Advies over de prioriteiten van het Belgische EU-voorzitterschap.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Loos Monitoring meer dan cijfers versterken van kwaliteit en beleid.
Advertisements

Prof. dr. Harry Martens voorzitter Raad Hoger Onderwijs
Duurzaamheid Bert van de Merwe.
De economische positie van EU-landen Crisis in de EU.
ERASMUS+. Waarom nieuw programma? Begrotingen EU: zevenjaarlijks : Een Leven Lang Leren : Erasmus+
Klimaatbeleid & Welzijn / Sociale Zaken raakvlakken, meerwaarde & kansen Lokale Klimaatagenda.
Ministerie van Economische Zaken
Taakverdeling inzake beleidsondersteuning i/d sociale zekerheid (Gent, maart 2011)
Jeroen Boon, projectleider duurzame krachtwijken Haags Milieucentrum/Kiemkracht advies Genoeg kansen voor klimaatbeleid in Haagse krachtwijken.
Energierenovatie 2020 – stand van zaken en uitdagingen Studiedag Energie Renovatie Programma 2020 Brussel 23 Februari 2009 Peter Wouters WTCB.
Groene economie/jobs Wat denken de vakbonden? Groene economie/jobs Wat denken de vakbonden? Bert De Wel, adviseur studiedienst ACV NME-dag ‘Groene Economie’,
Ir. Joël Vandamme Europese Commissie DG Landbouw en Plattelandsontwikkeling Brussel – EP – 1 december 2009 Energie & Duurzaamheid vanuit het perspectief.
Buitenlands Beleid - Beleidsbrief 2003 ontvangst federale stagiair-attachés 14 maart 2003.
1.Het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen , het Europees jaar in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting 3.Armoede.
Bachelor Politieke en Sociale Wetenschappen Afstudeerrichting Politieke Wetenschappen.
Erbeterdezaak.nl Inleiding duurzaamheid Duurzaamheid = Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen = Sustainability © de vries business consultancy, 2008.
Netwerk voor sociale inclusie European Anti-Poverty Network EAPN Europees Netwerk Armoedebestrijding.
EAPN De EU Strategie Sociale Inclusie
Nieuwe Europese Strategie “Europa 2020” Intelligente, Duurzame en Inclusieve Groei (3 Maart 2010)
Belang, rol en voordelen van een Europese koepel 11/02/
Groen goud beter benutten TSC HCA agenda, Delft 26 maart 2014 Visie en ambitie TKI-BBE.
Naar een eerlijke voedsel- voorziening duurzame kleinschalige landbouw en fair trade als deel van de oplossing Oxfam-Magasins du monde, Oxfam Solidariteit.
Ronde Tafel “Landbouw en Ontwikkeling: coherentie in het beleid” 14 februari 2008 EU Coherence Programme.
Baron ruzettelaan 35 | 8310 brugge | tel (050) | fax (050) | Lokaal klimaat- en energiebeleid Gemeente …-2014.
een nieuwe LEADER periode
1. Agenda Waarom scenario’s? Stuwende krachten Vier scenario’s voor de wereld in 2030 Van scenario’s naar… Kennis & Economisch Onderzoek.
BEDENKINGEN BIJ DE VISIE VAN OUSMANE SY ROND DECENTRALISATIE Jean Bossuyt.
Projectgroep: Opvolging onderwijs in de bi- en multilaterale ontwikkelingssamenwerking.
HR NETWERK 30 JANUARI 2015 De beleidsnota Bestuurszaken doorgelicht Uitdagingen voor HR.
Nieuwe Europese Strategie “Europa 2020” Intelligente, Duurzame en Inclusieve Groei (3 Maart 2010)
Het Europees Jaar voor Ontwikkeling 2015 (EYD 2015)
Hoe kijkt de FRDO naar het klimaatprobleem Vlaams Parlement 16/1/2015 Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling.
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Naar een duurzaam HRM beleid
Beleid van de Vlaamse overheid voor groene warmte uit biomassa Caroline Vermeulen – Vlaams Energieagentschap (VEA)
: VNG programma Energie en rol VNG inzake EED/energieaudit door Rommy Bakker bijeenkomst Friese gemeenten en FUMO op 4 februari 2016.
EED en de energie audit: kansen voor energiebesparing
Op weg naar een duurzaam Vlaanderen Luc Barbé 16 december 2011.
1 Topsector Energie 16 november 2012 Michiel Boersma Topteam Energie Topsector Energie.
Vlaamse Vertegenwoordiging bij de EU Permanente Vertegenwoordiging van België Departement Leefmilieu, Natuur en Energie De milieuprioriteiten van het Hongaarse.
Stakeholdersmeeting CCIM - XII Belgische EU-Voorzitterschap 1 juli 2010 – 31 december Michael Voordeckers.
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
Samenvatting Spel Mondiaal Beleid AV AROSA – 8 december 2015.
De Nederlandse economie : vergroening en beleid EWI Focus op 7 september 2011 te Brussel Foppe de Haan.
Noord-Zuidsamenwerking Deinze De GROS vandaag en morgen Oost-Vlaanderen, een solidaire provincie We maken er samen werk van ! Februari 2014.
De wereld draait door… ook in jouw gemeente? De toekomst van de Gemeentelijke Ontwikkelingssamenwerking.
Duurzaamheid & Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Milieu- en Natuurplanbureau.
© OECD/IEA 2012 Energie Beleid van IEA lidstaten In-Depth Review Nederland 2014 Discussie bij de Sociaal- Economische Raad (SER) Maria van der Hoeven Den.
Sociale Agenda. 3 Verkenners in opdracht van GS:  Januari 2015  Tussenrapportage  Maart 2015  Eindrapportage:  We zijn ongezonder  We hebben een.
Vooruitblik op het Sloveense voorzitterschap van de Europese Unie inzake Leefmilieu Marjan Decroos Vlaams milieu- en energieattaché – Afdeling Internationaal.
Een nieuw programma GSOLOGOLGCP Visie Lokale overheden zijn een logisch onderdeel van het Nederlandse beleid van buitenlandse handel en internationale.
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 9de COP Biodiversiteitsverdrag Bonn, 19 – 30 Mei 2008 Belang voor uitvoering van het.
TTIP: Een nuchtere analyse
1 GSB III financiële verantwoording. 2 GSBIII Drie brede doeluitkeringen: 1.BDU sociale integratie en veiligheid 2.BDU economie 3.Investeringsbudget.
SDG4 KWIS 10 meerkeuzevragen over onderwijs in de wereld.
Europees voorzitterschap Prioriteiten volgens de milieubeweging Trio-voorzitterschap Sp – Be - Ho Esmeralda Borgo.
Twee grote uitdagingen:
Ilse Buijs Communication Officer
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Belgische voorzitterschap 2010
Groenboek: een nieuw industrieel beleid in Vlaanderen
In aanloop naar een roadmap Resource Efficiency CCIM Resource Efficiency CCIM stakeholder’s meeting 5 juli 2011 Jorn Verbeeck.
EUROPEES SOCIAAL FONDS
Meesterlijk Besturen Presentatie: Wil Hovy, senior onderwijs- en innovatieadviseur.
Beweging van niche naar het nieuwe gangbaar
Goede contacten met collega’s en leveranciers, tevreden klanten, in een bedrijf dat voluit kiest voor een positieve impact op mens en milieu. Dit alles.
Inhoud Nederlands voorzitterschap van de Raad van de EU
België in transitie: de federale actie Federaal milieurapport
Rockwool Duurzame Inzetbaarheid
Tien prioriteiten voor Europa
Transcript van de presentatie:

Advies over de prioriteiten van het Belgische EU-voorzitterschap

Context van het advies België is voorzitter van de Raad van de EU in de 2 e helft van 2010 Teamvoorzitterschap met Spanje en Hongarije: gemeenschappelijk programma Advies gevraagd door de minister van Energie en klimaat op 23 januari jl.: welke prioriteiten? Hoofdlijnadvies, 3 vergaderingen, 5 prioriteiten

Advies over de prioriteiten van het Belgische EU-voorzitterschap Prioriteit 1: een duurzaam antwoord op de crisis –Economische crisis niet los zien van andere crisissen (klimaat, armoede..): geïntegreerd beleidsantwoord –KT maatregelen inpassen in een LT visie: een herstelpad voor onze economie dat ook ecologisch en sociaal verantwoord is –Koolstof- en energie-arme maatschappij van morgen kan impuls betekenen voor onze economie vandaag –Europa heeft een sustainable new deal nodig, en dit dient zich ook in het EU-budget te weerspiegelen

Advies over de prioriteiten van het Belgische EU-voorzitterschap Prioriteit 2: Lissabon en duurzame ontwikkeling koppelen –Hernieuwing van de Lissabonstrategie in 2010: pleiten voor een samengaan ervan met de EUSDS –Eén overkoepelende strategie voor de EU in kader van een Sustainable New Deal, in plaats van –twee naast elkaar functionerende processen nu –Gebaseerd op beperkte maar evenwichtige lijst indicatoren –Met ook aandacht voor de sociale dimensie

Advies over de prioriteiten van het Belgische EU-voorzitterschap Prioriteit 3: een ambitieus klimaat- en energiebeleid –Voortrekkersrol van de EU inzake klimaatbeleid bevestigen –Investeren in expertise om uitvoering van een eventueel « post 2012 » mondiaal akkoord in de EU te kunnen gangmaken –EU ertoe aanzetten zelf zijn energie- en klimaatpakket (3 x 20) zonder uitstel te implementeren

Advies over de prioriteiten van het Belgische EU-voorzitterschap Prioriteit 4: aandacht voor biodiversiteit –In 2010 talrijke internationale initiatieven wb biodiversiteit: EU dient te ijveren voor ambitieuze doelstellingen –Specifieke aandacht nodig voor bosbeheer en visserij –Ook duurzame productie en consumptie hoger op de agenda plaatsen –Opnieuw discussie opstarten over een BTW-verlaging voor energiebesparende materialen en milieuvriendelijke producten of diensten

Advies over de prioriteiten van het Belgische EU-voorzitterschap Prioriteit 5: mondiale en sociale dimensie meenemen –Extern beleid EU en beleid multilaterale instellingen (WTO, IMF..): coherentie nodig + DO doelstellingen nastreven –Evaluatie millenniumdoelstellingen in 2010 : zich inzetten voor engagementen EU inzake ontwikkelingssamenwerking –Meer aandacht voor relatie met hulpbronnenbeheer en klimaatbeleid, maar niet ten koste van officiële ontwikkelingshulp –« Decent work » agenda, milieu-impact en respect voor mensenrechten moet centrale plaats krijgen in externe handelsbeleid van de EU