Lectoraat ‘Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking’ Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Dr. Maaike Hermsen Prof. dr. Petri Embregts Dr. Lex Hendriks.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
Advertisements

Professional in Beeld Henk Meijer Ontwikkel het jonge talent in het Westland Docenten professionaliseren en leerlingen plukken de vruchten.
Resultaatgericht Samenwerken
Uitdagingen voor een divers personeelsbeleid
Fontys Centrum voor Ondernemerschap maart 2013
Feb 2014 Leiderschap & Professionele Ruimte Joost van der Stoep Organisatiewetenschappen (VU Amsterdam) Organisatie en Personeelsbeleid Rijk (BZK)
Welkom The Future State of Lean
HOGESCHOLEN IN DIALOOG Dag van de kennisuitwisseling 19 januari 2010
Professionaliteit.
WIE STAAN VOOR U? Sandra Klokman Noor Bosch RIBW
Zelfregie Grote doorbraken komen altijd voort uit cliënten acties en initiatieven. De overheid, de instellingen en de professionals lopen altijd achter.
Ouders en Kinderen Centraal
De relatie tussen logistiek en veiligheid
De eerste vijf maanden Henk Nies, Vilans, 1 maart 2010, Utrecht.
ENKELE ONTWIKKELINGEN IN DE ZORG. INLEIDING Belangrijkste ontwikkelingen Vergrijzing Ontwikkeling huishoudens Ontwikkelingen in de zorg 2 IBA Studiemiddag.
Intreerede Dr. Petri Embregts
Hoofdstuk 2 De fundamenten van individueel gedrag
Integraal Gezondheids Management in het MKB Kansen en Weerstanden Horeca Gouda
Adaptief onderwijs.
POP Implementeren Mobiliteitsfonds HBO Inleiding Els Frigge.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
HULPVERLENERS OVER ‘A’CTIVERING Peter Raeymaeckers Salman Baig M. 1 BaSwA
Gedrag in organisaties, 10e editie
In de frontlinie tussen hulp en recht 1 van 18 Hoofdstuk 8 De organisatie en de menselijke maat of: Hoe steunt de organisatie de uitvoering van de frontliniewerkers?
Vraaggerichtheid als beoordelingscriterium Margo Trappenburg USBO (UU) iBMG (EUR)
Regionale betrokkenheid bij de beroepskolom Een casus… Dag van de Beroepskolom 5 oktober 2012.
Binden van Professionals? Niet doen!
Recht in de roos?! Waardegebaseerde professionalisering en effectiviteit 14 oktober 2009 BINCdag - Gent.
prof. E.O.J. Jans m.m.v. Prof. Drs. K. Wezeman Dr. Van Dijk 20e druk
Herstelondersteunende zorg in Nederland
Themabijeenkomst 1oktober 2009
Medezeggenschap levert op Ondernemersontbijt TPN West 17 maart 2011 Pieter van der Have.
Gesloten residentiële jeugdzorg als veilige haven
Sjiera de Vries Lector Sociale Innovatie en Verscheidenheid Sociale Innovatie.
Kansarmoede Lien Anseele 1BaOC.
De bijdrage van HRM bij het oplossen van actuele politievraagstukken
Dossier Empowerment.
Les 1 Harrie Manders (sidekick Erne Thuys)
Jeroen Schumacher, senior adviseur
Bijeenkomst 6 Rotterdam, 00 januari 2007 Lesopbouw 7 i.p.v. 9 lessen! Les 1 & 2: Context Les 3 & 4: karakterschets team Les 5, 6 & 7: Organisatorisch.
Bijeenkomst 2 Ethiek 3, Normatieve professionaliteit
Hostmanship Wat is het? Waar gaat het om?
Terugblikken en vooruit kijken Irene van Bokhoven & Nienke Foolen invoerteam Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming Jeugd in Onderzoek 2016.
Naar een zelfredzame samenleving Congres van het LOO SPH SPH Nieuwe Stijl Lezing: Jan Hoogland GH Zwolle, 4 november 2011.
1 Leefstijl en gedrag Hoe verander ik? Drs. Marloes Hogenelst GZ psycholoog Medische Psychologie
Landelijke Beroepsvereniging Coördinatoren vrijwilligerswerk Corry Baarsma, lid van bestuur AGORA Regiocoördinator vrijwilligerswerk bij grote zorginstelling.
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Hervorming Langdurige Zorg Transitie Vivent Thuiszorg Terug naar de Bedoeling.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
OUDERS CENTRAAL ( ER)KEN MIJ EN MIJN KIND Lectoraat ‘Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking’ Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Drs. Joke van.
Slimmer organiseren Evalien Verschuren, Bonnie Visser Haike Jacobs, Ellen Loykens CJG Beijum, Molendrift.
Optimalisering van de zorg voor thuisverblijvende cliënten met een psychische problematiek Referentiewerk en intervisie als ondersteuning en deskundigheidsbevordering.
Organisatiemet zelfsturende teams  1. Waarom  Mensen willen graag zelf beslissingen nemen en (mede)verantwoordelijk zijn  Direct in overleg met de.
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
Decentraal roosteren binnen een zelfsturende organisatie Praktijknetwerk arbeidstijden en roosteren
Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.
Resultaatgericht Samenwerken
Opbrengst Themadiner 6 oktober 2016
‘Aan de slag met ouders als onmisbare partner’
Disclosure belangen NHG spreker
De nieuwe professional ‘Wijkwerker informele zorg’ in de WIJ-teams
WAT IS HET MAATSCHAPPELIJK MIDDENVELD 1
Welkom Workshop Ervaringsdeskundigheid Werken binnen het I.H.T.
12.2 Totstandkoming van een wet
De toekomst van internationalisering: een afstemming tussen visies
1. Uitgangspunten van de behandeling
Nivel Zorg rondom het levenseinde van mensen met een verstandelijke beperking.
Menslievende professionalisering Methodisch werken bij Amerpoort
Project dementievriendelijk Veenendaal
Onderzoeksproject Service’
Transcript van de presentatie:

Lectoraat ‘Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking’ Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Dr. Maaike Hermsen Prof. dr. Petri Embregts Dr. Lex Hendriks Drs. Noud Frielink MENSLIEVENDE PROFESSIONALISERING VAN (TOEKOMSTIGE) BEROEPSKRACHTEN Inleiding Training Menslievende Zorg

Opzet bijeenkomst Achtergrond onderzoek ‘De menselijke maat van de zorg’. Belangrijkste resultaten onderzoek. Filmfragment WIT.

Achtergrond onderzoek Ontwikkelingen in de zorgverlening. Grotere differentiatie aan zorgvragen. Extramuralisering en integratie. ‘Zorg op maat’ vraagt om verandering in competentie van beroepskrachten – nadenken over professionaliteit.

Achtergrond onderzoek Wat maakt iemand tot een goede professional? Professionalisering van beroepskrachten moet gedreven worden door menslievendheid. Goede zorg heeft een relationele kern.

Definitie Menslievendheid “Menslievendheid is vakkundigheid ingebed in medemenselijke betrokkenheid. Het is een kern- of grondwaarde die op een aantal niveaus kan worden nagestreefd; in de relatie met cliënten, in teams en in organisaties. Een uitnodigende context vormt een noodzakelijke voorwaarde voor de ontwikkeling van een menslievende houding.”

Begeleider in de zorg “Menslievende zorg is eigenlijk de zorg in zijn puurheid, onder de verzakelijking die is opgetreden. De zorg is een bedrijf geworden. En als je dat allemaal weghaalt, al die franje, en je kijkt gewoon naar de mens en daarbij zijn zorgvraag, dat is menslievende zorg.”

Marktwerking blokkeert doelmatige zorg Marktgerichte zorg levert half miljard op Marktwerking in zorg? Nee! Met een marktgerichte aanpak lukt het ons beter onze zorgvisie te realiseren De markt is de zorg een zorg Dhr. Klink dreigde met opstappen om marktwerking Regeringspartij toont bedenkingen bij marktwerking in de gezondheidszorg Marktgerichte benadering leidt tot heftige reacties in VU medisch centrum Taboe op marktwerking zorg kost geld PvdA tegen verdere marktwerking in zorg

Film Draadstaal

Achtergrond onderzoek Stelling: door invoering van de marktwerking in de zorg staat aandacht voor menslievende zorg aan cliënten onder druk. Stelling: marktgerichte zorg is de toekomst.

Achtergrond onderzoek Onderzoeksdoel was in kaart brengen van: Oorzakelijk verband tussen verzakelijking van de zorg en inkrimping ruimte voor menslievende zorg. Belemmerende en bevorderende factoren om menslievende zorg te bieden. Negatieve en positieve gevolgen van marktwerking in de zorg.

Belangrijkste resultaten Oorzakelijk verband verzakelijking – inkrimping ruimte om menslievende zorg te bieden? Ja, ‘de zorg is business geworden. Daardoor wordt het moeilijker om in te spelen op zorgbehoeften van de cliënt’ Nee, creativiteit, flexibiliteit, inventiviteit als manieren om te ontsnappen aan beheersbaarheid en verantwoording

Belangrijkste resultaten Bevorderende factoren voor bieden menslievende zorg: Professionele houding Betrekken van netwerk Team Organisatie

Belangrijkste resultaten Belemmerende factoren bieden menslievende zorg: Gemis van zorgend netwerk en zorgende maatschappij. Organisatie van zorg gaat ten koste van directe zorg.

Belangrijkste resultaten Negatieve gevolgen van de marktwerking: Beheersdrang van en controle door de organisatie. Toenemende bureaucratie. De zorg getypeerd als markt.

Belangrijkste resultaten Positieve gevolgen van de marktwerking: Overlegcultuur is voorbij. Beter aansluiten op de vraag van de cliënt. Protocollen en regels bieden bescherming.

Belangrijkste resultaten Conclusie: begeleiders ervaren dat het steeds moeilijker wordt om in te spelen op de (zorgbehoefte van de) cliënt en te investeren in direct contact en betrokkenheid. De motivatie en arbeidsvreugde zijn groot; hoe blijven we gemotiveerd?

Filmfragment WIT