Huisvesting Sarah De Baets Julie Cokelaere. Huisvesting 1. Algemene Informatie 2. Rollenspel.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ons kijken/denken over armoede beïnvloedt ons handelen.
Advertisements

Hoofdstuk 3A: Wonen in de stad
Initiatief Bijstellen Analyse Evaluatie Probleemstelling Netwerken
PERSPECTIEF WELZIJNSSCHAKELS Stedelijke en plattelandsarmoede.
1 Sinds Evolutie van 2000 tot 2010 Huurprijzen : 50% Gezondheidsindex : 15 % Informatie : - Crise du logement à Bruxelles.
Sarah De Baets Julie Cokelaere
‘Nee zeggers’ – bewoners die niet meedoen
GOED WONEN van LEVENSbeLANG! Ouderenweekcampagne 2011.
Een project van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen vzw i.s.m. de lokale besturen.
Leeftijdsvriendelijke gemeente: een hefboom voor actief ouder worden
Advent 2013.
Inleiding De ene is de andere niet
Aanbevelingen voor een woonbeleid gericht op het tegengaan van armoede en sociale uitsluiting Wonen in armoede.
Onderzoek naar de mogelijkheden voor de integratie van de particuliere huurmarkt in het Vlaams Woonbeleid Sociaal huren en privaat huren.
CULTUREEL KAPITAAL ?????? Je eerste keer weet je niet wat je te wachten staat om dat je het niet kent. De eerste keer dat ik naar het toneel ging was.
Public design – Concept 1 Pascal Burggraaf Pim Donkerlo Joris van Laernhoven Binnenhofje.
Verbist, G., & Vanhille, J. (2012). Een simulatie van huursubsidies voor huishoudens in Vlaanderen: een verdelingsanalyse. CSB berichten, (1), Geraadpleegd.
Huursubsidies Kimberly Deseure.
Welzijn in de huisvesting Verslag van een ronde-tafel gesprek.
Welzijn in de huisvesting
SOCIAAL HUREN IN VLAANDEREN Sien Winters. INLEIDING 1994: iedereen heeft recht op behoorlijke huisvesting 1997: recht opgenomen in Vlaamse Wooncode Sociale.
Sien Winters. Een kleiner wordende markt in handen van vele kleine verhuurders Een diverse groep met gemiddeld zwak en zwakker wordend profiel De private.
Vermaatschappelijking van zorg
Naar een aanbod voor de vlaamse private huurmarkt.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Armoede huisvesting.
Hoorzitting de Commissie voor de Transversale Aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden van de Senaat 11 mei 2015 Julien Van Geertsom.
Armoede is … Sieg Monten
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Huurbeleid Woningstichting Nieuwkoop
Community Land Trust (CLT). nieuw woonmodel bedoeld voor mensen met een laag inkomen goedkoper: door enkel de woning en niet de grond te verkopen bestaat.
| Hospitawonen Platform Hulpverlening Gentbrugge/Ledeberg 8 december
1 Richting nieuwe Woonvisie Den Helder Raadscommissie S&B 23 november 2015.
Community Land Trust (CLT). FILMPJE CLT BRUSSEL nieuw woonmodel bedoeld voor mensen met een laag inkomen goedkoper: door enkel de woning en niet de grond.
Vluchtelingen, de uitdagingen voor Hasselt
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
Kinderarmoede bestrijden via betaalbare en, kwaliteitsvolle dienstverlening Magda De Meyer Voorzitter Vrouwenraad.
Naar een versterkt recht op wonen Knelpunten en mogelijkheden voor een versterkt recht op wonen in de OCMW - praktijk.
1 - 7/7/2016 De klimaatsubsidie en gelijke kansen.
Preventieve woonbegeleiding De praktijk vanuit OCMW Ravels.
Armoedeweb kerngegevens. Werk is een buffer, maar lost armoede niet op: 95% van de werkenden leeft niet in armoede,
Bewonerscongres VIVAS 26 november 2016
Magda De Meyer Voorzitter Vrouwenraad
Vrouw zoekt man Door onze werkwijze is Liever prive één van de snelst groeiende dating sites van Nederland en dagelijks zijn er vele nieuwe aanmeldingen.
Zelfstandig vanuit Werkloosheid
Focus op “Ouder worden in je buurt” Feedback
Crowdfunding.
‘Aan de slag met ouders als onmisbare partner’
Lokaal, Sociaal en Beleid Een problematiek in viervoud
Welkom Zoek- en wachttijden Gemeente Noordenveld Door: Thea Lourens
1. Kan je alleen aan wetenschap doen of heb je anderen nodig?
Lokaal loket kinderopvang
Kristof Heylen en Sien Winters 18 maart 2014
Kansarmoede in de kleuterschool
KINDVRIENDELIJKE WOONOMGEVING
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Raadscommissie 8 mei mei 2014
Kato bruyneels, Lore Driessens
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
In België leven meer dan anderhalf miljoen mensen
Assertief zijn Hoofdstuk 25 VZ Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Lokaal loket kinderopvang
Help want armoede is niet fijn.
Helpt basisbereikbaarheid vervoersarmoede de wereld uit?
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik heel graag zou willen
Zorgwonen Zorgcafé 24 september 2018 Thomas Goethals
Nee Ja Nee Ja Nee Ja Nee Nee Ja Ja
Semantisatieverhaal: Kennen jullie de legende van ‘de rattenvanger van Hamelen’? De legende is het wonderlijke verhaal dat eeuwenlang doorverteld is. In.
Semantisatieverhaal: Kennen jullie de legende van ‘de rattenvanger van Hamelen’? De legende is het wonderlijke verhaal dat eeuwenlang doorverteld is. In.
Transcript van de presentatie:

Huisvesting Sarah De Baets Julie Cokelaere

Huisvesting 1. Algemene Informatie 2. Rollenspel

Mensen in armoede 2 grote problemen: 1. Financiële en gezondheidsproblemen 2. Sociale en psychologische problemen

Financiële en gezondheids problemen Armoede Slechte huisvesting Ziekte Hoge dokters kosten Dure medicijnen

Sociale en psychologische problemen  Stress  Bedreiging stabiliteit van het gezin  Kinderen verlaten vroeger het huis = weg familiale sfeer  Kinderen worden soms geplaatst  Weinig sociale contacten  Kinderen bang om vriendjes mee te brengen naar huis  Discriminatie en uitsluiting  Verhuurders weigeren te verhuren aan steuntrekkers (vb. OCMW)

Getuigenis “ Ik heb alle bureaus gedaan maar ze zeggen dat er niets is als ze horen dat ik bij het OCMW ben voor budgetbegeleiding. Het feit dat ik werk heb, helpt niet. Elke keer voel ik me zo vernederd. Ik ben zo vaak afgewezen en gefrustreerd dat ik bang geworden ben om verdere stappen te zetten om te zoeken". (Getuigenis van Christophe, Welzijnsschakel 'T Hope).

2 manieren voor huisvesting: Sociale woning Private huisvestingsmarkt

Sociale woning Huisvestingmaatschappij Sociaal Verhuurkantoor OCMW en Vlaams Woningfonds

Huisvestingsmaatschappij Inschrijven voor sociale woning Te weinig sociale woningen=> wachtlijsten: geduld hebben! Voorrang: mensen met een handicap en mensen die in die gemeente wonen Woonwensen

Sociale verhuurkantoor = SVK Huren gewone woningen en appartementen en verhuren die dan aan woningzoekenden Inkomen en herhuisvestingsnood bepalen rangorde Huurprijs niet aangepast aan woning, maar wel goedkoper dan een normale huurprijs

OCMW en Vlaams Woningsfonds Verhuren ook sociale woningen Vlaams Woningsfonds: gezinnen met minimaal 2 kinderen

Voordelen en nadelen sociale woningen Voordelen:  Proper  Goede staat  Prijs wordt soms aangepast aan inkomen  Goedkoper Nadelen:  Te weinig woningen  Te lange wachtlijsten

Private huisvestingmarkt Waar: particulier verhuurder Voordelen:  Niet lang wachten op woning Nadelen:  Tevreden zijn met woning die in minder goede staat is  Niet proper  Te duur  Woningen liggen in achtergestelde buurten, dichtbij fabrieken, zonder winkels, zonder openbaar vervoer,…  Worden rapper uit woning gezet

Dialoog M. "Nu hebben wij wel nog wat problemen met ongedierte. Wij hebben dat ontdekt een paar weken geleden en wij hebben daar wel iemand voor, eens gaan vragen, onze onderburen. Zij heeft ook hetzelfde probleem in feite. Maar bij ons is dat hier zit het vol met ongedierte, en zij heeft er maar een paar, maar wij hebben er wel heel veel. En daar moet zo rap mogelijk iets aan gedaan worden. Ja, nu zijn er, de plaatsen waardat de nesten zitten, hebben we zo een doosje geplaatst met pilletjes in, waar dat ze allemaal naartoe lopen. I. Dat zijn mieren ofzo, dat ge hebt? M. Neen, kakkerlakken. En dat is wel een ramp. I. En wat zegt de huisbaas daarvan? M. Die weet dat niet. Nee, allez, wij waren wel van plan geweest om dat te zeggen maar, Bernard zei ook: zouden we dat wel zeggen tegen hem? Het zou kunnen dat we daar problemen mee krijgen ofzo, maar dat ongedierte, die zat hier al. I. Waarom heb je juist schrik dat ge het niet zou durven zeggen aan de huisbaas? M. Nee, omdat ze misschien denken van: ja, die mensen die verzorgen hun eigen niet, of het is gelijk wat. Maar, dat ongedierte zat er al … Maar ja ge hebt schrik dat ze …. Ze zetten ons buiten gewoon. En dat kunnen we ons niet permitteren"…

Feiten en cijfers Onderzoek van het Steunpunt Ruimte en Wonen gezinnen recht op een sociale woning onder hen krijgen er geen: zoeken woning op particuliere markt gezinnen staan op wachtlijsten

Feiten en cijfers Sociale woning:  Betalen gemiddeld € 258 per maand (woning is doorgaans beter) Particuliere markt:  Betalen gemiddeld € 431 per maand (betalen dubbel zoveel voor woning die doorgaans slechter is) Verhouding sociale woningen en aantal private huishoudens was in 2004: 6,3% en op Europees niveau: 17,3% (Nederland: 34% en Frankrijk: 17%)

Samenlevingsopbouw Organisatie die samenwerkt met groepen Opkomen rechten Aanpakken problemen en omzetten in oplossingen Subsidie overheid Vereniging zonder winst

Over de zulle Lokaal project tussen ‘ T Hope en Samenlevingsopbouw Doel? Kansarmen een stem geven in het lokaal woonbeleid Resultaat? 9 tal basisvereisten

9 tal basisvereisten: Bekendheid huisvestingsdienst Wegnemen van drempels Luisteren naar de kansengroepen Sociale dienst Rechten en plichten van huurder/verhuurder Communicatie rond premies Klusjes dienst Structureel overleg Sociaal verhuren

Getuigenis "Ik heb altijd geprobeerd om alles zelf op te lossen. Ik wist niet dat er diensten bestonden, die je kunnen informeren. Bijvoorbeeld dat je aan je huisbaas kunt vragen om bepaalde zaken te herstellen...”

Dankuwel voor uw aandacht