Optimalisatie van enzymatische testen voor de analyse van sulfiet, L-ascorbinezuur en glucose in voedsel Kürt Bultinck Biotox, Jabbeke.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verplichte practica natuurwetenschappen
Advertisements

-Glucuronidase (GUS)
Enzymen Hoofdstuk 6.
Molairiteit Klas 4.
2. Hoe zuur is azijn? 2.1 Wat is azijn?
Zuur/Basen titratie Stap voor stap Rekenen.
Indeling enzymen.
Instrumentele Analyse
Interactie tussen stof en licht
B1 Stoffen worden omgezet
Kinetica Opgaven ter voorbereiding van het practicum en bespreking van het practicum.
Chemie: Practicum IJzerzandsteen
Waarom enzymen? Hun werking
mol molariteit percentage promillage ppm
percentage promillage ppm
5 VWO Hst 8 – zuren en basen.
Kun je complexe problemen oplossen.
Berekeningen aan redoxtitraties
In vivo fluorescentie van NADH in gist
Assimilatie en dissimilatie
Paragraaf 3.1.
Titreren 4GT Nask2 Hoofdstuk 6.6.
4.5 Samenstelling van mengsels
KULeuven: fermentatie van hydrolysaat
Food or Fuel H3 Grondstoffen.
Spijsvertering door enzymen
Voortgezette assimilatie =
Biochemie 2 Chemische reacties en enzymen
Chemisch rekenen voor oplossingen
Verdunningen berekenen
Bouwstenen van het leven
Wet van Lambert en Beer.
Molariteit Molariteit concentratie van stof X [X] = Eenheid molair M
Practicum titreren.
1 Casus 2 Kleurstoffen in voeding Inleiding Wat is de functie: 1)Het product aantrekkelijker maken. 2)De oorspronkelijke kleur teruggeven.
Spectrofotometrie Interactie tussen stof en licht.
HOOFDSTUK 6 ZUREN EN BASEN
Basisstof 2 Enzymen Chemische reacties verlopen traag Bij een hogere temperatuur - bewegen de moleculen sneller - daardoor botsen ze harder op elkaar -
Scheikunde theorie klas 1
Rekenen met concentratie
Scheikunde Niveau 4 Jaar 1 Periode 3 Week 1
H6 Zuren en basen.
12.2 Stofwisselingsprocessen Autotroof: Organismen die uit anorganische moleculen hun benodigde organische moleculen kunnen maken Naam van dat proces:
Karakterisering van tannines uit tropische planten door middel van spectrofotometrie Stagegever en stagementor: prof. dr. ir. Geert Janssens & dr. Marta.
Bepaling van ethanol in biologische monsters met behulp van statische headspace en gaschromatografie met vlamionisatie detector Jan De Rycke.
Theo Jacobi We beperken ons tot de grootheden die wij als amateur wijnmakers meten.
VALIDATIE VAN EEN PHADIA 250-SYSTEEM VOOR DE BEPALING VAN TRYPTASE Naam: Christiaens Céline Afstudeerrichting: Medische Laboratoriumtechnologie Stageplaats:
Development of a protocol on residue analysis of disinfectants after application on surfaces Iris Provoost Joffrey Chenu Kaat Van Oostveldt.
“Statistiek, is dat moeilijk?”
De eilandjes van Langerhans en de bijnieren
Wat zegt een steekproef?
Scheikunde Chemie overal
Chemie Overal , hoofdstuk 2.5
Stoffen transport tussen cellen en hun omgeving.
Blokje aan de veer Uitrekking (cm) Gewicht (N)   Meting 1.
Betrouwbaarheidsinterval
Zuur base titratie Methode om concentratie bepalingen te doen Nodig
Basisstof 2 Enzymen Chemische reacties verlopen traag
Zuivere stoffen en mengsels
Test van de compendiummethode voor Cl2 in aanwezigheid van CO2
voorbeeld verband pH – zuurgetal
Vertaling van: John Hattie – Visible Learning for Teachers
12.2 Stofwisselingsprocessen
Hoofdstuk 3 Wat gaan we doen? Terugblik Doel van vandaag Nieuwe stof
Hoofdstuk 2 Wat gaan we doen? Terugblik Doel van vandaag Nieuwe stof
Zuur base titratie Concentratie bepaling Onbekende oplossing zuur
Hoofdstuk 2 Wat gaan we doen? Terugblik Doel van vandaag Nieuwe stof
Test van de compendiummethode voor Cl2 in aanwezigheid van CO2
Berekeningen aan redoxtitraties
Bemesting van bodem en substraat
Transcript van de presentatie:

Optimalisatie van enzymatische testen voor de analyse van sulfiet, L-ascorbinezuur en glucose in voedsel Kürt Bultinck Biotox, Jabbeke

Overzicht Principe Principe Analyses Analyses Bepalingen Bepalingen Resultaten Resultaten Conclusies Conclusies Sulfiet L-ascorbinezuur of vitamine C Glucose

Principe Reproduceerbaarheid Reproduceerbaarheid Herhaalbaarheid Herhaalbaarheid Juistheid van de controle Juistheid van de controle Juistheid van het spiken Juistheid van het spiken Opstellen van een validatiedossier gebeurt aan de hand van:

Analyses 3 bepalingen met 3 verschillende matrices: Sulfiet (rotsjes, sinaasappelsap en koekjes) L-ascorbinezuur of vitamine C (pannenkoeken, sinaas- appelsap en poeder afkomstig van vitamine C- supplementen. Glucose (pannenkoeken, sinaasappelsap en confituur)

Bepalingen Pipetteer in een cuvet Blanco (mL) Staal (mL) Reactiemengsel 2* 1,0001,000 Staal-0,100 Demiwater2,0001,900 Oplossing 3 0,0100,010 Meng en lees de absorbanties af na ongeveer 5 minuten. Start de reactie na toevoeging van: Oplossing 4 0,0500,050 Meng en lees de absorbantie af na 30 minuten. Sulfiet

Bepalingen Pipetteer in een cuvet Blanco (mL) Staal (mL) Oplossing 1 (37°C) 1,0001,000 Staal0,1000,100 Demiwater1,5001,500 Spatel met ascorbaatoxidase één spatel - Meng en incubeer gedurende 6 minuten bij 37°C. Roer om de 2 minuten 5 seconden met de spatel. Lees de absorbanties af en start de reactie door toevoegen van: Oplossing 3 0,1000,100 Meng en plaats de cuvetten bij 37°C. Lees de absorbantie af na 15 minuten. Vitamine C

Bepalingen Pipetteer in een cuvet Blanco (mL) Staal (mL) Oplossing 1 1,0001,000 Staal-0,100 Demiwater2,0001,900 Meng en lees de absorbantie af na 3 minuten (A1). Start de reactie na toevoeging van: Oplossing 2 0,0200,020 Meng en lees de absorbantie af na 15 minuten. Glucose

Resultaten Sulfiet Vitamine C Rotsjes (mg/kg) Sinaasappelsap (g/L) Koekjes (mg/kg) Gemiddelde450,014750,78 Standaarddeviatie7,110,00217,14 % variatiecoëfficiënt 15,7914,2214,06 Reproduceerbaarheid Pannenkoeken (mg/kg) Sinaasappelsap (g/L) Poeder (mg/kg) Gemiddelde2704,30, ,9 Standaarddeviatie275,90, ,8 % variatiecoëfficiënt 10,2013,554,05

Resultaten Glucose Glucose Reproduceerbaarheid Pannenkoeken (mg/kg) Sinaasappelsap (g/L) confituur (mg/kg) Gemiddelde13727,832, ,3 Standaarddeviatie5282,680,036855,02 % variatiecoëfficiënt 38,481,152,92

Resultaten Sulfiet Vitamine C Rotsjes (mg/kg) Sinaasappelsap (g/L) Koekjes (mg/kg) Gemiddelde41,83330,013361,5 Standaarddeviatie7,170,00174,416 % variatiecoëfficiënt 17,1313,197,18 Herhaalbaarheid Pannenkoeken (mg/kg) Sinaasappelsap (g/L) Poeder (mg/kg) Gemiddelde2416,80, ,3 Standaarddeviatie338,770,011400,7 % variatiecoëfficiënt 14,026,114,70

Resultaten Glucose Herhaalbaarheid Pannenkoeken (mg/kg) Sinaasappelsap (g/L) Confituur (mg/kg) Gemiddelde13727,832, ,3 Standaarddeviatie5282,680,036855,02 % variatiecoëfficiënt 38,481,152,92

Resultaten Sulfiet Juistheid controle Theoretisch sulfietgehalte Gemeten sulfietgehalte % terugvinding Meting 1.1 0,30,29799,00 Meting 1.2 0,30,29899,33 Meting 1.3 0,30,303101,00 Meting 1.4 0,30,29899,33 Meting 1.5 0,30,29799,00 Meting 1.6 0,30,29498,00 Gemiddelde99,28

Resultaten Vitamine C Juistheid controle Theoretisch vitamine C- gehalte Gemeten vitamine C- gehalte % terugvinding Meting 1.1 0,20,158179,05 Meting 1.2 0,20,163281,60 Meting 1.3 0,20,160480,20 Meting 1.4 0,20,158179,05 Meting 1.5 0,20,159579,75 Meting 1.6 0,20,162481,20 Gemiddelde80,14

Resultaten Glucose Juistheid controle Theoretisch glucosegehalte Gemeten glucosegehalte % terugvinding Meting 1.1 0,50,494998,98 Meting 1.2 0,50,494998,98 Meting 1.3 0,50,493198,62 Meting 1.4 0,50,495799,14 Meting 1.5 0,50, ,18 Meting 1.6 0,50,492398,46 Gemiddelde99,06

Resultaten Sulfiet % terugvinding Rotsjes 1 114,03 Rotsjes 2 101,50 Gemiddelde107,77 Standaarddeviatie8,86 Koekjes 1 91,87 Koekjes 2 103,86 Gemiddelde97,87 Standaarddeviatie8,48 Terugvinding spiken Vitamine C % terugvinding Poeder 1 87,30 Poeder 2 81,97 Gemiddelde84,64 Standaarddeviatie3,77

Resultaten Glucose Terugvinding spiken % terugvinding Confituur 1 14,69 Confituur 2 17,82 Gemiddelde16,26 Standaarddeviatie2,22

Conclusies Sulfiet Reproduceerbaarheid: Te hoog, niet ok. Herhaalbaarheid: Te hoog, niet ok. Juistheid controle: Ok. Terugvinding spiken: Ok. Vitamine C Reproduceerbaarheid: Te hoog, niet ok. Herhaalbaarheid: Te hoog, niet ok, behalve poeder. Juistheid controle: Te laag, niet ok. Terugvinding spiken: Te laag, niet ok.

Conclusies Glucose Reproduceerbaarheid: Te hoog, niet ok. Herhaalbaarheid: Enkel sinaasappelsap ligt te hoog, voor sinaasappelsap en confituur is het ok. Juistheid controle: Ok. Terugvinding spiken: Te laag, niet ok. Externe bepaling: 1,45%  hier 1,40%  Ok.

Optimalisatie van enzymatische testen voor de analyse van sulfiet, L-ascorbinezuur en glucose in voedsel Kürt Bultinck Biotox, Jabbeke

Bestanddelen Sulfiet -Oplossing 1: triethanolaminebuffer; -tabletten NADH; -Oplossing 3: NADH-peroxidase; -Oplossing 4: sulfietoxidase. L-ascorbinezuur -Oplossing 1: Natriumfosfaat/citraatbuffer en MTT; -Ascorbaatoxidase spatels; -Oplossing 3: PMS-oplossing

Bestanddelen Glucose Glucose - Oplossing 1: mengsel van triethanolaminebuffer, NADP, ATP en magnesiumsulfaat; - Oplossing 1: mengsel van triethanolaminebuffer, NADP, ATP en magnesiumsulfaat; - Oplossing 2: mengsel van hexokinase en glucose-6-fosfaat dehydrogenase.

Wet van Lambert-Beer A=a.b.c A= absorbantie (geen éénheid)A= absorbantie (geen éénheid) a= absorptiviteit van de gekleurde stof, (L/g.cm)a= absorptiviteit van de gekleurde stof, (L/g.cm) b= dikte van de absorberende laag (cm)b= dikte van de absorberende laag (cm) c= concentratie van het te bepalen bestanddeel (g/L)c= concentratie van het te bepalen bestanddeel (g/L)

Formule sulfiet c= V * MW *  A ε * d * v * 1000 ε * d * v * 1000 = 3,060*64,06 *  A (g/L) = 3,060*64,06 *  A (g/L) 6,3 * 1 * 0,1 * ,3 * 1 * 0,1 * 1000

Formule L-ascorbinezuur c= V * MW *  A ε * d * v * 1000 ε * d * v * 1000 = 2,700*176,13 *  A (g/L) = 2,700*176,13 *  A (g/L) 16,9 * 1 * 0,1 * ,9 * 1 * 0,1 * 1000

Formule glucose c= V * MW *  A ε * d * v * 1000 ε * d * v * 1000 = 3,020*180,16 *  A (g/L) = 3,020*180,16 *  A (g/L) 6,3 * 1 * 0,1 * ,3 * 1 * 0,1 * 1000

Alternatieven bepaling L- ascorbinezuur Titratie met DCPIP-oplossing. Titratie met DCPIP-oplossing. DCPIP (2, 6-dichloorfenol-indofenol ) is in een basisch milieu blauw en in een zuur milieu rood. Door de werking van vitamine C wordt de stof gereduceerd. Er ontstaat dan een kleurloze stof. Titreren tot een rode kleur. HPLC HPLC

Enzymen Oxidoreductasen: enzymen die redoxprocessen katalyseren. Transferasen: deze enzymen katalyseren de overdracht van een bepaalde functionele groep van de ene molecule naar de andere. Hydrolasen: veroorzaken een hydrolytische splitsing (onder invloed van water) Lyasen: katalyseren additiereacties aan dubbele bindingen. Isomerasen: katalyseren omleggingen in de moleculen zelf. Ligasen: veroorzaken een binding tussen twee moleculen, meestal gekoppeld aan de hydrolyse van een ATP molecule. Kinasen: katalyseren de transfer van een fosfaatgroep uit ATP naar een substraat.