Wat is Boekenpret ? Boekenpret is een leesbevorderingsprogramma voor kinderen van 0-6 jaar. Het programma is methodisch van opzet:  Structureel  Longitudinaal.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorschool voor iedereen
Advertisements

Standpunten ‘Signaleren van Taalachterstanden door de JGZ’ en ‘Omgevingsananlyse’ Bettie Carmiggelt.
Centrale werkwinkel D:
Schets van preventieve zorg voor ouderen op lokaal niveau
Wie zijn wij? • Stichting Regionale Kinderopvang de Paraplu • Vanaf 1991 professionele kinderopvang in de Kempen • Begonnen met 1 vestiging in Bladel.
Kansen voor kinderen Carla Scheffer Rens van Kleij Startbijeenkomst Brede School Wassenaar 18 december 2012.
Bestuurlijke relevantie
In het bestuursakkoord
Inhoud van de avond Het kindcentrum : Bouwen vanuit een gemeenschappelijke visie (Rob) Introductie partners Stichting Kinderopvang Huizen Paramedici Het.
UA – 11 mei Missie Stichting Lezen wil brede bevolkings- groepen het plezier en het nut van lezen laten ontdekken en beleven om zo hun persoonlijke.
Piramide Welkom in de taalklas De VVE- methode.
27 maart 2008 Durft u in te zetten op onze jeugd?.
Leuvens Fonds ter Bestrijding van Kinderarmoede (LFBK)
Harmonisatieplannen kabinet
De Lokale Educatieve Agenda en de Centra voor Jeugd en Gezin.
‘Kwaliteitsversterking Voor- en Vroegschoolse Educatie’
Zoetermeer Harmonisatie voorschoolse instellingen.
Bestuurlijke afspraken rijk -gemeenten
Kees Broekhof Hans Cohen de Lara Sardes. Stappen Welke onderwerpen liggen er op ons bord? Welke gaan we aanpakken? Welke oplossingen zijn beschikbaar?
Lezen op de LEA strategisch netwerken in leesbevordering Adriaan Langendonk Landelijk Projectleider Stichting Lezen/SIOB 20 januari 2011.
Basismodel CJG Om de naam CJG te mogen gebruiken moet
Ervaring opdoen met versterken van informele netwerken bij opgroeien en opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut Regiobijeenkomst professionele.
Project manager Masterplan methodisch werken met peuters/VVE Voorstellen Project manager Masterplan methodisch werken met peuters/VVE Pedagogisch.
OKE-wet, inspectietoezicht en de gemeenten
“Let’s talk about you & me”
Taalstimuleringin Genk Bibus & Biba - een praktijkvoorbeeld -
Datum Naam school Naam presentator
Startgroep Peuterica & obs Valkenhorst.
Plus. + Deelname aan de provinciale pilot Boekstart in Overleg met ambtenaar lokaal onderwijs over de invoering van Boekstart in Boxtel. + Financiering.
BoekStart in de Kinderopvang 18 oktober 2010

Mediawijsheid.
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
De Bibliotheek en basisvaardigheden en Kunst van Lezen 0-18 jaar
Wat is Boekbaby’s? Samen genieten van boeken Maximale kansen voor alle kinderen Boeken in alle gezinnen brengen.
Een prachtige kans voor uw kinderen
Adviesrecht in de praktijk. Caroline van den Berg, trainer BOinK.
Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 1 Pascal van Schajik
Rol van de bibliotheek bij mediaopvoeding van 0 – 6 jarigen Een interactieve sessie over mediaopvoeding van het jonge kind Denise Bontje en Plonie van.
Alle peuters naar voorschoolse voorziening….. een gemeentelijke verantwoordelijkheid?
Landelijke Beroepsvereniging Coördinatoren vrijwilligerswerk Corry Baarsma, lid van bestuur AGORA Regiocoördinator vrijwilligerswerk bij grote zorginstelling.
Peuterspeelzaal De Woezel Een kleine partner met een grote visie. Of hoe klein duimpje het hart wil laten kloppen………………….
Beleid voorschoolse periode. Geschiedenis peuterwerk moeders komen samen terwijl kinderen spelen vrijwilligers die kinderen samen laten spelen professionalisering.
Zorg voor peuters Vroeg Erbij in Assen Zorg voor jonge kinderen.
CMWW Peuterspeelzaalwerk Voor wie de taal niet beheerst blijft de wereld een gesloten boek Marjo Hoek
Kansen en knelpunten voor lezen in het vmbo Onderzoek door CED-Groep en DUO Marketresearch in opdracht van Stichting Lezen.
Logopedische ondersteuning in de voor- en vroegscholen van Eysden-Margraten Eduard Rodigas, senior onderwijsadviseur.
BoekStart voor baby’s Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te binden.
Ouders-kind-peuterspeelzaal één pakket samen verantwoordelijk!
Initiatief Ministerie van OC&W Stichting Lezen Sector instituut openbare bibliotheken.
VVE activiteiten GGD Flevoland, afdeling Jeugd/Logopedie Nienke Olijhoek
Peuterspeelzaalbeleid Voorbereidende Vergadering 16 oktober 2007.
Wet OKE Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie.
BoekStart voor baby’s Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te binden.
BoekStart Initiatief Boekstart Ministerie van OC&W (minister Plasterk) Stichting Lezen Vereniging van Openbare Bibliotheken Cubiss Projectleider: Adriaan.
Prisma Brabant Provinciale steunfunctie-instelling op het terrein van welzijn en educatie. De provincie Noord-Brabant is de grootste opdrachtgever. Bijdrage.
Boekstart in de kinderopvang: de monitor Naam Functie /telefoon Bibliotheek Helmond-Peel datum.
Leesplezier voor jonge kinderen (0-4 jaar). 2 Waarom is voorlezen zo belangrijk?
<plaats en datum>
De BoekStartcoach Conferentie ‘Tel mee met Taal’
‘Spelen met Ruimte, in de lokale samenwerking’
Jeugdgezondheidszorg
Voorlezen in de kinderopvang
Onderzoeksrapport ‘Voor- en Vroegschoolse Educatie’
De BoekStartcoach.
<plaats en datum>
Sportplatform De ontwikkeling van HARDERWIJK ACTIEF
De rol van scholen in omgaan met gezinnen in armoede
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
BoekStart en vrijwilligers in de Bibliotheek
Transcript van de presentatie:

Wat is Boekenpret ? Boekenpret is een leesbevorderingsprogramma voor kinderen van 0-6 jaar. Het programma is methodisch van opzet:  Structureel  Longitudinaal

Doel van Boekenpret  Het bevorderen van leesplezier van jonge kinderen en hun ouders.  Het stimuleren van taalontwikkeling en bestrijden van taalachterstand.  Betere aansluiting bij het (lees)onderwijs.

Voor wie is Boekenpret ?  Allochtone en autochtone gezinnen waar weinig aandacht is voor (voor)lezen.  Beroepskrachten voor wie het deskundigheidsbevorderend werkt.

Hoe werkt Boekenpret ? Boekenpret is maatwerk:  Per locatie keuze uit activiteiten en materialen.  Diverse organisaties spelen een rol bij de uitvoering.  Een gezinsgerichte benadering via scholen, thuiszorg, peuterspeelzaal en consultatie- bureau.

Hoe werkt Boekenpret ?  Handleiding Boekenpret  Boekenbeer wandplaat  Boekenboek  Logeerbeer  Tippenboekje  Uitleenmogelijkheden

Boekenpret in de gemeente Een groot aantal gemeenten zet Boekenpret in om:  Taalontwikkeling te stimuleren.  Ter bestrijding van taalachterstanden. Dit in het kader van voor- en vroegschoolse educatie (VVE) en het onderwijsachterstandenbeleid.

Boekenpret in de gemeente Deelnemende partners zijn daarbij:  Bibliotheken  Peuterspeelzalen  Scholen  Onderwijsbegeleidingsdiensten  Thuiszorginstellingen  Consultatiebureau’s

Subsidiemogelijkheden  In het kader van VVE.  In het kader van de Tijdelijke Regeling Vroegsignalering.  Stimuleringsbijdrage Stichting Lezen (onder voorwaarden)

Boekenpret Landelijk In Nederland nemen in totaal al 82 gemeentes deel aan Boekenpret verspreid over alle provincies. Boekenpret wordt gecoördineerd door NBLC, Vereniging van Openbare Bibliotheken. Meer informatie op

Boekenpret in ………… 

Meer informatie Ondersteuning, voorlichting, scholing en advies bij openbare bibliotheken en provinciale bibliotheekcentrales.