is medicatie echt nodig?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
De actieve voedingsdriehoek
Diëtaire behandeling van diabetes mellitus
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
VOEDING EN REUMA.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING
Thema 2: Voeding en Vertering
De Actieve Voedingsdriehoek
Met een goede voeding op naar de Slachte!
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
De invloed van voeding op sportprestaties
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
De voedsel en kracht quiz
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Wat voedt jou deel 1..
Nascholing voor praktijkondersteuners
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Vitaal Burgerschap burgerschap.
Meneer de H. 61 jaar Medische anamnese: Normaal gewicht (BMI: 23,1 kg/m 2 ) Diabetes mellitus Hartkloppingen sinds 2008 ( met medicatie onder controle.
TR90 ® Verander uw leven in 90 dagen. Meer dan een DERDE van de volwassen Europeanen heeft momenteel overgewicht Situatie in de EU
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Rianne v. Heertum Diëtist
VOEDING EN DIABETES.
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
Voeding net iets anders aan de slag Mieke Paleari
Diabetes en Voeding.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Amber Alberda?  Hashimoto  Haar oude levensstijl  Nieuwe ervaringen  Je bent je eigen bouwpakket  Food IQ.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
+ Workshop kennis maken met de experts! Connie Hoek, diëtist.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
 Verschillende vormen van voeding allergieën  Wat is voedselovergevoeligheid  De drie begrippen  Dagrantsoen  Wat is koemelkallergie  Hoe ontstaat.
VOEDING EN DIABETES.
Diabetes.
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
Resultaten Orthomoleculair gewichtsmanagement
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Rol van de diëtist bij de behandeling van diabetes.
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Overgewicht, diabetes en gezonde voeding
Schijf van vijf.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Welvaartziekten Diabetes
Diabetes.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Diabetes mellitus type 2
Koolhydraten.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
Cholesterol en triclyceriden
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

is medicatie echt nodig? Type 2 diabetes is medicatie echt nodig? Hanno Pijl h.pijl@lumc.nl

Lang geleden… fruit, planten, nuten complexe koolhydraten 4.000.000 jr

Opslag van koolhydraat koolhydraten Glycogeen glucose insuline

Er is beperkte opslagcapaciteit koolhydraten Glycogeen Vet glucose insuline vet

Wat later….. Klimaatverandering kouder, droger minder bos, droger grasland toename grote zoogdieren 3.000.000 rr Vlees & vis 20-50% Planten, fruit, nuten Eiwit/(onverzadigd) vet

protein/unsaturated fat De eerste revolutie 1350 cc 500 cc 1000 cc carbohydrate protein/unsaturated fat jaar 4.000.000 2.000.000 200.000

hersenstofwisseling chimpansee mens glucose 25% 8%

Insuline resistentie koolhydraten Glycogeen glucose insuline

Seizoenen en gewicht adipokine productie insuline resistentie minder insuline secretie

Smaak ontwikkeling Groter brein Leonard WR evolution of high fat food

De landbouw graan peulvruchten KOOLHYDRATEN haver rijst gerst gierst erwten olijven rijst gierst tarwe bonen pompoen 7500 BC 2500 BC rijst gierst 3500 BC 8500 BC 5000 BC suikerriet banaan 7000 BC 3500 BC graan peulvruchten KOOLHYDRATEN aardappel cassave Diamond JR in: Guns Germs and Steel, 1997

afname van lengte osteoporose infecties tandcaries vitamine deficienties korter leven reductie van hersenvolume

maakt vestiging mogelijk vergemakkelijkt bescherming tegen roofdieren bevordert economische en technische ontwikkeling stimuleert sociale en politieke organisatie

Industriele Revolutie (1800-)

Raffinatie van voedsel O’Keefe JH. Mayo Clin Proc 79:101, 2004

verborgen suikers

Er is beperkte opslagcapaciteit Koolhydraten suikers Glycogeen Vet glucose insuline

Laaggradige ontsteking cytokines insuline resistentie + adipokines

“Ectopische” vetopslag insuline resistentie insuline deficientie

Overvoeding en diabetes cytokines adipokines ectopisch vet Insuline resistentie Insuline deficientie leeftijd genen epi genoom

Type 2 diabetes mellitus 10-30 jaar insuline resistentie insuline productie serum glucose tijd diabetes diagnose

Wat kunnen we doen??

Stop suiker

Beter niet vervangen door eiwit… Dieten waren isocalorisch, 30% minder calorie dan berekend voor gewichtsbehoud, net zo lang tot er 10% gewicht was verloren. Er staat nergens in het stuk hoe lang dat duurde. De hoog eiwit groep at een beetje minder koolhydraat en een beetje minder vet.

Soms is verzadigd vet zo slecht nog niet…. Forouhi NG, Lancet Diabetes Endocrinol, 2014

Maar onverzadigd (vis)vet is nog beter….

Wees niet te bang voor vet

Voedingsadvies Eet elke dag een handje ongezouten noten Eet ten minste 2x per week vette vis Eet matig vlees (gevogelte of wild) Eet enkele porties groente en fruit per dag Vermijd industrieel geproduceerde voedingsmiddelen Gebruik altijd volkoren graanproducten (met mate) Gebruik olijfolie als dressing en om te braden Drink water/koffie/thee in plaats van frisdrank 30 minuten of meer matige inspanning per dag

Man 58 yr BMI 27,1 kg/m2 25/2/14 18/3/14 6/5/14 2/10/14 8/1/15 15/4/15   Man 58 yr BMI 27,1 kg/m2 25/2/14 18/3/14 6/5/14 2/10/14 8/1/15 15/4/15 HbA1C (mmol/mol) 63 56 47 44 50 Tot chol (mmol/L) 4,2 3.6 3.5 3.4 5.3 TG (mmolL) 9.1 5.7 9.8 4.0 HDL (mmol/L) 0.8 0.9 0.7

Hoog vs laag koolhydraat voeding 6 maanden Snorgaard O, BMJ open Diabes Res Care 2017

Hoog vs laag koolhydraat voeding Snorgaard O, BMJ open Diabes Res Care 2017

Hoog vs laag koolhydraat voeding 12 maanden Snorgaard O, BMJ open Diabes Res Care 2017

Conclusies We hebben ons ontwikkeld als wezens die zo veel mogelijk voedsel opslaan en ongevoelig zijn voor insuline om periodes van voedseltekort te kunnen overleven De landbouw en industriële revoluties hebben ons dieet een leefstijl fundamenteel veranderd We krijgen diabetes van (veel) te veel (geraffineerde) koolhydraten (=suikers) en calorieën in samenhang met erfelijke aanleg Laaggradige ontsteking en opslag van vet op plaatsen waar het niet hoort zijn schuldig Beperking van suiker moet de eerste en allerbelangrijkste stap zijn in de behandeling van diabetes

Eet smakelijk! Leer (genieten van) koken! Neem er de tijd voor Eet met anderen in alle rust Eet smakelijk!