00-00-2009 | pagina 1/x | Afdeling Communicatie De postinitiële scholingsmarkt SER-ontwerpadvies in hoofdlijnen, maart 2012.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Presentatie Laaggeletterdheid
Advertisements

Opleidingsadviseur Fundeon
Naar een nieuwe kleuterperiode in de basisschool, Onderwijsraad, mei 2010.
Veranderingen AWBZ en WMO Gevolgen voor cliënten
VO-CONGRES 2014: KLAAR VOOR DE TOEKOMST 20 maart 2013
GOMARUS COLLEGE ASSEN. 2 DE DEELNAME  We wilden vanuit de oude situatie als school een nieuwe start maken t.a.v. ons kantine aanbod en beleid. We hebben.
Naar een responsief hoger onderwijsaanbod voor werkenden Beelden uit het buitenland Werkconferentie flexibel hoger onderwijs voor werkenden 21 maart 2013.
Postbus AC Delfzijl Copyright 2009 SBE Samenwerkende.
Reïntegratie, dat regelen wij zelf
Adviescommissie ‘Flexibel hoger onderwijs voor werkenden’
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Basisondersteuning ‘het geheel van preventieve en licht curatieve interventies die binnen de school planmatig worden uitgevoerd en is het fundament van.
Facebook Zie de kansen!.
Werkplaats wordt steeds meer ‘leerplaats’ Veranderende visie op leren.
WAT KAN HET LEONARDO DA VINCI PROGRAMMA VOOR U BETEKENEN? Brussel, 26 november 2009.
Thematische workshop Thematische workshop Aanpassingsvermogen.
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Zeker van Zorg: nu en in de toekomst Wnd Directeur Langdurige zorg Inge Vossenaar.
Kenniscentra en de Associate degree Een arbeidsmarktrelevante kwalificatie tussen MBO-4 en de Bachelor Wim Streumer, 1 april 2008 te Amersfoort.
4 december deeltijd-hbo Post-Ad in deeltijd formeel en niet-formeel Hans Daale Leido Academy.
Ronde 5 van de Ad Hans Daale Leido. De Ad in ons land  Wat is de Ad  Koppeling aan NLQF  Eerste stap in het hbo – dus hoger onderwijs  MBO-4 / Ad.
Seminar Hoger Bedrijfsdiploma Voorbeeld nut HBd private aanbieder 8 april 2013 Professionals in kinderopvang.
ESF voorlichtingsbijeenkomst
Publieke problemen Private oplossingen Esther van Rijswijk De Argumentenfabriek 10 mei 2007.
Prettig werken na je zestigste! VWL-SWL
Wat kunnen we eraan doen?
Nadere presentatie van de Centrale Onderzoeksagenda t.b.v. Zomerschouw te Emmen op 6 juni 2013 door Ineke Delies.
Organiseren en communiceren Onderzoek naar de organisatiegraad.
Het associatedegreeprogramma in de Beleidsregel doelmatigheid 2014
2 DECEMBER 2014 COÖRDINEREND PLATFORM ECONOMIE EN ARBEIDSMARKT.
Onderwerpen Herziening van de kwalificatiestructuur
Cursus Intern Cultuur Coördinator
Transferium onderwijs observatie onderzoek onderwijs observatie onderzoek.
Strategische doelen van het hbo: kansen en bedreigingen Jaap de Koning Presentatie voor de themabijeenkomst ‘Nieuw licht op de zaak’, georganiseerd door.
Bekostiging residentiële leerlingen
Flexibel deeltijd hoger onderwijs Studiedag Vereniging Hogescholen Werken aan deeltijd; op weg naar aantrekkelijker deeltijd hoger onderwijs 11 december.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Leeswijzer bij de bijlagen In deze bijlagen bij het NVZ-strategiedocument Zorg voor 2020 zijn de belangrijkste grafieken en brondocumenten voor u geselecteerd.
1 Topsector Energie 16 november 2012 Michiel Boersma Topteam Energie Topsector Energie.
1.Snelle veranderingen in de zorg vereisen continu leren.
| Aukje Nauta | Duurzame inzetbaarheid, van wens naar werkelijkheid Duurzame inzetbaarheid, van wens naar werkelijkheid.
Ontwerpadvies Positie zelfstandig ondernemers. Inleiding  Adviesaanvraag: Het kabinet vraagt de raad advies over “de gevolgen van de toename van het.
| pagina 1/x | Afdeling Communicatie Advies Strategische Agenda Hoger Onderwijs.
WAAROM GOED NIET GOED GENOEG IS. Een niet tijdrovende werkwijze brengt kwaliteitszorg dichterbij.
Lokaal Woon en Leefbaarheids Plan. Lokaal Woon- en Leefbaarheids Plan  Waarom  Resultaten bijeenkomsten  Hoe nu verder.
Academische Werkplaats Jeugdgezondheidszorg Noord-Holland Kortlopend project : gemeente Graft de Rijp : Onderzoek naar de kleutercontactmomenten in de.
1 Ervaringscertificaat of Erkenning van Verworven Competenties (EVC) Werkconferentie “EVC in het kader van 30 plus” Regina Kleingeld, Ministerie van Onderwijs,
| pagina 1/x | Afdeling Communicatie Tijden van de samenleving.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
CMWW Peuterspeelzaalwerk Voor wie de taal niet beheerst blijft de wereld een gesloten boek Marjo Hoek
Sierra Leone $ 530 per hoofd Amerika $ H OE KOMT ECONOMISCHE GROEI TOT STAND ?
Informatieavond oud papier Welkom en inleiding programma.
22 maart 2016 Historische schets EVC EVC bijeenkomst: Ervaring telt!
| pagina 1/x | Afdeling Communicatie Bevolkingskrimp: begeleiden en benutten.
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
Waar staan we nu met validering? Ervaring telt! 22 maart 2016 Patrick Leushuis.
Evaluatieverslag coördinator ouderensteunpunten gemeente Landerd.
Samen investeren in nieuwe zekerheid
Regionale aanpak leven lang ontwikkelen
Leven Lang Leren Een Publieke en Private Zorg ? Prof dr Frans Leijnse.
DE OVERHEID & GOED WERK.
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
voor Rotterdamse kinderen
De maakindustrie in Midden-Limburg
Vandaag Opening Inleiding keuzedelen Splitsen in twee groepen
Titel, Onderwijsraad, februari 2009
Doubleren.
VHV 35 jaar – 35 jaar ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.
Doubleren.
Transcript van de presentatie:

| pagina 1/x | Afdeling Communicatie De postinitiële scholingsmarkt SER-ontwerpadvies in hoofdlijnen, maart 2012

Maart 2012 Wat is postinitieel onderwijs? Postinitieel onderwijs is onderwijs dat iemand volgt na zijn eerste, oorspronkelijke onderwijsloopbaan in het voltijdsonderwijs, dus na het betreden van de arbeidsmarkt. Onder het postinitieel onderwijs vallen ook deeltijdopleidingen en cursussen.

Maart 2012 Waarom is advies gevraagd? De Nederlandse arbeidsmarkt zal de komende periode fundamenteel veranderen. Onder meer vanwege:  Vergrijzing  Globalisering  Technologische ontwikkelingen / innovaties In de adviesaanvraag en het advies komt aan de orde welke gevolgen dat heeft voor de scholingsmarkt.

Maart 2012 Deelname aan scholing In Nederland nemen jaarlijks bijna 1,5 miljoen mensen tussen 15 en 65 jaar deel aan postinitieel onderwijs. Dat is 15,5 procent (CBS) van de beroepsbevolking. Het aantal deelnemers aan postinitieel onderwijs is in het afgelopen decennium gestegen: in 2000 was nog sprake van 1,3 miljoen deelnemers, een scholingsdeelname van 13,7 procent. Van de deelnemers volgt bijna 85% een cursus of opleiding bij een commerciële instelling of het eigen bedrijf. De markt voor postinitieel onderwijs kent een groot aantal, vooral private aanbieders.

Maart 2012 Werkt de markt voor scholing? Hoewel de markt voor scholing nu over het geheel genomen behoorlijk functioneert, vragen ontwikkelingen als vergrijzing, globalisering en flexibilisering om extra, toekomstgericht beleid.  Sneller inspelen op veranderingen (meer dynamiek)  Er moet rekening mee gehouden worden dat mensen tot op hogere leeftijd werken en scholen

Maart 2012 Wat adviseert de SER over het aanbod van scholing? Aanbieders van scholing moeten zich nadrukkelijker richten op de behoeften in de arbeidsmarkt. Zij moeten tijdig inspelen met een kwalitatief goed en up-to-date aanbod. Ook is het van belang dat de scholing toegankelijk en betaalbaar blijft. Enkele aanbevelingen zijn:  Vergroten inzichtelijkheid en kwaliteit van het aanbod  Kwaliteit en erkenning van het Ervaringscertificaat (EVC) verbeteren  Onderwijsvoorzieningen beter benutten  Synergie door samenwerking bekostigde en private aanbieders  Open educational resources

Maart 2012 Wat adviseert de SER over de vraag naar scholing?  De vraag naar scholing moet beter tot uitdrukking komen en worden gebundeld. Brancheorganisatie en O&O-fondsen kunnen hier een belangrijke rol spelen.  Scholingsdeelname van ouderen en lager opgeleiden moet omhoog  Scholing moet voor lager opgeleide werkzoekenden weer onderdeel van re-integratie worden  Voor scholing voor flexwerkers zijn cao-afspraken nodig  Voor zzp’ers is scholing primair een eigen verantwoordelijkheid. Wel zouden zij moeten kunnen deelnemen aan sectorale opleidingsfaciliteiten

Maart 2012 Hoe is de SER tot dit advies gekomen? Het ontwerpadvies is opgesteld door de SER-commissie Arbeidsmarkt- en Onderwijsvraagstukken onder voorzitterschap van Yvonne van Rooy. Bij de opstelling van het ontwerpadvies heeft de commissie diverse betrokken organisaties gehoord. Via internet en social media konden belanghebbenden hun visie op de adviesvragen geven. Het ontwerpadvies wordt in de raadsvergadering van 20 april vastgesteld.