De GAS-wetgeving als instrument voor de aanpak van overlast Bedenkingen bij en suggesties voor een integraal en onderbouwd overlastbeleid.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Integratie-subsidies
Advertisements

VOORSTEL TOT HERVORMING VAN DE ORDE DER GENEESHEREN Walter Michielsen Ondervoorzitter Nationale Raad.
Diederik Cops Leuvens Instituut voor Criminologie
Het nieuwe Jeugdhulplandschap
GAS-beleid in Gent PersSalon Stad Gent – 28 maart
Noodzaak van onderzoek!?
Stein De Sterck Bart Weustenraad
Vrijheidsberoving na een als misdrijf omschreven feit
Over hondenpoep en hangjongeren.
‘Voorbij de slogans’ Over de relatie tussen jongeren en G.A.S.
Kritische blik op GAS en GAS-bemiddeling in de strijd tegen overlast Stefaan Pleysier Leuvens Instituut voor Criminologie, KU Leuven Colloquium GAS-bemiddeling,
Bedenkingen bij en suggesties voor een integraal en onderbouwd overlastbeleid. Naar een tekst uit Panopticon Van: Cops D., Put J. en Pleysier S.
Leuven Institute for Human Rights and Critical Studies
Spijbelplan Mechelen “Samen spijbelen aanpakken”
Casuswerk Bachelor Maatschappelijke Veiligheid.
Integrale veiligheid als dogma
 De nieuwe voetbalwet plaatst voetbalclubs voor hun verantwoordelijkheid Oleg Karin 1BaMV-A.
Auteurs artikel: Leontien M. van der Knaap & Stefan Bogaerts.
Onveiligheid integraal aanpakken: de 'preventiepiramide'
Welkom bij de mastervoorlichting van Forensische orthopedagogiek
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
Buurtbemiddeling Een methodiek voor het oplossen van conflicten en het versterken van de buurtcohesie.
Regionaal Vangnet De uitwerking van laatste kansbeleid
STUDIEDAG WANNEER LIEFDE UITMONDT IN EEN GEVECHT… DETERMINANTEN, SCREENING & INTERDISCIPLINAIRE AANPAK Faculteit Rechtsgeleerdheid Zeger van Hee - Tiensestraat.
Overlast als ‘black box’ Bedenkingen bij het begrip en de aanpak van overlast Stefaan Pleysier Leuvens Instituut voor Criminologie, KU Leuven Denkdag JORES,
Hoe verloopt een proces?
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Prof. Dr. T. Vander Beken.
Door Stefaan Pleysier 1. Inleiding 2. Integrale veiligheid als modeterm a) Integriteit b) Samenwerking in de lokale veiligheidszorg 3. Grenzen aan de.
Rechtsbescherming Probleemstelling:  huidige rechtsonzekerheid  disfunctioneren van administratieve overheid Onze oplossingen:  duidelijke invulling.
1 Het lokale bestuur in een rol van regisseur of medespeler? Dr. Joris Voets Instituut voor de Overheid (KU Leuven) & Steunpunt Bestuurlijke Organisatie.
 Problemen in huidige hulpverlening met overlapping, gebrek aan samenwerking,…  Andere organisatie van hulpverlening aan minderjarigen uit: › Algemeen.
Hoe is het gesteld met het lokaal veiligheidsbeleid? Sjaak van der Tak, burgemeester gemeente Westland Voorzitter commissie Bestuur en Veiligheid van de.
Geschreven door Koen Van Heddeghem
Overlast versus het lokaal bestuur
Recht.
Opdracht wetenschappelijke review leerlingenbegeleiding
De hindernissen die personen met een handicap ervaren bij alle aspecten van het dagelijks leven Voorstelling van de resultaten van de consultatie (transversale.
Gelijkheid en non-discriminatie Jogchum Vrielink (KU Leuven)
Overlast en criminaliteit in uitgaansbuurten
Onveiligheid integraal aanpakken: de 'preventiepiramide'
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Prof. Dr. T. Vander Beken.
Tijdschrift: Jeugd en Co (2008) Auteur: Barbara Van wijk Bron:
Over hondenpoep en hangjongeren
Meer inzicht en grip op financiële redzaamheid. Programma Welkom Inleiding Voorstelrondje Armoede/schulden Signaleringslijst Financien Afronding.
Klantentevredenheidsenquête 2015 Resultaten en actievoorstellen
Groep 10 Gedrags- en maatschappij wetenschappen (Isabelle Rots) 2012 – 2013 Seksuele & relationele ontwikkeling.
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Tom Vander Beken – Gemeentelijke.
Onveiligheid integraal aanpakken Johan Deklerck
Evaluatie van de voorbije werking SG via CODI (én het CASS). “ Kijken naar het verleden met het oog op het nemen van beslissingen voor de toekomst ”. Een.
Het openbaar ministerie tussen uitvoerende en rechterlijke macht Annelies Balcaen & Tom Vander Beken Institute for International Research on Criminal Policy,
Onderzoek naar de beslissingen van jeugdrechters/jeugdrechtbanken in MOF-zaken Emilie De Backer.
NERO Normstelling En Responsabilisering naar aanleiding van Overlast 15 mei 2009.
Privacy in het sociaal domein Raadscommissie 15 januari 2015.
Opzet en krachtlijnen van het onderzoeksproject Prof. dr. Ilse Samoy Instituut voor Verbintenissenrecht KU Leuven, UHasselt.
Integraal Veiligheidsbeleid gemeente Landerd Wat is het? Doelen van het beleid Prioriteiten Vragen?
Het ABC van de GAS-wet: een kort overzicht van de mogelijkheden van de GAS- wet #VVSGhandhaven 26 mei Mechelen.
OVERLASTFENOMENEN IN PARKEN EN GROENZONES. Door Stefaan Pleysier en Johan Deklerck.
Externe integriteit: Wet Bibob
Agrarisch Natuurbeheer Weststellingwerf
Hoofdstuk 15 paragraaf 15.6 en 15.7
HANGJONGEREN IN GEMEENTEN
Lokaal afvalbeleid handhaven: durven en doen
COL 4/2006 – herziene versie van 12/10/2015 Gemeenschappelijke omzendbrief van de Minister van Justitie en het College van Procureurs-generaal betreffende.
Grootste verschil Nederland & Turkije
Focus op integraal afpakken
Médiation SAC - GAS-Bemiddeling
Praktijkcase: GAS-verkeer Mechelen studiedag Lamot
Els Enhus 25/12/2018 | pag. 1.
Valkuilen Wet Bibob en vastgoed Hier komt ook tekst
Cursus Interne auditor
Transcript van de presentatie:

De GAS-wetgeving als instrument voor de aanpak van overlast Bedenkingen bij en suggesties voor een integraal en onderbouwd overlastbeleid

Inhoudstafel Inleiding artikel Auteurs Geschiedenis GAS-wetgeving Nadelen GAS-wetgeving Aanbevelingen voor het GAS-beleid

Inleiding artikel GAS-wetgeving ontstaan 1995 Doel: overlast aanpakken a.d.h.v. politieregelement via administratieve systeem 2012: meer en meer gemeenten implementeren GAS Gevolg: aanpassing GAS-wetgeving (vb. Minimumleeftijd verlagen van 16 jaar naar 14 jaar). Artikel vormt algemene standpuntbepaling met betrekking tot GAS-wet en gevoerde overlastbeleid.

Auteurs Diederik Cops: Doctor in de Criminologie aan de KU Leuven. Johan Put: Doctor in de rechten aan de KU Leuven. Stefaan Pleysier: Doctor in de Criminologie aan de KU Leuven.

Geschiedenis GAS-wetgeving GAS-wetgeving ingevoerd in 1999 Reden: Veel overlast gerapporteerd en grote invloed op onveiligheidsbeleving. Gevolg: Instrument nodig om overlast snel en efficiënt aan te pakken. 2005: GAS-wetgeving populair door wetswijzigingen 2004 & Nu: GAS-wetgeving geïmplementeerd in ruim 80% van de gemeentes.

Nadelen GAS-wetgeving Lokale overheid werkt als:  wetgever  vaststeller feiten  Parket  beslissende instantie  benadeelde partij  begunstigde als ontvanger  uitvoerder van maatregelen België telt 589 gemeenten => telkens andere invulling van strafbare feiten => rechtsonzekerheid en geen rechtsgelijkheid.

Aanbevelingen GAS-beleid Scheiding der machten: Bemiddelingsprocedure bij minderjarigen moet gebeuren door neutrale en onafhankelijke bemiddelaar. Meer objectiveerbare defenitie van ‘overlast’ (op twee vlakken): 1. Enkel betrekking op effectief problematisch gesteld gedrag 2. Vormen van meer ernstige delinquentie uitsluiten uit toepassingsgebied GAS-systeem (vb. Geweld, woninginbraak)

Aanbevelingen GAS-beleid Meer objectiveerbare defenitie van ‘overlast’: subaanbevelingen: 1.Opstellen exhaustieve lijst van mogelijk te bestraffen feiten onder noemer ‘openbare overlast’ + omschrijving. 2.Ontwikkeling federale procedure om opgenomen gedragingen te toetsen aan fundamentele rechtsbeginselen. 3.Stafrechterlijk vervolgbare feiten uit categorie ‘gemengde inbreuken’ niet laten gelden voor minderjarigen, maar aan de jeugdrechter overlaten.

Aanbevelingen GAS-beleid Noodzaak voor integrale benadering overlast- problematiek met aandacht voor verschillende constitutieve elementen van fenomeen ‘overlast’: Oog voor gehele context, specifiek de ‘pleger’, de ‘klager’ en de interactie tussen beide. Grondige reflectie en onderbouwing met betrekking tot efficiëntie en effectiviteit van gevoerde beleid. Dit aan de hand van meer geobjectiveerde wetenschappelijke benadering.