Mantelzorg is goedkoop maar niet gratis Voordracht van prof. Guus Schrijvers bij het Congres organisatie en financiering van CVA-zorg op weg naar 2020.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Informele zorg in Nederland Mirjam de Klerk Alice de Boer
Advertisements

Resultaatgericht Samenwerken
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
De WMO, en maatschappelijke dienstverlening Naar een integrale aanpak.
Netwerkondersteuning en trajectbegeleiding
Bevolkings- ontwikkeling Krimp Vergrijzing en Ontgroening
De zorgbehoevende oudere in de samenleving. Inleiding: Zorgverlening in Vlaanderen.
Werk&Mantelzorg is een initiatief van Mezzo en Qidos. Powered by het Ministerie van VWS. MANTELZORGQUIZ Copyright © Werk&Mantelzorg.
Beeld van mantelzorg in de provincie Groningen
Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Kracht, onafhankelijkheid en eigen regie. Het grijze gevaar.
Netwerkondersteuning en trajectbegeleiding
Ervaring opdoen met versterken van informele netwerken bij opgroeien en opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut Regiobijeenkomst professionele.
Themabijeenkomst 1oktober 2009
Landelijke voorlichting LGF in mbo Amersfoort, 24 april 2007 Cor van Waveren, ROC Friese Poort In deze presentatie wordt stil gestaan bij.
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
Doel onderzoek : ALGEMEEN : De kwaliteit van leven in de verschillende zorggroepen. Is er een verband tussen : veranderingen in fysieke, psychische en.
Denk aan de toekomst FNV Manifest Gemeenteraadsverkiezingen 2010 Op 3 maart 2010* is het zover. Dan vinden in Nederland nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.
P ROOT I NEKE Opleiding : Bachelor sociaal werk Afstandsonderwijs.
WAT IS MANTELZORG?.
Informatiebijeenkomst 24 maart 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Platform Informele Zorg Bladel Cliëntondersteuning Woensdag 29 april 19:30 – 21:30 uur.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
Samenwerken rond mantelzorg Alleen ga je sneller, samen kom je verder
1 MET GEDEELDE KRACHT Symposium Bindkracht / GIPSO.
Veranderingen in de zorg
Gezondheid en participatie
Guus Schrijvers, directeur/bestuurder a.i. ZorgbelangFryslân 29 oktober 2015 TIEN TIPS OM HET KEUKENTAFELGESPREK TE VERBETEREN: WEL OF NIET OVERNEMEN?
Wmo zorg & ondersteuning in 2015.
WANNEER DE AMBTENAAR MANTELZORGER WORDT Wanneer de ambtenaar mantelzorger wordt I&O Research Peter Kanne Congres Sociaal domein 2015 “De Uitdaging” 5 november.
Guus Schrijvers, directeur/bestuurder a.i. ZorgbelangFryslân 13 november 2015 DE EIGEN REGIE EN KWALITEIT VAN ZORG NU WE LANGER THUIS “MOETEN” WONEN.
Thuiszorg voor Élesd Een project van de Roemeniëgroep.
Onderzoek op basis van de Waarstaatjegemeente Burgerpeiling Waarom ‘meedoen’ niet voor iedereen vanzelf gaat Eric de Kruik.
Digicontact in de praktijk Philadelphia. Uit: De maatschappij verandert. Verandert de zorg mee? Min VWS; Juni 2014.
Jongeren & geld. Zakgeld Hoeveel zakgeld krijgen jongeren? leeftijdzakgeld (per maand) 12€ 19 13€ 23 14€ 25 15€ 30 16€ 31 17€ 36.
Informatie Stand van Zaken 3 decentralisaties Commissie CSWO
Samenwerken met Sociale wijkteams Pieternel Ermen projectmedewerker binnenlands diaconaat i.s.m. Margreet Keesman, Jan de Boer en Theo Visser Diaconie.
Participatiesamenleving Consequenties voor huisartsen Margo Trappenburg Rotterdam, 6 april 2016.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Triple Aim geldt voor alle partijen in de zorg (verbeteren van gezondheid, verhogen van kwaliteit van zorg, gelijk blijven van kosten Voordracht van prof.
Hervorming Langdurige Zorg Transitie Vivent Thuiszorg Terug naar de Bedoeling.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
Pgb processen CZ zorgkantoren Midas van den Berk.
Overheveling begeleiding van AWBZ naar WMO Janny Bakker-Klein Wethouder gemeente Huizen Lid VNG commissie Gezondheid en Welzijn 24 maart 2011.
Hulp in de huishouding Van een formele maatwerk voorziening naar een informele algemene voorziening in Kessel, Kessel Eik, Koningslust en Meijel 5 Januari.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Angèle van Kasteren Coördinator CIZOP. * Meer dan 1,7 miljoen mensen in Nederland mantelzorg geven * Meer dan mensen aangesloten zijn bij een.
Opnieuw licht op de zaak CVA Nazorgdagen. Waarom? Opnieuw licht op de zaak! Informatie is weggezakt Nieuwe vragen zijn ontstaan Lotgenotencontact (ook.
Rijk geschakeerd! Decentralisatie en participatie: trends, relaties en gevolgen Prof. dr. Kim Putters Waalwijk, 7 november 2014.
Wmo 2015 en Mantelzorg. Hoe ver staat het? Rijk schiet niet op Juli e kamer? Gegevens cliënten pas in augustus naar gemeente Kadernota mei 2014:
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
Vragen & discussie Aan de keukentafel, De rol van de ouderenadviseur bij het aanmelden en/of aanvragen van hulp.
ZORG EN WONEN Welke zorg krijg ik thuis?
Financiering van de zorg
Resultaatgericht Samenwerken
Focus op “Ouder worden in je buurt” Feedback
Bijlagen factsheet In voor Zorg
Presentatie tijdens de bijeenkomst van de op te Arnhem.
RIBW GO verandert. Op weg naar 2015 en verder
Start Aandacht voor levensvragen en liefdevolle zorg in uw organisatie
Welkom.
Opnieuw licht op de zaak
Financiering van het zorgstelsel
Disclosure belangen NHG spreker
Naar een stad waarin iedereen meedoet
Lies Korevaar, lector Rehabilitatie
5 valkuilen & Tips.
Financiering van het zorgstelsel
Mantelzorgteam Saam Welzijn
Ouderenmishandeling in migrantenfamilies
Transcript van de presentatie:

Mantelzorg is goedkoop maar niet gratis Voordracht van prof. Guus Schrijvers bij het Congres organisatie en financiering van CVA-zorg op weg naar 2020 op 11 maart 2016 te Utrecht

Opbouw lezing 1.Een kleine enquête 2.Enkele begrippen en theorieën 3.Drie economische suggesties

Opbouw lezing 1.Een kleine enquête 2.Enkele begrippen en theorieën 3.Drie economische suggesties

Één op de vier professionals heeft privé ervaring als mantelzorger Heb je ervaring als mantelzorger ? JA: BLIJVEN STAAN NEE: GA ZITTEN

Was dat langer dan drie maanden? JA: BLIJVEN STAAN NEE: GA ZITTEN

Was dat meer dan acht uur per week? JA: BLIJVEN STAAN NEE: GA ZITTEN

Werkt uw eigen ervaring door in uw werk als professional? JA: BLIJVEN STAAN NEE: GA ZITTEN

Opbouw lezing 1.Een kleine enquête 2.Enkele begrippen en theorieën 3.Drie economische suggesties

Opbouw lezing 1.Een kleine enquête 2.Enkele begrippen en theorieën 3.Drie economische suggesties

Beschrijving van het begrip mantelzorg Mantelzorg = Meer dan gebruikelijke zorg die een naaste verleent aan een persoon met beperkingen in het dagelijkse functioneren Waarom doen naasten dat? Betekenisvol bezig zijn Onvoorwaardelijke liefde Wederzijdse liefde Omdat dat zo hoort Vanwege financiële prikkels

Mantelzorg betreft: Medische behandeling Omgaan met zorgverleners Omgaan met de gevolgen van de beperking Leefstijlaanpassingen Mantelzorgers hebben drie rollen: Naaste zijn Zorgverlener zijn Zijn zelf patiënt

Afbeelding 9.2. Aantal mantelzorgers van 18 jaar en ouder in Nederland naar duur en intensiteit in 2001 en 2008 (x 1.000) Bron: A. de Boer en M. de Klerk, Informele zorg in Nederland. Een literatuurstudie naar mantelzorg en vrijwilligerswerk in de zorg, Sociaal en Cultureel Planbureau, Den Haag 2013.

Een reclamespotje: Komen jullie naar het congres Mantelzorg is goedkoop maar niet gratis dat collega’s en ik organiseren op 20 april 2016 te Zeist? Zie

Economische theorieën over mantelzorg Door financiële druk mantelzorg bevorderen Een korting op de premie van de Wet Langdurige zorg indien met mantelzorger is Een uur mantelzorg kost 12,50 euro. Mantelzorg concurreert met werk Afwentelen op professionele zorg Met dank aan: Van den Berg B et al., Een integrale economische benadering van gepaste mantelzorg, ESB, Dossier gepaste zorg pdf pdf

Hoe krijgt Nederland meer mantelzorgers? Eigen kracht conferenties Zorgleefplan in de Wet Langdurige Zorg Een eigen burgerlijke status voor mantelzorger Formuleer rechten van de mantelzorger Mantelzorger wordt betaald als ZZP’er Geef mantelzorgers een onkostenvergoeding, scholing en af en toe een cadeautje Meer respijtzorg Bespreek de volhoudtijd en vraag wanneer men het langer kan volhouden Bespreek bij indicatiestelling altijd de inbreng van de mantelzorger

Opbouw lezing 1.Een kleine enquête 2.Enkele begrippen en theorieën 3.Drie economische suggesties

Opbouw lezing 1.Een kleine enquête 2.Enkele begrippen en theorieën 3.Drie economische suggesties

Suggestie 1 Ontwerp een experiment in je CVA netwerk 1.Om de volhoudtijd van mantelzorgers te verlengen 2.Om meer mantelzorgers in te schakelen per patiënt 3.Met een eenvoudige onkostenvergoeding per mantelzorger: 125 euro per maand 4.Met het inzetten van een I-pad om mantelzorgers op afstand vaker in te schakelen 5.Met een zorgleefplan waarin mantelzorg wordt meegenomen

Suggestie 2 : Hoe werkt het Duitse PGB (=Zorggeld) Zorggeld is afstand doen van het recht op zorg in natura Even hoog ongeacht inkomen van cliënt Geen controle op besteding Wel zorgcheck eens in de drie maanden Vooral ondersteuning van mantelzorg

Suggestie 2 Het Persoonsgebonden Budget is een middel waarmee mantelzorgers van mensen met CVA het langer volhouden.

Suggestie 3. Volhoudtijd verlengen door erkenning en respijtzorg Respijtzorg valt onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Gemeenten vergeten die in te kopen.

Reclame spotje; Blijf dit boek kopen

Ik dank jullie voor de aandacht

Contact? M: