De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

KA 46 De verdeling van de wereld in twee ideologische blokken in de greep van een wapenwedloop en de daaruit voortvloeiende dreiging van een atoomoorlog.

Verwante presentaties


Presentatie over: "KA 46 De verdeling van de wereld in twee ideologische blokken in de greep van een wapenwedloop en de daaruit voortvloeiende dreiging van een atoomoorlog."— Transcript van de presentatie:

1 KA 46 De verdeling van de wereld in twee ideologische blokken in de greep van een wapenwedloop en de daaruit voortvloeiende dreiging van een atoomoorlog.

2 Begrippen op een rijtje
Atoomoorlog =Gewapende strijd gevoerd met nucleaire wapens. Wapenwedloop = Een strijd tussen staten om zoveel mogelijk technologisch geavanceerde machtsmiddelen te bezitten. Blokvorming =Een vorming van een bondgenootschap. (voorbeeld: Oost-Europa en West-Europa).

3 De Koude oorlog De Koude Oorlog: was een periode van gewapende vrede tussen de communistische wereld en het Westen in de tweede helft van de 20e eeuw Het kapitalistische westerse blok: inclusief Nederland en België. Leider: Verenigde Staten De communisten: Leider: Sovjet-Unie (USSR), of waren verbonden met communistisch China.

4 Wantrouwen tegenover Sovjet-Unie
Rusland brak met de bondgenoten van de Triple Entente: Engeland en Frankrijk In 1919 werd in Moskou de Communistische Internationale opgericht. Rusland was op dat moment het enige communistische land ter wereld. Het Westen stond daar wantrouwend tegenover In 1938 trok Stalin de conclusie dat hij niet op hulp uit West-Europa kon rekenen bij een Duitse aanval Eind augustus 1939 sloot Stalin met Hitler een niet-aanvalsverdrag In september 1939 werd Polen door Duitsland en Rusland aangevallen en de Tweede Wereldoorlog was een feit.

5 Ideologische machtsblokken
Oost West Supermacht: de Sovjet-Unie Ideologie: communisme Leiders: Stalin, Chroesjtsjov Militaire Bondgenootschappen: Warschaupact Supermacht: de Verenigde Staten Ideologie: kapitalisme Leiders: Truman, Kennedy Militaire bondgenootschappen: NAVO

6 Tegenpolen Communisme Kapitalisme
Politieke stroming waarbij gelijkwaardigheid en Gemeenschappelijk bezit bovenaan staan. Economisch systeem met als belangrijke kenmerken: winst streven, privébezit en vrije concurrentie.

7 Begin koude oorlog De traditionalisten vinden dat de Koude Oorlog is ontstaan door de expansionistische politiek van de Sovjet-Unie onder Stalin, net na de Tweede Wereldoorlog De revisionisten wijzen juist Amerikaanse expansie aan als oorzaak voor de Koude Oorlog De postrevisionisten ,zien de Koude Oorlog als iets dat onvermijdelijk was en waarbij niet echt een schuldige partij kan worden aangewezen Verschil in ideologie De dood op de Amerikaanse president Roosevelt in 1945 Het communisme, dat ontstond na de eerste wereldoorlog

8 De Berlijnse Muur Symbool van de Koude Oorlog
13 augustus 1961 – 9 november 1989 Ulbricht en Chroesjtjsov willen eind aan leegloop Oost Duitsland Gevolgen: Mensen raken baan kwijt Oosten raakt verouderd

9 De Cuba Crisis 1958: Fidel Castro aan de macht Mislukking Varkensbaai
Kennedy en Chroesjtsjov bereiken akkoord: Kennedy beloofd Rusland niet aan te vallen Chroesjtsjov haalt raketten weg

10 Einde Koude Oorlog Verhouding Rusland en het Westen steeds beter door:
1988 Russische troepen teruggetrokken uit Afghanistan. 1989 alleenheerschappij van communistische partij afgeschaft 1990 akkoord dat DDR uit Warschaupact trad 1990: Golfoorlog Tegenstellingen tussen Rusland en het Westen: Rusland tegen lid worden van de NAVO Rusland steunde Servië, het Westen steunde de Kroaten en moslims in Bosnië en Kosovo

11 Communisme nog in enkele landen
Cuba, China, Noord-Korea, Laos en Vietnam

12 Oorzaken ‘wonderjaar’
Te hoge kosten van de Koude Oorlog Verlies aan vertrouwen in het communisme

13 Koude oorlog gebeurtenissen Leiders 1948/1949 Berlijn blokkade
1949 China communistisch Korea oorlog 1961 Berlijn (muur) 1962 Cuba crisis Vietnam 1979 Afghanistan Truman ‘45-’52 (VS), Stalin – ’53 (SU) Eisenhower ‘52-’60 (VS), Chroestjov ‘56-’64(SU) Kennedy ‘60- ‘63 (VS) Johnson ‘63-’68 (VS), Freznjev ‘64-’82 (SU) Nixon ‘68- ’74 (VS) Ford ‘74-’76 (VS)

14 Overige leiders VS SU Carter ‘76- ‘80 Reager ‘80- ‘88
Bush sr. ‘88- ‘92 Clinton ‘92- ‘00 Bush jr. ‘00- ‘08 Obama ‘08- ? Gorbatsjov ‘85- ‘91 Yeltsin ‘91- ‘99 Poetin ’99- ‘08 Medveder ‘08- ?

15 Einde


Download ppt "KA 46 De verdeling van de wereld in twee ideologische blokken in de greep van een wapenwedloop en de daaruit voortvloeiende dreiging van een atoomoorlog."

Verwante presentaties


Ads door Google