Pesten Waar denk je aan bij pesten? Definitie: Pesten is het op structurele wijze fysiek en verbaal bejegenen van een ander die zich daartegen niet kan.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
sociale media: de nieuwe realiteit
Advertisements

Pesten is geen spelletje.
Open-up / over de streep
SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)
VEILIG ONLINE Filmpje.
Uitslag enquête over online pesten
Presentatie over Cyberpesten
Samen werken aan een veilige samenleving
Verborgen vormen van pesten
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
19. Pesten en de centrale plaats van bewegingsonderwijs
Pestprotocol Naam:leerlingenraad Groep:5,6,7,8
Dr. Albertus Risaeusschool
Hulp in de aanpak bij CyberPesten.
Themabijeenkomst Pesten
Welkom Coachavond: pesten op de sportclub
Les 7 Deze les duurt 90 minuten
Social Media en Internet “webweerbaarheid”
TRAINING SOCIALE VAARDIG-HEDEN
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Kinderen en hun sociale talenten
Dr. Albertus Risaeusschool
Thema (digi)pesten 4 november 2014 Praktijkschool
Een positieve schoolomgeving
Ouderavond pesten 1 december 2009.
© Wilma de Hond 2015.
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
Ouderavond over pesten in het voortgezet onderwijs
Agenda Informatie over pesten Wat doen kinderen online?
Onze doelen en visie in beeld
Liefde en relaties.
PESTEN JULIANASCHOOL.
Pesten Nee, dat doen wij niet..
OMGAAN MET ELKAAR Anti-pestbeleid rsg wiringherlant preventief
OGW op de Firtel.
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Ouderavond pesten Welkom
Zeg nee tegen pesten! 1BSAW- Sofie De Clerck.
Oorzaken van pesten 1BaSwB Freya Claeys.
Cyberpesten Anke De Groote 1 BaSWb. Definitie pesten antisociaal, agressief gedrag herhaaldelijk langdurig negatieve handelingen materiële, fysieke of.
Welkom ik maak me sterk.
Pesten is kindermishandeling
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
2 Wat is (digitaal) pesten? Groep 7 3 Leuke school De tweede dag lag mijn lunch Als beleg tussen blz 13 en 14 Van mijn nieuwe wiskundeboek Toen kreeg.
Pesten Cijfers, gevolgen en methodieken. Cijfers  1 op 10 was slachtoffer  1 op 10 was dader  5 op 10 kwamen er mee in contact  Voornamelijk via sociale.
Ouderavond over pesten (op school) Hoe herken je of je eigen kind slachtoffer van pestgedrag is? Hoe herken je of je kind zelf pest en wat kun je er als.
Kinderen en de sociale media. Hoe ga je daarmee om? Toon interesse in waar je kind mee bezig is. Laat kinderen online met een nickname.
Plagen incidenteel gelijke machtsverhoudingen geen winnaar of verliezer wederzijds plezier “slachtoffer” is in staat zich te verdedigen geen blijvende.
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat.
25 februari 2014 Pesten hoort bij het leven Bij ons wordt niet gepest Wie gepest wordt, lokt het zelf uit.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Intervisie Door: Chantal van der Gouwe.
 Onderscheid pesten en plagen Plagen:Pesten: - gelijkwaardige machtsstrijd- ongelijkwaardige machtsstrijd, hulpeloos, machteloze positie - weerbaarheid.
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Ouderavond over pesten in.
Waarom een PAP? Radiofragment : Hautekiet
Ouderavond over pesten op de basisschool
Ouderavond over pesten in het voortgezet onderwijs
“een nieuwe lln in de klas”
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Pesten op school Marjan Hoving 10 maart 2007.
Liefde en relaties.
Week 1, les 9 Ga zitten in de kring.
Wat doen wij op school tegen pestgedrag?
Lachgas Lachgas Mogelijk ziet u de metalen patronen van lachgas wel eens op straat liggen of heeft u het wel eens in het nieuws gehoord, maar wat is het.
Onze school is een KiVa-school!.
Boek: maatschappelijke zorg 2.
Voor trainer, coaches en begleiders bij Bredase amateurvoetbal
Voor iedereen! Zonder oordeel, open, betrokken en actief!
PESTEN Politie Charlois Reinier de Groen.
Transcript van de presentatie:

Pesten Waar denk je aan bij pesten? Definitie: Pesten is het op structurele wijze fysiek en verbaal bejegenen van een ander die zich daartegen niet kan verdedigen. Hierbij valt te denken aan slaan, schoppen, uitschelden, roddelen en sociaal isoleren. Er bestaat een ongelijke machtsverhouding tussen dader en slachtoffer. De dader is fysiek en verbaal bekwamer dan het slachtoffer (bron:

3 groepen Geef van elk van deze groepen een definitie: – Pester – Gepeste – Meeloper Stelling: het slachtoffer (de gepeste) lokt het zelf uit.

Lespraktijk Wat heb je gezien tijdens de lessen en pauzes op de stageschool? Noteer en bespreek in tweetallen. Wat ben je te weten gekomen over hoe er op de stageschool met pesten wordt omgegaan? Noteer en bespreek in tweetallen.

plagen vs pesten Gebeurt onbezonnen of spontaan Geen kwade bijbedoelingen Onregelmatig, af en toe Tussen ‘gelijken’ Rollen liggen niet vast Relaties na plagen weer hervat Geplaagde blijft vol- waardig lid van de groep Gebeurt met opzet, vooraf bedacht Bewust kwetsen of kleineren Systematisch, langdurig Pestkop heeft bovenhand Vaste rolverdeling Herstel moeizaam, vertrouwen is weg Gepeste is geïsoleerd, eenzaam

plagen of pesten? Het haar van je buurvrouw zit een beetje in de war. Jij vraagt haar: ‘had je soms tegenwind?’. Een paar klasgenoten lachen. Jij wilt naast iemand in de klas gaan zitten. Diegene zegt: ‘kun je niet ergens anders gaan zitten? Je stinkt.’ Je gaat alleen achterin de klas zitten

Opdracht Bedenk in groepen van 4 studenten concrete voorbeelden van zowel plagen als pesten en verwerk ze in een woordspin.

Cyberpesten mU star wars kid mU HNRkqg sire digitaal pesten. Wat wordt er dmv dit filmpje duidelijk gemaakt? HNRkqg Gevaren van cyberpesten?

Gevolgen van pesten Slachtoffers gaan zichzelf door het pesten minder leuk vinden, vertrouwen hun medeleerlingen niet meer en zijn bang om naar school te gaan. Dit kan leiden tot verder isolement en depressie. Psychosomatische klachten, zoals hoofdpijn, slaapproblemen en buikpijn, komen ook vaak voor. De pester loopt een grotere kans op ernstige problemen in de adolescentie. Hij komt vaker met justitie in aanraking, drinkt meer alcohol en pleegt vaker zelfmoord. (bron:

Slachtoffers van pesten houden het vaak lang voor zich. Waar kan dat door komen? Twijfel aan waarneming Schaamte Angst om niet geloofd te worden Angst voor escalatie

Wat kun je doen? challenge day / over de streep Toneelvoorstelling Rap Spel Bedenk minstens 3 andere dingen die je kunt doen

Wat kun je doen? Vijfsporenaanpak ( Hulp aan de leraar. Hulp aan de pester. Hulp aan het gepeste kind. Hulp aan de zwijgende middengroep. Hulp aan de ouders.

Wat kun je doen? No Blame methode: werkt volgens een stappenplan. Het is de bedoeling dat de kinderen en volwassenen op een andere manier problemen oplossen. No blame gaat ervan uit dat (dreigen met) straffen niet helpt, maar dat de pester(s) en de gepeste het probleem samen moeten oplossen. Omdat het de verantwoording van volwassenen is om voor veiligheid te zorgen, moeten zij de gesprekken ondersteunen.

Rol van de docent Bespreek de volgende vragen: Wat is jouw rol als docent als je hoort / ziet / merkt dat een leerling gepest wordt? Wat is jouw rol als mentor als je hoort / ziet / merkt dat een leerling gepest wordt?

Lesmateriaal Bekijk in groepjes het lesmateriaal. Wat vind je bruikbaar en waarom? – Bespreek in groepen, noteer jullie bevindingen – Klassikale nabespreking