FACTS & FIGURES % milieuvervuiling + broeikas door productie en consumptie voedsel Vlees en zuivel zorgen voor > helft v broeikasgas in NL Rundvlees.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wat is de vee-industrie?
Advertisements

VOEDING Het klimaat verandert. Wat kan je zelf doen? 2012.
START DIA.
Kenmerken van Keurmerken
20 jaar eerlijke handel Duurzame economie begint met Solidaridad.
Machtige internationale bedrijven
Nieuw profiel Groen Wat betekent dat voor onze schoolexamens?
Alles over voedsel Thema: eten en … de wereld om je heen
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Een project in het kader van de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit
Orde in het wereldvoedselvraagstuk Arjan Schoonhoven en Micha Ummels NIBI conferentie 2013.
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Duurzame catering Stad Gent Maaike Breugelmans – Milieudienst.
Thema 2: Voeding en Vertering
Voedingscentrum Bachelor’s Award
Naar een eerlijke voedsel- voorziening duurzame kleinschalige landbouw en fair trade als deel van de oplossing Oxfam-Magasins du monde, Oxfam Solidariteit.
Potverdorie, eet normaal!
Over het vermarkten van milieu bij vlees
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Door Wouter-Jan Schouten WORKSHOP CIRCLE SCAN. Slide no. 2 WOUTER-JAN SCHOUTEN Doctoraal Bedrijfskunde, Erasmus Universiteit 21 jaar bij the Boston Consulting.
Wat voedt jou deel 1..
Lekker en Gezond de Quiz
2 vmbo-T/havo 5 draagkracht, §2 en 3
Les 3 Je bent wat je eet Waar staat er bij jou op het menu?
Max Havelaar.
Potverdorie, eet normaal!
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
LEVENDE OCEANEN Oceanen zijn het prachtige leefgebied van duizenden bijzondere diersoorten. Ook hebben de oceanen een grote rol bij het regelen van het.
Werkgroep Communicatie/BioPassie Willemien van den Broek, WB.. Stylist Food Henk Gerben, consument Evelyn Muller, Estafette/Odin Daniëlle Schols, projectmanager.
GROENTE EN FRUIT Elke dag eten we groente of fruit. Maar waar komt dit vandaan? Vandaag onderzoek jij waar onze appels en tomaten vandaan komen. Ook ontdek.
Tomaten verpakken in tomatenblad 31 januari 2013.
Fairtrade Eerlijke handel. Wat is Fairtrade? Geschiedenis Hoe werkt Fairtrade? Criteria Belangrijke thema’s Fairtrade vandaag in de wereld Verkoopkanalen.
Eten ontdekken met al je zintuigen!
Alle kinderen voedselvaardig Steunpunt Smaaklessen, Wageningen UR.
Boeren en tuinders zijn en blijven betekenisvol voor de samenleving! Hans Huijbers VVD bijeenkomst Bernheze 21 mei.
Wij hebben een infographic gemaakt om de mensen bewust te maken van hoeveel Co2 uitstoot er in hun eten zit. Deze kunnen we bijv. flyeren. Wij hebben.
Opdracht: voeding Koen en Michiel mensen bewust maken om milieuvriendelijker te eten.
Introductieworkshop Rinelle van den Top. Een opwarmer!
De mens en zijn milieu ZW4 Hoofdstuk 4. §1 De mens en het milieu Milieu: de omgeving waarin een organisme leeft Mens en milieu: de mens en zijn omgeving.
Thema Leven Les 5 Metabolisme.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Groen op je bord.
Urban Smart Farm Planten, vissen en schaaldieren kweken in de stad Intensief maar duurzaam Hi-tech + natuurlijke productiemehoden Gezonde, duurzame.
Groen op je bord.
Lesweek 2 Theorie pagina 173 t/m 181 De Schijf van Vijf
Voedingsbeleid [naam school]
Schaarste en voedselverspilling
Welkom Havo 5..
Eet Lokaal 13 oktober 2017.
Factsheet Voedingscentrum
Voedingsbeleid [naam school]
Eén portie sprinkhaan, graag!
Vragen over de film ‘Dier en Industrie’
Introductie Dit is de aarde Dit ben ik op de aarde
Samen Eco-actief! Velt op school.
Thema 9 Milieu.
Melk Laat een melkpak zien. Bekijk en bespreek deze met de leerlingen.
Schaarste en voedselverspilling
Duurzaam ondernemen.
Onderzoekend en Ontwerpend leren
Voedingsbeleid [naam school]
Eiwitten op je bordje Context 1.
Vleesconsumptie en klimaatverandering
Hoofdstuk 3 Eerlijke handel
Schijf van Vijf.
Hoofdstuk 2 Natuur en milieu
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 3 Planet.
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 2 People.
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 4 Profit.
Transcript van de presentatie:

Check je boodschappenmand NWT-Conferentie Basisonderwijs 2016, BiologiePlus

FACTS & FIGURES 20-35 % milieuvervuiling + broeikas door productie en consumptie voedsel Vlees en zuivel zorgen voor > helft v broeikasgas in NL Rundvlees en kaas scoren hoog, kip lager 80% van landgebruik door mensen is voor veeteelt Kaas belastender dan vloeibare zuivel (yoghurt, melk) Ook dranken (fris, alcohol) en bewerkte producten (snacks, koek) zijn milieubelastend

DUURZAAMHEIDSASPECTEN Milieubelasting Broeikasgassen Landgebruik (oa ontbossing) Ecologische voetafdruk (combi van de eerste 2) Watergebruik (fossiel) Energiegebruik Vermesting en verzuring (regionaal) Uitputting grondstoffen Verlies biodiversiteit (oa overbevissing)

VLEES(VERVANGERS) Productie vlees kost meer plantaardig materiaal dan planten zelf eten: 1 kg vlees gemiddeld 5 kg plant Vleesproductie leidt tot broeikasgassen en verzuring Dierenwelzijn speelt een rol Rund- en lamsvlees meeste impact op milieu Rundvlees van vleeskoeien (biefstuk) meer dan melkkoeien (gehakt – 19 kg voer) Kipen ei laagste milieubelasting (2 kg voer) Dilemma: plofkip allerlaagste impact op milieu, lager dan biokip! Vleesvervangers van zuivel net zo! 1 kg kaas = 8 l volle melk Plantaardie eiwitteng verreweg het best!

VIS Overbevissing, bijvangst, beschadiging natuur Sommige soorten nooit eten (blauwvintonijn, paling) Afhankelijk van de locatie van visvangst Afhankelijk van de methode van visvangst of kweek Kweek is niet altijd beter dan vangen! Bijv 1 kilo kweekzalm eet 3 kilo wilde vis Diepgevroren minder CO2 uitstoot dan verse vis (v afstand) Ook vis heeft seizoen

Dolfijnvriendelijk? Onbetrouwbaar! 2 soorten tonijn: Skipjack & Geelvin Skipjack zwemt zonder dolfijnen Geen controle door onafhankelijke partij Producenten mogen zelf kiezen voor logo Onbetrouwbaar!

FAIR TRADE Geen kinderarbeid Geen slavernij Kostendekkende prijs Toegang tot de (NL) markt Hogere inkomsten = investeren (Medewerkers, milieu, onderwijs, gemeenschap) Biologisch vaak fair trade, maar geen garantie

TROPISCHE PRODUCTEN Ontbossing  (monoculturen) verlies biodiversiteit Verdroging en erosie ivm irrigatie Niet altijd eerlijke handel

FRUIT Energieverbruik Van laag naar hoog: Fruit van het seizoen en uit de regio   Bewaarfruit uit Nederland (appel, peer) Fruit per boot aangevoerd (banaan, kiwi)   Fruit in blik en andere conserven (appelmoes)  Diepvriesfruit  Fruit uit Zuid-Europa   Nederlands fruit uit de verwarmde kas in de winter   Fruit uit buitenland, van buiten Europa per vliegtuig (zacht fruit, zoals aardbeien) 

STREEKPRODUCTEN Educatief: weten waar je voedsel vandaan komt Sociaal aspect: contact boer en koper Goed voor regionale economie, boer betere prijs Vaak oog voor dierenwelzijn en landschapswaarde Minder energieverbruik bij seizoensgroente Lokale milieubelasting (verzuring, vermesting, smog) Lagere opbrengst per hectare Vervoer: Beter grootschalig vervoer op grote afstand of veel auto’s van individuen kleine afstanden? Beter transport uit Spanje dan verwarmde kas in NL?

DUS… Vlees/vis/zuivel of plantaardig Welk dier (methaanuitstoot / kg voer) Dierenwelzijn Afstand Wijze van transport Seizoen Productiemethode Kas Bijvangst/overbevissing Ontbossing Bewerkte producten Eerlijke handel

AAN DE SLAG MET LEERLINGEN Voorbeelden (deels opbrengst uit workshop) Bij koken: ingrediënten vergelijken op afstand, productiemethode, logo’s, palmolie etc. Groente/ fruitwijzer: wat hebben we vandaag gegeten? Vergelijken afstand, vervoer, productie methode, veel bewerking etc Wereldbol of –kaart: inkleuren of vlaggen waar producten vandaan komen. Intekenen route per vliegtuig/boot/vrachtwagen. Afstanden berekeken Kwartet van NIBI of zelf maken met vragen over producten Bij les rond regenwoud/oceanen/ bedreigde diersoort: wat zie je daarvan terug in supermarkt?  dichtbij halen, werken vanuit context (supermarkt) naar concepten Documentaire Green: volg een orang oetan en vernietiging diens leefgebied Fair trade… bijv Klokhuis lesmateriaal over kinderarbeid bij cacao (2015)

AAN DE SLAG MET LEERLINGEN Opbrengst uit de workshop: Supermarkt nabootsen op school of NME-centrum Met de klas naar supermarkt Kinderen ‘huiswerk’ opgeven in supermarkt; specifiek ergens op letten, foto’s maken Boodschappen van thuis bekijken, verpakkingen meenemen, vergelijken: doen we dezelfde boodschappen (vlees/vervanger)? En dan dezelfde type producten (merken/logo’s/bio)? Welke keuzes zijn er? Logo’s bekijken, zoeken, vergelijken, uitzoeken wat logo betekent, bedenken wat je belangrijk vindt (waarderen) Logo’s grabbelen, per groepje presentatie geven Smaaklessen, voor elke groep is er een les gericht op consumentvaardigheden (www.smaaklessen.nl) Ook Smaakmissies, verdiepende lesmodules over specifieke productgroepen, gaan m.n. in op de herkomst en duurzaamheid. Kinderen gaan ook op pad naar voedselproducent. In groepjes boodschappen doen voor lunch en duurzame lunch bereiden. Bijvoorbeeld zonder dierlijke producten. Samen eten en nabespreken.

AAN DE SLAG MET LEERLINGEN Opbrengst uit de workshop: Moestuinieren Groene wand maken in de klas Memorie maken Bezoek (biologiesche) boer Werkstukje laten maken over producten, bijvoorbeeld kaas Excursie naar strand: krabben en garnalen vangen, visafslag bezoeken (bijv met de Natuurschool) Onderzoek: waar komt voedsel vandaan? Bijv bij (biologische) boer zelf eieren zoeken of kijken naar koe die wordt gemolken. Projectweek/weken voor hele school in een thema Groep ½: ‘suiker’; via symbolen zoals suikerklontjes visualiseren hoeveel suiker er in diverse drankjes zit. Suikerklontjes-kalender maken. Groep ¾: Pauzehapje erbij en suiker daarin berekenen Groep 5/6: Keurmerken en logo’s erbij. Wat betekenen die? Maak je eigen logo Groep 7/8/: Vervoer, teelt kennis weergeven in grafieken.

AAN DE SLAG MET LEERLINGEN Opmerkingen: Een supermarkt is een heel rijke en bekende context, zeer geschikt voor concept-context benadering. Om vanuit leefwereld van te kinderen te werken. Alle activiteiten kunnen meer of minder uitgebreid of complex worden uitgevoerd. ‘Duurzaam’ bestaat uit zoveel facetten dat het voor volwassenen al lastig is om overzicht te hebben. En niet alle kennis is voor consumenten voorhanden. Een les alleen over groente of afstand of verschil tussen dierlijk en plantaardig is prima Omdat dit over voeding gaat, zijn lessen goed te combineren met gezondheid, voeding, koken enz. Bestaande lessen kun je verbreden / verdiepen zonder hele nieuwe lessen te hoeven maken. Opvallend uit workshop vond ik dat vrijwel niemand sprak over fair trade. Duurzaamheid beslaat People, Planet en Profit, dus niet alleen milieu- en energiefactoren wegen. Naast de supermarkt zijn er ook producten uit andere winkels waar op vergelijkbare wijze naar duurzaamheid gekeken kan worden. Denk bijv. aan electronica (zoals het ‘slechte’ coltan in telefoons en ipads), kleding en cosmetica.

TESTS EN APPS http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-boodschappen/eten-kopen/voedselafdruk.aspx http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-boodschappen/eten-kopen/klimaatweegschaal.aspx Boodschappenhulp dierenwelzijn – Voedingscentrum VISwijzer - Good Fish Foundation Groente en fruit kalender – Milieu Centraal Keurmerkenwijzer – Milieu Centraal

LINKS Informatie www.goedevis.nl www.voedingscentrum.nl https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/ https://groentefruit.milieucentraal.nl/ https://keurmerken.milieucentraal.nl/ www.milieudefensie.nl www.smaaklessen.nl www.natuurschool.nl