Vereniging Algemeen Dorpsbelang Oudesluis. Opgericht in 1979: De vereniging stelt zich ten doel: a. Het behartigen van de belangen van de dorpsgemeenschap.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wat betekend ARM zijn?.
Advertisements

Park Piahoeve.
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
1.
Hoe is Netterden ontstaan en zijn Gilde
België Onze geschiedenis.
Gewetensvrijheid.
In het begin schiep God de hemel
Nieuws van de OC Vanaf heden zal de OC (oudercommissie) om de paar maanden een update geven van onze activiteiten, zodat u inzicht krijgt waar de OC zich.
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
Het Scheppingsverhaal.
´OMWILLE VAN MIJN NAAM´.
Marco Oving Projectleider
De schepping.
Afscheid groep 8 Kindernevendienst en Bevestiging ambtsdragers 15 juni 2014 Thema:
Jeugddienst 11 januari Thema: Jezus vertrouwen = Feestje bouwen
Suriname Soraya van Lomwel.
Samen maak je de vereniging ROHDA-Raalte Presentatie leden 2 november 2011.
Welkom in de ochtenddienst! zondag 6 januari uur | ds A. Dominee Liturgie Psalm 100:1-4 Psalm 25:2 Genesis 1:1-10 Gezang 1:1-6 Genesis 1:11-20.
Woord van Leven Woord van Leven April 2012 April 2012.
Wat doet de wijkraad ? De wijkraad houdt zich bezig met het in stand houden en verbeteren van de leefbaarheid en de sociale cohesie in de drie buurtschappen.
“Highligh” Footbridge Rio Cualle River als het hoog water is moet je wel over de brug Na het lunchen in het jungle restaurant zijn we weer naar beneden.
was de grote binnenzee in Nederland...
Zingen Vers 1 In het begin lag de aarde verloren,
De schepping In het begin heeft God de hemelen en de aarde gemaakt.
Nederland Door Axelle en Laura.
Zaterdag 30 juni 2012 Wij waren nog nooit in Kijkduin geweest en waren vroeg op stap gegaan, zelfs in de winkels was het nog rustig.
Paragraaf 2.3 Aan de oevers van de Nijl
Hoofdstuk 2.
Stichting Jeugdwerk Pottenberg.
Leidens ontzet 3 oktober.
Opstaan tegen onrecht zondag 2 maart Nehemia 5 Achter de muren van Jeruzalem mag geen onrecht zijn. Nehemia staat op en wijst op Gods gebod voor recht.
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
Woord Van Leven Mei 2014 “Namens Christus vragen wij: laat u met God verzoenen.” 2 Korintiërs 5,20.
Het ontstaan van het landschap…
Een andere manier van werken Een uitwerking van de Visie.
Alkmaar Binnenste Buiten
Gebruik de pijltjestoetsen
Vier broers verlieten het ouderlijk huis om te gaan studeren.. Alle vier werden succesvolle, welgestelde dokters en advocaten..
Renovatie van het orgel Parochie Petrus en Paulus.
De geschiedenis van Flevoland
De geschiedenis van Flevoland
Een lesje in doorzettingsvermogen
Mogen wij ons even voorstellen? Oudercomité ‘t Keperke.
17 jan Urk. Galaten 3 16 Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn zaad. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in.
‘In het begin schiep God de hemel en de aarde’ Genesis 1:1
Aan de vis wordt gevraagd waar hij op vakantie geweest is.
“de liefde van God”.
Woord van Leven April 2015 “Ik ben voor iedereen wel íets geworden” (1 Cor 9, 22)
Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.
In deze dienst zal Ds. P. K. Meijer voorgaan. Voor de dienst zingen we Ps. 97: 1 en 5 Na de zegen Ps. 119: 42 en 44 Schriftlezing: Jakobus 1: 19 – 2: 13.
Mensen die een hoge leeftijd bereiken, zitten veelal thuis. Veel ouderen verliezen zo gaandeweg het contact met anderen, met de maatschappij, met het leven.
Kerstproject 2011 Vertel Het Maar
Wie zijn wij? Graag willen wij ons eerst aan u voorstellen. Wij zijn Brando en Lianne met Samuel, Ruth, Salomé, Yaela en Jaimie van Oosten, Arjan, Marissa.
De discipelen hadden de hele nacht gevist en niets gevangen …
Presentatie Stichting Bootvluchteling. Inleiding Algemeen over de stichting Werkwijze (verkenning, opzetten team etc.) evt. opbouw organisatie Status.
Stichting vrienden van ‘t Keetje Voorzitter, Paul Wagenaar Secretaris, Inge Deen Penningmeester, Kim Ooteman
Vrijwilligersbeleid bij SVC’08.  Beoefenen en bevorderen van de voetbalsport in al zijn vormen. Wij doen dit door deel te nemen aan door de KNVB georganiseerde.
Agenda avond Welkom Inleiding avond Presentaties Jeugd en Jongeren Aan de slag in groepen! (analyseren huidige situatie en toekomst) Pauze (± 21.00) Bepalen.
Stimuleringsfonds 2016 Bijeenkomst 31 mei 2016 De Baander Dalen.
1 Landerd 2020 Levendig en natuurlijk ondernemend Voorbereidende raadsvergadering
Stichting Zaandamse Gemeenschap
Jaarvergadering Stadsraad Brouwershaven 2016
Thema 5: werken 5a: Landbouw 5b: Noord Nederland
Hoofdstuk 11 Nederland verandert
Het landschap in De Ronde Venen
Team Maasdriel Opgeven is geen optie
Team Maasdriel Opgeven is geen optie
Waar staat de Groene Buffer voor?
Transcript van de presentatie:

Vereniging Algemeen Dorpsbelang Oudesluis

Opgericht in 1979: De vereniging stelt zich ten doel: a. Het behartigen van de belangen van de dorpsgemeenschap b. Het coördineren van diverse evenementen te houden door de verenigingen van de dorpsgemeenschap

Bestuur bestaat uit: Voorzitter: Kees Doets 2 e Voorzitter: Piet Slik Penningmeester: Ingrid Deutekom 2 e Penningmeester: Brenda Dijkshoorn Secretaris: Cor Bijl 2 e Secretaris: Katouscha Boer Bestuurslid: 1. Kees Geel 2. Marjan Doets 3. Mark Weppner

In deze contreien wandelt u over de voormalige zeebodem. Vier eeuwen geleden klotsten hier nog de golven. De Zijperdijk ten noorden van het dorp is aangelegd om de Zijper polder, waar Oudesluis deel van uit maakt, droog te maken. Er zijn in deze omgeving ook sporen aangetroffen van veel oudere bewoning, maar laten wij ons beperken tot de laatste vier eeuwen. Tot 1845 is Oudesluis een Kustdorpje geweest. Vanaf de Zuiderzee (IJsselmeer) was het via het Oude Veer bereikbaar voor schepen met een behoorlijke diepgang. De sluis alhier verleende o.a. doorgang aan de schepen die de binnenvaart-route naar steden als Alkmaar en Amsterdam verkozen.

In de zeventiende eeuw vonden verschillende Commandeurs van de walvisvaart in Oudesluis en omgeving hun woonplaats. De verbondenheid van het dorpje, dat in 1616 al snel is gaan groeien tot enkele honderden inwoners, met de zee was onmiskenbaar. Er werd ook gevist met fuiken op het wad (nu Anna Paulowna). Er werden vogels gevangen met slagnetten en in de eendenkooien. Buiten het dorp probeerde men de landbouw en de veeteelt te ontwikkelen. Een deel van de bodem was zo stuif gevoelig, dat o.a. de Ruigeweg is aangeplant om het stuiven te beteugelen.

De landeigenaren waren meest rijke kooplieden uit de grote steden. Zij bouwden op hun bezit hofsteden en reserveerden een kamer voor zichzelf. Er waren er ook die een compleet buitenhuis bouwden. Alles met het doel om met hun gezin de zomertijd in de nieuwe polder door te brengen en controle te houden op de landerijen. De in deze omgeving nog staande windwatermolens zijn ook Oudesluis uit de beginperiode van de polder. Zij dienden om het waterpeil te beheersen.

Oudesluis is in 1845 door het droogmaken van de Anna Paulownapolder een gewoon dorpje op het land geworden met een agrarische inslag. In deze tijd is dankzij de mobiliteit van de bewoners de beroepenlijst zeer gevarieerd. Door het vakantiepark “Het Zijper Eilant” en ook door verschillende andere kleinere recreatiemogelijkheden wordt Oudesluis steeds bekender als rustig plekje” om bij te komen”. Een actieve vakantie kan ook; varen, vissen. zwemmen, fietsen en een bezoekje aan het Noordzeestrand ligt binnen ieders bereik.

De doorsnee Oudesluizer staat sympathiek tegenover de verlevendiging van zijn dorp. Hij wijst u graag de weg en is wel in voor een praatje. Zo ervaart iedereen hier de avonden; de ondergaande zon, kwakende kikkers brengen een serenade voor de nacht. Deze komt over u als een weldadige stilte. Een gebeuren dat in ons land steeds zeldzamer wordt. Bij het ontwaken zijn het de frisse lucht en de vogelgeluiden die door het open raam tot u komen; een heerlijke nieuwe dag in Oudesluis. Heerlijk! A. Tiel

Algemene werkzaamheden (1): Gesprekspartner van de Gemeente, nu Schagen Bestemmingsplannen en woningbouw monitoren Her-inrichten van Dorpsplein Inspraak in uitvoering van nieuwe ophaalbrug Nieuw speelveld voor kinderen Jaarlijkse Kerstversiering aanbrengen

Algemene werkzaamheden (2): Verbetering riolering Waterberging Buurtbus Geheel beheren en runnen van het zwembad, zie details hierna

Piet Slik – April 2013

Activiteiten en/of bijzonderheden: In april 2012 hekwerk rond zwembad vernieuwd (gemeente Zijpe) In mei 2012 tegels rond zwembad opnieuw gelegd (Gemeente Zijpe) Zwembad schoongemaakt op 14 mei 2012 m.b.v. 12 vrijwilligers Zwembad open op 26 mei 2012 Zwembad weer dicht op 14 september 2012 Najaar – In overleg en samenwerking met Gemeente Zijpe: Alle coniferen gerooid en vervangen voor nieuwe coniferen.

Activiteiten en/of bijzonderheden: Monsternames geweest door laboratorium OMEGAM; alle 3 keer was het water dik in orde en voldeed aan de Nederlandse normen voor zwemwater. (zie bijlagen) Het zwembad is ook gecontroleerd op legionella in de waterleiding etc. ; Geen legionella aangetroffen Ongevallen: Geen Incidenten: geen Financieel tekort: Euro 7.044,-- (gesubsidieerd door Gemeente Zijpe)

Wij hopen dat wij m.b.v. deze presentatie enig inzicht te hebben gegeven m.b.t. onze werkzaamheden en hopen op een voorzetting van onze goede en prettige samenwerking in de toekomst! Kees Doets Piet Slik Mei 2013