Thema Leven Les 5 Metabolisme.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Stofwisseling.
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Thema 1 Stofwisseling Basisstof 4 K4
B1 Stoffen worden omgezet
Examentraining Biologie
Dissimilatie Levert energie.
Uitwisseling van stoffen met de omgeving
Hoofdstuk 4 Voeding.
We beginnen met een standaard voedselketen….
Ademhaling en Verbranding
Thema 2: Voeding en Vertering
Het Regenwoud De longen van de aarde.
Overzicht van de stofwisseling
Stofwisseling 15 maart 2011.
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Film Gezond eten. Evenwichtige voeding Hoe stel je die samen.
Voedselketen Consument 1e orde Consument 2e orde Consument 3e orde
Wat voedt jou deel 1..
Voeding en vertering 5 Havo.
Energiemanagement Hans Spanjers
Presentatie JKP 7 februari 2003 Voeding bij wedstrijden Baer Selen, 7 februari 2003.
Hoofdstuk 10 Paragraaf 1: Goed geregeld. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken eerste deel paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
Par Bescherming aan de buitenkant: De huid
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Introductie sportvoeding
Voeding. 3 functies van voeding. Opbouw, herstel van cellen Voorkomen van ziektes Energie leveren Doorgaan van lichaamsprocessen.
Leskaart fotosynthese en verbranding Leskaart broeikaseffect
De mens en zijn milieu ZW4 Hoofdstuk 4. §1 De mens en het milieu Milieu: de omgeving waarin een organisme leeft Mens en milieu: de mens en zijn omgeving.
Lever en Nieren Les 1 di 2de uur ’11 Uitleg lever en nieren en opdracht Les 2 wo 3de uur ’11 Uitleg bloedonderzoek formulier, maken.
ANW thema LEVEN 3. Wat is leven?.
Diabetes.
Loesmaye Ismay v.d Wiel. Kurtulus Kaplan. Merve Emik.
Groen op je bord.
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
De spijsvertering BLOKBOEK NATUUR – LES 7.
We beginnen met een standaard voedselketen….
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Verbranding en ademhaling
Stofwisseling (metabolisme), uitdroging en oedeem
Leverancier van de Schijf van Vijf
Diabetes.
Voel je wel in je vel !.
Stofwisseling 4 VMBO KGT.
Gezonde voeding.
Thema 9 : je lichaam werkt
Eiwitten op je bordje Context 2.
dierlijke cel en een plantaardige cel
Lezing Stichting Kind en Voeding
Lezing Stichting Kind en Voeding
Ademhaling en Verbranding
Thema 2 Voeding en vertering
Lezing Stichting Kind en Voeding
Thema 4 Mens en Milieu.
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
Transcript van de presentatie:

Thema Leven Les 5 Metabolisme

Metabolisme = Stofwisseling Uitwisseling van stoffen met de omgeving Eten en drinken: opnemen van voedingsstoffen Ademen: inademen van zuurstof Uitscheiden: afgeven van afvalstoffen (uitademen van koolstofdioxide, plassen, poepen, zweten) Opbouw van lichaamseigen stoffen uit de (verteerde) voedingsstoffen Energie halen uit voedingstoffen voor verbranding

Energie: waarvoor nodig? Warmte: een organisme functioneert optimaal bij een bepaalde temperatuur (warmbloedig – koudbloedig) Beweging: alle spierarbeid vergt energie Hersenarbeid: kost 20% van alle energie! Van denken wordt je moe! Opbouw van benodigde lichaamseigen stoffen

Afgeven van afvalstoffen Afvalstoffen zijn bij ophoping giftig Ze moeten dus tijdig uit het lichaam verwijderd worden Organismen kunnen sterven in eigen afvalstoffen Paracelsus: Eigenlijk is alles giftig (1494-1543) De dosis maakt of iets giftig is Zelfs van water kun je doodgaan

Inname en afgifte in een mens

In leven blijven = recyclen Het lichaam is continu aan het afbreken, opbouwen en vervangen van onderdelen Na 7 jaar zijn alle stoffen + cellen+ weefsels vervangen. Jij bent nu al lang niet meer het lichaam van 10 jaar geleden! Stoffen die je voor die opbouw nodig hebt, moeten dus gezond zijn……..

(één glas per dag is gezond Medi-cijnen in over-dosis Verstoring van de stofwisseling Roken Teveel alcohol (één glas per dag is gezond Zeggen ze!) Versla-vende midde-len. Medi-cijnen in over-dosis Over-gewicht On-gezonde voeding

Bevordering van stofwisseling: Gezonde voeding Ingenomen energie in verhouding met verbruik energie Gevarieerd menu om aan alle voedings-stoffen te komen Vers voedsel dat ‘natuurlijk’ geteeld is, zonder chemische middelen Weinig geprefabriceerd voedsel: teveel zout, vet en additieven

Eten van vlees: lekker! Maar juist? Om 1 kilo vlees te produceren heb je 10 kilo plantaardig voedsel nodig  te weinig voedsel en landbouwgrond op langere termijn Voor 1 kg vlees heb je 100x zoveel energie nodig als voor 1 kg plantaardig voedsel Mestprobleem: veeteelt  90% uitstoot ammoniak. Er komen broeikasgassen vrij: methaan (CH4) Dierlijke vet is slecht voor hart en bloedvaten Dieren worden slecht behandeld in de bio-industrie

Overgewicht: verschillende oorzaken Teveel energie in voeding - te weinig beweging CV: bij lage temperatuur verbrand je meer Airco: bij warm weer eet je minder Later naar bed  meer snacken Veel medicijnen leiden tot overgewicht Stoppen met roken

Biotechnologie en nutrigenomics Biotechnologie sleutelt aan voeding Genetisch: rijst met β-caroteen Toevoegingen: vitaminen – mineralen Commerciële verkoop inheemse producten: innovatie of roof van biologische kennis Is het juist dat kennis over aspecten van leven privé-eigendom is?