De Koude Oorlog 1945-1989.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoofdstuk 3: Duitsland tussen Oost en West
Advertisements

Koreaoorlog Cubacrisis Berlijnse Muur
Internationale organisaties
KA 46 De verdeling van de wereld in twee ideologische blokken in de greep van een wapenwedloop en de daaruit voortvloeiende dreiging van een atoomoorlog.
Historisch overzicht paragraaf 6.1
1950-Heden - de tijd van televisie en computer
De blokvorming in Oost en West
IJzeren gordijn gaat open
Hoofdstuk 5.
Interbellum en Vrede van Versailles.
Paragraaf 2.5 Sovjetunie.
3.5 De VS en de Tweede Wereldoorlog
§ 3.5 De VS e de Tweede Wereldoorlog Na WO I waren de VS steeds isolationistischer geworden In 1935/36 nam het congres neutraliteitswetten aan Onder President.
De Verenigde Staten en hun federale overheid
6, Oorlog en Vrede , Vietnam en Frankrijk.
4. De Wereld na Oorlog na de oorlog.
Nazi Duitsland 3.5, Oorlog.
1950-Heden - de tijd van televisie en computer
Kapitalisme  Communisme
DE KOUDE OORLOG.
Paragraaf 5.1: van vriend naar vijand.
Confrontatie Paragraaf 5.2.
H5 Koude oorlog §6 Amerikaanse invloed.
Einde van de koude oorlog Paragraaf 4. Steeds betere relatie oost en west Dankzij concessies van de SU : Eind 1989: Gorbatsjov liet toe dat er in veel.
Oprichting en optreden van de VN
Hoofdstuk 2 W.O II.
Agressieve politiek van Hitler.
Les 1 De wereld staat in brand
Hoofdstuk 2. Kolonisatie en dekolonisatie van Vietnam
Hoofdstuk 1 Koude Oorlog en dekolonisatie in Indochina
OORLOG IN VIETNAM. ACHTERGROND Het midden van de 20e eeuw stond in het teken van de opkomst van grote mogendheden: de Verenigde Staten en de Sovjet Unie.
Hoofdstuk 4 Paragraaf 1.
Hoofdstuk 5 Koude Oorlog.
Hoofdstuk 1: De Eerste Wereldoorlog
H5 Koude Oorlog §3 Duitsland verdeeld.
§5.4 Het einde van de koude oorlog
Wat moet je weten aan het eind van de les?
De Koude Oorlog ?.
WO I
Tijd van televisie en computer, 1950 – 2010
Par 3.2 Europa in de greep van de Koude Oorlog
Les 4 - Par 2, Duitsland verdeeld in de Koude Oorlog
Par 3. De wereld verdeeld in twee ideologische blokken
Tijd van televisie en computer, 1950 – Tijd van televisie en computer, Agenda: Strip Huiswerk Oriëntatieopdrachten Hoe kwamen de bondgenoten.
De wereld in blokken Martijn, luuk & daan.
VredesverdragenVredesverdragen Genoemd naar een buitenwijk van Parijs net als Sèvres (Turkije) en St. Germain (Oostenrijk-Hongarije) Frankrijk, Engeland.
Hoofdstuk 4 Paragraaf 1. Agressieve politiek van Hitler Hitler aan de macht in 1933 Er was veel armoede dus; Hitler beloofde een einde te maken aan het.
Koude Oorlog Hoofdstuk 5 Paragraaf 1.1.
De Koude Oorlog Hoofdstuk 5.
Poort ‘Arbeit macht frei’ gestolen (nrc.nl 3 november 2014)
"We regard the agreements signed last night as symbolic of the desire of our two peoples never to go to war with one another again.“ (Chamberlain, over.
Conflicten en oorlogen
De blokvorming in Oost en West Hoofdstuk 4 de Koude Oorlog.
De Wereld- oorlogen H12.3 DE TWEEDE WERELDOORLOG (DEZE BESPREKEN WE VOOR 12.2)
VERENIGDE STATEN De weg naar wereldmacht | Het federale bestuur | The Roaring Twenties.
Tijd van televisie en computer 1950 – nu
Blok 2 Tweede Wereldoorlog
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
Paragraaf 13.1 Oost en West.
Paragraaf 13.4 Noord en Zuid.
Thema 10 Europa.
3.2 Duitsland verdeeld tijdens de Koude Oorlog
Kapitalisme  Communisme
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
De koude oorlog.
Cursus 6.2 : Koude Oorlog 2 KGT Lesweek 1
Cursus 6.2 : Koude Oorlog 2 KGT Lesweek 1
1945.
De koude oorlog.
Hoofdstuk 13 De wereld na 1945 Paragraaf 1 Oost en West.
Transcript van de presentatie:

De Koude Oorlog 1945-1989

s.o. stof: Memo module 6 De Koude Oorlog §1 t/m 3 §5 t/m 7 §9 t/m 11

Intro: Tijdens de W.O.II vochten: De V.S. Engeland Duitsland Frankrijk De S.U.

Einde W.O.II ontstond er een conflict: WEST OOST De V.S. De S.U. Engeland Frankrijk Koude Oorlog.

“De grote drie” Presidenten: De V.S.  Roosevelt Engeland  Churchill De S.U.  Stalin

§1. Oost en West samen. Conferentie van München : conferentie over de toekomst van (1938) Tsjecho-Slowakije. Beslissing: Duitsland (Hitler) mag wel een deel van Tsjechoslowakije. Maar Hitler heeft heel Tsjechoslowakije bezet. Duitsland, Frankrijk, Engeland en Italië waren uitgenodigd bij deze conferentie, maar de S.U. niet.

Gevolg: Engeland en Frankrijk gingen contact opzoeken met de S. U Gevolg: Engeland en Frankrijk gingen contact opzoeken met de S.U.(Stalin). Maar Stalin zocht contact op met Duitsland  Niet-aanvalsverdrag  ze zullen elkaar niet aanvallen. Samen gingen ze Polen aanvallen. Engeland en Frankrijk hebben de oorlog aan Duitsland verklaard  begin van de W.O.II

In het jaar 1941 (tijdens de W.O.II) veranderde de oorlogssituatie: Duitsland viel de S.U. aan. De V.S. raakte betrokken bij de W.O.II. De S.U. ging samenwerken met de vijanden van Duitsland: de V.S. Engeland Frankrijk Ze werden geallieerden (bondgenoten) van elkaar.

Het Atlantisch Handvest: De S.U. krijgt oorlogsmateriaal. Europa mocht niet worden bezet Europese volkeren kregen zelfbeschikkingsrecht  recht om zelf eigen regering te kiezen.

In1943 versloeg de S. U. Duitsland bij Stalingrad. Gevolg: De S. U In1943 versloeg de S.U. Duitsland bij Stalingrad. Gevolg: De S.U. wilde meer macht krijgen. Westen ging hiermee niet akkoord. Gevolg: de Grote Drie kwamen in 1945 bij elkaar. Conferentie van Jalta: afspraken over de invloedsferen in Europa.

Conferentie van Jalta: Welke afspraken? De S.U. zou Berlijn veroveren. Duitsland en Berlijn zouden tijdelijk verdeeld worden tussen de geallieerden. Na 1945 waren Engeland en Frankrijk geen wereldmachten meer: * Ze hebben gebieden verloren. * Ze hebben veel geld * Ze hebben veel oorlogsschade gekregen.

Maken: Werkboek blz 4 en 5 Opdracht: 3, 5 t/m 7, 9, 10, 13

§2. De oost-west tegenstelling. De Verenigde Staten Westblok De Sovjet Unie Oostblok 1. Kapitalisme. 2. Democratie : - eigen bestuur kiezen. - Verschillende politieke partijen. 3. Vrijemarkteconomie: vraag en aanbod bepalen de prijs. 4. Vrijheid is belangrijk. 1. Communisme. 2. Eenpartijenstelsel: alleen 1 politieke partij aan de macht. 3. Planeconomie: de staat bepaald wat en hoeveel er geproduceerd wordt. 4. Gelijkheid is belangrijk

De Verenigde Staten (Westblok) Kapitalisme. De Sovjet Unie (Oostblok) Communisme.

De planeconomie van de S. U. was bedoeld om de achterstand op de V. S De planeconomie van de S.U. was bedoeld om de achterstand op de V.S. in te halen. Om een supermacht te worden.

Mening van de V.S.: Democratie is het beste regeringsvorm voor de Burgers: * de mensen kunnen winst maken. * je krijgt een economische groei. * de mensen worden onderdrukt door het communisme. * het communisme moest bestreden worden.

Mening van de S.U.: De S.U. was tot 1945 het enige communistisch land. communisme is het beste regeringsvorm voor de Burgers: * Het Westen is imperialistisch  wilde steeds meer uitbreiden en meer macht hebben. * Het Westen speelt het baas in de wereld. * Het kapitalisme moest bestreden worden.

Overeenkomst: Beide waren bang voor een eventuele aanval. De V.S. De S.U.

Maken: Werkboek blz 6 en 7 Opdracht: 3 t/m 7, 9, 10, 15, 16.

§3. Oost tegen West Begin van de Tweede Wereldoorlog was er geen machtsevenwicht. Er was een machtsevenwicht nodig. landen die ongeveer even sterk zijn.

Om een nieuwe oorlog te voorkomen (evita) richtte de Verenigde Staten de Verenigde Naties (VN) op. Internationale organisatie waarin bijna alle landen vertegenwoordigd zijn . Taak: toezien op vrede en veiligheid in de wereld.

Veiligheidsraad: De Veiligheidsraad is een onderdeel van de Verenigde Naties. Leden: * de V.S. * Frankrijk *Engeland * de S.U. * China Vetorecht: recht om een besluit (decision) te blokkeren Gevolg: men kon nooit tot één komen.

De tegenstelling tussen de V. S. en de S De tegenstelling tussen de V.S. en de S.U in de Verenigde Naties werd steeds meer duidelijker. Er ontstonden twee machtsblokken: 1. Oostblok: * wilde landen rond de S.U. * de bevrijde landen door de S.U. communistisch maken * steunde de Oost-Europse landen. 2. Westblok: * dat de volken in vrijheid konden leven * dat er vrijhandel zou zijn. * steunde de West-Europese landen.

Door de beschikbaarheid van atoombommen waren de Verenigde Staten machtiger dan de Sovjetunie. In 1949 had de S.U. ook kernwapens. grote en gevaarlijke wapens.

Gevolg: bewapeningswedloop: wedstrijd tussen landen om zelf zoveel mogelijk wapens te krijgen en daarmee de vijanden af te schrikken. KOUDE OORLOG: politieke, economische, militaire en technologische tegenstelling tussen het Westen en het Oosten.

Het communisme begon uit te breiden. De S. U Het communisme begon uit te breiden. De S.U. bleef niet het enige communistisch land. - Cuba, namen ook het - Noord Vietnam communisme over. - Noord Korea - China Trumanleer: Amerikaanse buitenlandse buitenlandse politiek om te voorkomen dat het communisme zich uitbreid.

Maken. §3. vragen: 2 t/m9, 13t/m16