Cursus Curriculumontwerp burgerschap mbo Marjolein Haandrikman 7 november 2012.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ontwikkeltraject Eigentijds Beoordelen in het Onderwijs (EBO)
Advertisements

Digitale toetsen op afstand Bregatha de Gooijer
Taal voor burgers en buitenlui Regionaal taalbeleidsplan
Vervolgbijeenkomst 1 Taken analyseren en ontwerpen
Presentatie Passend Onderwijs & informatie PO VO Congres
Mensen maken de wijk Herijking wijkgericht werken Wim Kemp Wethouder voor welzijn, onderwijs, cultuur en wijkontwikkeling 10 december 2010.
AISHE cursus Rollen auditor in AISHE proces 13 en 14 december 2007 Niko Roorda en Jorien Helmink.
Good Practice Locatie Alphen aan den Rijn
Middenmanagement in positie VO Congres 2013
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
Onderwijsondersteuning chemie Hernieuwing van de eindtermen van de ba- en ma- opleidingen chemie Nicole Totté, Inge Serdons.
Resultaten studietijdmetingen (m.i.v. controle correctheid resultaten / vragen) Andere bronnen Andere bevragingen of hearings (OPL- of OPO-niveau) Andere.
HAN Faculteit Educatie.
Kees Broekhof Hans Cohen de Lara Sardes. Stappen Welke onderwerpen liggen er op ons bord? Welke gaan we aanpakken? Welke oplossingen zijn beschikbaar?
Intersectoraal Klas 3.
Kaartje Gelderse Vallei invoegen. * Start gesprekken eind 2008 door welzijnsinstellingen en scholen * Redenen: * verandering in de maatschappij * onaantrekkelijkheid.
Taal en rekenen Joke van Balen.
Een project van de Korengroep
Verrijkte Content Helicon Studiedag 2013, Velp John Hanswijk.
moderniseren van het curriculum.
Carrouselbijeenkomst Rekenen en taal Doorlopende leerlijnen Wilma Willems – 14 april 2010.
Toetsbeleid en digitaal toetsen casus HvA
De kubus van CSPE succesfactoren!
Wat ik vraag 10 minuten aandacht voor:
Facultaire Opleidingscommissie Informatica TouW-symposium 13 november 2010 Michallis Pashidis.
Presentatie Fontys Pabo Limburg 30 november jaar 4C-ID model
Opleiden in de school vanuit het perspectief van de VO-raad Bijeenkomst voorbereiding Opleidingsschool Rijnmond Bas de Wit 9 december 2014.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Maatwerk op alle niveaus Platform VVVO 17 september 2015 Opbrengstgericht maatwerk Vakspecifiek verrijken.
Het betrekken van studenten bij de toetscyclus
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Leergang LOB: verdiepingsmodule Blok 1: analyse.
Maatschappijleer Inleiding Waarom maatschappijleer?
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Leergang LOB: verdiepingsmodule Blok 3: evaluatie.
Keuzethema: differentiatie
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend)
Bijeenkomst September 2015
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend)
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend)
Periode 1 KOP Thema 2, week 1.3 Directe instructiemodel- lesformulier- beginsituatie 15 september 2014.
Even voorstellen Hennie Lüers, coach Kim Veldhuis, P&O.
Brief paper presentatie VELON/VELOV-Congres 2016 Donderdag 4 februari ronde 1 Zichtlijn 3: Opleidingspraktijk verbeteren door onderzoek Zaal D210 Joop.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Leergang LOB: verdiepingsmodule Blok 2: ontwerp.
Studie-uitval in nuance Een onderzoek op zes Academies van De Haagse Hogeschool Rick Wolff en Sabine Severiens Risbo/EUR.
VAD bijeenkomst 1.2. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom 2.Huishoudelijke mededelingen 3.Test kwalificatie dossier 4.Terugblik en bespreken thuisopdrachten.
DE INVLOED VAN EEN ONDERZOEKSTRAJECT (OP DE WERKPLEK) OP DE ONDERZOEKENDE HOUDING VAN LERAREN IN OPLEIDING Twan van de Wetering - Docent Engels - Lid Kenniskring.
Arial, 38pt/42pt, heading. Tekst Arial, 32 punt Tweede niveau, 28 punt Derde niveau, 24 punt –Vierde niveau, 20 punt »Vijfde niveau, 16 punt Strategische.
Friesland,Kop van Overijssel & Noordoostpolder Kwartiermakers po Anke Postma en Jimke Nicolai & Kwartiermaker vo Margriet Buwalda.
Krachtige STEM-leraren vormen: naar een multidisciplinair didactiektraject als OPO binnen de lerarenopleiding Heleen Bossuyt & Nele Vandamme.
21 e eeuwse vaardigheden in de biologie les Maaike Rodenboog, SLO
OSR onderzoek Tevredenheid schoolleiders kwaliteit OSR-opgeleide docenten.
Begeleiding beginnende leraren: groep B doorlopende leerlijn initieel→ post- initieel Uitgangspunten bij begeleiding startende leraren Doorlopende leerlijn:
Tevredenheid schoolleiders kwaliteit OSR-opgeleide docenten
AFSTUDEERPRESENTATIE VAN VANDANA RAMLAL- CHANDER
VMBO-achtbaan Ontwikkelagenda Onderwijsprogramma
Analyse van het studiekeuzeadvies binnen het Ichthus Lyceum
VMBO-achtbaan Ontwikkelagenda Onderwijsprogramma
De toekomst van internationalisering: een afstemming tussen visies
WELKOM Verdiepingsdag Europees Parlement Ambassador Scholen
Burgerschap meten Bevordering van sociale en maatschappelijke competenties van leerlingen Identificatie van werkzame aanpakken en de randvoorwaarden waaronder.
Hoe brengen opdrachten de beroepscontext het klaslokaal in?
Pilot maatschappijwetenschappen
Burgerschap binnen VM2: op weg naar een doorlopende leerlijn
Analyseren, ontwerpen en evalueren van projectonderwijs Bijeenkomst 3
Aan de slag met de Naam/school - Datum -.
Toezicht Wmo Toezicht WMO
Wat is burgerschap in het mbo?
Leergang LOB: verdiepingsmodule
Leergang LOB: verdiepingsmodule
Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend) leraren.
Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend) leraren.
Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend) leraren Tip! Hier beginnen met een startvraag: waar.
Transcript van de presentatie:

Cursus Curriculumontwerp burgerschap mbo Marjolein Haandrikman 7 november 2012

Cursus curriculumontwerp burgerschap mbo Aanleiding en ontstaan van de cursus Inhoud, werkwijze en achterliggende ideeen. Mogelijkheden voor verbetering, voor inbedding in de opleiding en voor samenwerking. Vul de datum in2

Ontstaan van de cursus Aanleiding ondersteuning burgerschap mbo: burgerschap als verplicht onderdeel van de mbo-opleidingen (2006). Werkwijze: ondersteuning van mbo-docenten door middel van netwerk, trainingen, nieuwsbrieven, website. Voor primair en voortgezet onderwijs: Alliantie burgerschap (samenwerkingsverband po- en vo- scholen, de UVA, Inspectie van het Onderwijs, GION (RuG), SLO en CITO). 2012: Opschaling naar lerarenopleidingen: Pilot bij tweedegraads docentenopleiding Fontys Hogeschool Vul de datum in3

Doel cursus curriculumontwerp burgerschap mbo Bijeenkomst 1: analyse De student kan beredeneren in hoeverre het huidige leerplan burgerschapsvorming in het mbo consistent is met de visie op burgerschap van de school. Bijeenkomst 2: ontwerp De student kan beredeneren welke leerdoelen en leeractiviteiten optimaal passen bij het leerplan voor burgerschapsvorming, aan de hand van de visie van de school. Bijeenkomst 3: evaluatie De student kan de kwaliteit van het (tussen)resultaat (visie, leerdoelen en leeractiviteiten) onderzoeken en verbeteren. Vul de datum in4

Context burgerschap mbo: complexe ontwikkeltaken Van docenten wordt gevraagd dat zij complexe ontwikkeltaken kunnen uitvoeren, door de context van burgerschapsvorming in het mbo: –Veel ruimte voor een eigen invulling door scholen –Betrokkenheid van meerdere docenten –Vakoverstijgend denken –Ontwerpen over meerdere jaren (leerlijnen) –Beoordeling op zinvolle wijze vorm geven –Burgerschap krijgt soms weinig prioriteit ('aanzwengelen') –Opleidingen zijn zich vaak niet bewust van wat zij allemaal al doen aan burgerschapsvorming Vul de datum in5

Accent 1: visies op burgerschap Visies op burgerschap (Veugelers) Aanpassingsgericht burgerschap Streven naar aanpassing en disciplinering Individualistisch burgerschap Streven naar zelfstandigheid en kritische meningsvorming Kritisch democratisch burgerschap Streven naar sociale betrokkenheid Vul de datum in6

Accent 2: consistentie Consistentie tussen de verschillende aspecten van het leerplan Vul de datum in7

Accent 3: Contexten Vul de datum in8

Inhoud van de cursus Analyse –Visies op burgerschap –In kaart brengen van de huidige situatie –Is de huidige situatie consistent met de visie? Ontwerp –In kaart brengen van de gewenste situatie –Welke leerdoelen en leeractiviteiten (en beoordelingsvormen, rol van de docent...) passen bij de visie van de school? Welke contexten worden op welke wijze benut? Evaluatie –Wat zijn manieren om de kwaliteit van het (tussen)resultaat te onderzoeken en verbeteren? Vul de datum in9

Inhoud van de cursus Werkblad als hulpmiddel Toepassingsmogelijkheden: In kaart brengen huidige situatie In kaart brengen gewenste situatie Visiebepaling met het team Beleid en kaders afstemmen met management Basis voor verantwoording Vul de datum in10

Pilot van de cursus Pilot Fontys Hogeschool, tweedegraads docentenopleiding maatschappijleer Derde-jaars voltijd studenten (augustus – september 2012) Drie bijeenkomsten met opdrachten in het kader van de module Ontwerpen van Onderwijs Gastlessen voorafgaand aan de stage Nog uit te voeren: december, éénmalige werkbijeenkomst met deeltijdstudenten Fontys. Vul de datum in11

Ervaringen met de pilot Voor de studenten moeilijke materie, met name om de overstap te maken van het voorbereiden van één les naar het ontwikkelen van een leerplan. Hierdoor was het voor een aantal studenten nog (te) abstract. Niet iedereen was bekend of had affiniteit met de context van het mbo. Als zinvol werd ervaren: Analyse door middel van het werkblad Visie op burgerschap als vertrekpunt voor leerplanontwikkeling Minder zinvol werd ervaren: Leeractiviteiten voor burgerschap (reeds elders in de opleiding) De huiswerkopdrachten (vrijblijvend en nog voordat de stage begon) Vul de datum in12

Mogelijkheden voor verbetering en voor inbedding in de opleidingen. Aandachtspunten op basis van de pilot: Inbedding in het curriculum Aansluiting bij de stage (parallel, of toch voorafgaand?) Uitbreiding naar... Beoordeling als aandachtspunt? Voortgezet onderwijs? Hoe kan verdere samenwerking en afstemming vorm krijgen? Vul de datum in13

Tot slot Cursusmateriaal (powerpoints, opdrachten en achtergronden) is beschikbaar via Voor vragen of meer informatie: Marjolein Haandrikman Vul de datum in14