NINTES Netherlands Institute for New Technology, Economic and Social studies Nintes 7 juni 2006 Duurzaamheid en leiderschap met Herman Wijffels © NINTES.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Nieuw Elan met een Inspirerend Toekomstbeeld
Advertisements

Sjiera de Vries Sociale Innovatie en het benutten van verscheidenheid.
Herman Wijffels Zijn beleving van deze tijd Energiedag MKB Krachtcentrale 30 nov Slides gemaakt door Sjaak Evers.
Overheid en particulier initiatief:
Duurzaam omgaan met de openbare ruimte…… doe je samen!
Inleiding Rene de Kwaadsteniet Krachtenbundeling door samenwerking.
Nieuwe kennis Lerend netwerk lerarenopleiding 6 september 2013 Leuven.
Visie op HNW juni Belang van een Visie Een Visie op Werken is de overkoepelende beschrijving hoe een organisatie werk in de toekomst ziet. De visie.
HoekscheWaardDuurzaam
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Leiderschap.
Cocreatie in de opsporing
#KM2.0 BIJEENKOMST 4 IN CREA #KM2.0 4 e bijeenkomst CREA.
NETWERK: 2000 bedrijven met MVO-ambitie
Veiligheid in het onderwijs Hans Boutellier BCN, Utrecht 20 maart 2014 Hans Boutellier BCN, Utrecht 20 maart 2014.
02/ / 18 Kwaliteitsmanagementprincipes -Algemeen- Om een organisatie met succes te kunnen leiden en te laten functioneren is het nodig deze.
NVP Strategische personeelsplanning en talent management
1 Docentenhandleiding De integratie van verantwoord ondernemen Studie-avond Syntra West 13 september 2007 Marijke De Prins.
Ontwikkeld door Anne Coppens en Carlo Verhaar les 11 - Google I-C1#, datum.
Duurzame innovatie leiderschap en maatschappelijke legitimatie Inleiding door Leo Lenssen Boardroom 21 januari 2010.
© de vries business consultancy, 2008
Ondernemen(d) in het onderwijs
Consument Onderdeel marketing. Wat is marketing?.
Vitale opgaven voor de Stad bestuursvergadering ZON, 4 febr. 2014
Producten & Werkprocessen
Plan van aanpak Duurzaam denken en doen op De Kleine Aarde Tom Bade.
Project.
Visie op Duurzaamheid  .
OPO MANAGEMENT I OLA Inleiding tot management. Management versus ondernemerschap.
De noodzaak van kenniscoproductie Edwin Horlings 2 juni 2014.
Evenwicht in sturing.
Haal het beste uit jezelf en anderen! Toekomstbestendige Bloei.
PERSONEELSMANAGEMENT 2. 1 Onderdeel : 2. Omgeving PPT : 1
Week 2: de basisprincipes van Mintzberg
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 BIMBDK01 Bedrijfskundige thema’s Week 7 Thema 12 – Omgevingsinvloeden Business IT & Management
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
De deeleconomie in Nederland Maaike Decraemer 1 BaSW B Projectgroep ‘Wij Delen’ SADAN-opdracht: stap 2 1.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 BIMBDK01 Bedrijfskundige thema’s Week 7 Thema 12 – Omgevingsinvloeden Business IT & Management
Les: Ondernemings plan LBB – Module Groen Ondernemen Coen van Wetering.
Zelfmanagement Longpunt
Samenleven in Transitie Onderzoek en lesgeven in 2035 Jan Jonker Hoogleraar Duurzaam Ondernemen Nijmegen School of Management –
NINTES Netherlands Institute for New Technology, Economic and Social studies Nintes Experience 19 september 2007 Innoveren; empowerment en vernieuwen in.
NINTES Netherlands Institute for New Technology, Economic and Social studies Nintes Experience 21 september 2005 Maatschappelijk verantwoord ondernemen;
Nintes Jan Willem Weck directeur-generaal voor de Algemene Bestuursdienst.
NINTES Netherlands Institute for New Technology, Economic and Social studies Nintes Experience 21 november 2007 Onderneming en Maatschappij: dilemma’s.
Bed Bad brood Laagdrempelige opvang van thuislozen Jasmine Marechal-1Basw AO.
Energieomzettingen Ida van Noord 2A Wat is energie? Iets dat een levend wezen of machine nodig heeft om iets te kunnen doen. Verschillende soorten.
NINTES Netherlands Institute for New Technology, Economic and Social studies Nintes Experience 30 januari 2008 Dilemma’s in Duurzaamheid: Positie in Klimaat!
De winst zit in de opbrengst NINTES experience september MVO; op weg naar nieuwe opbrengsten? Henk Folkerts, Rijnconsult.
Over NME en EDO PWC NME Minaraad 17 oktober
Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet
Het plaatsen van mensen met een arbeidsbeperking binnen ING Nederland
World Understanding and Peace day
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Welkom havo 3..
Productiviteit en Innovatie
GMR Consent 14 februari 2011.
Groene energie platformen
Stichting De Waaier Presentatie 30 november 2017.
Goede contacten met collega’s en leveranciers, tevreden klanten, in een bedrijf dat voluit kiest voor een positieve impact op mens en milieu. Dit alles.
Kwaliteitsgroep Informatiemanagement
SHEQ SHQ.
Menno Jansen, programmamanager Zorginnovatie
Duurzaam ondernemen.
We hebben minder managers nodig en meer leiders.
Impact op het kruispunt van economie en maatschappij
Deze complexe relatie wordt beïnvloed door veel factoren, waarvan beslissingen die het management wel of niet neemt, waarschijnlijk de belangrijkste zijn.
Flits-sessie Het verhogen van de aantrekkingskracht van de instelling
Waarom een VAN PARIJS NAAR NHN
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 4 Profit.
Transcript van de presentatie:

NINTES Netherlands Institute for New Technology, Economic and Social studies Nintes 7 juni 2006 Duurzaamheid en leiderschap met Herman Wijffels © NINTES oktober ’16

2 Duurzaamheid; doorbraak naar nieuwe verhoudingen! (Herman Wijffels) Duurzame ontwikkeling ­ Sociaal-ecologische ontwikkeling als bron van creatie van welvaart niet als randvoorwaarde / belemmering ­ Omkering: duurzaamheid als drager van de creatie van welvaart (minder uitputting, verstoring, meer respect, ook voor mensen elders) ­ Duurzaamheid is nieuwe fase in de evolutie; ­Hoge kwaliteit van verbindingen ­Hoge kwaliteit van verbindingen tussen mensen ­Hoge kwaliteit van verbinding tussen mens en ecosysteem

3 Duurzaamheid; doorbraak naar nieuwe verhoudingen! (2) Waar komt deze ambitie vandaan? ­ Logische reactie op vorige fase, ambitie voor een volgende fase o.b.v. nieuwe inzichten / bewustzijn (verstoringen) ­ Tweesprong; einde van een tijdperk dat gebaseerd is op de methodologie uit de verlichting (‘cogito ergo sum’, specialisatiebeginsel van Newton) ­Definitie van de organisatie o.b.v. machine, smal doelmatigheidspatroon (input – throughput – output) is eindig vlg. systeemtheoretici ­ Sociale verhoudingen degraderen ­ Ecosystemen desintegreren (weer, zeespiegel stijgt) ­ Kracht en organiserend vermogen om een stap te zetten naar een nieuwe ‘S-curve’, de verschijningsvorm is duurzaamheid

4 Duurzaamheid; doorbraak naar nieuwe verhoudingen! (3) ­ Nieuw opkomend waardenpatroon (respect voor het leven en o.b.v. aspecten van het leven) ­Herdefinitie plaats van de mens i.h. leven (onderdeel, relatie, denk aan water en lucht) ­Er ontstaat een nieuwe maatschappelijke configuratie (van overheid en bedrijfsleven naar complex van bedrijven, overheid, burger, NGO’s, etc.) ­Komende 5 – 10 jaar is de kans op een discontinuïteit zeer groot (vb. bedrijven in beleggingsportefeuilles) ­Ruimte voor ondernemerschap; er zijn bedreigingen, maar bovenal kansen ­ Ultieme legitimatie van ondernemingsgewijze productie vanuit een maatschappelijk perspectief is winst als maatstaf, eerder dan doel (ondernemen is producten en diensten aanbieden die bijdragen aan de samenleving als geheel, winst is de mate van succes daarin.) ­ Winsten zonder sociale en ecologische overweging worden afgestraft door de maatschappij

5 Duurzaamheid; doorbraak naar nieuwe verhoudingen! (4) Kern van mvo is stoppen met uitputting voorraden energiebronnen. Er zijn nieuwe vormen van energiewinning (getijden, zon, wind, etc.) De prijs van fossiele brandstoffen explodeert, dat genereert momentum om naar nieuwe vormen van energie over te stappen. Het toekomstperspectief is energie in een lokaal model te organiseren; ­Vb. Studieproject in Nl om komende 3/4 decennia gebouwen zelfvoorziend in energie te laten worden ­ Er is een verandering waar te nemen in de verbinding tussen bedrijven en consumenten / eindgebruikers. Steeds meer processen worden vanuit de klant vormgegeven, zo ook duurzaamheid. Dit vraagt om een nieuwe vorm van leiderschap in ondernemingen, die meer uitgaat van de talenten van mensen en bottum-up processen in organisaties vanuit de klant. ­ Leiderschap is de potentie van individuele mensen om andere mensen voor te gaan en mee te nemen naar nieuwe verhoudingen, waar management zich richt op de beheersing van bestaande processen (in Nederland is er vooral een tekort aan leiderschap, niet aan managers!)

6 Duurzaamheid; doorbraak naar nieuwe verhoudingen! (5) Vb. van een dergelijke systeemwijziging is de rotonde; ”Een metafoor voor wat er in de maatschappij aan de hand is, is de rotonde. Volgens de klassieke manier van denken hebben we, toen het verkeer dichter werd, een systeem met stoplichten bedacht om het te reguleren. Daarom sta je voor dat rode stoplicht, ook al komt er in de verste verte niets aan. Als mens ben je onderworpen aan dat systeem, en het kruispunt wordt onderbenut als verkeerswisselaar. Geheel in lijn met de sociaal-culturele ontwikkelingen hebben we rotondes ontwikkeld. Niet het systeem is de baas, maar de mensen die komen aanrijden. Die bepalen, op basis van hun eigen oordeelsvermogen, of ze de rotonde kunnen oprijden. De mens is niet onderworpen aan het systeem, maar besluit over de wijze waarop hij daarvan gebruik maakt. En het interessante is dat om die rotonde te laten werken, een fundamentele besluitvormingsregel moest worden omgekeerd: niet rechts heeft voorrang op een rotonde, maar links.'‘ (uit het NRC Handelsblad 10 september 2005)