Een merkwaardig fenomeen Kerken lopen leeg, terwijl religiositeit toeneemt.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verantwoord volgen.. De woorden van een leider bepalen met hun regels het karakter, de sfeer en de mentaliteit van de groep Soms gaat dat fout, doordat.
Advertisements

Herkenning? Rot voelen? Leegte opvullen?
Jezus vol liefde, U wilt ons leiden. Wij prijzen U als onze Heer
De beroemdste persoon die er is …
Alles wat een begin heeft, heeft ook een einde
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
Kader van deze presentatie:
De verlichting Paragraaf 2.
Termen Sterke waardering= persoonlijke keuzes die iemand maakt en die zijn andere waardering richting geven (maatstaf) blz40 Hyperwaarde= cultureel bepaalde.
De christelijke boodschap
Woord van Leven Februari 2010.
BOODSCHAP VAN PAUS BENEDICTUS XVI VOOR DE VASTEN VAN 2009
8 December 2013.
Secularisering en de toekomst van christelijke organisaties
Het verschil tussen Christendom & Islam
Godsdienst.
Culturele stromingen Culturele ontwikkeling is een proces van opeenvolging en afzetten tegen. Literatuur is het product van een cultuur: het geeft (indirect.
Is de islam als godsdienst een rem op de integratie van moslims?
EEN VERRASSING KRIJGEN
Welkom kruis Lijden hoort tot het standaardpakket en het basisonderwijs van het christen-zijn. Petrus’ eerste reactie daarop was: God verhoede het Heer!
Hemelvaart: Met ons Hoofd in de wolken en de voeten op aarde.
Tijd van Pruiken en Revoluties
Echt of nep?.
‘voor de kinderen’. Johannes 1 3 x een nieuw begin de wording van de wereld de(mens)wording van Jezus de wording van Gods kinderen In het begin.
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Seks en religie – tussen sensatie of taboe Rituologische verkenningen
Met handen en voeten geloven 1
‘De weg, de waarheid en het leven’?
SPREKEN VAN GOD Over verkondiging en catechese
SPREKEN VAN GOD Over verkondiging en catechese Les 3 – 20 september 2014.
Interculturele communicatie
Bij welk kenmerkend aspect hoort de bron?
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Preek Matteüs 7: 1-12.
Kaarten op tafel.
Aanvaarding en tolerantie
Ga dan op weg… De missie van de Verlosser
Zingeving 1 Introductie, levensverhaal. Zingeving 2 Par1-4, ‘zin’ algemeen.
1 Het goede leven En iemand uit de menigte zei tegen Hem: Meester, zeg tegen mijn broer dat hij de erfenis met mij moet delen. 14 Maar Hij zei tegen.
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Paragraaf 1: Inleiding. De bijdrage van het christendom aan de wetenschap en de cultuur is groot. Dit is dan ook de reden waarom de Westerse wereld vrijwel.
Zingeving 1 Introductie, levensverhaal.
 - Inleiding  - Monotheisme  - Twee Naturen  - Als Rechter  - Als Verlosser  - Als Mens, Leraar en Vriend  - Als Idool.
Levensbeschouwing Christendom Religie op de basisschool.
De geschiedenis van het Christendom
Levensbeschouwing Christendom (Icbo). ICBO Introductie Christendom voor het Basisonderwijs Kinderen nemen hun religie mee Deel van de lesstof (geestelijke.
Levensbeschouwing Christendom (Ikos).
Levensbeschouwing Christendom (Ikos). Levensbeschouwelijke lijn Actieve pluriformiteit HumanismeIslamChristendomFilosofie.
Waarom bekeert Clovis zich tot christendom?
Levensbeschouwing Christendom (Icbo). Module 1 Introductie Informatie op 5 lessen: 21 februari, 7, 21, 28 maart,
Levensbeschouwing Christendom (Icbo). ICBO Introductie Christendom voor het Basisonderwijs Kinderen nemen hun religie mee Deel van de lesstof (geestelijke.
Levensbeschouwing Christendom (Icbo). ICBO Introductie Christendom voor het Basisonderwijs Kinderen nemen hun religie mee Deel van de lesstof (geestelijke.
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
Levensbeschouwing Christendom Religie op de openbare school.
Gelukzoekers vya 14 februari Valentijnsdag.
DE ZEGEN VAN EVANGELISATIE Huh?? Zegen??. WELK BEELD HEEFT U?
Leerdienst n.a.v. Zondag 1 A. Naar de kerk - ook om te leren B. Alles in Christus C. Levenslang: ellende, verlossing, dankbaarheid.
De mogelijke standpunten Songs  Willem Vermandere ‘Bange blanke man’ Lied: (toegang )
Van levenskunst tot stervenskunst Crematorium Tilburg 6 april 2016 Prof Dr Carlo Leget
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Leerdienst thema 2 ‘Christen zijn: naar Christus toe bewegen’ 1 Thema 2: Christen worden, christen zijn christen blijven Wat is christen zijn ? 1.Duidelijke.
‘Door een geheimenis omsloten’ 1e avond, 24 januari 2013 Bijzondere verschijnselen: puur natuur, geschenk van God.
SPREKEN VAN GOD Over verkondiging en catechese
Europa wordt christelijk
Efeziërs (6) WELKOM 1.
De toekomst van God volgens de filosofen
Transcript van de presentatie:

Een merkwaardig fenomeen Kerken lopen leeg, terwijl religiositeit toeneemt.

Het culturele veld sociaal/religieuze verbeelding Zelfverstaan mens historische omstandigheden b c c

Benadering Religie; wat verstaat men er onder Waarom is er religie Religies zijn erfenissen Kerken in de knel Nieuwe religie Mijn kijk Gesprek?

Religie; wat verstaat men er onder Religie is wat iemand religie vindt,en je wat doet/ laat ervaren. Er bestaat geen geautoriseerde visie van. Uit Religie en samenleving: Religie is pluralistisch: - levensbeschouwing met/zonder religie, - religie met/zonder godsdienst, - godsdienst al/niet christelijk, - christelijke godsdienst al/niet kerkelijk, - kerkelijk betrokken al/niet gelovig.

Waarom is er religie Religie is product van de evolutie; als de mens dat is, dan ook zijn religie en moraal. Mensenwerk dus. Het menselijk vermogen tot beeldvorming is een evolutionair gegeven. Religie is van verbeelding. Religie is niet alleen product van de evolutie maar ook een functie ervan,en draagt er aan bij. Een overleven begunstigende factor. Religieus besef begint bij afhankelijkheidsbesef; religie als poging om te gaan met de werkelijkheid als dwingende macht. Het Christendom gaat nog een stapje verder:Humanisme als essentie van de boodschap.

Religies zijn erfenissen Het begon met de taal, en daarmee met de cultuur. De Spiltijd: scharnierpunt in de geestelijke ontwikkeling van de mensheid. Kerstening; Paulus aan het woord; ontstaan van het christendom in haar kerkse vorm. Reformatie; een tragisch misverstand. De Verlichting, de Rede als stem van God Huidige tijd: Ontplooiing.

Kerken in de knel Kerk en cultuur lopen (steeds verder) uiteen Culturele revolutie; Authenticiteit van de mens centraal. Mensen gaan voor zlch zelf denken. Nieuwe morele code;Humanisme als volwaardig alternatief. Bron van zingeving niet op religie,maar op menselijke ontplooiing Ontzuiling versnelt ontkerkelijking Kerkverlating; wie verlaat wie. De kerk heeft velen onterfd; van wetenschap tot..vul zelf maar in.

Nieuwe religie en een nieuwkomer Nieuwe religie is het zoeken naar iets dat behoefte aan ervaring van het hogere /transedente bevredigd. Naast gevoelens van opluchting en bevrijding, ook twijfels… Ook in de kerken is nieuwe religie versluierd aanwezig. Waarom gaan de kerken hier zo krampachtig mee om? Dilemma van de kerk: vasthouden aan de objectiviteit van de (hun) waarheid, versus behoefte aan passie/ verbeelding. Een nieuwkomer:De Islam, herstel van eenheid cultuur en religie.

Mijn kijk Bisschop Bluijssen: Niet de leer, maar leren geloven. Christendom valt niet samen met onveranderlijke leer -waarheden. Je hoeft niet voor waar te houden om gelovig te zijn. Ik verdedig geen eigen opvatting tegen mijn kinderen/ kleinkinderen.Zij vertellen mij wat hun werkelijkheid is,en zullen zelf met vallen en opstaan aan dit leven aflezen wat hen tot heil of onheil dient. Je hoeft niet gelovig te zijn om religies op waarde te schatten. Religies zijn schatkamers van ervaring; wijsheid van eeuwen liggen er in opgeslagen.

Gesprek ? De afkalving waaraan de Christelijke kerken lijden,mag dan een gevoel van desolaatheid nalaten; ze is ook een teken van het succes dat de kerken met hun missie hebben gehad. Bijstand, zorg en recht zijn seculier geworden en verankerd in wetgeving. Wat blijft er over? Daar waar zij goed in zijn: religie; en dat dan ook toekomstgericht etaleren. Als de kerken zouden afzien van monopolisering van de waarheid- niet van het beheer van hun erfenis- is de verscheidenheid van kerken zinvol, en zullen de mensen ook bij hen shoppen.