Nagalm van de Romeinen, of dageraad van de Vroege Middeleeuwen? F.Diederik op 19 januari 2015 ter gelegenheid van het eerste symposium in het Huis van.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De dieren in Madagaskar
Advertisements

Handel en marketing hoofdstuk 9
De tafel Servetten leggen
Portugese Arlequim Door Gea Stoop April 2008.
Vanaf oktober verkrijgbaar: Muiswerk Uitdrukkingen 1
Gelukssymbolen.
Vergroting.
Godsdienst.
Gemaakt door: Koen en Jasper
voorwoord Ik hou me spreekbeurt over muren omdat:
Mind De waarneming bestaat uit parallelle reeksen indrukken. Deze indrukken zijn eigenschapwaarden die uitgezet kunnen worden in meerdere dimensies. Een.
Compositie Begrippen klas 1 t/m 3.
Kosmische Stralen Boodschappers uit het Heelal Ad M. van den Berg Kernfysisch Versneller Instituut Rijksuniversiteit Groningen
Hoofdstuk 1, §3 … de antwoorden
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Restauratie van een plattegrond met een plan voor verversing van het grachtenwater in Amsterdam (1759) Stadsarchief Amsterdam Afdeling Restauratie Oktober.
Paragraaf 2 Een gebied in kaart.
Europa wordt christelijk
Stepnet Oorspronkelijk ontworpen als DE WEEKKRANT: “een selectie uit Trouw en de Volkskrant voor de Tweede Fase van HAVO en VWO”.
44 Doosjes (1) Lengte, breedte, hoogte meten Inhoud berekenen
De Germanen.
De abdij van Fontenay.
Tafelcursus U-10 & U-12.
Tafelcursus U-14 en hoger
en zitinstructie neemt u plaats op uw stoel en
Vragen over gelezen stof Wat is een liedboek? Aan welke regels van de 17e eeuw hield de schrijver/dichter van deze liederen zich? Wat is een zeemanslied?
Paragraaf 3.5 Griekse kunst.
Paragraaf 1.4 Leven van de landbouw.
Verschillende Bouwstijlen
Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort.
Kijk op de Colorado Rivier
Etalages.
Les 1: Mijn vondst Zoek, bekijk en onderzoek je vondst…
Gecijferdheid 2 (Meten 1 – ME144X) week 3
Assortiment dat wat er te koop is.
H4 Statistiek Beelddiagram
Aanleggen bestrating Niveau 1 en 2 Wedeo.
Taalkennis les 4. Vragen 1 Met welke taal is het Fries het meest verwant? En het Nederlands? Hoe noemen we de taalfamilie waar Nederlands en Zweeds samen.
De Vroege Middeleeuwen: een voorspoedige tijd?
Ns. opdracht 3 Echografie. Wat is echografie ? 3D 2D Echografie is een onderzoek waarmee afbeeldingen gemaakt kunnen worden van vrijwel alle organen in.
Evaluatieonderzoek VVTO Engels Kees de Bot Sieneke Goorhuis BCN/RUG.
Dirk leven in een middeleeuwse stad. Hoe maak je een middeleeuwse stad? Activiteit 1:  Foto’s van nu vergelijken met afbeeldingen van vroeger;  Zoeken.
Inhoud Lengte, oppervlakte en inhoudsmaten. Tijd..
Spreekbeurt Handbal Door Rianne.
RoboCup Junior Bouwen van een robot voor de RCJr lessen Versie
Plantverbanden.
CURSUS VECTORISEREN Januari 2017 Peter Hagenaars.
AANLEG BOUWKUNDIGE ELEMENTEN
De gulden snede in de kunst
Paragraaf 4.4 Het ontstaan van machtige staten
Kennismaking met programmeren
presentatie Geschiedenis van de computer en het internet
Bereken de inhoud van de kubus en balk
Werktuigen voor grondbewerking en grondverzet
Quiz Zaalhockey VHC.
Het NAP versie 2 Normaal Amsterdams Peil
Het NAP versie 1 Normaal Amsterdams Peil
Onze geschiedenis.
Omgaan met een rollator
Infographics Wat is de functie van infographics en hoe haal ik belangrijke informatie uit ze? NU Nederlands 2F.
Thema 2 blok 2 EGYPTE: EEN BEROEMDE FARAO. Welkom bij: een beroemde farao Je ziet hier het dodenmasker van Toetanchamon.
STAPPENPLAN WERKPLEKINRICHTING
Instructie onderwerp SmartArt-afbeelding met foto's tegen een rode achtergrond (gemiddeld) Ga als volgt te werk als u de SmartArt-afbeelding op deze dia.
De Vroege Middeleeuwen: een voorspoedige tijd?
De Lange Max, Koekelare Tekst: Wikipedia
Foto 1:(appartementengebouw) balkon in vorm van schip Foto 2: foto 3:
Kwantitatieve kenmerken
Gebruik van SNP-merkers in fokwaardeschatting
Moodboard Kleurijke woonstijl
De bodem leeft!.
Transcript van de presentatie:

Nagalm van de Romeinen, of dageraad van de Vroege Middeleeuwen? F.Diederik op 19 januari 2015 ter gelegenheid van het eerste symposium in het Huis van Hilde.

. HILDE Een onbekende dode in de opgraving, die eenmaal tot leven gebracht in de reconstructie, schreeuwde om meer aandacht voor haar leven en dood

 Dendrodatering van het (voorlaatste?) huis, gecombineerd met verwachte levensduur, kwam niet verder dan 330 AD. Had Hilde wel op dit terrein geleefd?

 Behalve Ernst Taayke hadden niet veel mensen verstand van inheems aardewerk, dus konden de opgravers ook hier geen datering na 330 aan hangen.

 Maar Rob van Eerden wil nu echt weten welke sporen en materialen in de vierde eeuw geplaatst kunnen worden

 items in database; 330 tekeningen, foto’s etc.

 1Rand type: vijf hoofdtypen werden onderscheiden; A, B, C, D en E  2Steilte: ’a’ is vlakliggend en ‘d’ is vrijwel rechtop. Extra toevoegingen als ‘facet’, of ‘verdikt’ geven extra informatie.  3Afwerking: ‘recht’ en ‘rond’ konden worden gecombineerd met versieringsgegevens als ‘kabel’, ‘kartel’, ‘vingertop’, ‘vingertop-nagel’ et cetera.  4Diameter van de rand werd aan de buitenzijde gemeten.  5Centimeters bewaard: de lengte van de bewaarde rand werd genoteerd.  6Percentage bewaard: een formule waarbij het percentage van de bewaarde lengte ten opzichte van de oorspronkelijke omvang wordt bepaald als indicatie voor de fragmentatie.  7aPot type: hiervoor werd de indeling gebruikt die eerder door de schrijver werd geïntroduceerd.  7bmateriaal: steen, glas, import TS, inheems, etc.  8 Hals type: zie voor deze typen de betreffende afbeelding.  9Overgang rand naar schouder: scherp, rond en flauw werden als criterium gebruikt.  9awas die overgang voorzien van een schouderknik, werd ‘sk’ toegevoegd.  10Buikvorm: scherp (knik), rond en ovoide bleken toereikend voor vrijwel alle keramiek.  11Hoogte totaal: de totale hoogte van voet tot rand.  12Breedte; dit is de maximale buikomvang van de pot.  13Breedte in cm onder de rand: is het aantal centimeters dat de grootste buikomvang zich onder de rand bevindt.  14Bodemtype: zie hiervoor het schema.  14bDe diameter van de voet.  15Afwerking boven: ‘ruw’, ‘glad’, ‘gepolijst’ waren de meest voorkomende afwerkingen.  16Afwerking onder: naast de hierboven gemelde afwerkingen werd ‘besmeten’ vaak aangetroffen.  17Oor: de aanwezigheid van een of meerdere oren wordt hier aangegeven.  18 Verschraling: ‘pot, plant, sand, shell’ of een combinatie daarvan; ‘invis’ als er geen zichtbaar materiaal was.  19Verbrand?: hier wordt ‘ja’ of ’nee’ ingevuld.  20 Kleur buiten: hier worden ook de Engelse woorden in combinatie gebruikt, zoals ‘orbe’ voor ‘orange-beige’.  21Bijzonderheden: een open veld voor ieder denkbaar opvallend fenomeen.

 Aanvang van de nederzetting zeker nog niet in de eerste eeuw en de Friese vormen lopen tot 250 of zelfs iets later door

 Er is wel degelijk een vondstgroep die tot nog toe is onderbelicht:  blauwgrijs gedraaid aardewerk

 Op veel aardewerk uit de vierde en vijfde eeuw komen richels en ribbels voor in Midden Duitsland. De potten met een manchetrand kennen ook parallellen in het Mittelelb-Saale gebied.

 In het oorspronkelijke rapport is hoegenaamd geen aandacht geschonken aan de honderden kilo’s natuursteen