BB - Theorie Donderdag 22 september. Vandaa g Aanwezigheid Terugblik vorige week Theorie les Begeleidingsmethoden in de gehandicaptenzorg Afsluiting.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Resultaatgericht Samenwerken
Advertisements

Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
TOTALE COMMUNICATIE.
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
Van visie naar actie.
Opzet van de workshop Kennismaken
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
De Individuele Rehabilitatiebenadering (IRB)
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Trajectbegeleiding Maya Delafontaine 1BaSWC.
De Zavel, net een beetje anders… 17 december 2012 Goudblomme – De Swane – De Zavel – De Eeckhof.
Milieurehabilitatie Hoofdstuk 8.
Naschoolse Dagbehandeling:
Begeleidingsplannen GGZ
Zorgkracht van sociale netwerken
Kernprocessen van de Act methodiek
Samen verder!.
Gentle Teaching.
Doel en taak van de hulpverlening
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Regie over eigen leven..
X-stream les 4 WELKOM. Wat gaan we deze les doen?  Korte terugblik vorige les  Doelen van deze les  Digitale identiteit  Online samenwerken  Eindopdracht.
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
Opvoedstijlen en interculturele communicatie les 4
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
(Ped)agogiek Hoorcollege 7
Oriëntatie op het beroep Kwartaal 1 Week 4
Het Burgerschapsmodel leidt tot een inclusieve maatschappij
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Drentsestraat 14 – 3812 EH Amersfoort – Tel. (033) – Fax (033) – Wijk en Psychiatrie.
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
C liëntondersteuning in de Wmo. Definitie 1.Ondersteuning gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie 2.Ondersteuning bij het verkrijgen.
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
Oog voor Jongeren met een licht verstandelijke beperking Jopie Nooren Voorzitter Raad van Bestuur Lunet zorg 3 september 2012.
BB - Theorie Donderdag 27-oktober. Vandaa g A en A Terugblik vorige week: Toets cijfers Lesstof hoofdstuk Kwaliteit van leven Kwetsbaarheid in de zorg.
BB - Theorie Donderdag 3 november. Vandaa g A en A Terugblik vorige week: cijfer terug? Sturen versus loslaten Nieuwe hoofdstukken Omgaan met agressie.
Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.
Professionalisering en intervisie
BB - Theorie Donderdag 15-september.
Samen de psychische gezondheid in Nederland verbeteren
Dagondersteuning (WMO – algemene voorziening) Overgang
Vandaag Aanwezigheid Presentaties psychiatrie en verslavingszorg Theorie les Begeleidingsmethoden in de ouderenzorg Afsluiting.
Wat is jeugdwelzijnswerk?
Resultaatgericht Samenwerken
Vzw Metgezel Doelgroep Troeven Aanbod. Vzw Metgezel Doelgroep Troeven Aanbod.
Ontwikkelingspsychologie 16september
Begeleiden van een zorgvrager
BB - Theorie Donderdag 6-oktober.
Doelen behalen met activiteiten
Wat is DRAMA??.
Beleving tijdens het sterven
BB - Theorie Donderdag 10 november.
Kwalitatief onderzoek naar de ondersteuningsbehoefte van brussen binnen Stichting Abrona Sanne Klomp Sociaal Pedagogische Hulpverlening
Visie ontwikkeling 10 mei 2017.
Begeleiden Les 8.
Diversiteit en integratie
Mensen met verstandelijke beperkingen in de samenleving
Thema 4 Integratie van mensen met een verstandelijke beperking
Wmo beleid in de Drechtsteden
Thema 4 Integratie van mensen met een verstandelijke beperking
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
Begeleiden Les 9.
Zorgleefplan.
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
B1 – k1- w2 Vertrouwensrelatie en persoonlijke verzorging Sem 1.
Transcript van de presentatie:

BB - Theorie Donderdag 22 september

Vandaa g Aanwezigheid Terugblik vorige week Theorie les Begeleidingsmethoden in de gehandicaptenzorg Afsluiting

Terugblik vorige week Quiz Kahoot.it

Opdracht Vroeger en nu Tijdlijn Middeleeuwen-----vanaf

Belangrijke verandering in de geschiedenis Medisch model Gericht op verpleging Ontwikkel model Stimuleren in ontwikkeling Ondersteuningsmodel Stimuleren om eigen invulling

De stem van cliënten met een beperking Ondersteuningsmodel Participeren in de samenleving, Hun leven mogen zij zoveel mogelijk op eigen inzicht eigen mogelijkheden eigen kracht Inrichten. Iedere cliënt heeft een persoonlijk ondersteuningsplan. De zorg/hulpverlener is een gesprekspartner van de cliënt die goed moet luisteren naar de hulpvraag en de wensen van de cliënt.

Hulpvraag van cliënten met een beperking Hulpvraag van de cliënt staat centraal Wensen en behoeften omschrijven Lichamelijk Verstandelijk Sociaal Scholing Werk Vrijetijd Combinatie van Inventariseren van de hulpvraag Het verduidelijken van de hulpvraag, om de betekenis te achterhalen. Niet altijd makkelijk: geen hulpvraag hebben Hulpvraag is niet realistisch. Tegenstrijdig Doorvragen kan boosheid of teleurstelling bij cliënten oproepen

Hulpvragen veranderen Veranderende leeftijd en ontwikkelingsfase van cliënten Cliënt leert met zijn beperking om te gaan Regelmatig evaluatie tijdens cliënten besprekingen.

De relatie tussen cliënten en begeleiders veranderd. Van verzorger/beschermer naar een contactpartner Goed kunnen luisteren naar de wensen Kunnen inspelen op situaties Daadkrachtig en creatief zijn Kennis Verbonden voelen met de cliënt

Je begeleiding is afgestemd op wat individuele cliënten aangeven aan behoeften Wederkerigheid betrokkenheid Mate van afstand en nabijheid Bewust zijn van gevoelens en opvattingen Normalisatie: mensen met een beperking moeten een gewoon leven kunnen leiden, alleen specifieke ondersteuning als dat nodig is. Integratie: Mensen met een beperking hebben recht op een plaats in de samenleving, te midden van anderen. Participatie: mensen met een beperking nemen als volwaardige burgers actief deel aan wat er in de samenleving gebeurt. Fysieke : wonen en/of werken tussen `gewone` mensen. Functionele: gebruikmaken van voorzieningen in de buurt. Sociale: innemen van een gelijkwaardige positie als ieder ander.

Begeleidingsmethoden in de gehandicaptenzorg Opdracht : lees blz. 14 en blz. 15 Maak verschil in 2 begeleidingsmethoden, supported living en Gentle teaching Zie je verschillen en overeenkomsten? Supported living: Cliënten worden ondersteund bij het (leren) functioneren in de situatie van hun keuze. Als hulpverlener ben jij veel in contact met mensen uit het netwerk van de cliënt. Hier werk je zoveel mogelijk mee samen Doel: kwaliteit van leven van mensen met een beperking te vergroten. Richten op wat mensen wel kunnen en ondersteuning wat cliënten willen leren. Gentle teaching “vriendelijk aanleren”. Door het ontvangen van menselijke waardering komen cliënten uit hun isolement. Gaat uit van onderlinge afhankelijkheid en gelijkwaardigheid. Gaat uit van onderlinge afhankelijkheid en gelijkwaardigheid tussen cliënt en begeleider.

Begeleidingsmethoden in de psychiatrie en verslavingszorg Opdracht: In groepjes van 3. Maak een samenvatting van een subhoofdstuk (blz. 16 t/m23) Presenteer je samenvatting Vroeger en nu Beroepsgroepen in de ggz en het zorgleefplan + Verslavingszorg Hulpvraag van psychiatrische en/of verslaafde cliënten Begeleidingsmethoden en benaderingswijzen 1 e deel tot agressie Begeleidingsmethoden en benaderingswijzen 2 e deel vanaf agressie Ieder groepje schrijft/typt een samenvatting van zijn hoofdstuk en levert dit in voor 29-9

Afsluiting Vandaag Gehandicaptenzorg Volgende week Jullie presenteren de samenvatting Begeleidingsmethoden in de ouderenzorg