Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Gezonde voeding.
De actieve voedingsdriehoek
Hartfalen De voedingsadviezen Barbara K. van Dam
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
Gezonde voeding bij tieners
VOEDING EN REUMA.
Voeding van pabostudenten
Voeding en bewegen!.
De actieve voedingsdriehoek
Goedenavond Welkom bij
Anita Tump, diëtist Diëtheek
Bewust, gezond en lekker!
Thema 2: Voeding en Vertering
De Actieve Voedingsdriehoek
Met een goede voeding op naar de Slachte!
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
Gonnie Staaks tel
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie,
Welkom bij de ‘Weet wat je eet en beweegt ’ quiz!
Op weg naar een gezonde levensstijl
Wat voedt jou deel 1..
Voedingsbeleid [naam school]
Nascholing voor praktijkondersteuners
Lekker en Gezond de Quiz
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Voeding en zwangerschap
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Koolhydraten
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Datumcopyrightauteurversie Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
VOEDINGSVEZELS IN RELATIE MET GEZONDE VOEDING VOOR EEN BASISSCHOOLKIND.
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Quiz De voedingsdriehoek. 1. Welke groep uit de voedingsdriehoek heb je eigenlijk niet nodig?  A) Lichaamsbeweging  B) Groenten en fruit  C) De restgroep.
Dieet bij chronische nierschade oktober 2016
VOEDINGSVEZELS IN RELATIE MET GEZONDE VOEDING VOOR EEN BASISSCHOOLKIND
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Lesweek 2 Theorie pagina 173 t/m 181 De Schijf van Vijf
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Factsheet Voedingscentrum
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Schijf van vijf.
Welvaartziekten Hart en vaatziekten
Leverancier van de Schijf van Vijf
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
Gezonde voeding.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Transcript van de presentatie:

datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl

datumcopyrightauteurversie Inzicht geven en/of vergroten Bewustwording eigen voedingsgewoonte 2 individuele verbeterpunten formuleren Doelen

datumcopyrightauteurversie Berekening van het RIVM: rond 2040 ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders met hart- en vaatproblemen, zoals een hartaanval of beroerte. Toename 65 procent ten opzichte van Oorzaak: bevolking groeit en vergrijst, en vaker een ongezonde leefstijl. Onderzoek RIVM (rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu)

datumcopyrightauteurversie + Hart- en vaatziekten komt niet alleen bij mannen voor. + Bij vrouwen is het doodsoorzaak nummer één. + Een op de drie vrouwen overlijdt aan een hart- of vaatziekte. + In Nederland zijn dat dagelijks 57 vrouwen. Onderzoek RIVM

datumcopyrightauteurversie Gezonde voeding volgens de schijf van vijf Gewicht Zout Vetten Cholesterol Beweging Inhoud

datumcopyrightauteurversie + Te hoge bloeddruk + Verhoogd cholesterol gehalte + Diabetes + Erfelijkheid + Stress + Roken + Overgewicht + Weinig lichaamsbeweging Wat zijn de risicofactoren van hart- en vaatziekten?

datumcopyrightauteurversie Man 2500 kcal, jaar 2300 kcal, jaar 1900 kcal, >70 jaar Vrouw 2000 kcal, jaar 1900 kcal, jaar 1600 kcal, > 70 jaar Energiebehoefte

datumcopyrightauteurversie Gezonde voeding

datumcopyrightauteurversie Gezond eten met de schijf van vijf Verantwoord kiezen, focus op wat wel kan. Alle producten met benodigde voedingsstoffen Gezondheidswinst Duurzaamheid/milieu

datumcopyrightauteurversie Producten met essentiële voedingsstoffen die voldoen aan de volgende criteria: -niet te veel zout -niet te veel suiker -weinig verzadigde vetzuren -weinig transvetzuren -voldoende vezels Wat staat er in de schijf van vijf?

datumcopyrightauteurversie Groenten (onbewerkt en bewerkt) Fruit (onbewerkt en bewerkt) Brood, ontbijtgranen en aardappelen Noten Onbewerkt vlees, vleesvervangers, vis, ei en peulvruchten Melk, melkproducten en kaas Smeer- en bereidingsvetten Water, thee en koffie Productgroepen in de schijf van vijf

datumcopyrightauteurversie Groenten: 250 gram per dag Voorkeur voor onbewerkte verse groente en diepvriesgroente. Uitzondering: groente uit blik of pot. Fruit: 200 gram per dag Voorkeur voor vers fruit, evt. diepvriesfruit. Uitzondering: vruchtensap en fruit uit blik of glas. Aanbevolen hoeveelheden groente en fruit

datumcopyrightauteurversie Minimaal 3 sneetjes bruin- of volkorenbrood (jodium) Ontbijtgranen: voorkeur voor muesli, havermout of brinta. Graanproducten zoals: volkoren pasta of zilvervliesrijst Aardappelen; gekookt, zonder zout Brood, graanproducten en aardappelen.

datumcopyrightauteurversie Per dag minimaal 1 ½ liter vocht water dagelijks 3 koppen thee gefilterde koffie

datumcopyrightauteurversie 500 gram (onbewerkt)vlees per week Varieer met: 2-3 per week 1 ei 1 per week vis handje ongezouten noten per dag 1 maal per week peulvruchten Of vegetarische vervanging Minder vaak vlees en meer plantaardig

datumcopyrightauteurversie Halfvolle of magere melk, yoghurt, kwark 40 gram kaas (met minder vet en zout) Sojaproducten Zuivelproducten

datumcopyrightauteurversie Functie: Geven verzadigd gevoel Bevorderen de stoelgang Binden cholesterol in de darm Vezels

datumcopyrightauteurversie 30 gram voedingsvezel per dag volkorenbrood (2g/snee) 2 stuks fruit (3g/appel) 250 gram groente (± 5 g) waarvan 1 x per week peulvruchten (16 g in 240 g bruine bonen) 4 aardappelen (4 g) noten (1g/25 gram)

datumcopyrightauteurversie Stelling Ik eet gezond, want ik eet veel groente, fruit en brood!

datumcopyrightauteurversie Zout = natrium-chloride 1 gram zout = 400 mg natrium De gemiddelde Nederlander: + gebruikt 9 g zout per dag + aanbeveling maximaal 6 g zout per dag = dus 6 x 400 mg natrium = 2400 mg natrium Bloeddruk en zout

datumcopyrightauteurversie LunchNatrium (mg) appel 1 snee brood 1 plakje rookvlees Halvarine Cup a soup 1 croissant ham kaas

datumcopyrightauteurversie LunchNatrium (mg) appel2 1 snee brood200 1 plakje rookvlees310 Halvarine10 Cup a soup770 1 croissant ham kaas650

datumcopyrightauteurversie Alternatieven LunchNatrium (mg) 1 snee brood, minder zout 1 plakje Rookvlees Licht gezouten rookvlees10 Kaas Maaslander minder zout130

datumcopyrightauteurversie Hoeveel natrium zit er in? 2/3 (natrium) is vervangen door kaliumchloride, bevat dus nog 1/3 natrium! Zeezout bevat net zoveel natrium als keukenzout.

datumcopyrightauteurversie + Ongeveer 20% van nature aanwezig + Industrieel toegevoegd 60-70% + Slechts 10-20% wordt toegevoegd door huishoudelijk gebruik! Waarom is minder zout zo moeilijk?

datumcopyrightauteurversie Waar kan ik dit opzoeken ??? etiket internet, bijv. dieetinzicht of voedingscentrum app

datumcopyrightauteurversie + Natriumarme producten (Let op! Bevat nog steeds natrium) + Minder zout toevoegen, in plaats daarvan andere smaakmakers gebruiken. + Minder gebruik maken van kant en klare producten, vers bereiden. Alternatieven

datumcopyrightauteurversie Niet het zout, maar glycyrrhizine! Drop Mensen met (aanleg voor) een te hoge bloeddruk, beter beperken of vermijden. 100 gram of 4 glazen

datumcopyrightauteurversie Meten is weten Gewicht en lengte Middelomtrek Overgewicht ?

datumcopyrightauteurversie Gewicht en lengte BMI= Gewicht/(lengte x lengte) 73 kg/ (1.68x1.68)= 26 kg/m²

datumcopyrightauteurversie Appel of Peer ? Middelomtrek: Vrouw:minder dan 80 Man:minder dan 94

datumcopyrightauteurversie Tussendoortjes?

datumcopyrightauteurversie Alternatieven minder dan 100 Kcal ?

datumcopyrightauteurversie Als ik iedere dag 100 kcal extra eet, ben ik na 1 jaar 5 kg zwaarder. 100 Kcal =1 glas dubbeldrank of 1 zakje chipsof 1 glas bierof 1 banaan Stelling

datumcopyrightauteurversie Stelling Alle light producten zijn goed voor de lijn en gezond.

datumcopyrightauteurversie (gezondheidscheck) websites