Update 2011 Ellen van Kooten en Laila el Hannouchi Bedrijfseconomie voor de Horeca deel 1 Paragraaf 6.4.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Break-even-analyse oftewel “quitte spelen”
Advertisements

Hoofdstuk 3: Geld over en tekort
20-03 Indelingen kosten.
Planning Budgetten Break-even analyse
Exploitatiebegroting
Agenda  Les 13  wkn 13 2 e  hs 2.4 overige kosten  bestuderen tb 32 tm 47 maken 2.15 tm 2.20 (wb tm 84)
6.1 Wat wordt de prijs? Winkeliers mogen zelf weten voor welke prijs ze hun producten verkopen. Hoe berekenen ze die prijs? Wat hebben vraag en aanbod.
Kostprijsberekening bij KMO
Be Indelingen kosten.
kosten break-even-analyse grafisch
Kosten duurzame productiemiddelen
Kostprijsbepaling Grotendeels NIMA A stof. 3 categorieën kosten:
Totale Constante Kosten (TCK)
constante kosten, variabele kosten en marginale kosten
Vandaag Nabespreking toets Crediteuren/debiteuren
13.1 Budgettering Ondernemingsplan: Planning als prognose:
Kostprijs berekening bij meerdere soorten producten:
Hoofdstuk 11 Kostenstructuur.
Projectwijzer 1 H3 Kostprijs en kosten Middenkader Engineering.
Alle kosten op een rij Kosten.
Constant of Variabel? Kosten.
Financiering en inkoop H5 Exploitatiebegroting Certificeerbare Eenheid Ondernemerschap.
Stap 3; Constant of Variabel?
Budgetteren H3 Verschillenanalyse Filiaalmanager.
Budgetteren H2 Inzicht in de functie van begrotingen Filiaalmanager.
Financiering H3 Verschillenanalyse Logistiek supervisor.
Bedrijfseconomie H4 De functie van begrotingen Junior accountmanager.
Kosten en break-even H1 Exploitatiebegroting en exploitatiekosten
Budgetteren H2 Inzicht in de functie van begrotingen Ondernemer detailhandel.
Financiering H2 Begroting en budgetten Logistiek supervisor.
TO = P*Q TO = 8q TO = Totale opbrengst q = hoeveelheid 8 = de prijs qTO
Financieel Management Hoofdstuk 6 en 7
E. v. Kooten / L. El Hannouchi 11 februari 2011 /© Bedrijfseconomie voor de horeca 4.1 t/m 4.4 Bedrijfseconomie Horeca deel 1 Hoofdstuk 4 Constante en.
Planning en Budgettering Update 2011 Ellen van Kooten & Laila el Hannouchi Bec
LES 2 Huiswerk was: Werkbladen tot en met pagina 4 M&O hoofdstuk 9, opgave 1-2.
Hoofdstuk 6 Productie.
Hoofdstuk 9 M&O JUNI 2016 H3. Wat gaan we doen? - Hoofdstuk 9 M&O - Introductievragen - Uitleg / aantekeningen - Sommen maken.
Les 1. Wat voor les krijgen we nu? Tijdens de lessen over hoofdstuk 9, 10 en 11 krijg je op een andere manier les. Het doel is om je zelfstandigheid te.
Toegepast rekenen HEO Algebra. Rekenen met letters Bedrijf rekent €20 voorrijkosten en € 50 per uur voor arbeid. Kosten bedragen: €20 + € 50 * aantal.
Financiering Hoofdstuk 3 Verschillenanalyse. Inhoud 1 Het resultaat van een onderneming berekenen 2 Begrotingen en budgetten 3 Verschillenanalyse 4 Financiële.
constante kosten, variabele kosten en marginale kosten
Lesbrief Vervoer H2.
verwarring begrippen omzet of winst
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
HUISWERK: Boek M&O hoofdstuk 11, opgave (4 dus nog niet!)
Wat zijn constante kosten? Wat zijn variabele kosten?
Break-even-analyse oftewel “quitte spelen”
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Begroten & Budgetteren
Begroten & Budgetteren
Begroten & Budgetteren
Begroten & Budgetteren
Welkom Havo/vwo 3..
Examenopgave Havo M&O opgave 3
Huiswerk: Hoofdstuk 11 m&o boek, opgave 1 Oefenopgave 2 (stencil)
H5 Kostencalculaties 5.1 t/m 5.3.
Bedrijfseconomie H3 Break-even Junior accountmanager.
constante kosten, variabele kosten en marginale kosten
Financieel 2.
Planning en Budgettering
Goederenstroom en voorraadbeheer
Goederenstroom en voorraadbeheer
Financiering en inkoop
Hoofdstuk 9 LES 2 Huiswerk was: Werkbladen tot en met pagina 5
Vakman ondernemer – Financieel plan
Les 1 Huiswerk was: Maak bladzijde 3 van de werkbladen
Afzet is hetzelfde als de verkochte hoeveelheid
Extra uitleg H4 Domein Markten
Budgetteren H3 Verschillenanalyse Ondernemer detailhandel.
De Kostprijs Why Bother?.
Transcript van de presentatie:

Update 2011 Ellen van Kooten en Laila el Hannouchi Bedrijfseconomie voor de Horeca deel 1 Paragraaf 6.4

 Vaste Budgettering  Variabele budgettering  Gemengde budgettering  Flexibele Budgettering  Revolving budgetting Vast bedrag Bv. Hotel: Marketing/Sales afdeling als budget 5% van de omzet Bedrag per prestatie Bv. Hangt van de bedrijfsdrukte af. Afdeling banqueting / Hoe groter de groep /meer personeel Vast bedrag + Bedrag per prestatie Afdeling banqueting / 1 bedrag voor decoratie/ +Hoe groter de groep /meer personeel Meer verfijnde vorm van gemengde b. Bij meer afname, kortingen-> kosten stijgen niet even hard als productie stijgt Het realiseren van budget per periode Zie figuur boek

5 methoden van kostenbudgettering: 1. Vaste Budgettering Afdeling krijgt een vast bedrag toegewezen voor overheadkosten (personeelskosten, huur, afschrijvingen). 2. Variabele budgettering Het budget is afhankelijk van de bedrijfsdrukte. Er wordt een vast bedrag per prestatie toegekend. Formule: Standaardkostprijs: C + V N W

3. Gemengde budgettering Een afdeling krijgt een vast bedrag toegewezen voor de constante kosten en een vast bedrag per geleverde prestatie voor de variabele kosten. Een combinatie van vaste budgettering en variabele budgettering!

4. Flexibele Budgettering Het budget bestaat uit een vast bedrag voor constante kosten en een flexibel bedrag voor de variabele kosten afhankelijk van de bedrijfsdrukte. 5. Revolving budgetting Een budget waarbij steeds een tijdvak (jaar) bestrijkt. Is een periode verstreken dan wordt er een nieuwe periode aan het budgettijdvak toegevoegd.