De aanpak van een geding en de samenwerking tussen bedrijfsjurist en advocaat Ateliers Strelia 7 juni 2016 Crowne Plaza Antwerpen Jean-Pierre Fierens -

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Week 8: Recht en conflict
Advertisements

Samenwerking tussen overheden
Meesters in het woord Meesters van hun woord
Inschrijven - stroomdiagram
Organisatie van het gerecht
EEN LOOPBAAN BIJ DE RECHTERLIJKE MACHT Examen beroepsbekwaamheid
Confraterniteit en Loyauteit
INTERNERING Joris Casselman
Een gratis website voor uw appartement - waarom?
Joost Verbeek Advocaat ULYS Law Firm
incasso - gerechtelijk
Inhoud presentatie  Problematiek  Doel “PB-inkoopshop”  Het concept  Conclusies  Planning.
Gepersonaliseerd leren
Twee vragen Gebondenheid van de verzender De ontvanger beroept zich op een handeling van de verzender De verzender betwist de handeling Vb. Handtekening.
WORKSHOP II AANPAK DOOR JUSTITIE
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
BCIE – 14 mei 2009 De nieuwe wet op de gerechtelijke expertise in de IT sector Flip Petillion Partner Crowell & Moring.
Onafhankelijkheid en Loyauteit Deontologie E. Boydens en E. Nieuwdorp.
Waardigheid, Kiesheid en Rechtschapenheid Deontologie E. Boydens en E. Nieuwdorp.
2.4 Strafrecht: De rechter
RECHTSBIJSTAND Beknopt overzicht Bijstand verlenen NSPV - G.C.
Een vorm van alternatieve geschillenbeslechting
F onds voor de M edische O ngevallen 1. OVERZICHT 1.Procedure; 2.Structuur; 3.Contactgegevens. 2.
Seminar 23 april 2014: Uw rechten en plichten bij een inval
Onthaal en service.
Hoofdstuk 3: recht in hun schoenen
de digitale rechtsgang
Presentatie titel Transportrecht Rotterdam, 00 januari 2007
Rechtsstaat 22 april Rechtsstaat 22 april 2008.
Verkoop en marketingplan
OPRICHTING VAN DE FAMILIERECHTBANK
JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID Wetsontwerp Burgerlijk procesrecht Koen Geens Minister van Justitie 8 mei 2015.
Core business : Grote, georganiseerde fiscale fraude bestrijden.
FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat Antwerpen T F E W De eventuele matiging.
Wet werk en zekerheid stand van zaken Lezing masteropleiding Leiden 10 september 2015.
Anne Moriau.  Opgericht 1983 – erkend 1992  Enkel reisgeschillen tussen reiziger en reisorganisator en/of reisbemiddelaar  Specifieke wetgeving (RCW.
Transactie wordt fiscale strafbeschikking Mr. J.H.(Hans) Peek Peek advocaten-belastingkundigen te Utrecht Specialisten in FIOD- en douanezaken 6 oktober.
Onderzoeksvaardigheden 3
Gerechtelijke afhandeling van winkeldiefstallen. Winkeldiefstal ? Er bestaat geen afzonderlijke strafbaarstelling voor winkeldiefstallen Betreft feiten.
Gluren bij de buren Bestrijding van thuisloosheid Lessen uit Amsterdam Alert, 36 (3),
Conflictoplossers bouw, infra & vastgoed Geschil oplossen bij bouw-, infra en vastgoed gerelateerde zaken 27 mei 2014 Afdelingsvergadering Bouwend Nederland,
Hoe verloopt een rechtszaak?. Dagvaarding of verzoekschrift Dagvaarding : een brief met wie de eiser is, wat hij wil en welk bewijs hij heeft. Wanneer.
28/02/20162 Wet rond voorlopig bewindvoerder dateert van 17 maart 2013 Gepubliceerd in Belgisch staatsblad op 14 juni 2013 In werking getreden op 1 juni.
Grip op Regionale Samenwerking: Rob de Greef en Roeland Stolk.
Dag van het arbeidsrecht 17 juni 2015 Magna Charta – Academie voor de rechtspraktijk Procesrecht en WWZ Mr. H.Th. van der Meer.
Ip4inno 1 A.Auteursrecht B. ‘Reputatie’ en merken in het Angelsaksisch recht C. Niet-geregistreerde modellen D. Halfgeleidertopografierecht.
1 WAAROM GEMAKKELIJK ALS HET HEEL ERG MOEILIJK KAN Ontwerp 31758: het griffierecht keert terug in de WGBZ….
Decentralisaties en gegevensverwerking. Even voorstellen Henk Wolsink Teamleider Algemeen Juridische Zaken gemeente Hengelo Adhoc werkgroep privacy provinciebreed.
Inleiding  Cursusmateriaal: naslag  Doel: versterken van positie en functioneren GMR  Uitgangspunt: optimaal functioneren betrokken scholen  Werkvorm:
Bewijsrecht prof. mr. W.D.H. Asser Kasteel Waardenburg 6 december 2013.
Commercie en recht Hoofdstuk 10 Recht(en). Inhoud 1 Idee: Droom of illusie? 2 Voor wie doet een ondernemer wat hij doet? 3 Waarom ondernemen? 4 Wat heeft.
Het spanningsveld tussen het recht op informatie van de patiënt, het recht op verdediging van de zorgverlener, de leiding van het verweer door de verzekeraar.
Hoe maak je een presentatie die mensen kan overtuigen van jouw idee.
Programma Kwaliteit & Innovatie
de invloed daarvan op de wijze van werken in de dagelijkse praktijk
Bewijsrecht in ondernemingszaken (hervorming van de basiswetgeving – hercodificatie) FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat Antwerpen T
Het FMO vanuit medisch oogpunt
de invloed daarvan op de wijze van werken in de dagelijkse praktijk
Mediprima en Dringende Medische Hulp
31 mei Wet bescherming bedrijfsgeheimen verandert de procespraktijk?
JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID Wetsontwerp Burgerlijk procesrecht Koen Geens Minister van Justitie 8 mei 2015.
Rode boek h2 paragraaf 7 Blauwe boek h2 paragraaf 5
Rapportage van voortgang of status
Contracteren van A tot Z
Workshop 6: op welke thema’s focussen we?
Opgaven in het sociale domein
Financial Intelligence Unit of Aruba MOT
Eerste ervaringen met zorgkaart / plan van aanpak
Transcript van de presentatie:

De aanpak van een geding en de samenwerking tussen bedrijfsjurist en advocaat Ateliers Strelia 7 juni 2016 Crowne Plaza Antwerpen Jean-Pierre Fierens - Bart De Moor

Agenda 1.De samenwerking tussen bedrijfsjurist en advocaat bij een geschil Jean-Pierre Fierens 2.Capita selecta van aandachtspunten voor bedrijfsjurist en advocaat bij het voeren van een geding Bart De Moor

HECHTE SAMENWERKING TUSSEN DE BEDRIJFSJURIST EN DE ADVOCAAT Jean-Pierre FIERENS

VOORBEREIDEND WERK BIJ DE CLIENTEN  is de zaak voldoende belangrijk om een advocaat in te schakelen;  wat zijn op het eerste gezicht de slaagkansen;  is een procedure opportuun? (duurzame relatie met bepaalde klant, reputatie van de cliënt)  Zijn er alternatieve oplossingen?

EERSTE CONTACT TUSSEN DE BEDRIJFSJURIST EN DE ADVOCAAT A.De bedrijfsjurist : a)licht de advocaat in over de wensen van de cliënte; b)legt de feiten uit (schriftelijk of mondeling) c)overhandigt de stukken B.De advocaat en de bedrijfsjurist bespreken samen de berekening van het ereloon.

DIAGNOSE DOOR DE ADVOCAAT i.issues ii.bevoegdheid van de rechtbank - arbitrage - verplichte mediatie; iii.mogelijke problemen van onontvankelijkheid; iv.mogelijke problemen van IPR; v.in rechte ten gronde; vi.mogelijke bewijsproblemen; vii.slaagkansen betreffende aansprakelijkheid en vergoeding; viii.risico’s (tegenvordering).

BESPREKING BEDRIJFSJURIST - ADVOCAAT  Het voorwerp van het geschil  Heeft cliënte voordeel bij een snelle of eerder een trage afhandeling van de zaak.  Moet de advocaat zelf nog een ingebrekestelling sturen of is dat nutteloos?  De stap naar de rechtbank al dan niet best per verrassing; (meerdere bevoegde rechtbanken)  Eerst nog poging tot mediatie?  Derden bij de zaak betrekken?  Kan het bewijsmateriaal versterkt worden?

BESPREKING BEDRIJFSJURIST - ADVOCAAT  Kan een gunstig vonnis worden uitgevoerd? o moeten er bewarende beslagmaatregelen genomen worden? o is het nuttig in kort geding voorlopige maatregelen te vorderen?  Wat is het risico van een tegenvordering?  Arbitrage : samen zoeken naar een co-arbiter of naar een voorzitter van het arbitraal tribunaal;  Wie zorgt voor het vertaalwerk : o wanneer documenten in een andere taal dan die van de procedure zijn opgesteld o indien de conclusies ter goedkeuring door cliënte in een andere taal zijn opgesteld dan deze van de procedure.  Erelonen;  etc.

LITIGATION PLAN

BUDGET  Ereloon van de advocaat  Tijd besteed door de bedrijfsjurist  Tijd besteed door derden (experten)  Kosten van derden (gerechtsdeurwaarders, expertise, etc.)

UPDATING VAN HET LITIGATION PLAN  Vordering tegen derden  Al dan niet gebruik van bepaalde argumenten  Buitenlandse raadslieden  Nieuw bewijsmateriaal (getuigen, vaststellingen)  Overlegging van stukken  Bijkomende conclusie  Gaandeweg invullen van data  Wanneer wordt er genegotieerd  Wordt er beroep aangetekend?

Capita selecta van aandachtspunten voor bedrijfsjurist en advocaat Bart DE MOOR

Capita selecta Samenstelling van een dossier -Volledigheid van de informatie voor de advocaat -Verweerder deelt stukken mee na de stellingname van de eiser in de dagvaarding -Taal van de overtuigingsstukken en integrale of gedeeltelijke vertalingen -Soms rijst een probleem met de toegang tot de dossiers of documenten van de commerciële medewerkers

Capita selecta Het bewijs en de bewijslast -Wie iets beweert moet het bewijzen -Niet noodzakelijk de eiser : verkoper moet bestaan koop bewijzen en de koper moet de betaling bewijzen -Bewijs van feiten en rechtshandelingen -Schriftelijk bewijs - bewijs door getuigen -Schriftelijke verklaringen van derden (wet 2012) -Veel rechters lezen eerst het stukkenbundel, vormen zich daar een oordeel over en lezen pas nadien de conclusies

Capita selecta Stiltes voor de storm -De praktijk genereert vaak stiltes -Invulling geven voor de latere interpretatie van die stiltes door de rechtbank -Doelgerichte correspondentie is vereist -Diplomatische opstelling -Met bijkomende informatie nuttig voor de rechtbank die nadien kennis zal nemen van deze correspondentie -“Least cost avoider”-doctrine -De rechtbanken verwachten pogingen tot minnelijke oplossingen - aantonen goede trouw

Capita selecta De partijen -Noodzaak van de concrete, juridische identificatie van de partijen -Entiteiten in groepen van vennootschappen -Entiteiten zonder rechtspersoonlijkheid (THV) -Solvabiliteit van de partijen -Onderzoek KBO en andere gegevensbanken -Solvabiliteitsverslag van een gerechtsdeurwaarder -Buitenlandse partijen -Rekening houden met mogelijke toepassing van vreemd recht ingevolge een rechtskeuzebeding of het gekozen forum -Relativiseren van de waarde van woordkeuze en redeneringen wanneer vreemd recht van toepassing zal zijn

Capita selecta Benadering van het geding in functie van het rechtscollege -Rechtbank van eerste aanleg -Vormt een oordeel na persoonlijk beraad van de rechter -Behandelt een veelheid van materies -Rechtbank van koophandel -Neemt een princiepsbeslissing meteen na de pleidooien, in aanwezigheid van de rechters in handelszaken -Houdt rekening met de praktijk van het handelsverkeer -Hof van Beroep - Arbeidshof -Samengesteld uit kamers met gespecialiseerde magistraten -Besteedt meer aandacht aan de details (juridisch en factueel) -Houdt rekening met een mogelijke voorziening in cassatie

Capita selecta Interesten -Moratoire interesten -Compensatoire of vergoedende interesten -Gerechtelijke interesten -Andere, specifieke vormen van intresten -Interest en interestvoet -Kapitalisatie (anatocisme) Vereiste van een voorafgaande ingebrekestelling -Een dagvaarding houdt ingebrekestelling in

Capita selecta De continuïteit over de procesjaren heen -Een rechtsgeding kan jarenlang aanslepen en medewerkers van een onderneming komen en gaan; dit geldt ook voor het advocatenkantoor -Specifieke problematiek van de toegang tot de “mailbox” van een medewerker -Samenstelling van een goed gekozen team zonder kostenverhoging

Capita selecta Arbitrage -Voordelen -Confidentialiteit -Vrijheid van keuze van plaats en taal van de arbitrage -Inspraak in de keuze van de arbiters -In beperkte mate, snelheid van de procesvoering -Nadelen -Hogere kosten dan de overheidsrechtspraak -Soms rijzen moeilijkheden bij de samenstelling van een college van arbiters bij meerpartijengeschillen -Tragere start dan een geding voor een overheidsrechtbank waar een eenvoudige dagvaarding volstaat met termijnen van 2 tot 8 dagen

Capita selecta Bemiddeling -Vrijwillige en gerechtelijke bemiddeling -Initiatieven van de rechtbank -Voordelen -Partijen werken zelf de oplossing uit -Creatieve oplossingen zijn mogelijk, die buiten het bereik van de rechtbank liggen -Nadelen -Vereist de aanwezigheid van een beslissingsbevoegd persoon -Bewustwordingsproces dat zelfs een correct gemandateerde onderhandelaar moeilijk kan aanbrengen bij zijn hiërarchie

Jean-Pierre Fierens - Bart De Moor