keer een zelfde soort activiteit. 1x van dicht bij 1x van veraf Let op: Het juiste moment afwachten Het kader, wat laat je wel en niet zien Let op de omgeving, achtergrond Niet achteraf bijsnijden, keuzes maken op het moment van fotograferen

Portret in zwart wit door Celine van Balen Wel of geen oogcontact Hoe ervaar je het verschil? In tweetallen maakt ieder twee portretten in zwart wit Let op: 1x Maak je duidelijk oogcontact 1x maak je geen oogcontact Omgeving Kader, wat laat je wel en niet zien

Aandacht vestigen door Martin Parr Er gebeurt van alles op het beeld, maar welke personen zijn het onderwerp op de foto? Op welke manier vestigt de fotograaf de aandacht op deze personen? In een groep van 5 of 6 maakt ieder 2 foto’s en vestigt de aandacht op de hoofdpersoon door 1x flitst, hoofdpersoon bevindt zich niet in het centrum van het beeld 1x hoofdpersoon in het centrum van het beeld Per situatie is er: 1 fotograaf die regisseert 1 of 2 hoofdpersonen 2 of 3 figuranten

Enkele aandachtspunten: Je wordt beoordeeld op je werkhouding en je beeldresultaat Jouw beeld is het beeld dat jij fotografeert De fotograaf regisseert, geeft aanwijzingen aan het model. Let op dat je de doelen per opdracht verwerkt in je beeld Geen obscene gebaren (vies, vunzig, gangster, seksueel getint) Bewaar het beeldmateriaal goed op je telefoon Telefoon wordt alleen gebruikt voor de opdracht Je fotografeert alleen diegene waar je mee samen werkt

You are Hero’s

Silhouet Hoe doe je dat?

Fotografeer elkaar 2x als held in groepjes van twee Standpunt Pose Gezichtsuitdrukking Achtergrond Silhouet Foto 2:

Enkele aandachtspunten: Je wordt beoordeeld op je werkhouding en je beeldresultaat Jouw beeld is het beeld dat jij fotografeert De fotograaf regisseert, geeft aanwijzingen aan het model. Let op dat je de doelen per opdracht verwerkt in je beeld Geen obscene gebaren (vies, vunzig, gangster, seksueel getint) Bewaar het beeldmateriaal goed op je telefoon Telefoon wordt alleen gebruikt voor de opdracht Je fotografeert alleen diegene waar je mee samen werkt

Zentangle portret ‘en profil’ In drietal maak je van elkaar een contour tekening met behulp van de zaklamp op je telefoon. Een persoon is model, een persoon houdt het licht vast, een persoon tekent de contour van de schaduw na. Rouleer zodat iedereen een tekening heeft van zichzelf. Iedereen individueel tekent in de contour tekening zijn neus, mond, ogen, oren, wenkbrauwen en haarlijn. In je ‘en profil’ schets tekenen je Zentangle patronen met zwarte stift. Zorg dat je neus, mond, ogen, oren, wenkbrauwen en haarlijn goed zichtbaar zijn door de vorm van het patroon aan te passen aan de vormen en door de lijnen dikker aan te zetten.