Eb & Vloed Wat is eb en vloed?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ronan Keating.
Advertisements

Praktisch verkeersexamen
Wat zwaartekracht, aantrekkingskracht en gewicht is.
Wat is er met mijn mama? Informatie over de ziekte ALS bedoeld voor kinderen op de basisschool. (Met nadruk bedoeld om samen met uw kind door te nemen)
Trailer Deepsea challenger
Waarom: Andere presentatie Onderzoeksvragen
Levensbeschouwing Welkom
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
Mini-planetarium maken
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
We horen altijd “de regels" van de vrouwelijke kant. Nu horen we de regels van de mannelijke kant. En alles is regel nummer 1.
K3 Vectoren Na de les weet je: Wat een vector is
Presentatie, deelpagina over mijn fantasie, mijn animatie liefde
Techniek en gezichtsbedrog
Rekenen © Ing W.T.N.G. Tomassen Na deze les kan je het begrip: ZwaartekrachtAantrekkingskrachtgewicht.
Het water hier op aarde 2x Dat raakt nu op 2x
Rekenen © Ing W.T.N.G. Tomassen Na deze les kan je het begrip: ZwaartekrachtAantrekkingskrachtgewicht.
Zwaartekracht Aantrekkingskracht gewicht
Zij alleen…...
Verslag van Stash en Feline
Gideon Koekoek 21 November 2007
Gideon Koekoek 8 september 2009
Over enkele seconden kom je in een wereld vol magie...
Tekenopdracht Voor en achter elkaar.
Realiseer je dat in alle vier de gevallen er een Fz werkt !
Eigen gewicht hefboom Tot nu toe hebben we het gewicht van een hefboom verwaarloosd. 5 m 2 m De bovenstaande balk zou voorheen dus niet gaan draaien. Als.
Ruimtevaartquiz De Maan De.
Door : Lucas Van Der Haven
Techniek en gezichtsbedrog bovenbouw Montessorischool Stad
dat hebben wij, wij op vakantie naar kreta in september en wat hebben we, we zitten hier in de regen.
't was 't tiende of 't vijftiende huis in 'n rij..
1.1 Krachten Hoe werken krachten?.
Weetjes over de zee ….
Op de maan opdracht 10.
Ontstaan van het heelal en de aarde
Opdracht 1 1.Alle personen trekken even hard  alle krachten zijn even lang 2.De krachten “grijpen aan” op de plek waar de handen trekken 3.De krachten.
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
DAG De tijd die de aarde erover doet om één volledige beweging om zijn as te maken. Dit is 23 uur en 56 minuten óf De tijd die ligt tussen twee opeenvolgende.
Wat zwaartekracht, aantrekkingskracht en gewicht is.
Spreekbeurt hockey IRIS.
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
JDW Het venster een boel Sergi en een beetje Hans Wijnja Een jong stel komt net wonen in een nieuwe buurt. Een jong stel komt net wonen in een nieuwe.
Sergimage Het venster Sergimage Een jong stel komt net wonen in een nieuwe buurt. Een jong stel komt net wonen in een nieuwe buurt. De volgende morgen.
Tekenopdracht Voor en achter elkaar.
Het verhaal van een Dom blondje.
En toen was het voorbij Vraag jij je nooit af wat mensen moeten denken net voor dat ze een ongeluk krijgen of zelfmoord plegen Hier kun je proberen om.
Spaanse Meesters 3 Spaanse kunst.
hoe kun je krachten grafisch ontbinden?
Wat is evenwicht? hoe kun je met krachten tekenen en rekenen?
hoe kun je met krachten onder een hoek tekenen?
Thema 4.
LEVENDE OCEANEN Wat weten jullie al over de oceanen? Maak een mindmap en schrijf alles op! In de oceanen leven duizenden bijzondere diersoorten. Ook hebben.
Topnerd Tycho Reis naar de ruimte.
Reactievergelijkingen Een kwestie van links en rechts kijken.
Trillingen Klik op de pijltjes van je toetsenbord om naar de volgende of vorige dia te gaan. Hallo allemaal, we gaan het hebben over: dubbelklik.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
Het internet Sociale media MailBlogChattenVirussen.
Sluizen Inhoud: Sluizen in Wildervank Bovenste middelste benedenste verlaat.
Hoofdstuk 3: Kracht en Beweging. Scalars en vectoren Grootheden kun je verdelen in 2 groepen  Scalars  alleen grootte  Vectoren  grootte en richting.
Biolgie voor Jou. VMBO-BK.
NATUUR – LES 8 Luchtdruk en het weer.
LES 14 - MAGNETISME.
We horen altijd “de regels" van de vrouwelijke kant
Equivalentie principe van Einstein m.b.t. gravitatie
Het waterspel
Verschillende Soorten krachten
IS EEN WALVIS WEL EENS BANG IN HET DONKER? LES 7 : DIEPSTE PLEK.
Anders Kijken Je ziet meer als je eenmaal ergens op gewezen bent.
Transcript van de presentatie:

Eb & Vloed Wat is eb en vloed? Hoe vaak is het eb en hoe vaak is het vloed? volgende

Eb & Vloed We hebben net een emmer rondgedraaid met water erin, een touw met een balletje eraan laten rondslingeren en dat heeft wat met eb en vloed te maken… Let maar op! Eb en vloed heeft alles te maken met de aantrekkingskracht die er is tussen de maan en de aarde en de manier waarop ze om elkaar heen draaien. Stel je nou eens voor dat jij de maan was, de emmer de aarde en het water, de zee was. Net zoals jij en de emmer ronddraaiden, draaien de aarde en de maan om elkaar heen. Daardoor wordt het water naar de kant gedrukt die het verste weg is van de maan. Die kracht waarmee het water weggedrukt wordt, noemen we centrifugale kracht. Kijk maar op het plaatje. Pijlen zijn het water Maan (jij) Aarde (emmer) volgende

Eb & Vloed Centrifugale kracht Klik hier Door de snelheid waarmee het balletje ronddraait, valt het balletje niet in een rechte lijn naar beneden maar schuin. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het balletje. Stel je nu eens voor dat jouw hand die het touw vasthield de maan was, en het balletje aan de andere kant van het touw de aarde. Toen jij losliet gebeurde er ongeveer dit; Klik hier Hier zie je dus eigenlijk wat er zou gebeuren als de aantrekkingskracht tussen de maan en de aarde ineens verdwijnt. Ja maar hoe zit dat nou met eb en vloed dan? Klik hier volgende

Eb & Vloed Aantrekkingskracht Naast de centrifugale kracht is er nog een kracht die zorgt voor eb en vloed. Namelijk aantrekkingskracht. Er is ook aantrekkingskracht tussen de maan en de aarde maar door de centrifugale kracht valt de maan niet op de aarde. (denk aan de proef met het balletje aan het touwtje) Aantrekkingskracht is de kracht waarmee dingen naar de aarde worden getrokken. Aantrekkingskracht = zwaartekracht. De aantrekkingskracht tussen de maan en de aarde is het grootst aan de kant van de aarde waar de maan staat. Daardoor ontstaat aan die kant een vloedberg maan aarde

Eb & Vloed Eb en vloed wordt dus door twee krachten veroorzaakt namelijk de centrifugale kracht en de aantrekkingskracht. Hoe ziet dat er nou uit? Klik hier aantrekkingskracht Centrifugale kracht maan aarde vloedbergen