17 april 2016 Urk. de 2e Petrus-brief... 1. geschreven aan Joden... apostel te zijn van de besnijdenis... Hij, die Petrus kracht gaf om apostel te zijn.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
het Woord van God compleet - hoezo?
Advertisements

1 De HERE zeide tot mij: Ga weder heen, bemin een vrouw, (die zich door een ander laat beminnen en overspelig is), gelijk de HERE de Israëlieten bemint,
de genezing te Bethesda
DE CHRISTEN = EEN GETUIGE
2Koningen 7. wanneer: tijd van: waar: 8-ste eeuw voor Chr. Elisa Samaria, hoofdstad tienstammen-rijk.
Kinderen, het laatste uur is aangebroken. 1 Johannes 2:18 Vergeet vooral niet dat er aan het einde van de tijd spotters zullen komen, die hun eigen begeerte.
Evangelie = blijde boodschap = goed bericht Paulus in 1Timotheüs 1:11 “... de gezonde leer, naar het evangelie der heerlijkheid van de gelukkige God, dat.
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
En nadat Hij dit gesproken had, werd Hij opgenomen, terwijl zij het zagen, en een wolk onttrok Hem aan hun ogen. Handelingen 1.
Zegen & vloek deel II.
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
Deel II verzoening.
Hoe is het ons geleerd? de rechtvaardige God de schuldige mens.
de setting van de Hebreeën-brief
8 Mij, verreweg de geringste van alle heiligen, is deze genade te beurt gevallen, aan de heidenen de onnaspeurlijke rijkdom van Christus te verkondigen.
OVERVLOEDIG IN HET WERK DES HEREN. 22 Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. NIET: allen in Christus…
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, 2 aan de heilige en gelovige broeders in Christus te Kolosse:
29 sept Zoetermeer. de vorige keer: twee ontmoetingen tussen Paulus en Jakobus beschreven in de Galaten-brief: 1)drie jaar na zijn roeping (1:19)
5 januari 2014 Deventer. EVANGELIE EU ANGELION 2.
'de klok' van de zwangerschap? buik- omvang echo berekende datum.
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Galaten 1:11-12 Want ik maak u bekend, broeders, dat het evangelie, hetwelk door mij verkondigd is, niet is naar de mens. Want ik heb het ook niet van.
Hoezo ‘Hij komt spoedig!’ ?
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
Verlangen naar licht.
26 juni 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik... slot hfst. 14: laat alles in orde en tot opbouw geschieden. eerste verzen hfst. 15:  samenvatting van het Evangelie:
Bodegraven. terugblik: de aard van het opstandingslichaam  korrel zaad > plant  aardse lichamen > hemellichamen  vergankelijk > onvergankelijk.
Garderen. Lucas En Hij zeide tot hem: Wat staat in de wet geschreven? Hoe leest gij? = Jezus tot de wetgeleerde.
De gekruisigde Christus 1 Corinthiërs 1: :10 Maar ik spreek jullie aan, broeders, door de naam van onze Heer Jezus Christus, opdat jullie allen.
7 sept Zoetermeer. 14 want ik weet, dat het afleggen van mijn tent spoedig komt, zoals ook onze Here Jezus Christus mij heeft doen weten. 2Petrus.
1 donderdag 7 februari 2013 inleiding tot de Hebreeën-brief donderdag 7 februari 2013 inleiding tot de Hebreeën-brief.
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
1 donderdag 7 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 21 donderdag 7 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 21.
Het woord van God compleet: de gelovige volkomen toegerust.
Standvastig... waarin?.
5 maart 2015 Rotterdam. terugblik...  1-ste avond: wat is 'evangelie' en 'evangeliseren'?  wat heeft elk 'evangelie' in de Schrift gemeenschappelijk?
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, en (>de Jood Elymas) trachtte de landvoogd (=Sergius.
1. 39 En uit die stad geloofden vele der Samaritanen in Hem om het woord der vrouw, die getuigde: Hij heeft mij gezegd alles wat ik gedaan - heb. 2.
1. concilies in de tweede helft van de 4-de eeuw? 2.
Het evangelie van de opstanding
6 juli 2014 Tollebeek x "de tweede dood" 1.Openb.2:1 2.Openb.20:6 3.Openb.20:14 4.Openb.21:8.
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
16 april 2015 Rotterdam het Evangelie van de vrede.
De doop in de Heilige Geest
12 juli 2015 Zoetermeer. Romeinen 1 1 Paulus, een dienstknecht van Christus Jezus, een geroepen apostel, afgezonderd tot verkondiging van het evangelie.
9 juli 2015 Rotterdam. voorgaande keren het Evangelie van 1."het Evangelie van het Koninkrijk" het Evangelie van 2."het Evangelie van mij" het Evangelie.
16 aug Rotterdam.  middelste bijbelhoofdstuk?  Psalm 118 laatste psalm van de 'Hallel'  Psalm 113 t/m 118  Matteüs 26:30  de naam van de schrijver.
13 sept Zoetermeer. wat aan Romeinen 6 (direct) vooraf ging...  door één daad van ongehoorzaamheid zijn alle mensen veroordeeld tot zonde en dood;
6 sept Urk. en Hij is een verzoening voor onze zonden 2 en Hij is een verzoening voor onze zonden en niet alleen voor de onze, maar ook voor die.
30 aug Zoetermeer. vorige keer:  "de verheerlijking op de berg"  een visioen van de komst van Jezus Christus in zijn Koninkrijk.
3 oktober 2015 Garderen. Openbaring 20 5 De overige doden werden niet weder levend, voordat de duizend jaren voleindigd waren. Dit is de eerste opstanding.
3 oktober 2015 Garderen. De vraag is niet: waar gaat een mens heen als hij sterft? De vraag is: als een mens sterft, zal hij herleven? inleiding.
25 oktober 2015 Zoetermeer. 1Korinthe 1 18 Want het woord des kruises is wel voor hen, die verloren gaan, een dwaasheid, maar voor ons, die behouden.
Samen met de Heer 1 Thessalonicenzen 5:4-11. En tot die de duiven verkopen zei Hij: "Neemt deze weg van hier, maakt van het huis van Mijn Vader geen handelshuis!“
26 november 2015 Bodegraven. terugblik  3:10-11 het gesprek met "de leraar van Israël" stuit reeds op onbegrip over "de aardse dingen";  'wedergeboorte'
3Toen Hij op de Olijfberg gezeten was, kwamen zijn discipelen alleen tot Hem en zeiden: Zeg ons wanneer zal dat geschieden, en wat is het teken van uw.
Kinderen van het Licht Wandel in het Licht II. 1 Thess.5:1Maar wat de tijden [?] en de gelegenheden [?] betreft, broeders, is het voor u niet nodig dat.
31 januari 2016 Zoetermeer. Hand.16:6 en 18:23 Galaten 4 13 Ja, jullie weten, dat ik aan jullie (...) heb geëvangeliseerd (...) 14 (...) jullie hebben.
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
10 maart 2016 Bodegraven. Johannes 4 35 Zegt gij niet: Nog vier maanden, dan komt de oogst? Zie, Ik zeg u, slaat uw ogen op en beschouwt de velden, dat.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
14 februari 2016 Urk. 1Korinthe 1 1 Paulus, een geroepen apostel van Christus Jezus door de wil van God, en Sostenes, de broeder, Paulus, geroepene, afgevaardigde.
Brief aan de Galaten -28- Zwakheid van het vlees – geluk- niet uitstekend ijveren.
Brief aan de Galaten -6- Hoe ging het?. Vervolgens….na 3 jaar in Jeruzalem Kefas verslag doen, 15 dagen daar. Handelingen 9:26-28 Galaten 1:18.
15 mei 2015 Urk 10 kenmerken van Gods geest in Romeinen 8.
17 maart 2016 Rotterdam "na twee dagen". terugblik... † Noach * Abram 2000 Exodus
Reken maar! (8) "na twee dagen" 17 maart 2016 Rotterdam.
5. totdat de dag aanbreekt!
Transcript van de presentatie:

17 april 2016 Urk

de 2e Petrus-brief geschreven aan Joden... apostel te zijn van de besnijdenis... Hij, die Petrus kracht gaf om apostel te zijn van de besnijdenis, gaf die kracht ook aan mij (=Paulus) voor de natiën... -Galaten 2:8- vreemdelingen in de verstrooiing... aan de vreemdelingen in de verstrooiing... -1Petrus 1:1- de tweede brief Dit is reeds de tweede brief, geliefden, die ik u schrijf... -2Petrus 3:1

de 2e Petrus-brief geschreven vlak voor Petrus' sterven "... ik weet, dat het afleggen van mijn tent spoedig komt..." -2Petrus 1:14-

de 2e Petrus-brief wat overblijft... de Schriften! k zal mij beijveren aan deze dingen kunt denken "Maar ik zal mij beijveren, dat jullie ook na mijn heengaan telkens weer aan deze dingen kunt denken." -2Petrus 1:15- WIJ hebben het profetische woord JULLIE doen wel er acht op te geven "En WIJ hebben het profetische woord daarom des te vaster, en JULLIE doen wel er acht op te geven als op een lamp, die schijnt in een duistere plaats... " -2Petrus 1:19-

de 2e Petrus-brief over een aanstaand drama (>70AD) het volk ie hen gekocht heeft, verloochenende "Toch zijn er ook valse profeten onder het volk geweest, zoals ook onder jullie valse leraars zullen komen, die (...) zelfs de Heerser, die hen gekocht heeft, verloochenende schielijk verderf en een schielijk verderf over zichzelf brengend." -2Petrus 2:1-

de 2e Petrus-brief over het uitblijven van de wederkomst 2Petrus 3 >>

2Petrus 3 3 Dit vooral moet gij weten, dat er in de laatste dagen spotters met spotternij zullen komen, die naar hun eigen begeerten wandelen, lett. eerst > primair!

2Petrus 3 3 Dit vooral moet gij weten, dat er in de laatste dagen spotters met spotternij zullen komen, die naar hun eigen begeerten wandelen, lett. OP laatste van-de dagen > idiom. 'met het oog op'

2Petrus 3 3 Dit vooral moet gij weten, dat er in de laatste dagen spotters met spotternij zullen komen, die naar hun eigen begeerten wandelen, i.t.t. tot het kompas van de Schrift

2Petrus 3 4 en zeggen: Waar blijft de belofte van zijn komst? Want sedert de vaderen ontslapen zijn, blijft alles zo, als het van het begin der schepping af geweest is. vergl. eerdere verwachting: Joh.21:23 >

Johannes Toen hij deze (= Johannes) zag, zeide Petrus tot Jezus: Here, maar wat zal met deze gebeuren? 22 Jezus zeide tot hem: Indien Ik wil, dat hij blijft, totdat Ik kom, wat gaat het u aan? Volg jij Mij. 23 Dit gerucht ging dan uit onder de broeders, dat die discipel niet sterven zou; doch Jezus had niet tot hem gezegd, dat hij niet zou sterven, maar: Indien Ik wil, dat hij blijft, totdat Ik kom, wat gaat het u aan?

2Petrus 3 4 en zeggen: Waar blijft de belofte van zijn komst? Want sedert de vaderen ontslapen zijn, blijft alles zo, als het van het begin der schepping af geweest is. = de eerste generatie: de apostelen

2Petrus 3 4 en zeggen: Waar blijft de belofte van zijn komst? Want sedert de vaderen ontslapen zijn, blijft alles zo, als het van het begin der schepping af geweest is.

betoog in vers 5 t/m 7  sinds het begin der schepping heeft God wel degelijk ingegrepen;  Petrus verwijst naar de watervloed waardoor de toenmalige wereld verging (vergl. 2Petr.2:5)

2Petrus 3 (...) 8 Doch dit ene mag u niet ontgaan, geliefden, dat één dag bij de Here is als duizend jaar en duizend jaar als één dag. wat volgt is een UNIEKE waarheid dat antwoord geeft op het uitblijven van de (weder-)komst

2Petrus 3 8 Doch dit ene mag u niet ontgaan, geliefden, dat één dag bij de Here is als duizend jaar en duizend jaar als één dag. 2x een nauwkeurig herhaalde termijn  1000 jaar = 1 dag  1 dag = 1000 jaar

2Petrus 3 9 De Here talmt niet met de belofte, al zijn er, die aan talmen denken, maar Hij is lankmoedig jegens u, daar Hij niet wil, dat sommigen verloren gaan, doch dat allen tot bekering komen. = vertragen, uitstellen de Heer rekent anders

2Petrus 3 9 De Here talmt niet met de belofte, al zijn er, die aan talmen denken, maar Hij is lankmoedig jegens u, daar Hij niet wil, dat sommigen verloren gaan, doch dat allen tot bekering komen. > in het uitblijven van de (weder-)komst, bewijst de Heer zijn lankmoedigheid aan Israël

2Petrus 3 9 De Here talmt niet met de belofte, al zijn er, die aan talmen denken, maar Hij is lankmoedig jegens u, daar Hij niet wil, dat sommigen verloren gaan, doch dat allen tot bekering komen. 'bedoelende' (Gr. BOULOMAI ) = beraden > intentie hebben Romeinen 9:19: "wie heeft zijn bedoeling weerstaan?"

2Petrus 3 9 De Here talmt niet met de belofte, al zijn er, die aan talmen denken, maar Hij is lankmoedig jegens u, daar Hij niet wil, dat sommigen verloren gaan, doch dat allen tot bekering komen. zelfs dat sommigen verloren, is niet Gods bedoeling

2Petrus 3 9 De Here talmt niet met de belofte, al zijn er, die aan talmen denken, maar Hij is lankmoedig jegens u, daar Hij niet wil, dat sommigen verloren gaan, doch dat allen tot bekering komen. lett. allen plaats-biedend tot bezinning >

gangbare uitleg 2Petrus 3:9 de Heer wacht met zijn wederkomst om iedereen de gelegenheid te geven zich te bekerenMAAR hoe langer de Heer wacht met zijn (weder-)komst hoe meer er verloren gaan!  faalt de Heer dan met zijn bedoeling???  hoe moeten we de lankmoedigheid van de Heer verstaan?

2Petrus houdt de lankmoedigheid van onze Here voor zaligheid, zoals ook onze geliefde broeder Paulus naar de hem gegeven wijsheid u geschreven heeft, lankmoedigheid = het uitblijven van zijn parousia

2Petrus houdt de lankmoedigheid van onze Here voor zaligheid, zoals ook onze geliefde broeder Paulus naar de hem gegeven wijsheid u geschreven heeft, lett. redding > zie vers 9 de Heer bedoelt niet dat sommigen verloren gaan de Heer bedoelt allen ruimte gevend tot bekering

2Petrus 3 15 en houdt de lankmoedigheid van onze Here voor zaligheid, zoals ook onze geliefde broeder Paulus naar de hem gegeven wijsheid u geschreven heeft, Petrus verwijs naar Paulus omdat hij in het bijzonder spreekt over... 1.de lankmoedigheid van de Heer; 2.redding >

Romeinen Want, indien hun verwerping de verzoening der wereld is, wat zal hun aanneming anders wezen dan leven uit de doden? > Israël verwerpt het Evangelie "vijanden van het Evangelie" (11:28)

Romeinen Want, indien hun verwerping de verzoening der wereld is, wat zal hun aanneming anders wezen dan leven uit de doden? "het woord van verzoening" uitsluitend bij Paulus:  Rom.5:10,11; 2Kor.5:18,19,20; Ef.2:16; Kol.1:20,21  verzoening = God maakt vijanden tot vrienden

Romeinen Want, indien hun verwerping de verzoening der wereld is, wat zal hun aanneming anders wezen dan leven uit de doden? "de wereld" – 2Kor.5:19 "het al" – Kol.1:20 vervreemding & vijandschap geen obstakel maar een must; Kol.1:21

Romeinen Want, indien hun verwerping de verzoening der wereld is, wat zal hun aanneming anders wezen dan leven uit de doden?  Ezech.37: het dal van de dorre doodsbeenderen  Hosea 6: "na twee dagen", "op de derde dag"  "dan komt Hij tot ons"

2Petrus 3 15 en houdt de lankmoedigheid van onze Here voor zaligheid, zoals ook onze geliefde broeder Paulus naar de hem gegeven wijsheid u geschreven heeft, tegenwoordige tijd – Paulus leeft nog

2Petrus 3 15 en houdt de lankmoedigheid van onze Here voor zaligheid, zoals ook onze geliefde broeder Paulus naar de hem gegeven wijsheid u geschreven heeft, = een brief aan de besnijdenis  de Hebreeën-brief! over Israëls ongeloof (4:19); over de Heer die thans in het hemels heiligdom is (Heb.7, 9 & 10); over de genade Gods voor een ieder (2:9).

2Petrus 3 16 evenals in alle brieven, wanneer hij over deze dingen spreekt. Daarin is een en ander moeilijk te verstaan, wat de onkundige en onstandvastige lieden tot hun eigen verderf verdraaien, evenals trouwens de overige schriften. al Paulus' brieven spreken van de lankmoedigheid van de Heer en de redding van allen!

2Petrus 3 16 evenals in alle brieven, wanneer hij over deze dingen spreekt. Daarin is een en ander moeilijk te verstaan, wat de onkundige en onstandvastige lieden tot hun eigen verderf verdraaien, evenals trouwens de overige schriften. ook Petrus heeft grote moeite gehad met Paulus (Gal.1 & 2)

2Petrus 3 16 evenals in alle brieven, wanneer hij over deze dingen spreekt. Daarin is een en ander moeilijk te verstaan, wat de onkundige en onstandvastige lieden tot hun eigen verderf verdraaien, evenals trouwens de overige schriften. wie onkundig is van Paulus' (onderscheiden) boodschap wordt 'labiel' en gaat 'wringen' (= de Schrift forceren)

2Petrus 3 16 evenals in alle brieven, wanneer hij over deze dingen spreekt. Daarin is een en ander moeilijk te verstaan, wat de onkundige en onstandvastige lieden tot hun eigen verderf verdraaien, evenals trouwens de overige schriften. wie onkundig is van Paulus' (onderscheiden) boodschap wordt 'labiel' en gaat 'wringen' (= de Schrift forceren)

2Petrus 3 16 evenals in alle brieven, wanneer hij over deze dingen spreekt. Daarin is een en ander moeilijk te verstaan, wat de onkundige en onstandvastige lieden tot hun eigen verderf verdraaien, evenals trouwens de overige schriften. Petrus stelt Paulus' brieven op één lijn met "de overige Schriften"