Brood workshop Aniek, Merel en Niene
Inhoudsopgave Granen Quiz Fotoverslag
Granen Rijst Gierst en Soghum Boekweit Gerst Haver Maïs Tarwe Rogge Triticale
Rijst Moeras-of waterrijst en hooglandrijst Vochtig tropisch of subtropisch klimaat Rijst is voor meer dan de helft van de wereldbevolking het hoofdbestanddeel van de maaltijd Zwarte rijst
Gierst en sorghum Pluimgierst en trosgierst Gematigd klimaat Sorghum Warm en droog klimaat Zoete sorghum/suikergierst
Boekweit Duizendknopige Stengels knopen trosvormige bloemstelsels beukennootjes Dankbaar gewas China en het Himalayagebied Niet geschikt om broden mee te bakken
Gerst Eerste grassoorten lange kafnaalden Oppervlakte en productie
Haver Nieuwe graansoort Azië Vochtige klimaten, zeer noordelijk gelegen streken
Maïs Afkomst 5 tot 75 centimeter Zetmeel, griesmeel, stroop en maïzena
Tarwe Belangrijkste voedsel Verenigde Staten, Rusland en China Eiwitgehalte; twee hoofdgroepen - Harde tarwe (triticum durum) - Zachte tarwe (triticum eastivum
Rogge Onkruid Weinig last van plantenziektes en goed te verbouwen op moeilijke bodem Roggemeel en tarwemeel gecombineerd Rijk aan het essentiële aminozuur lysine
Triticale Kruising tussen tarwe en rogge Triticum + secale = triticale Niet geschikt voor bakken van brood Wel geschikt als veevoer
Fotoverslag