Nieuwe hemelwaterverordening 05-07-2013 Geldig voor bouwdossiers ingediend na 01-01-2014!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
relevante wetgeving en achtergrondinformatie
Advertisements

Studiedag VVPW 14/05/2007 “Wateradvies: van theorie naar praktijk”
GEZINSHERENIGING met subsidiair beschermden
Maximale afkoppeling van hemelwater Ontwerpplannen
De watertoets Een praktijkvoorbeeld uit de West-Vlaamse kustpolders Voorbeeld van een uitgebreid advies.
Nieuwe project-m.e.r.-regelgeving Project-m.e.r.-screening Dienst Mer
RUIMTELIJKE ORDENING Wat is RO? Historiek Doelstelling.
Interpretatie van artikel 12 ARBIS Beheer van wijzigingen VAN WONTERGHEM Frederik - FANC VAN DEN BERGHE Yves - Bel V.
MER-forum discipline water in MER’s Plan-MER. Inleiding  Opmaak plan-MER veelal ikv RUP-procedure  Veelal hogere graad van abstractie – meer onzekerheden.
Maximale afkoppeling van hemelwater Voorontwerpplannen
‘Duurzame energie’-projecten
1.Sociaal objectief 2.Wonen in eigen streek (DGPB, boek 5) 3.Register onbebouwde percelen 4.Leegstandsregister.
MER-forum discipline water in MER’s Kwantiteitsaspecten project-MER.
Wettelijke bepalingen inzake scheiding van hemel- en afvalwater en kadering ervan in afkoppeling op particulier domein Rebecca Callebaut.
Gemeente Deerlijk – IBA’s08 | 03 | Gemeente Deerlijk – IBA’s 08 | 03 | 2011.
Schematisch geresumeerd
Collector Molenbeek fase 3 – Hauwerzele en Blareveld
F onds voor de M edische O ngevallen 1. OVERZICHT 1.Procedure; 2.Structuur; 3.Contactgegevens. 2.
AFKOPPELING VAN HEMELWATER & AFVALWATER
Project: Hasselt Kuringen Noord fase 1
Wat met het regenwater? Hergebruiken Wat verstaan we onder hemelwater?
Project: Steenweg op Kortenaken en Drinkteil
Infovergadering Project: Hasselt Stevoortse Kiezel fase 2.
Bonheiden Putsesteenweg
LAUWE Rekkemstraat - Menenstraat K. Astridlaan INFOVERGADERING 15 maart 2010 Bureau Cnockaert.
Specialisatie Grote Huisdieren Docent: A. Bertram.
Winge - Molenbeek Situering – Actoren Knelpunten Winge Algemene aanpak
Welkom Informatievergadering omwonenden
Herinrichting Broekstraat – Melegemstraat - Groenstraat Hoorzitting 21 januari 2015.
Informatiesessie 04/11/2014 Raamcontract dranken Infosessie dranken– Caroline Lievens- 04/11/2014 Directie Financiën– Cel Aankoopbeleid.
Wijzigingen van het Vrijstellingenbesluit stedenbouwkundige vergunningen VVSG RvB 2 september 2015 Xavier Buijs, hoofd dienst omgeving & stafmedewerker.
Wegenis- en rioleringswerken Leugenberg – Marconistraat – Edisonlaan
- WIRIXSTRAAT – HAMELSTRAAT - STEENBAKKERIJEN - LEGASTRAAT - EMIEL DEWITTSTRAAT ONTWERPFASE Gemeente Niel: Wegen- en rioleringsprojecten:
Project: Albertkanaalstraat & Overdemerstraat Infovergadering.
Wegenis- en Rioleringswerken Project: Watermolen – Liefkenshoek Bewonersvergadering 18 september 2014.
Pidpa – Riolering in Zoersel. Wie zijn wij? Pidpa - Riolering = project van Pidpa voor rioolbeheer van de gemeente Pidpa is actief in 28 gemeenten op.
De Afkoppeling Stappenplan Timing Wie betaalt wat? Zaken om mee te nemen Dhr. Beeckman.
Doortocht Itegem - Aanleg riolering en wegenis - Voorstelling bewonersvergadering 25 april 2013.
Sniederspad – Paddenklank W EGEN - EN R IOLERINGSWERKEN “KOSTERBOS”
Project K : Rioleringswerken Wortel kolonie Voorstelling bewonersvergadering 4 september 2013.
Afkoppelingswerken op perceelsniveau Info-avond Riolerings- en wegeniswerken Weikantlaan, Berkenlaan, Populierendallaan, Verlandevijvers en Oude Schapenbaan.
Beheer van rioleringen Zoneringsplan Centraal gebied Collectief te saneren gebied Individueel te saneren gebied Beheer grachten en waterlopen Wijkoverleg.
Beheer van rioleringen Zoneringsplan Centraal gebied Collectief te saneren gebied Individueel te saneren gebied Beheer grachten en waterlopen Wijkoverleg.
Afkoppeling Haneveldlaan Gemeente Grimbergen Infovergadering
Hervorming GPMI Provinciale ontmoetingsdagen 2016
Zonhoven: Kriekelstraat, Bruinstraat ea 30 april ZONHOVEN KRIEKELSTRAAT, BRUINSTRAAT, KOLVERENSTRAAT EA TOELICHTING DOOR MARC VANDECRUYS.
1 Gemeente Rijkevorsel: K : Wegen- en rioleringswerken in Looi – Looiweg - Smeel 14/06/2016.
Woonprojecten Klooster & Jukschot Woonproject Klooster: situering 2.
1 BRASSCHAAT: Wegen- en rioleringswerken Het Leeg - Aanleg riolering en wegenis -
STUDIE- EN ONTWERPBUREAU LANDSCHAPSINRICHTING RIOLERINGSCONCEPTEN KEURING RIOLERING.
INFOAVOND Kaststraat Opdrachtgevers:. 2Stad Tongeren: Kaststraat  Inleiding door Stad Tongeren  De visie van Infrax  Toelichting plannen door studiebureau.
Aansluiting Neerpoortenstraat 26 september Waarom zijn we hier samen? Inleiding door de heer burgemeester Danny Vangoidtsenhoven Toelichting Aquafin.
Afkoppelingswerken op perceelsniveau
Afkoppelingswerken op perceelsniveau
Project:Hossenstraat Tongeren
Informatieavond riolerings- en wegeniswerken Warandestraat
IBA BEHEER HEIST-OP-DEN-BERG
Versie (S60) Link tussen het Enig document (ED) en de gegevensbank van MASP vergunningen voor de domiciliëringsprocedure en de vereenvoudiging.
Project:Hossenstraat Tongeren
Metend rekenen 5de leerjaar.
Informatiebijeenkomst 25 september 2017
Afkoppelingswerken op perceelsniveau
Project: Doortocht N141 Ham
De digitale Omgevingsvergunning verkavelingen en bijstellingen verkavelingen December 2017.
STUDIE- EN ONTWERPBUREAU
Zorgwonen Zorgcafé 24 september 2018 Thomas Goethals
Kathleen HUTSEBAUT Burgemeester
Herinrichting Strijpstraat
Verduidelijking adhv een conceptueel voorbeeld
BESTAANDE GEBOUWEN NIEUWE GEBOUWEN bijlage 1 BVR OV
Transcript van de presentatie:

Nieuwe hemelwaterverordening Geldig voor bouwdossiers ingediend na !

H 1: Definities Ter verduidelijking terminologie; Vooral het begrip horizontale dakoppervlakte komt heel veel terug in de verordening.

H2: Toepassingsgebied voor alle constructies (gebouwen, verhardingen…) van meer dan 40 m²!!; aanleg afwatering voor deze constructies waarvan het hemelwater vroeger op natuurlijke wijze infiltreerde; verkavelingsaanvragen met nieuwe wegenis. Niet van toepassing op: delen van constructies (gebouwen, constructies waarbij het hemelwater op natuurlijke wijze infiltreert; delen van verharding waardoor het hemelwater vervuild raakt; verharding op openbaar domein. -> zie ook punt 1 van de praktische toelichting.

H3: Algemene bepalingen de voorzieningen moeten bij ingebruikname van de constructie voortdurend in gebruik genomen; voor bouwaanvragen/meldingen moet in het dossier zitten en op plannen opgetekend: de constructies waarmee hemelwater op eigen terrein infiltreert; exacte inplanting en technische details van de hemelwaterput; idem voor de infiltratievoorziening en de buffervoorziening; dimensionering van gebundelde voorzieningen (bv bij verkavelingen). de afwatering kan gebeuren door afzonderlijke voorzieningen (put) of aanleg gebundelde voorzieningen; combinatie van de twee kan ook. Het is echt de bedoeling om voor alle constructies, ook met voormalige natuurlijke infiltratie, voorzieningen uit te werken om die op de afwatering aangesloten zijn. -> zie ook puntje 3 van de praktische toelichting.

H4: Normen (verplicht) -> zie puntje 2 van de praktische toelichting 4.1. Hemelwaterput (HWP) nieuwbouw/herbouw eengezinswoning: 1 of meer HWP met een totale min.inhoud van 5000 liter; nieuwbouw/herbouw andere gebouwen en > 100 m² (bv appartementen): volume van de HWP min 50 liter/m² horizontale dakopp. met een max van liter (enkel meer bij bewezen nuttig hergebruik); HWP uitrusten met een operationele pompinstallatie en aftappunt(en). De noodoverloop aansluiten op een infiltratie- of buffervoorziening. Voor groendaken (intensief+extensief) moeten geen voorzieningen getroffen inzake HWP;

4.2. Infiltratie- of buffervoorziening ALTIJD verplicht behalve als het perceel < 2,5 are; plaatsing van een infiltratievoorziening is verboden in waterwingebieden of beschermingzones (buffervoorziening wel vereist!); Infiltratieopp. van de infiltratievoorziening bedraagt min. 4 m² per 100 m² afwaterende opp.; het buffervolume van de infiltratievoorziening bedraagt min. 25 l per m² afwaterende opp.; het buffervolume van de buffervoorziening bedraagt min. 25 l per m² afwaterende opp.; Indien de afwaterende opp. > 2500 m² moet er vertraagde afvoer voorzien met een max ledigingsdebiet van 20 l per sec per aangesloten ha.

4.3. De afwaterende oppervlakte voor dimensionering van de infiltratievoorziening is de som van: de nieuw aangelegde of heraangelegde verharde grondopp.; de volledige of een deel van de bestaande verharde grondopp. die nog niet is aangesloten op een voorziening; horizontale dakopp. van de nieuwe/herbouwde gebouwen; de volledige of een deel van de bestaande horizontale dakopp. van bestaande tegenaan te bouwen die nog niet is aangesloten op een voorziening; bij uitbreiding: de opp. van de bestaande grondopp. of horizontale dakopp. mee in rekening te brengen is max de opp. van de nieuwe constructies;

Opmerking: in geval van voorzien van hemelwaterputten cfm de verordening kan de afwaterende opp. verminderd met 60 m²; bij groendaken wordt voor de bepaling van de in rekening brengende afwaterende opp. de horizontale dakopp. gedeeld door 2.

H5: Collectieve infiltratie en buffering (verkavelingen) een vergunning met wegenwerken kan enkel verleend als voorzien wordt in de plaatsing van collectieve voorzieningen voor infiltratie of buffering die voldoen aan de normen in H4; berekening van de dimensionering van de voorziening: opp van de aan te sluiten wegverharding + 80 m² per lot vd verkaveling; voor elk individueel lot blijven de voormelde normen van kracht OOK.

Praktische voorbeelden:

H6: Afwijkingen enkel door vergunningverlenende overheid; enkel op specifieke redenen m.b.t. mogelijkheden tot hergebruik of plaatselijk terreinkenmerk; rekening houden met decreet van (integraal waterbeleid).

H7: Slotbepalingen Afschaffing BVLR ; De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening van 1999 werd afgeschaft.

Bemerkingen aangepaste spreadsheet (staat op de website) kan gebruikt worden door de dienst Stedenbouwkundige Vergunningen voor aanvragen betreffende particuliere woningen. De complexere dossier dienen voor advies overgemaakt worden aan dienst Leefmilieu & Duurzame Ontwikkeling; van toepassingen op dossiers ingediend na ; specifieke formulieren! (zie website); reden onvolledigverklaring: er wordt een overgangsperiode van 6 maanden voorzien voor onjuiste/ onvolledige dossiers (mbt deze verordening!); nadien onvolledig verklaren. Vragen?