BERGWEG In deze presentatie maken we een wandeling over de Bergweg. Dit is een belangrijke ontsluitingsweg in de wijk Goes-Oost. De straatnaam werd bij.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Berceuse de Mozart – Richard Abel Wij, van de Stichting Enschede – Mosnita Roemenië, kregen eind 2009 het bericht dat de familie Löke uit Mosnita ernstig.
Advertisements

het gezicht van Leiden in de jaren vijftig
Senegal Senegal.
Homcom Stelt voor:. RolandRolandRolandRoland Street View.
Marktterrein Centrum DE ouwe trouwe Hefbrug.
Maak een tentoonstelling
Welkom WELKOM Hartelijk welkom op de informatieavond over de studiereis Londen van het Hervormd Lyceum Zuid. De begeleiders zijn: Mw P. van.
De naamgeving van het burgerinitiatief van Actiegroep Unaniem Woudhoek AUW! Presentatie in wijkcentrum De Blauwe Brug Schiedam 19 mei 2011.
KCV Pompeji.
1940 Deel 1 Duitse opnamen 1940 Deel 1
Verslag Bomen kappen groep 8, georganiseerd vanuit het IKL
Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014
Presentatie Plannen Cartouche Toekomst Clubhuis en terras
Groep 8 vertrok dinsdagochtend 6 april om 8 uur richting onze hoofdstad. Hoe het was? Dat ziet u in de komende presentatie!
Afscheid groep 8 Kindernevendienst en Bevestiging ambtsdragers 15 juni 2014 Thema:
Dorpen Vroeger Nu Later
Voor hen die nog een moeder hebben is dit heel mooi.
Delft delft open huis 18 november 2009 tak architecten arnhem.

Paragraaf 4.4 De vrouwenbeweging.
Praktische Opdracht CKV
Europa wordt christelijk
ZOU JIJ DAAR WILLEN WONEN?
ZOU JIJ DAAR WILLEN WONEN? TAAK 2 HOE ZIEN STAD EN DORP ERUIT?
Wat overigens niet zo eenvoudig is, omdat 't in die zin toch wel echt 'n nationaal park is waarbij de commerciele voorzieningen tot een minimum beperkt.
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
In de Atlas der Buurtwegen van Belsele van 2 april 1845 wordt voetweg nr.36 als volgt omschreven: Richting:Sentier de Belcele à Waesmunster par le hameau.
In de Atlas der Buurtwegen van Belsele van 2 april 1845 wordt voetweg nr. 32 als volgt omschreven: Richting: Sentier de Belcele à la Grande route Naam:
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Gemeente Leidschendam-Voorburg Woonoord Duivenvoorde: Henk van Veen.
De 2 e keer DE HOOFDSTUKKEN: VERTREKKENMIRTE STRUINEN DOOR HET BOS VERVOLG STRUINEN DOOR HET BOS 2 e OPDRACHT RESULTAAT 2 E OPDRACHT WENSKAART DIE MIDDAG.
Concerti Fetti Bezoek een live-optreden van een voor jou niet voor de hand liggende artiest.
Mijn klas (4 Havo) heeft op 11 oktober parijs bezocht, in deze presentatie laat ik foto’s zien en recensies. Gemaakt door Gilian Sanders 4hna.
‘De Klomp Draait Door’ Rosalie Blok Klas CE2C.
Voorontwerpbestemmingsplan “Stationskwartier” Welkom op deze informatieavond Woensdag 11 september 2013.
Route van thuis naar school
FIETSENSTALLING GEBRUIKSAANWIJZING
Wandeling De Jongste Telg 6km INLEIDING We hebben deze wandeling voor een zo breed mogelijk publiek gemaakt. Ze is gesplitst in 2 onderdelen, beiden van.
Beste, Twee jaar geleden werd er in Port-au- prince te Haïti, een nieuwe school gebouwd voor 300 leerlingen. Dit dankzij de steun van de Redemptoristen.
Kinderboerderij Waspik 3 november Aanleiding Kinderboerderij In Dorpsontwikkelingsplan (DOP) omvorming naar kinderboerderij Realisatie van Medisch.
Aan Kinderboerderij Waspik in samenwerking met Platform Waspik.
Voor de buurt door de buurt De Linie vormt een klein wooneiland in een zich snel ontwikkelende omgeving. Gebouwen blijven verrijzen om ons heen en we mogen.
De Pyramide van Cheops. De Pyramide van Cheops.
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Sport in de samenleving
Buig voor je held! Wie is jouw voorbeeld?.
Opening en voorstelronde. Terugblik: - Oktober 2014: duidelijk dat Schoorl Klopt in de gewenste vorm niet uitgevoerd kan worden - Oktober 2014 – februari.
Mijn gemeente Leeruitstap Schoolomgeving Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
DE BEESTENMARKT De Beestenmarkt is al een zeer oude straat, of moeten we zeggen een heel oud plein? De eerste vermelding van de naam wordt aangetroffen.
Troelstralaan De Troelstralaan loopt van Ringbaan-West tot Van Hogendorplaan en is een doorgaande weg in de wijk Goese Polder. Deze wijk, waar de bouwactiviteiten.
Oplossingsrichtingen onderwijshuisvesting Reek.. Ontwikkelingen Stichting Maashorst ambieert naast uitbreidingsmogelijkheden van de Vlinder, ook.
De financiële aanspraken bij bedrijfseconomisch ontslag Alexandra Krop jurist werkgeverszaken OPOF, 16 februari 2012.
STATION GOES. Het station door de jaren heen Het was 1867 toen de Ganzestad aangesloten werd op het spoorwegnet. In juli dat jaar werd de lijn Bergen.
DE RINGBRUG De uitbreiding van het havengebied, de vestiging van industrieën en de bouw van nieuwe wijken als Goese Polder en Noordhoek bracht met zich.
  Begin 1890 wordt de erbarmelijke staat van het orgel gemeld aan de kerkenraad. 125 jaar orgel, gereformeerde kerk Sliedrecht.
L.A. Springer en het groen op de Oostwal. Leonard Adriaan Springer ( )  Leonard Adriaan Springer was een vooraanstaand tuinarchitect die voor.
Toelichting zienswijze van de fam. Van Hal en Haerkens Ontsluiting gebouw plan Elzenstraat 60 naar de Elzenstraat goed gepland? of is er een veiliger alternatief?
Welkom in de Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede West.
1971 Ringbaan-West In 1968 ging de gemeenteraad akkoord met uitbreidingsplan Goese Polder, een plan ruwweg begrensd door de door de nieuw aanlegde Ringbaan-West,
Lucht- en panoramafoto’s van Goes
Zuidvlietstraat De straatnaam is jonger dan de straat zelf; pas bij raadsbesluit d.d. 28 april 1937 werd de naam vastgesteld met de volgende begrenzing:
FRUITLAAN We maken in deze presentatie een korte wandeling over de Fruitlaan. Een relatief jonge weg nog met veel variatie. De weg is een belangrijke doorgaande.
De stad verandert Blok 3.
Je neemt nooit afscheid van wat echt telt.
Welkom in het provinciehuis
Stage opdracht Bedrijf informatie.
volgende bladzijde terug
Art & Design Gt 1 Architectuur: Torens
Wij gaan op Kasteelexpeditie!
Oversteken op een kruispunt met verkeerslichten
Transcript van de presentatie:

BERGWEG In deze presentatie maken we een wandeling over de Bergweg. Dit is een belangrijke ontsluitingsweg in de wijk Goes-Oost. De straatnaam werd bij raadsbesluit van 17 maart 1948 vastgesteld en oorspronkelijk was de weg in noordelijke richting verder geprojecteerd. Het meest noordelijk gedeelte kreeg in 1959 de naam Valckeslotlaan. Ter hoogte van de huidige kruising met de ‘s-Heer Elsdorpweg (ex Heernisseweg) stonden tot begin jaren zestig enkele blokken noodwoningen die, mede in verband met de bouw van verpleeghuis Ter Valcke, moesten worden gesloopt. Van oudsher zijn er veel scholen gevestigd aan de Bergweg. We treffen er het Ostrea College aan, enkele gebouwen van het Pontes College, de r.k. Bisschop Ernstschool en de prot. chr. Prinses Ireneschool. Voorts ook twee kerken, namelijk de Oosterkerk (op de hoek met de Van Mellestraat) en de Maranathakerk, die iets noordelijker is gelegen, voorbij de kruising met de Vogelzangsweg. We mogen natuurlijk ook bejaardencentrum Rehoboth niet vergeten.

Luchtfoto van Bergweg en omgeving. De weg loopt van linksonder tot iets naar midden bovenaan. Onderaan de J.D. van Mellestraat met Oosterkerk. Linksboven is nog een stukje van het Goese Lyceum te zien dat in 2014 gesloten werd in verband met nieuwbouw aan “De Weitjes”. De Ambachtsschool en Vakschool voor Meisjes zijn al aanwezig op deze opname uit 1961, gemaakt door KLM-Aerocarto.

Het zuidelijke einde van de Bergweg met de in 1956 in gebruik genomen Oosterkerk. Van oorsprong een Gereformeerde Kerk en tegenwoordig een PKN-gemeente. Het pleintje rechts heeft nooit een naam gehad maar dit zal gaan veranderen als de Oosterkerk een forse verbouwing zal ondergaan, waarbij dan de ingang van de kerk aan dit pleintje zal komen. Omwille van adressering zal dit stukje straat dan een naam moeten hebben! Rechts nog nieuwe woonblokken aan de J.D. van Mellestraat. We kijken in noordwestelijke richting. Deze dia, afkomstig van de afdeling Voorlichting gemeente Goes, is in 1957 gemaakt.

We zien hier een winterse opname gemaakt op de kruising Bergweg/Vogelzangsweg. Rechts staat een heistelling voor de bouw van de Ambachtsschool, al zullen de bouwers ten tijde van de opname van deze foto wel vorstverlet gehad hebben! Let ook even op de fraaie lichtmast. Op de achtergrond rechts, tussen de hekken van de bouwplaats door, zien we woningen aan de J.D. van Mellestraat en de torenspits van de Geerteskerk in Kloetinge. Deze uit 1958 daterende foto is gemaakt vanuit westelijke richting. De foto is afkomstig uit de collectie van het Gemeentearchief.

We volgen de Bergweg in noordelijke richting en passeren het in 1952 in gebruik genomen Christelijk Lyceum dat ooit cabaretier Freek de Jonge en de latere premier Balkenende tot zijn leerlingen mocht rekenen. Midden jaren negentig werd het gebouw gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Ook de naam werd veranderd: in 1985 maakte de benaming Christelijk Lyceum plaats voor de naam Buys Ballot College en na fusie met het r.k. Sint Willibord College, enkele jaren geleden, werd de naam Ostrea Lyceum ingevoerd. De foto dateert uit 1975 en werd gemaakt door de afdeling Voorlichting gemeente Goes.

Vaak was de Bergweg toneel van wielerwedstrijden en bevond zich de finish daar. Op deze foto zien we het peloton komen aansnellen tijdens een etappe van de Ronde van Nederland op zaterdag 23 augustus Het kan niet anders of de naam van één der sponsors moet vele kijkers dorstig hebben gemaakt. De foto is afkomstig van de afdeling Voorlichting gemeente Goes.

Naast de Oosterkerk treffen we aan de Bergweg ook de chr. gereformeerde Maranathakerk aan. Deze kerk werd in de jaren zestig gebouwd en in 1989 gerenoveerd en uitgebreid. Het resultaat hiervan zien we op deze foto die gemaakt werd door B. van de Plasse uit Goes.

Naast scholen en kerken vinden we in de Bergweg ook bejaardencentrum “Rehoboth”. Dit bejaardenoord werd op 1 juli 1966 door de eerste bewoners betrokken en in de jaren 1999/2000 grondig verbouwd. Hier werpen we een blik op de ingang aan de Bergweg. Het centrum kent ook een toegang aan de zijde van de Jasmijnstraat. De foto werd gemaakt op 22 februari 2009.

Een bijzondere foto die in 2008 werd gemaakt door de plantsoenendienst van de gemeente Goes ter inventarisatie van het bomenbestand. Zo werd ook deze haagbeuk gefotografeerd bij de hoek Bergweg/Vogelzangsweg. Het huis rechts bezat ooit een rieten dak, maar het was een boom (een andere overigens) die het dak vernielde. Achter het huis het torentje van de Maranathakerk.

We zijn hier aan het einde van Bergweg en aan het einde van deze presentatie beland en zien hier het stukje Bergweg met groene middenberm tussen Patijnweg van waaruit de foto in 2010 is genomen en de kruising met de Van Dusseldorpstraat. Het brede wegprofiel ter plaatse stamt nog uit de tijd dat hier een verkeerstunnel was gepland onder Patijnweg en spoorlijn, die aan de andere zijde aan de Rembrandtlaan moest uitkomen. Na jarenlange onderhandelingen tussen de gemeente en N.S. over de kosten van de tunnel konden de partijen het niet eens worden omtrent de verdeelsleutel van die kosten en verdween dit tunnelplan in het archief. We hebben er in ieder geval een extra stukje openbaar groen aan overgehouden. Foto gemaakt door Gemeentearchief.