De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Eiwitten op je bordje Context 1.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Eiwitten op je bordje Context 1."— Transcript van de presentatie:

1 Eiwitten op je bordje Context 1

2 1.1 Enkele krantenkoppen (les 1)
‘Varken 4880 is een bofkont‘ Volkskrant 01/12/10 Albert Heijn gaat vanaf vandaag zijn varkensvlees vervangen door vlees met een Beter Leven ster. Wat betekent dat voor het varken en voor de consument? 't Is rot, maar vlees is zo lekker’ Volkskrant 28/08/10 De Stichting Wakker Dier voerde deze zomer met succes actie tegen de kiloknallers van C1000. Nu de consument nog, want hij is degene die de dubieuze vee-industrie in stand houdt.... ‘Broodje kaas beter voor kind dan broodje ham’ Telegraaf Ouders doen er goed aan geen ham en andere soorten bewerkt vlees bij hun kinderen op het brood te doen. ‘Helemaal stoppen met vlees is echt niet nodig’ Trouw Wat kun je nog eten als vlees zo slecht is voor het milieu en kaas minstens even vervuilend is? 1.1 Enkele krantenkoppen (les 1)

3 1.2 Rollenspel (les 1) Moeder Anni Dochter Lieke Zoon Sjonnie
Vriendje Max Vader Fred 1.2 Rollenspel (les 1)

4 1.2 Nabespreking rollenspel (les 1)
Vragen: Bepaal voor jezelf met welk karakter jij het grotendeels eens was. Waarom? Wie eet er weleens vegetarisch? Waarom niet? Waarom wel? Wat vind je van elkaars argumenten? Lieke zegt: ’Er niet eens over nadenken vind ik dom en vooral onverantwoordelijk, je leeft toch ook op aarde!’’ Wat vind je daarvan? 1.2 Nabespreking rollenspel (les 1)

5 1.2 Nabespreking rollenspel (les 1)
Wat is eigenlijk een gezonde maaltijd en welke rol speelt vlees daarin? Richtlijn: schijf van vijf - Vlees, vis, vlees-vervangers, zuivel - Bevat eiwitten als belangrijke voedingsstof Functie eiwitten: bouwstof en brandstof Nu gaat het over deze groep 1.2 Nabespreking rollenspel (les 1) 5

6 1.3 Uitwerking 1.3.1 (les 2) B/D A D B C
Argumenten om wel vlees te eten categorie Argumenten om geen vlees te eten Mensen zijn juist gebouwd om vlees te eten! B/D Zielig voor de beesten A Die vegetariers? Allemaal geiten-wollen-sokken-figuren D Veel verzadigd vet in vlees, dat is ongezond en je wordt er dik van! B Mensen zijn alleseters Dieren een fijn leven hebben gehad Vlees heb je nodig Slecht voor het milieu C Vlees is nodig om energie te krijgen Vlees eten is energieverspilling Ik ga niet alleen maar konijnenvoer eten! Wat in vlees zit kun je ook op andere manieren binnenkrijgen Voor 1 kg vlees moet 5m2 oerwoud worden gekapt om soja te verbouwen Door vlees eten onstaan greenhouse gases? Vlees eten zo slecht voor het milieu is In de toekomst komen er alleen maar meer mensen dus is er meer vlees nodig in de wereld 1.3 Uitwerking (les 2)

7 eiwitten! bevat 1.4 Uitwerking (les 2)

8 Om de vraag Mogen we nog wel vlees eten
Om de vraag Mogen we nog wel vlees eten? vanuit milieuoogpunt te kunnen beantwoorden moeten we meer weten van het verband tussen: - vlees(productie) en CO2-uitstoot - en tussen vlees(productie) en landbouwgrondgebruik


Download ppt "Eiwitten op je bordje Context 1."

Verwante presentaties


Ads door Google