E.B.G bijeenkomst 15-6-2009 woordje voorzitter aanvang avond Presentatie brouwerij “het witte paard” Proeverij Pauze Proeverij rondvraag Einde avond.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De TWV heeft weer wat! Uitnodiging B i e r p r o e v e n.
Advertisements

BEER the healthy fuel That keeps men going….
Azijn, mosterd, en olie.
Heb jij soms 2 euro voor mij?
CO2 neutraal huis Door: Thomas I, Thomas R en Karlijn.
Witbier Witbier: drie stellingen Geschiedenis Karakteristieken
Piramide thema: zomertijd
Productie Wijn.
‘K LEG MIJN LEVEN IN UW HANDEN (Herman Boon)
MOUSSERENDE WIJN Stijn Galle.
Gemaakt door: Anouk, Wiet, Dylan, Lisan, Mats en Demi
Made by : Namissa Glorieux.
Inhoud De Franse servies systeem Ideaal drink en serveer temperatuur
Eva Bekemans Danaaï Vroman
Oudjaar 2011 Prediker 3:15 Voor alles wat er gebeurt is er een uur, wat er is, was er al lang; wat zal komen, is er altijd al geweest. God haalt wat voorbij.
Massa, volume en inhoud..
De belgen hebben een nieuwe tempel Een duidelijk bewijs van een nieuw geloof…
La Tierra Home cooking Cuppens Nicky.
Periode 4.2 H14 Biotechnologie.
Wijn Het proces.
1.Mouten 2.Brouwen 3.Kelderprocessen
Afwegen van de ingrediënten;
Psalm 42 : 1 en 3.
Waar moet je op letten in deze loopbaan?
Bierbrouwerij Heineken Amsterdam Door: Rob Maat
EEN ZEER BEZITTERIGE VROUW... 
1. 2 Waar is mijn kind in hemelsnaam mee bezig? 3 BegintijdenMaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdag BMV-tijd Lok BMV-tijd Lok
Kees de Konijnenkoopman
Alles wordt anders Het bos De bosbewoners Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Horecabier heeft sinds 2005:
Grondstoffen voor de bierbereiding
Kom laat ons zingen vandaag, klappen vandaag, dansen vandaag, prijzen vandaag en bidden tot de eer van God.
Het mooie weer komt eraan en dan drinken wij mannen graag!!! Een Koud Biertje...
Pakjes feest Dames in Windekind 15 januari 2016 Op een natte 15 januari gaan alle dames aan tafel na de nodige kussen tijdens de begroeting.
Port/spijs proeverij 23/10/2015 Door Jaco en Dianne van den Berge Wines4u V.O.F.
Bierproefclub “De Witte Kragen” Proeverij van 11 februari 2015.
Smaak.
WELKOM Van harte welkom op deze informatieavond van het Elburger Bier Genootschap.
WASSERREICH UND HOPFENARM. IST EIN BIER, DASS GOTT ERBARM.
VGK Assen Oase Ps103:1,3 Gz 255:1 Opw 350 Gz 255:2 Opw Kon.18: Kon.19:1-8 Ps 33:7,8 Opw 687 BvL Opw 770 Gz 456:3.
Uitgekookt Hertog Jan. Programma Ontvangst + koffie Voorwoord voorzitter Presentatie door vertegenwoordiger Marco Otte van Hertog Jan Geschiedenis brouwerij.
Heineken in Elburg Geschiedenis van Heineken begint in Elburg.
WELKOM Van harte welkom op de veertiende officiële bijeenkomst van het Elburger Bier Genootschap.
Rekenen met concentratie
Antwoorden: wat weet je over alcohol Alcohol is een giftige stof! Waar!
WELKOM Van harte welkom op de tweede officiële bijeenkomst van het Elburger Bier Genootschap.
VGK Assen Oase Ps.81:1,8,9 Elb.315 Gez.75:13 / 14 / 15 Ps.107:1 / 12 / 13 / 15 Psalm 107:23-32 Mat.14:22-33 Opw.789 Opw.770 Gez.444 Ik ben het!
Brouwerij de Praght Gepresenteerd door : Aart Vos Rosalie Vos Aad van ‘t Hof.
Bierproefclub “De Witte Kragen” Proeverij van 7 april 2016.
Een bierreis door Noord Frankrijk
Lichte Bieren. Lichte bieren Alcoholpercentage 2-4 % Geen “Light-bieren” Vaak de lichtste bieren van een bepaald type.
WELKOM Van harte welkom op de zevende officiële bijeenkomst (en eerste in 2008) van het Elburger Bier Genootschap.
BOKBIER of BOCKBIER Ontstaan Historie Bokbier in Nederland.
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
Bierproeverij 20 januari 2016
Likeur zelf maken 1 Wat is likeur?.
VAN GERST TOT BIER AARSCHOTSE TRIPEL.
CO2 Prosecco Cava champagne crémant
Bokbieren 8 bokbieren 3 Belgische
Een reis door Spanje Hallo mijn naam is Sander.
Ouderen en alcohol.
KWB-Groenenhoek Bierproefavond Tripels 29 November 2017.
Wijn maken.
Bier Verenigt, gedeelde passie
Brouwerij Brunn.
De Kookproef Doel, Bepalen van: Alcohol percentage van de wijn
De Beverse Mout.
Bijzondere verhoudingen
De stippellijn rondom het kader is voor het knippen.
Transcript van de presentatie:

E.B.G bijeenkomst woordje voorzitter aanvang avond Presentatie brouwerij “het witte paard” Proeverij Pauze Proeverij rondvraag Einde avond

“het witte paard ” De geschiedenis van een brouwerij in elburg

Eerst ff wat aantallen van brouwerijen in nederland en hun bierproductie in de 19e eeuw.

“Het Witte Paard” Bierbrouwerij het witte paard te elburg. De oorsprong van de brouwerij zal waarschijnlijk beginnen ergens in 1700 juiste gegevens daarover zijn helaas tot op heden niet terug te vinden. Mijn onderzoek de afgelopen 2 jaar heeft zich dan ook gericht op de periode 1800 tot sluiting rondom De lokatie van de brouwerij bevond zich tussen de beekstraat en de bloemsteeg, waarbij het woonhuis aan de beekstraat lag en de brouwerij in de bloemsteeg. Uit de stukken van feithenhof bleek de lengte van de brouwerij 1 roede en 50 ellen te zijn Daarmee ook 1 van de grootste brouwerij uit de regio. Roede= 3,8m El= 90cm

De Brouwers 1798 tot 1829 Lambert & gerardus top 1829 tot 1839 Adrianus Gelderman 1839 tot 1867 Egbert van de Maaten 1867 tot 1874 Julius elberson 1874 tot 1899 Wijnand lambert top Streekarchief elburg dhr kolkman

Inventarislijst het witte paard halve vaten (220 l) met ijzeren randen 95 Halve vaten (220 l) met hoepels 10 achste vaten (55 l) met ijzeren randen 23 zestiende vaten (7 l) met hoepels 10 beijrische fusten (± 300 l) 23 beijrische fusten (± 150 l) 2 grote fusten 3 congac fusten 7 madera fusten + madera pijp 167 bierankers met hoepel 90 lege flessen kisten 1 frans voorloopstuk 8 rumstukken 1 vat suiker kleursel 7 grote ijzeren hoepels voor grote kuipen 1 bier slede 1 arakslegger 9 grote kuipen om in te brouwen 27 vlotten 2 kisten met 35 kruiken 4 koperen lanyeren + spons 4 kisten met koperen beslag 2 koperen ketels ( liters ) 2 bierdragers 4 ijzeren beslag grepen Diverse blikken, houtenpijpen en gooten 1 revel 9 goede stellingen 1 flessenrek 1 bascule en gewichten, schaal en balans 2 koperenschoppen 3 nieuwe lantaarns 1 kist met pek 1 moutmolen 1 koelmachine op het koelschip 9 linnen zaken 5 koffie baken 6 gewichten van 50 pond + 10 diverse 1 koperen schuimlepel 2 ijzeren gruis(t) schoppen 1 want 1grote houten trechter 1 ijzeren fornuis om pek te smelten 1 broodmes + plank 2 ijzeren grepen voor stalwerk 1 nieuwe lamp voor brouwerij 1 bierkar 1 geheel stel tuigen voor het paard 13 kisten met 420 hele flessen ( vermoedelijk 1 liter) 23 kisten met 920 halve flessen 16 goede planken 1 trechter voor bier fusten 3 grote koperen kranen 3 kleine koperen kranen 2 ladders + kurkeblok 1 koperen kogel voor de ketel 1 vochtweger + glas Iventaris van het archief van de stichting feithenhof te elburg inv nr 781

Het brouwen van bier anno 1800

brouwerij anno 1800

Koelen van bier in 1800 Methode via het braynard principe

Witbier met een verfrissende smaak in combinatie met het subtiele Brugse kruidenmengsel (‘Gruut’). STEENBRUGGE Wit heeft een alcoholpercentage van 5,0 % Vol. Schenk dit witbier op 4° C. Steenbrugge witbier

"Ein lekker pötje alt, Good helder, fris en kalt, Det bringt weer niej bewaeging in 't blood, Det guuf weer frisse mood, Det duit het hert zoë good !"

Venloosche alt Soort bier: Amberkleurig bier Alcohol percentage; 5 % Smaak: Zuur Gisting; Bovengistend bier Drink tempratuur; 4-6°C.

een tevreden roker is geen onruststoker. pauze

Samuel smith’s old porter Traditioneel engelse porter Wat terug komt in zijn smaak Dankzij de mouten en hop soorten Alcohol 5% Sereveer dit mooi bier tussen 5 tot 8 graden

Jopen koyt Soort bier: Roodbruin bier Alcohol percentage; 8,5 % Smaak: Hoofdzakelijk zoetig en bittere basissmaken met een langere bittere nasmaak Gisting; Hooggistend bier gist na op de fles. Drink tempratuur; 6-10°C.

Het witte paard Dit bier is gebrouwen door brouwerij Het witte paard te zutphen. Laat je verrassen Alcoholpercentage 6,8%

Bedankt voor uw aandacht rosalie, henri & marcel Tot na de zomer op 21 september