BoekStart voor baby’s Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te binden.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
HET BELANG VAN PARTICIPATIE VAN MENSEN IN ARMOEDE
Advertisements

ICT Bevordert Vroege Leesontwikkeling
UA– 9 mei 2014.
Welke boeken kies ik voor mijn kinderen?
Piramide Welkom in de taalklas De VVE- methode.
Lezen op de LEA strategisch netwerken in leesbevordering Adriaan Langendonk Landelijk Projectleider Stichting Lezen/SIOB 20 januari 2011.
Ouder-betrokkenheid en taal Technisch lezen
Voorlezen Lees-Mediacoach Marloes Reuvers Jezelf voorstellen
Plus. + Deelname aan de provinciale pilot Boekstart in Overleg met ambtenaar lokaal onderwijs over de invoering van Boekstart in Boxtel. + Financiering.
BoekStart in de Kinderopvang 18 oktober 2010
MEER LEZEN, BETER IN TAAL

VAN OPVANG NAAR ONTWIKKELING
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Waarom? Alle ouders willen dat hun kind de beste kansen krijgt om goed te ontwikkelen in deze samenleving. Een goede ontwikkeling start al van bij de geboorte.
Bibliotheek is van waarde. Wij willen dat Wij vinden dat MAAR De gemeente ziet dat niet of wil dat niet zien?! Partners zien dat niet?! Burgers zien dat.
Werken met deze powerpoint
De Bibliotheek en basisvaardigheden en Kunst van Lezen 0-18 jaar
Wat is Boekbaby’s? Samen genieten van boeken Maximale kansen voor alle kinderen Boeken in alle gezinnen brengen.
Bedankt! Sinds ……….delen jullie met veel enthousiasme Boekbaby’s-pakketten uit aan alle kinderen van 6 maanden.
Een prachtige kans voor uw kinderen
Het Land van de Ouderbelangen en het Inclusieve Onderwijs Peter Hulsen, Landelijke Ouderraad Jeroen Veltheer, stichting Volgbaar Onderwijs (voorheen ouderplatform.
(Voor)lezen is leuk!.
KIJKEENBABY Voorstellen Maurice introduceren DAIMH ALV 6 oktober 2015.
Presentatie doelgroep Jeugd Door Rianne Brouwers en Lieke Hoefs.
Effectiviteitsonderzoek voorlezen aan huis
Rol van de bibliotheek bij mediaopvoeding van 0 – 6 jarigen Een interactieve sessie over mediaopvoeding van het jonge kind Denise Bontje en Plonie van.
Pedagogische theorieën bijeenkomst 1
Het belang van voorlezen
Leesplezier in de schoolbibliotheek Training voor ouders en andere vrijwilligers in de schoolbibliotheek Bijeenkomst 2.
Leesplezier in de schoolbibliotheek
In opdracht van SIOB 15 augustus Wat is dBos? De Bibliotheek op school is een landelijke strategische aanpak van de bibliotheken, primair onderwijs.
Meer lezen, beter in taal! Samen werk maken van een sterke leescultuur Schooljaar
Meer voorlezen, beter in taal
Lezen kan in alle talen over meertaligheid en leesbevordering Saskia Visser Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie.
Korte systematische terugblik Project Interne bedrijfsvoering Scholing en opleiding Materialen Collectie Communicatie Financiën Conclusies Boekstart in.
Wat is Boekenpret ? Boekenpret is een leesbevorderingsprogramma voor kinderen van 0-6 jaar. Het programma is methodisch van opzet:  Structureel  Longitudinaal.
Een vroeg begin is het halve werk Universiteit Leiden Suzanne E. Mol & Adriana G. Bus Waarom zou je (nu) lezen? Stichting Lezen,
Bibliotheek van betekenis; bibliotheekbeleid gemeente Borsele
Ons kinderdagverblijf werkt met BoekStart Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4) - BoekStart voor baby’s - BoekStart in de kinderopvang Doel:
Voorlezen in de kinderopvang Training Voorleescoördinator Bijeenkomst 1.
Interactief voorlezen in de kinderopvang Taalaanbod Module 1 Wat zeg je en hoe zeg je het.
Initiatief Ministerie van OC&W Stichting Lezen Sector instituut openbare bibliotheken.
De kracht van voorlezen Inleiding op de DVD Atty Tordoir, APS.
BoekStart voor baby’s Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te binden.
BoekStart Initiatief Boekstart Ministerie van OC&W (minister Plasterk) Stichting Lezen Vereniging van Openbare Bibliotheken Cubiss Projectleider: Adriaan.
Boekstart Start Pilot Brabant Onderzoek Theek 5 –Kennis –Faciliteit –Omgeving.
Monitor BoekStart meting 2016 Nicolien de Pater Landelijk contactpersoon Monitor BoekStart.
Boekstart in de kinderopvang: de monitor Naam Functie /telefoon Bibliotheek Helmond-Peel datum.
Leesplezier voor jonge kinderen (0-4 jaar). 2 Waarom is voorlezen zo belangrijk?
<plaats en datum>
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Welkom laaggeletterde ouders bereiken met leesbevordering
Voorleescoördinator voor de kinderopvang
De BoekStartcoach Conferentie ‘Tel mee met Taal’
‘Spelen met Ruimte, in de lokale samenwerking’
Voor een optimale ontwikkeling van kinderen
Ontwikkelingspsychologie 23 september
Bedankt! Jullie delen met veel enthousiasme Boekstartpakketten uit aan alle kinderen van 6 maanden.
Voorlezen in de kinderopvang
BoekStart voor baby’s > Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) > Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te.
blok 1 les 3: Lezen is belangrijk
MEER LEZEN, BETER IN TAAL
naam gemeente | datum start
De BoekStartcoach.
<plaats en datum>
Wegwijzer in mediawijsheid en mediaopvoeding 0-6 jaar
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
Wensen en verwachtingenavond
BoekStart en vrijwilligers in de Bibliotheek
Transcript van de presentatie:

BoekStart voor baby’s Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te binden aan de Bibliotheek BoekStart is de start van doorlopende leeslijn

Start in 2008 Initiatief van ministerie van OCW, landelijke organisatie door Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek Nadruk op actieve rol van de Bibliotheek Samenwerking met gemeente, consultatiebureau, kinderopvang en boekhandel

Argumentatie Lezende kinderen doen het maatschappelijk beter Uit: Read or not to read: Wetenschappelijk onderzoek van Suzanne Mol (dec 2010) Elke dollar geïnvesteerd in VVE levert 9 dollar op Nobelprijswinnaar James Heckman Meer voorlezen, beter in taal, Kunst van Lezen, Kees Broekhof (dec 2011) BoekStart maakt baby’s slimmer, Heleen van den Berg (feb 2015)

Status Baby circa 3 mnd: ouders krijgen een waardebon van de gemeente om hun baby gratis lid te maken van de Bibliotheek Gratis BoekStartkoffertje met 2 boekjes cadeau Bijna alle Bibliotheken in Nederland doen mee In 2014 zijn koffertjes opgehaald; 30% van alle geboren baby’s

Onderzoek Onderzoek naar de effecten van BoekStart door de Universiteit Leiden Tussenresultaten 2012: vergelijking tussen BoekStartkinderen en kinderen die nog niet met BoekStart bekend zijn Eindresultaten: voorjaar 2015

Resultaten ouders BoekStartouders: lezen hun kinderen al vroeg voor gaan vaker naar de Bibliotheek praten meer tegen hun kind en gebruiken gevarieerdere woorden zijn beter bekend met het boekenaanbod blijven kinderen met moeilijk gedrag vaker voorlezen

Resultaten kinderen BoekStartkinderen kijken minder televisie BoekStartkinderen willen vaker voorgelezen worden BoekStartkinderen die moeilijk gedrag vertonen zijn extra gebaat bij BoekStart BoekStartkinderen scoren hoger op taal De effecten zijn sterker op langere termijn (sneeuwbaleffect)

BoekStart in de kinderopvang Uitbreiding van BoekStart voor baby’s in 2011 Gericht op kinderen 0-4 jaar in de kinderopvang Doel: kinderen, ouders en pedagogisch medewerkers met boeken en lezen in contact brengen door ze te binden aan de Bibliotheek 2014: 15% van de kinderopvangorganisaties doet mee

Centrale elementen Aantrekkelijke leesplek in de kinderopvang Opbouw startcollectie geschikte boekjes Deskundigheidsbevordering pedagogisch medewerkers Betrekken van ouders Voorleesplan zodat voorlezen een vaste plek krijgt Samenwerking met partners in leesbevorderingsnetwerk

Voor meer informatie boekstart.nl (ouders) boekstartpro.nl (professionals) leesmonitor.nu (onderzoek)