Islamitische staat extremisme. 1.Fundamentalistisch: IS is salafistisch. Dat wil zeggen dat ze enkel Koran en interpretaties aanvaarden van de eerste.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Radicalisering moslimjongeren als uiting van verzet
Advertisements

CHAPEAU, MIJNHEER FILLON !!! Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 02/2010.
Dilemma’s en perspectieven
Inspirerende gedachten
IN DE KERK M/V. GEVOELIG ONDERWERP Wat staat er voor je op het spel?
3.4 Islam en Europa kenmerkend aspect: het ontstaan en de verspreiding van de islam La Mezquita, Cordoba, Spanje.
De islam.
De Islam.
Begin Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet
H3:§ 4:p Begin van de islam Mohammed een jonge handelaar kwam omstreeks 570 NC ter aarde Trok mee/leidde.
Woorden uit de woestijn
Waarom de Bijbel en niet... de Koran?.
De Islam, religie van een wereldrijk
Het Midden Oosten.
Iran.
Paragraaf 5.6 Islam.
Opdracht 1 Missionarissen en lokale vorsten die de nieuwe godsdienst en kerk wilden gebruiken om hun eigen macht te versterken. Voorbeeld van een goed.
Luisteren omdat … Wat waren de gevolgen Moest men bang zijn? Kon men naar iets uitzien? Lesprogramma: 1. De vragen van de vorige les 2. Filmfragment met.
Wat geloven de wereldgodsdiensten?
Dilemma’s en perspectiev en Lespresentatie Daan Rijpkema, Anouk Donkervoort & Hans Udo.
10. De Islam.
De Islam Par 4.4.
Priscilla, Manoek, Monique & Merel
Deel 3: Politiek in de Griekse stadstaten
Jij, God en je kind.
Christendom. STICHTING: Het Christendom begon ongeveer jaar geleden in wat nu Israël is. STICHTER: Jezus van Nazareth. BELANGRIJKE GESCHRIFTEN: De.
Woord van Leven Maart 2015.
De wereld van de islam HB p46-49, cursus p19-31.
DE VROEGE MIDDELEEUWEN
Fundamentalisme.
Zingen Vers 1 Geef vrede, Heer, geef vrede,
OORLOG OF VREDE?. OORLOG OF VREDE? ER IS EEN TIJD OM LIEF TE HEBBEN EN EEN TIJD OM TE HATEN. ER IS EEN TIJD VOOR OORLOG EN EEN TIJD VOOR VREDE. PREDIKER.
De vroege middeleeuwen, 500 – 1000
Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd We lezen: Handelingen 17: , 1 Timoteüs 2: , 2 Timoteüs 3: 15 – 16 De preek gaat over:
1. Algemene info.
V OLKEN, STATEN EN CULTUUR Linda hennkes en Eva Tetteroo uit 3hd.
Vrijheid.
 - Inleiding  - Monotheisme  - Twee Naturen  - Als Rechter  - Als Verlosser  - Als Mens, Leraar en Vriend  - Als Idool.
Waarom bekeert Clovis zich tot christendom?
Vrucht van de Geest THEMADIENSTEN DE INNERLIJKE GESTELDHEID VAN CHRISTUS.
H3.4 De verbreiding van de Islam
Rauw en troosten.
Nieuw Begin. Voorbeeld: Rosj Hasjana, het joods nieuwjaar De wisseling van de jaren en daarmee de jaartelling is niet bij alle culturen identiek. Volgens.
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
Islamitische Godsdienst. 1. ALGEMENE DOELSTELLINGEN: De lln. persoonlijk te ontwikkelen op lichamelijk, geestelijk, moreel, mentaal en emotioneel vlak.
Vorige keer sprak Jan over: Waarom is de geest uitgestort? We zijn gekocht met een doel. God wil door jou heen zijn vrucht aan de volkeren geven.
Turkije bij de EU?. Waarom wel? 1) In 1959 Turkije vraagt het associatielidmaatschap voor de EEG aan.
Een gat in ons evangelie?
Monniken en ridders 5.4 De opkomst van de Islam
Israël en het Midden-Oosten
§ 3.4 Verspreiding van de Islam
10. De Geest, het woord en gebed
De verbreiding van de islam
Wat de sabbat ons te zeggen heeft (Inleiding) Zondag 38
1. Algemene info.
Monniken en ridders 5.4 De opkomst van de Islam
De vroege middeleeuwen
Isa Zonder toedoen van een man uit Maria geboren Sprak vanuit de wieg Deed grote wonderen Deed geen zonde Boodschapper van God Niet de zoon van God.
Paragraaf 4.2 De expansie van de christelijke wereld
Les 3 Geloven in Allah Wat doe ik hier vandaag?
BEDRIJFSCULTUUR.
BEDRIJFSCULTUUR.
De Islam Circa 610 n. C..
Cursus 5.3 : Het ontstaan van de Arabische Wereld 1 BB Lesweek 2
…is een interkerkelijke stichting die plaatselijke kerken helpt
Begin Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet
Licht voor Syrische vluchtelingenkinderen in Libanon
Transcript van de presentatie:

Islamitische staat extremisme

1.Fundamentalistisch: IS is salafistisch. Dat wil zeggen dat ze enkel Koran en interpretaties aanvaarden van de eerste drie generaties na Mohammed 2.Conservatief: Ze zijn heel behoudsgezind; VB. vrouwen blijven thuis, dienen vooral om veel kinderen te krijgen. Hiërarchische structuren. Modernisme (zoals van het Westen)= slecht… 3.Leven van angst. ZE zijn zelf bang. (Westen, verlies van macht, invloed, geloof), maar vooral zaaien ze angst. Denk aan aanslagen, onthoofdingsvideo’s…

4. Vijandig wij-gevoel: WIJ (IS) = goed. Tegenover ZIJ (= de rest van de wereld. Zowel het westen, als ruimdenkender moslims als andersgelovigen als…) 5.Geobsedeerd ten koste van eigen persoonlijkheid: IS-strijders zetten de idee van de groep boven hun eigen ideeën. Ze zijn zelfs bereid zichzelf letterlijk ‘op te offeren’ voor het idee (zelfmoordaanslagen) 6.Extremistisch agressief: onthoofdingen, aanslagen...

7. De idee boven de menswaardigheid plaatsen. Voor de idee van het kalifaat zijn ze bereid om andere mensen, mensenrechten… op te offeren. Ze draaien ook hun waardenschaal om. (koran: liefde, tolerantie, eerbied voor het leven, maar IS moordt wel in naam van Allah…) 8.Integristisch optreden. IS vindt dat anderen zich maar moeten aanpassen, ook als ze niet akkoord zijn. (Andersgelovigen moeten zich bekeren, vluchten of sterven…)

 Doel van IS:  Stichten van een kalifaat (oorspronkelijk in Irak en Syrie, daarna in heel de wereld). verder doel: delen van Jordanië en Libanon te veroveren om zo de Palestijnen te gaan bevrijden  Oorsprong van IS:  Al Qaeda in Syrië. (plaatselijke afdeling die zichzelf omvormde tot IS). Oorspronkelijke leider: al-Zarqawi.  Sharia: Islamitische wet, manier van leven. Gebaseerd op Koran, maar ook op het leven van de profeet, interpretaties van vooraanstaande islamitische geleerden… Elke groep van moslims heeft zjin eigen interpretatie van Sharia.

 Kalifaat: Kaliefen en kalifaten behoorden sinds de afschaffing ervan begin 20ste eeuw tot het verleden. Nu wil IS een nieuw kalifaat stichten met aan de top een kalief.  Een kalief wordt door vertegenwoordigers van de gehele gemeenschap aangeduid en dient universeel geaccepteerd te worden. Die hoogste gezagspersoon heeft bovendien als taak orde te waarborgen en de sharia correct te laten toepassen. De kalief heeft wereldlijke en religieuze macht..  Gadi (of qadi): islamitische rechter.