De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom in het provinciehuis

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom in het provinciehuis"— Transcript van de presentatie:

1 Welkom in het provinciehuis
It Giet Oan Welkom! Welkom in het provinciehuis

2 Waar denkt men aan bij Friesland
Elfstedentocht is al even geleden en zo is het ook al even geleden hoe het huidige provinciehuis is ontstaan.

3 Oppervlakte verdubbeld
Verbouwingen… Na verbouwing 1790 Demping sloot 1894 Oppervlakte verdubbeld Nulmeting dmv scan 2007 Na verbouwing van 5 jaar 2012 In de zestiende eeuw schitterde het oudste deel van het provinciehuis hier al. Dit huis is al sinds 1580 in gebruik als huis der staten. Toen in 1891 werd besloten dat er een nieuw gebouw voor de Friese Staten moest komen, werden kosten noch moeite gespaard. 3 maart De Statenzaal met al haar pracht en praal is in de huidige nieuwbouw opgenomen. Een nieuwe vleugel aan de Heerestraat ontstaat als in 1966 enkele panden worden aangekocht. In 1970 kan dit deel onder andere in gebruik worden genomen als kantine op de bovenste verdieping. Tussen 1980 en 1985 wordt door afbraak en nieuwbouw het oppervlak van het provinciehuis verdubbeld. Sindsdien beslaat het provinciehuis het hele blok. 2007: Tijdens de sloop en vernieuwbouwing heeft ingenieursbureau Fugro de historische gedeelten en omliggende panden gemonitord d.m.v een nulmeting met laserscanning, wat redelijk nieuw was voor die tijd, en deformatiemetingen van ong. 140 deformatiepunten 2012 afronding verbouwing. Verbouwing was noodzakelijk voor modernisering van bestuur en ambtenarenapparaat (Het nieuwe werken)

4 Weetjes… Torentjes 45 m hoog Statenzaal: 8 schilders, 10 weken werk 600 personen in provinciehuis kopje koffie en thee per jaar Boeken terug tot 1800 140 meetpunten Provinciehuis staat op 230 palen Laatste verbouwing 350 bouwvakkers Torentje 45m hoogte, bijna net zo hoog als de Oldehove maar duidelijk lager dan de Achemeatoren (120m) Bij Fryslan werken nu ong. 830fte waarvan ong. 150 externe / tijdelijke krachten. Hiervan werken ong 600 personen in het provinciehuis te Leeuwarden. Medewerkers en gasten verbruiken ongeveer kopjes koffie en thee per jaar. Is ruim 800 per persoon! Minder dan 3 per dag, dus het valt nog wel mee! Boeken in de oude bibliotheek gaan terug tot 1800 In de kamers van de gedeputeerden is geprobeerd om de oorspronkelijke kleuren van deze ruimtes zoveel mogelijk te benaderen. Alle verflagen zijn eraf gehaald om te kijken wat de allereerste kleur is geweest. Iedere kamer van GS heeft zijn eigen kleur. We hebben oa blauwe, roze en groene kamer. Vroeger waren deze kamers een deel van een woonhuis en de theorie is dat de roze kamer een meisjeskamer is geweest en de blauwe een jongenskamer. Tijdens de hoogtijdagen van de bouw, liepen er zo’n 350 bouwvakkers rond. ‘24 februari 2009: It giet oan! De verbouw is gestart. 3 jaar tijdelijke huisvesting in het postsorteercentrum Snekertrekweg. Nu in beeld voor AZC!!!

5 Gebruik geo-informatie
Kerntaken provincie Duurzame, ruimtelijke ontwikkeling, waaronder waterbeheer Milieu, energie en klimaat Vitaal platteland, natuurbeheer& ontwikkelingsgebieden Regionale economie Culturele infrastructuur en monumentenzorg Kwaliteit van het openbaar bestuur Regionale bereikbaarheid en regionaal openbaar vervoer Gebruik geo-informatie Waar houdt de provincie zich nu eigenlijk mee bezig? Overal zit wel een Geo-Informatiecomponent in!

6 Een bruggetje: Kerntaak regionale bereikbaarheid neemt Jeen Bruinsma het over. Hij en Jan Gerritsma zal ons iets vertellen over het in aanbouw zijnde aquaduct in de Centrale As.


Download ppt "Welkom in het provinciehuis"

Verwante presentaties


Ads door Google