Groen, groen kleutertje…wat doet gij in mijn hof? Een groene, gevarieerde speelruimte bevordert het welbevinden van kleuters en de verbondenheid met hun.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Leefgroepen in de kleuterschool
Advertisements

vrije basisschool De Bloesem
NOVEMBER/DECEMBER 2013 WelkomNaar school DieuwkeJayden ZoëIfy Ferre Hiep Hiep Hoera Lysandrick 7-11: 1 jaar! Nils 16-11: 3 jaar! Kay 3-12: 3 jaar! Activiteitenagenda.
De Groene Heuvel “Hof van heden en de toekomst”. Schetsen voor de toekomst.
DE GROENE KWESTIE tussen politieke actie en pedagogische actie
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Voorstelling Bednet. Bednet : 5 jaar Bednet  Door de ziekte of het ongeval zelf  Lichamelijke of psychische problemen  Vaak zware.
Dorpstuintjes in Heusden?. Wat?  Volkstuin = Samentuin = Dorpstuin  Een ruimte waar burgers op 1 locatie een groentetuin op een ecologische wijze bewerken.
De Biezenhof een BAS-school? een BAS-school?. Voorgeschiedenis n maart tot september 2010: Waar willen we naar toe? n september 2010: Presentatie BAS.
Nieuwe kennis Lerend netwerk lerarenopleiding 6 september 2013 Leuven.
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerkrachten 2 de graad.
© De Coninck Sofie en © Onze maatschappij is multicultureel.
Welkom.
MOS-vlag op avontuur in de Rinkeling.. Onze MOS-vlag is verdwenen. Kom we gaan ze zoeken.
Toen ik jong was, heeft mijn moeder mij gevraagd welk het belangrijkste deel was van ons lichaam. . Ria Slides.
Informatie Brede Buurtschool en Leer Kansen Profiel
Geletterdheid….. Wat is dat?
Welkom !!! Bs Meuleveld SBO Peelhorst
Meer maatwerk door vernieuw(end) teamwerk ‘t Heibosch
Als buurtbewoners willen we een aangename en warme wijk waar gezinnen rustig en aangenaam wonen, leven, werken, waar mensen met plezier voorbij komen,
Conflicten! Lastig of een kans op ontwikkeling?
Kankerspoken Drs. C.M. Kleverlaan psycholoog, programmamaker, auteur
Ik dacht dat het geluid voor ons, levende wezens, belangrijk was en daarom heb ik gezegd: Mijn oren.
(De rest van de tijd besteden we aan het KiVa-spel)
Een liefdesgeschiedenis
Schooljaar Het schoolplein Taal- en spellingmethode Dit schooljaar starten we met de nieuwste versie van de taal- en spellingmethode De.
VSV Wég van Mobiliteit  Leerkrachten?  Niet-leerkrachten?  Vakken?  Richtingen?
Informatiebehoefte na invoering van 1mei-deadline (recht op Studiekeuzeadvies) Wat het onderwijs(management) allemaal wil weten over het effect van deze.
Return to Sender.
Nieuwjaarsevenement MVO ‘Van ambitie naar impact’ 20 januari 2015
Marjan van Hof & Lineke Bos
Techniek Explora. 2 TECHNIEK EXPLORA Een ‘vuile verslaving’ De ontwikkelde landen halen nog steeds ± 80 % van hun energie uit fossiele brandstoffen. We.
Aanpak problematisch gedrag
DE SPIEGEL.
God liefhebben boven alles En je naaste als jezelf?!
Continuïteit in het onderwijs Richard Moore. Gelukkige kinderen zijn de beste leerlingen.
Wij gaan bouwen! Welkom Spreker: Nicole Vancoillie Timing:
Basisschool Op De Horst
Basisschool Op De Horst
Verkeersveilige Schoolomgeving
Informatieavond 14 september 2015 Uitleg Groep 0/1 Schooljaar
Zo doen we dat op De Wissel. Inhoud  Onze visie  Onze doelen  Afspraken  Tips  Facebook  Twitter  Youtube  Tot slot.
Weerbaarheid tegen ongezonde stress en burnout vergroten
VriezenFijn = Wijkgericht werken
Drugs.
Ouderraad 7 december.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
DE NIEUWSGIERIGE KLEUTER IN DE SLOOPHOEK
De drie V’s Visie  De ontwikkeling van ieder kind afzonderlijk staat centraal. De leerling is eigenaar van zijn of haar eigen leren en kan zich in eigen.
Mondriaan Symposium 17 maart WORKSHOP MONDRIAAN SYMPOSIUM 17 MAART 2016 FRANS HEUS Ga toch fietsen! Mondriaan Symposium.
Frisse scholen - Een gezonde werk- en leeromgeving-
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Is op zoek naar jou. M: Milieu O: Op S: School MOS is een organisatie die werd opgericht door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie. Zo wil men.
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
EIGEN OPVOEDINGS PROJECT Vrij Katholiek Basisonderwijs Don Bosco Gerdingen.
Op weg naar een toekomstbestendig Globe College 1.
Experten in de derde graad Proefproject
Jeelo van harte welkom. De wereld-oriënterende vakken in projecten Voor kinderen bestaat de wereld niet uit aardrijkskunde, geschiedenis en natuur. Zij.
Ouderbijeenkomst 20 juni 2017
Eind september 2015 stelden de Verenigde Naties de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen voor.
Naam onderwijsinstelling Datum
Hoe brengen opdrachten de beroepscontext het klaslokaal in?
Duurzaamheidsplan 26 december 2018 Algemene Commissie 17 mei 2016
Uitnodiging Nieuw! Thema-ochtend Vrijdag 2 november Beste ouders,
Duurzaam denken is nog niet duurzaam doen
Hoofdstuk 2 Natuur en milieu
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 3 Planet.
Transcript van de presentatie:

Groen, groen kleutertje…wat doet gij in mijn hof? Een groene, gevarieerde speelruimte bevordert het welbevinden van kleuters en de verbondenheid met hun omgeving. Studies wijzen bovendien uit dat positieve natuurervaringen op zeer jonge leeftijd een sterke en blijvende impact hebben op de houding tegenover natuur en milieu. Kinderen waarderen een harde speelplaats slechts zeer matig. Genoeg redenen om de kleuterspeelplaats grondig te evalueren. Lees meer in MOSterd 16 p. 2-4 MOSterd sprak met Kris Peeters Naar aanleiding van de herwerkte themabundel ‘Mobiliteit’ voor het basisonderwijs, las MOSterd het boek “De file voorbij – afscheid van het automobilisme” van mobiliteitsdeskundige Kris Peeters. Het verscheen in mei 2010 bij Uitgeverij Vrijdag. Peeters’ boek is een met veel ‘begrip’ geschreven aanklacht tegen de auto – van onze haat- liefdeverhouding daarmee is de auteur zich terdege bewust. Het boek legt uit waarom het mobiliteitsbeleid zoals dat vandaag wordt gevoerd, gedoemd is te mislukken. Lees meer in MOSterd 16 p > MOS-extra > MOSterd-nieuwsbrief

Doe de Gloob! Djapo vzw presenteert een mondiaal en duurzaam avontuur op maat van kleuters. Aan de hand van de thema's hout, (seizoens)- groenten en vissen leggen we voor de kleuters een basis om zorg te dragen voor de aarde en haar bewoners. Het avontuur kan starten met het 'Doe de Gloob!'-pakket voor in de klas of aan de hand van de prikkelende theatervoorstelling met Gloob. Of je kiest voor beide en gooit je kleuters volop in het Gloob-gebeuren! MOSterd 16 p. 6-7 Op weg naar een koolstofarme samenleving? Vlaanderen staat voor een aantal grote uitdagingen die sterk met elkaar verweven zijn: meehelpen om de klimaatverandering te stoppen, voldoende alternatieven uitbouwen voor de schaarser wordende fossiele brandstoffen en oplossingen vinden voor de groeiende transportstromen. Om aan die uitdagingen het hoofd te bieden is een transitie nodig naar een duurzame koolstofarme samenleving, een samenleving waar het gebruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen minimaal zijn. Een dergelijke transitie vereist structurele veranderingen in de manier waarop we wonen en werken, in de manier waarop we onze gebouwen verwarmen, elektriciteit opwekken en gebruiken, ons verplaatsen, enzovoort. Lees meer in MOSterd 16 p > MOS-extra > MOSterd-nieuwsbrief

Beschamend rapport Een slechte kwaliteit van het binnenmilieu kan naast fysieke gezondheidsklachten en discomfort ook leiden tot onrust, onoplettendheid en prikkelbaarheid. Dit schooljaar willen we met het project ook de binnenlucht in het secundair onderwijs verbeteren. Centrale pijlers zijn sensibilisatie van directie, leerkrachten en leerlingen en eenvoudige maatregelen om de binnenluchtkwaliteit in de secundaire scholen te optimaliseren. We willen de nadruk leggen op het ventilatiegedrag, Lees meer in MOSterd 16, p > MOS-extra > MOSterd-nieuwsbrief Op 21 augustus 2010 was het weer zover. In minder dan negen maanden hadden we de beschikbare grondstoffen voor dit jaar al geconsumeerd. Een nieuw record! Vanaf “Earth Overshoot Day” leven we op ecologisch vlak ‘boven onze stand’. Op die dag hebben we namelijk alle beschikbare natuurlijke hulpbronnen die de natuur op één jaar tijd kan vernieuwen, verbruikt. Zie voor meer informatie over “Earth Overshoot Day” het dossier ‘De draagkracht voorbij” in MOSterd nr. 12. Je kunt het nog altijd actuele dossier downloaden op be > Mosterd-Nieuwsbrief > nr.12. Toen, in 2008, viel die dag nog op 23 september. be Verwonderd en fier tegelijk Getuigenis van een MOS- leerkracht uit het KTA van Heule. Zie MOSterd 16, p