Milieuvluchtelingen Een zoektocht naar bescherming.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Zelfbeschikkingsrecht van vrouwen
Advertisements

Een gebrek aan patiëntveiligheid
Opwarming Van De Aarde Door Jonas & Stijn C..
De VN en migratie Enkele Voorbeelden
Kwaliteitsvolle noodhulp in Vlaanderen. - “Hulp die wordt verstrekt in gevallen van plotselinge en niet voorspelbare nood” - Hulp bij rampen, overstromingen,
Presentatie UNICEF.
Milieuproblemen in Nederland
Internationale organisaties
Het wereldvoedselvraagstuk brengt je zeer snel op het vlak van wereldhandel en duurzame ontwikkeling. Met het softwarepakket ‘Dashboard’ op de cd-rom kun.
Wereldvluchtelingendag Waar praten we over? 15,2 miljoen vluchtelingen: Mensen die hun land hebben verlaten op zoek naar veiligheid. 26,3 miljoen.
Als wij de globale armoede tegen 2015 willen halveren, moet ook België zijn deel van de inspanning leveren. Enkel zo bereiken wij de Millenniumdoelstellingen.
Hoofdstuk 5 Werelden van verschil
Syrië Syrië is een land in het Midden-Oosten en heeft ca. 4,5 keer de oppervlakte van Nederland. Het land telt ruim 22 miljoen inwoners. Dorcas, Tear en.
Wereldvluchtelingendag 2012
Jongeren en de natuur Keyfindings Marc Johnston Mei 2010.
3.4 Immigratie en bevolkingsgroei
Personen die gedwongen worden om hun huizen te verlaten  Ten gevolge van: ‐ Politieke ‐ Religieuze ‐ Militaire ‐ Andere problemen.
Indonesië.
Samenvatting: hoofdstuk 1
Hoofdstuk 3 Actuele vraagstukken in Zuidoost-Azië Paragraaf 1 t/m 7
Participeren doe je niet ‘achter de geraniums’. Wat betekent participeren? De deur uit!
3.6 natuur en mens: actie en reactie
(par. 3) Natuurrampen en beleid
Patiëntveiligheid en medische fouten
Title Sub-title Beleidsnota Oxfam Novib 1 februari 2008.
Presentatie voor PDOO januari ‘08 Jan 08Maayke Nabuurs ICS.
 Oorzaken  Conventie ven Genève  De notie  Classificatie  Beleidsopties.
Statuut van de vrijwilligers, knelpunten en oplossingen
Stakeholdersbijeenkomst College voor de Rechten van de Mens Positioneren en framen van mensenrechten in Nederland.
Internationale migraties
Klimaat en landbouw 3.2 Voedselvoorziening in Nigeria
Verdringing: Vrijwilligerswerk in veranderende tijden
Slot 4Hc.
4.2 Wat kost het milieu? Het maken van goederen en het gebruiken van goederen heeft soms negatieve gevolgen voor het milieu. Milieuschade ontstaat door.
Ecologische vluchtelingen
2.3 De pet past ons allemaal Nakijken (2.2) Intro HC Opdracht Opdracht bespreken HC: 3.2 kort Huiswerk.
Een wereld van verschil
Internationalisering kernpunten. internationalisering ► Verbondenheid met de “wereld”.  Via de media  Internet  Satelliet  Via verdragen  Instanties:
Migratie BB nr.117 Nr.118 Nr.119 Nr.120.
Vluchtelingen, asielzoekers en recht
Israël Palestina.
THEMA: WATER Het regenseizoen houdt dit jaar lelijk huis in Mozambique: minstens 70 mensen zijn al gestorven, zijn op de vlucht. - De Morgen, 30/01/2013.
USBO Universiteit Utrecht. USBO Universiteit Utrecht Inhoud 1)Concepten en cijfers 2)Opvang in de regio 3)Europese ontwikkelingen 4)En Nederland dan.
1 Onderscheid Ethish beleggen, Duurzaam beleggen en Verantwoord beleggen Ethisch beleggen Hierbij is sprake van een zuiver idealistisch motief. “Ethische.
30De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap 36De opkomst van de politiek-maatschappelijke.
SOCIAL WORK (DT) naam: Martine Bink med: med.hro.nl/binmd kamer: L
Somalia: Oxfam Novib’s engagement & perspectives Suying Lai & Hans van den Hoogen 8 april 2008.
5 jaar Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling SITUERING IN EEN EUROPESE EN MONDIALE CONTEXT 28 oktober 2009.
3 vwo 4 Conflicten, macht en onmacht par 7 t/m 9
Duurzaamheid & Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Milieu- en Natuurplanbureau.
WERELD 3 vwo 4 Conflicten, macht en onmacht par 2 t/m 5.
Vlaamse overheid De integratie van klimaatverandering in de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking 28 juni 2010 Afdeling beleid Departement internationaal Vlaanderen.
‘Verberg de vluchteling, lever de ontheemde niet uit.’ Jesaja 16 : 3.
Ruimte voor nieuw leven Leuven, 26 februari 2016 Transformerende gerechtigheid na grove schendingen van de mensenrechten Stephan Parmentier.
SDG4 KWIS 10 meerkeuzevragen over onderwijs in de wereld.
SDG4 KWIS 10 meerkeuzevragen over onderwijs in de wereld.
Per (klimaat)gebied zullen de schadelijke gevolgen anders zijn
Lampedusa De oversteek.
Op de vlucht Nog nooit waren er zoveel vluchtelingen volgens de VN. Meer dan 65 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht. Deze mensen zijn alles kwijt.
Afgelopen najaar bereikte de vluchtelingenstroom uit Syrië Europa
Stille nacht, veilige nacht?
Hoofdstuk 10 Conflicten.
Hoofdstuk 10 Paragraaf 10.6.
Blok 2 Rampen in Afrika Deelvraag:
Blok 2 Rampen in Afrika Deelvraag:
Problemen m.b.t. landbouw en water: hoge verdampingsgraad
HET (RAPPORT VAN DE COMMISSIE) EU- HANDVEST:
Mag ik ook naar school?.
3.7 Amazonia: de betekenis (SE)
Transcript van de presentatie:

Milieuvluchtelingen Een zoektocht naar bescherming

Context: Lectoraat Internationale Vrede, Recht en Veiligheid Mondiale problemen: De voortgaande hoge bevolkingsgroei in de armste landen; Structurele honger, vooral veroorzaakt door slecht bestuur en diepe armoede; Politiek geweld in de meeste niet-democratische staten waar geen stabiele rechtsorde bestaat; Endemische ziekten en plagen; Groeiende schaarste aan energie, land, zoet water, metalen en mineralen; Achteruitgang van natuur en milieu; Klimaatverandering en haar gevolgen; Ernstige, georganiseerde internationale criminaliteit.

Trend In het internationale recht komt een steeds grotere nadruk te liggen op het individu. Traditionele ideeën over staatssoevereiniteit en het non-interventieprincipe botsten met bijvoorbeeld de grotere nadruk op mensenrechten. Hoewel de bescherming van burgers nog primair de taak is van de nationale staat, voelt de internationale gemeenschap zich soms geroepen om een deel van die verantwoordelijkheid over te nemen.

Wat zijn milieuvluchtelingen? “Mensen die zijn gedwongen om hun verblijfplaats te verlaten, tijdelijk of permanent, door milieuproblemen (natuurlijk en/of door mensen veroorzaakt) die hun voortbestaan bedreigen en/of de kwaliteit van leven substantieel aantasten.” El-Hinnawi, E. (1985). Environmental Refugees. United Nations Environmental Program, Nairobi, p. 4.

Cijfers Prognose aantal milieuvluchtelingen: Deskundigen voorspellen dat in 2050 het aantal milieuvluchtelingen zal oplopen tot 200 miljoen. Volgens het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC), vlucht op dit moment tweederde van de gedwongen migranten in eigen land. Alliance Development Works, World Risk Report 2012: In 2011 vonden er 302 rampen (overstroming, droogte, aardbeving en cycloon) plaats. Meer dan 200 miljoen mensen werden getroffen en de economische schade wordt geschat op 366 biljoen USD.

Problemen bij bescherming o.g.v. het Vluchtelingenverdrag Geen (vrees voor) vervolging. De oorzaak van de migratie ligt niet in een van de in het verdrag genoemde redenen. Meestal wordt er geen internationale grens overgestoken. Er is dan sprake van een status als ‘ontheemde’

Problemen bij bescherming o.g.v. IDP Guidelines De verantwoordelijkheid voor de bescherming ligt primair bij de nationale overheid. Op het internationale level is er nog geen enkel VN agentschap verantwoordelijk voor de bescherming van ontheemden. Ontheemden hebben dezelfde rechten als alle ‘normale’ burgers. In de praktijk zijn zij echter zeer kwetsbaar voor mensenrechtenschendingen.

Waarom zou Nederland ingrijpen? Er is sprake van een mondiaal probleem, dat alleen op mondiale schaal opgelost kan worden. Eigen belang: m.n. veiligheid in instabiele regio’s Aansprakelijkheid: m.n. bijdrage aan klimaatverandering (Tot op zekere hoogte) juridische verplichtingen Morele verantwoordelijkheid: m.n. o.g.v. mensenrechtenverdragen Solidariteit: effecten m.n. in ontwikkelingslanden.

Welke beschermingsopties zijn er? Strafrechtelijke vervolging wegens vervuiling. Onrechtmatige daadsacties tegen vervuilers. Procedure vanwege schending mensenrechten. Klimaatverdragen? Bescherming van specifieke groepen die tevens het slachtoffer worden van milieudegradatie als minderheden en vrouwen. Noodhulp Disaster risk reduction

Contactgegevens Jolanda van der Vliet Rz