Project Verordeningen etc.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welke stapeling komt er op ons af?
Advertisements

Ontwikkelingen Zorg John Duinkerke.
Het persoongebonden budget en gemeentelijk beleid Persoons gebonden bekostiging Persoons gebonden bekostiging.
Nieuwe Wmo – Platform VO
De Kanteling een VNG-project over vernieuwing in de Wmo
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Nieuwe Verordening Individuele Wmo Voorzieningen Raadsinformatieavond 17 december 2009.
Zorg nieuwe stijl.
De gemeente zorgt ervoor
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Decentralisaties op Walcheren
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
Op weg naar een solide Pgb in de Wmo en de Jeugdwet
Implementatie Wmo 2015 De Wolden en Hoogeveen
Aanleiding tot verandering
Gemeente Ede.
De veranderingen in de zorg…..
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Charlotte Fruytier Fruytier Arbeidsrecht/Ambtenarenrecht Expertpool VNG-OTD 24/
Charlotte Fruytier Fruytier Arbeidsrecht/Ambtenarenrecht Expertpool VNG-OTD 20/
Informatiebijeenkomst 24 maart 2015 Persoonsgebonden budget.
Informatiebijeenkomst 24 maart 2015 Wmo huishoudelijke ondersteuning.
Zorgverzekeringswet sociale verzekeringen die de risico’s van ziektekosten dekken
Veranderingen in de zorg
Kick off bijeenkomst Inkoop Wmo augustus 2015.
Wmo zorg & ondersteuning in 2015.
PGB jaarovergang Renate van Huizen.
Informatieavonden 2014 PGB en jeugdwet/ WMO/ ZVW.
1.Waarom nieuwe Wmo 2015? -Brede herziening langdurige zorg (Wlz. Zvw en Wmo; -AWBZ (1968) werd te duur; -AWBZ is teruggebracht naar kern (Wlz per 2015.
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Inwonersplein Assen Janine Rinsampessy en Reinald Lijster.
29 mei 2016 Ontwikkelingen Langdurige zorg, 18 september 2014 Peter Bakuwel.
Wmo 2015 stand van zaken VNG Bob van der Meijden 12 juni 2014.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Basistarieven Hulp in de Huishouding 1 en 2 Basistarieven Hulp in de Huishouding 1 en 2 Presentatie 3 april 2013.
Sociale Verzekeringsbank Betaling & overzicht Tim Eijpe Tjitske Nieboer.
Goede Raad voor de RSD Hoe kan de Raad zo vroeg mogelijk in het proces kaders stellen? Hoe wordt de raad meegenomen in het proces? Wat is de betekenis.
Een half uurtje pgb, hoe staat het er mee 16 april 2016 DELFT Duchenne Congres Duchenne Parent Project Frans van der Pas.
1.Kernpunten Wmo voor wat betreft voorzieningen voor zelfredzaamheid en participatie; 2.Wat zijn de aandachtspunten bij belangenbehartiging voor cliënten.
Welkom! Ledenvergadering ChristenUnie De Marne 9 november 2011.
Pgb processen CZ zorgkantoren Midas van den Berk.
MONITOR SOCIAAL DOMEIN Geheel Onderwerpen WMO algemeen WMO onderwerpen Financiën WMO Jeugd algemeen Jeugd onderwerpen Financiën jeugd participatiewet.
Informatieavond oud papier Welkom en inleiding programma.
Decentralisatie - Awbz-begeleiding. Hoe is het nu? De Kanteling; de vraag achter de vraag Eigen verantwoordelijkheid ook in financiële zin Sociale netwerk.
Zorg Verandert. Presentatie SBOG Marijke Hempenius 2 maart 2015.
Haalbaarheid woningbouwlocaties Bij het vermoeden dat er voor een locatie belemmeringen te verwachten zijn, zijn eerst de onderzoeken m.b.t. de te verwachten.
Startnotitie dagactiviteiten 1.Huidige situatie 2.Stip op de horizon 3.Focus bestuurlijke aanbesteding 4.Financiële doelstellingen.
Foto's: fotostudio Van Leuveren persoonsgebonden budget.
WALCHEREN VOOR ELKAAR WOG 4: afronding fase 1 en doorontwikkeling AGENDA 1.Opening 2.Verslag/terugblik vorige overlegtafel 3.Afspraken proces en besluitvorming.
Wmo 2015 en Mantelzorg. Hoe ver staat het? Rijk schiet niet op Juli e kamer? Gegevens cliënten pas in augustus naar gemeente Kadernota mei 2014:
Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 28 juni 2016.
Waarom?  Sociale Agenda De Sociale Agenda  Uitgaan van Maatschappelijke Vraagstukken i.p.v. alleen wet- en regelgeving  Transities.
Het sociale domein Beleidsstukken en concept- verordeningen – WMO 2015 en Jeugdhulp Rekenkamercommissie Brunssum Etienne Lemmens 30 september 2014.
Wmo-team De Wolden en Hoogeveen Contactinformatie
Adviesraad Sociaal Domein
Raadsinformatieavond PGB
Financiering van de zorg
Programma SVB Servicecentrum PGB Trekkingsrecht Mijn PGB Vragen ?
In gesprek met de Raad Transitie Jeugdzorg Remko Iedema
Informatiebijeenkomst IKB
Monitor sociaal Domein
Bijeenkomst zorgtafel J&O
WOG Opening en welkom Mededelingen Verslag vorige keer
De Wmo, de CRvB en Mensenrechten
Adviesraad Sociaal Domein
Deskundigheidsbevordering Intakers
Financiering van het zorgstelsel
WELKOM! 16 maart 2017.
Tariefstelling Wmo 2019.
Update Wmo Raad Twents ondersteuningsmodel woensdag 24 oktober 2018
Financiering van het zorgstelsel
Transcript van de presentatie:

Project Verordeningen etc.

Doel Informeren Ruimte voor verdiepingsvragen Besluitvorming gemeenteraden half mei 2017

Aanleiding Landelijke ontwikkelingen zoals het afschaffen van de eigen bijdrage voor jeugdhulp en de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep; Opgedane ervaringen uit de praktijk.

Proces Start project: 9 juni 2016 Vaststelling beleidsregels: 11/18 april 2017 Behandeling in gemeenteraden: mei 2017 Inwerkingtreding: 1 juli 2017

Betrokken partijen Werkgroep; vertegenwoordiging uitvoering, beleid en juridische zaken. Wmo adviesraden; adviesrol Beleid en uitvoering; input en toetsing POW, richtinggevend

Wijzigingen Wmo (1) Algemeen Gelijkluidende (grotendeels) regelgeving vier gemeenten. Harmonisatie pgb-tarieven en financiële tegemoetkomingen (m.u.v. rolstoeltaxi, taxi en rolstoelbus),uitgangspunt het hoogste tarief Samenvoeging verordening en financieel besluit (CRvB)

Huishoudelijke Hulp Uitspraak CrvB: HH valt onder de Wmo 2015 waardoor onze HHT-regeling niet houdbaar is. Aanbieders zijn betrokken in proces. Afweging maatwerkvoorziening versus algemene voorziening. Conclusie: HH als algemene voorziening niet haalbaar en mogelijk. HH als maatwerkvoorziening en HH Basis (voormalig HH1) en HH intensief. HH Basis en HH Intensief (tarief formeel max. 95% ZIN en tarief informeel € 15,40)

Wijzigingen Wmo (2) Verordening (2) Artikel 12 Persoonsgebonden budget In dit artikel is als gevolg van de uitspraken van de CRvB opgenomen hoe de hoogte van een PGB voor de verschillende voorzieningen wordt vastgesteld. Artikel 13 Bijdrage in de kosten van maatwerkvoorzieningen en PGB’s Dit artikel is opgenomen, zodat voor de cliënt in één oogopslag duidelijk is in welke gevallen en voor hoe lang een eigen bijdrage wordt opgelegd. De eigen bijdrage wordt opgelegd en geïnd door het CAK. Ook de berekeningsmethodiek van het CAK is opgenomen in dit artikel. Artikel 16 Verhouding prijs en kwaliteit levering voorziening door derden In dit artikel is de AMvB opgenomen dat gemeenten de opdracht geeft een vaste of reële prijs te vragen van aanbieders. Artikel 20 Tegemoetkoming meerkosten als gevolg van beperking of chronische problemen In dit artikel worden twee vormen van vergoedingen die vallen onder de Wmo geregeld. Ten eerste de meerkostenregeling voor alle cliënten met een laag inkomen met een beperking of chronische ziekte. Ten tweede zijn in dit artikel de verschillende financiële tegemoetkomingen voor zover mogelijk geharmoniseerd Artikel 22 a en 22b Opschorting betaling uit pgb en onderzoek kwaliteit en recht- en doelmatigheid pgb Deze artikelen bieden de mogelijkheid om bij een vermoeden van fraude de SVB te verzoeken tijdelijk de betalingen van het PGB op te schorten en onderzoek te verrichten. Artikel 23 t/m 23 f Beschermd wonen en opvang Op verzoek van de centrumgemeente Groningen, als uitvoerder voor de 23 Groninger gemeenten van beschermd wonen en opvang, is de exacte tekst van hen in onze verordening opgenomen.

Wijzigingen Wmo (3) Nadere regels Artikel 8 Terugbetaling bij verkoop Dit artikel is ten gunste van de cliënt gewijzigd. Indien de cliënt bij verkoop van de aangepaste woning een bedrag moet terugbetalen aan de gemeente wordt er hierbij wel rekening gehouden met de reeds betaalde eigen bijdrage. Artikel 9 Vervoersvoorzieningen Dit artikel is op het punt van de verstrekking van een autoaanpassing verduidelijkt. Expliciet wordt aangegeven dat er geen auto of rolstoelbus meer wordt verstrekt. Daarnaast is in algemene termen aangegeven dat de auto of rolstoelbus waarvoor een aanpassing wordt gevraagd, wel in redelijke staat moet verkeren en nog langdurig kan worden gebruikt. Artikel 16 Eenmalige uitkering bij faillissement/overlijden Dit artikel is nieuw en ziet op de situatie dat de zorgverlener die een PGB ontvangt, dat inkomen plotseling door het overlijden of faillissement van de budgethouder verliest. De zorgverlener kan dan bij SVB een verzoek indienen om nog maximaal 4 weken te worden uitbetaald, mits er nog voldoende budget beschikbaar is.

Wijzigingen Wmo (4) Niet geharmoniseerd Maximum kilometers collectief vervoer. Leek 21 km en ziekenhuizen Drachten en CS Groningen puntbesteming en de overige WK-gemeenten 30 km. Vervoersvoorzieningen rolstoeltaxi, taxi en rolstoelbus. Dit zijn “oude” voorzieningen en juist afgeschaft in Leek en Grootegast.

Wijzigingen Jeugd (1) Verordening Samenvoegen verordening en financieel besluit (CRvB) Differentiatie pgb-tarieven Begeleiding Individueel en Begeleiding Groep. Pgb-tarieven zijn niet geharmoniseerd met Wmo.

Wijzigingen Jeugd (2) Nadere regels Andere opzet en nadere uitwerking begrippen in afzonderlijke bepalingen. Uitbreiding voorwaarden formele ondersteuning. Deze zijn gericht op borging kwaliteit. Afschaffing vrij besteedbaar bedrag.

Vragen?

Einde