We doen het zelf wel?! 18 september 2014 Yvonne Witter

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdzorg en Lang zult u wonen
Advertisements

‘Makelaar Informele Zorg’
Ilse Flink Afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus MC
Welzijn Bloemendaal volop in beweging
Nederland participatieland?
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Toekomst bestendig wonen
Maatschappelijk Aanbesteden
De zorgbehoevende oudere in de samenleving. Inleiding: Zorgverlening in Vlaanderen.
Zorgcoöperaties Ontwikkelingen leiden tot initiatieven.
WMO en de kerken.
Cliënt Wil zo lang mogelijk onafhankelijk / zelfstandig blijven
De Kanteling een VNG-project over vernieuwing in de Wmo
Scheiden en opnieuw verbinden van wonen en zorg: adviezen aan de regio Daniëlle Harkes Themabijeenkomst Scheiden Wonen-Zorg Drechtsteden en Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
Ouderen aan zet in de samenleving Gemeentelijke senioren raad Mol
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Ervaring opdoen met versterken van informele netwerken bij opgroeien en opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut Regiobijeenkomst professionele.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
Herstructurering Sociaal Domein
Samen verder!.
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
Zorgcoöperaties in Brabant
Transitie en transformatie in de praktijk
WMO en DIACONAAT regionale avonden 2014
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Zelhem 2mei 2013 Hanneke Verweij Biedt u hulp aan de meest kwetsbaren?
Burgerinitiatieven.
Hoe spelen we daar in de dorpen op in? Presentatie: 4 maart 2015 Veranderingen in de zorg.
Training Capaciteitsgerichte benadering Jasper Kimenai en Hechmi Souguir uur.
Welkom bij de derde bijeenkomst van Familie (in)zicht
Niet achter de geraniums!: 24 september 2015 Yvonne Witter.
Decentralisatie van de jeugdzorg  decentralisatie jeugdzorg  Per 1 januari 2015 gaan in één keer alle taken en  verantwoordelijkheden naar de gemeenten.
Interactieve Mantelzorgkamer Share&Care
1 Richting nieuwe Woonvisie Den Helder Raadscommissie S&B 23 november 2015.
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Praktijk voorbeelden. 1 e invalshoek: burgers zijn betrokken/bezorgd/boos/bang over: Leefbaarheid/veiligheid/sociale voorzieningen Beheersing woonlasten.
Tegenwoordig hebben ouderen de toekomst Yvonne Witter Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg Hilversum, 9 oktober 2014.
1. Zo lang als verantwoord en mogelijk, thuis blijven wonen. Een goed uitgangspunt. Dat kon met Thuiszorg, dagbesteding, thuishulp.
“HELP, de dokter verzuipt!” De toekomst van de eerstelijns gezondheidszorg in Maasbree.
Westland Sociaal in beweging ! Probus 16 maart 2016.
14 experimenten in krimp- en anticipeerregio’s Evaluatie Anne-Jo Visser Programmamanager.
Transformatie van het sociale domein Maatschappelijke kansen en risico’s Decentralisatie-conferentie Provincie Limburg 24 oktober 2013.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Rijk geschakeerd! Decentralisatie en participatie: trends, relaties en gevolgen Prof. dr. Kim Putters Waalwijk, 7 november 2014.
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
Vragen & discussie Aan de keukentafel, De rol van de ouderenadviseur bij het aanmelden en/of aanvragen van hulp.
Volkshuisvestingsbeleid Brummen. Aanleiding nieuwe woonvisie Huidige woonvisie verouderd. Andere woningmarkt / vragersmarkt. Betaalbaarheid. Regelgeving:
Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.
Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen.
Agenda Ontstaan Samen in de Stad Ontwikkeling Kernwoorden/visie
Resultaatgericht Samenwerken
ViaVia Info-presentatie
Het buurthuis als ontmoetingsplek
GGZ in de Wijk de praktijk in Amsterdam Zuid
LANGER ZELFSTANDIG THUIS WONEN
DE ENERGIE OM TE VERANDEREN
bij kwaliteit en outcome
Gemeente utrechtse heuvelrug
Nationaal Eenzaamheid Congres 24 september 2015
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Leren en Participeren in de Community
Transcript van de presentatie:

We doen het zelf wel?! 18 september 2014 Yvonne Witter

We moeten meer zelf doen…. -Participatiemaatschappij -Minder professionele zorg -Bezuinigen -Kosten Beheersen -Dichtbij mensen

Langer thuis…. oVraagt om voorzieningen in de buurt oOndersteuning van mantelzorgers oOp orde houden/krijgen van het netwerk, zeker bij ‘kwetsbare’ burgers oBuurtinitiatieven ondersteunen oProjecten als Key Ring nodig oMeer aandacht voor Preventie (voeding, bewegen, technologie, voorlichting over onderwerpen als dementie, woonvormen tot gebruik scootmobiel)

Doe(m)- democratie vraagt ook meer… oDoe democratie en participatiemaatschappij. De overheid moet in het proces een bescheiden rol spelen. De initiatieven liggen vooral bij de burgers…..(nota Plasterk, juli 2013). oBlok en Van Rijn vinden dat burgers tijdig moeten nadenken over maatregelen, zoals verhuizen of woningen aanpassen. Bewustwording nodig (juni 2014) ohttp:// presenteert-plannen-langer-zelfstandig-wonen

Zelf doen De reden om het zelf te doen is vaak: oEr heerst onvrede over het (ontbrekende) aanbod van zorg in het eigen dorp of de wijk oEn de slechte behandeling en beleidsvoering door grote (zorg)organisaties. oBehoud van voorzieningen in de wijk (zeker in krimpregio’s) oHet besef dat deel van zorg voor ouderen niet meer van de overheid verwacht kan worden

Niks nieuws aan…. oBurgerinitiatieven bestaan al lang. Sinds de 12 e eeuw. oJe had vroeger Gilden (een gezamenlijk, meestal lokaal, georganiseerd initiatief van burgers met als doel het inzetten van de krachten en talenten van burgers voor het realiseren van veranderingen in de samenleving) oNu zie je bijv broodfondsen ontstaan en coöperaties oMensen voelen zich meer betrokken bij voorzieningen

Eetgroep zorgcoöperatie Hoogeloon

Klein beginnen oVeel initiatieven beginnen klein met het aanbieden van 'eenvoudige' diensten maar hebben het voornemen uit te breiden naar intensievere zorg en zo een alternatief te worden voor professionele zorgorganisaties. De gemeente ondersteunt daarbij op afstand. oZorgcoöperaties; zelf diensten en zorg organiseren met mix van informele en formele zorg; Hoogeloon, Elsendorp, Stadsdorp Zuid, Austerlitz

Variëteit is enorm Er zijn naast dorps en zorgcoöperaties ook: oWijkondernemingen oBurenhulpcentrales oRuilprojecten oBuurthuizen gerund door burgers oInloophuizen voor mensen met kanker of dementie oWoongemeenschappen voor en door ouderen oConcurrentie of aanvulling van het welzijnswerk?

Van bruishuis tot thuishuis oMantelzorgwoning oMeergeneratiewoning oKangoeroewoning oWoongemeenschap oKleinschalig wonen oThuishuis oVariëteit/diversiteit neemt langzamerhand toe. Ontmoetingsplekken belangrijk!

Villa Begonia: niet achter de geraniums meer alternatieve woonvormen nodig om langer thuis te kunnen blijven

Parels Buurthuis ONS in Breda Goud oud worden in Warffum Nieuwe Nachtegaal in Rotterdam Lucas Community in Amsterdam Stichting Andromeda in Eindhoven Dynamo in Leiden Kraaipan in Amsterdam Zorgcoöperaties zoals Hoogeloon, Austerlitz, Stadsdorp Zuid

Lokale kramp? Mogelijke Valkuilen: Regelgeving…. Uitsluiten van… Achterover leunen… Overnemen…… Nieuwe rollen voor alle partijen! Let op de kwetsbare burgers…

Nieuw samenspel is nodig oOverheid: meer faciliteren, stimuleren en ondersteunen en niet alleen applaus geven en achterover leunen. Opletten op plekken waar geen initiatieven plaatsvinden?! Of accepteren we ongelijkheid? oZorg- en welzijnsorganisaties: niet overnemen, maar kijken waar zij kunnen helpen. oBewegingsruimte en mogelijkheden voor ‘stralend falen’ ‘Nederig en nieuwsgierig zijn,’ zegt hoogleraar Justus Uitermark (Uva).

Geen nee zeggen oCorporaties: faciliteren en meedenken waar nodig. Geen ‘nee’ zeggen. oVrijwilligersorganisaties: samen optrekken, kennis en ervaringen delen en elkaar versterken oLet op ‘wederkerigheid’, beter een goede buur én een goede vriend? oDe valse idylle van het dorp…

Toekomstige vraagstukken oHoe hou je burgerinitiatieven duurzaam? oRaken we niet overbelast? oHoe zit het met de kwaliteit? oHoe gaan we om met risico’s? oBereiken we de ‘kwetsbare’burgers? oHoe gaan we de verpietering tegen? oHoe houden we voorzieningen overeind? oHoe komen burgers echt aan het roer?

Zelf doen, met mate? Sociaal werkers zijn juist nu hard nodig! oOndersteunen van initiatieven van burgers oMensen helpen met maken van keuzes oSamenwerking met ‘oude vrienden’ (gemeenten, corporaties, zorgorganisaties, vrijwilligersorganisaties) oEn nieuwe partners, zoals scholen, sportclubs, zorgverzekeraar,fondsen, coöperaties, horeca, winkels, buurtondernemingen oSamenwerking staat juist nu ook onder druk…..

We doen het zelf wel, maar wel met hulp waar nodig! Kortom……. oBurgerinitiatieven zijn niet nieuw, bestaan al eeuwenlang oKomt voort uit veranderende rol overheid en burgers oEn ontevredenheid bestaande aanbod oBurgerinitiatieven vraagt om nieuws samenspel tussen burger, overheid en professional oDiversiteit aan initiatieven is groot oEr bestaat geen blauwdruk oVraagstukken rond toezicht, kwaliteit, risico’s en uitsluiting oAandacht voor ‘kwetsbare’ burgers

Healthy and active ageing….. Oud worden? Begin er jong mee!