Onderzoeksteam Berber Laarman Manja Bomhoff Johan Legemaate Roland Friele Arno Akkermans Adviseurs Inge Mulders Katrijn Broekman.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Leefgroepen in de kleuterschool
Advertisements

Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Identiteitsverankering
Opleiding Plezier Discipline communicatieBeleving Begeleiding.
Het doen van eigen onderzoek
Ondernemingsplan van <Naam van jullie bedrijf>
BEROEPSTROTS EN PROFESSIONALS
Minecraft.
Opvattingen en initiatieven t.a.v. schoon, heel en veilig
Rond de (keuken)tafel, over het versterken van zelfregie
Netwerk voor Cultuur en Natuur Masterplan Plan van Aanpak Afdelingen en regio’s Zaterdag 4 mei 2013.
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Advent Week 1.
Doet goeie dingen voor mensen en organisaties 1. Hoe gelukkig ben jij op je werk? Op een schaal van 0 tot 10 waar plaats jij jezelf? O
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
Efficiënt besturen in de social profit
Maatschappelijk Aanbesteden
„Heb je het gehoord? Onze chef is gestorven."
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Scholing NPZE 6 maart 2014 Omgaan met rouw en verlies
Wat groot en complex is, is traag Olifant versus eendagsvlieg Bestemmingsplan Y-oevers: 5 km. Alles hangt inderdaad met alles samen, maar met gezond verstand.
Presentatie op Flitsbijeenkomst ICO Taal & Rekenen
Het Amphia ziekenhuis en de nazorg voor mensen met kanker
We hadden 'n zogenaamde log cabin, dat is 'n hotelvoorziening, maar dan in de vorm van houten huisjes die een beetje in de natuur stonden.
LauwersCollege Buitenpost Informatica
Integraal Kankercentrum Noord Oost
Optimale Parkinsonzorg
Duurzame innovatie leiderschap en maatschappelijke legitimatie Inleiding door Leo Lenssen Boardroom 21 januari 2010.
Interpreteren van data
kwaliteitsbeleid MNN 22 september 2009 Mentorschap: goed geregeld
Enquête-uitslagen PowerPoint Fanfare Sint Caecilia 2011.
Welke keuze maak jij voor jezelf?
coördinator gezondheidsrecht KNMG
Oud worden in deze tijd..
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Het opbouwen van een data base
Patiëntveiligheid Wij doen er alles aan om uw behandeling zo veilig mogelijk te doen verlopen. Zelf kunt u hieraan ook bijdragen. Hier volgen 6 tips wat.
Personeelsessie LOKO.
BOT Bedrijfs Opvang Team
Welkom in de samenkomst
Interpunctie, Veghel WEB-CURSUS.
PESTEN JULIANASCHOOL.
Ervaringen met implementatie van beeldschermzorg "Een deur naar de rest van de wereld" Irene van Duijvendijk Adviseur Zorg ICT & Innovatie 15 oktober 2015.
Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de Zorg (WKKGZ)
Psychosociale aspecten bij niertransplantatie/ nierdonatie Gemmy Peters Medisch Maatschappelijk Werk Transplantatiecentrum UMC St Radboud September 2005.
Vraag 1 Van deze bijeenkomst heb ik hoge verwachtingen.
MIJN WEBSHOP YANAH PRUYM, MEB D. HOME PAGINA
Verschillende rollen en stijlen
Mijn Leefstijl. EVEN VOORSTELLEN… Kan je een inschatting maken van de prijs van een product. Besef je dat reclame invloed heeft op wat je besteedt. Weet.
Volle OR en hoge verkiezingsopkomst: Utopie of goed realiseerbaar?’
Gezonde School Centrum Gezond Leven1 Werkplaats Gezonde School Centrum Gezond Leven.
Een verbinding van….. Stand van zaken….. -Betrokken bij bijna 100 zaken -Succesvol in de samenwerking zorg, politie, justitie : dus multidisciplinair.
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 8 Onderdeel : communicatie.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
Welkom. Veiligheid Allemaal bril op!!! Waarom zou ik mij houden aan de veiligheidsvoorschriften?
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
Digitale psycho-educatie autisme Presentatie Digitale PE voor volwassenen met ASS Wie zijn wij Voorstelrondje? Vragen tussendoor welkom.
Netwerkpuzzelen Projectleidersoverleg Sociaal isolement Rotterdam, 3 december 2013.
De maatschappelijke legitimatie van visitatie Prof mr Johan Legemaate, AMC/UvA 29 januari 2015.
Patiënt Zorgverlener Leidinggevenden Voor een open omgeving moet op deze drie niveaus beleid bestaan.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Medezeggenschap Nu & Toekomst Landelijke Cliënten Raad 6 september 2014.
De klachtenfunctionaris: het perfecte plaatje…
Regionale werkconferentie Samen Sterk voor Mantelzorg
Welkom bij consultatie- bijeenkomst
Nee Zeggen!.
Spreken en gesprekken 4.1 en 4.2 Formuleren en stijl 3.3
Filosofie voorspellen.
Transcript van de presentatie:

Onderzoeksteam Berber Laarman Manja Bomhoff Johan Legemaate Roland Friele Arno Akkermans Adviseurs Inge Mulders Katrijn Broekman

Voor openheid is het nodig om op meerdere borden tegelijkertijd te schaken De borden Patiënt en hun naasten Zorgverlener De organisatie van openheid Bestuurlijke randvoorwaarden

In ‘t kort Kernbevindingen Grote diversiteit in organisatie van openheid Sterk afhankelijk van bepaalde personen Vaak een duidelijke aanleiding Proces wordt snel gefragmenteerd Angst voor aansprakelijkheid als schaduw aanwezig Aanbevelingen In samenhang organiseren Behoeften patiënt en zorgverlener als overeenkomstig zien Proactief aanbieden ondersteuning Effectiviteit ook in samenhang bekijken

OPEN Ziekenhuizen Elkerliek ziekenhuis Isala Kliniek Máxima Medisch Centrum Amphia Ziekenhuis OLVG Rijnstate Ziekenhuis UMCG MHC/Bronovo Jeroen Bosch Ziekenhuis Gelre Ziekenhuis Geïnterviewden Klachtenfunctionarissen Voorzitters klachtencommissie Voorzitters calamiteitencommissie Kwaliteitsfunctionarissen Juristen Kwaliteitsmanagers Specialisten Coördinatoren medische zaken Traumaopvang Raad van bestuur

Patiënt Het eerste gesprek Binnen 24 uur (GOMA) Te vergelijken met een ‘slecht nieuws gesprek’? Weinig zicht op verloop… Onderdeel van professionaliteit? Onder begeleiding?

“Het eerste gesprek is heel belangrijk, als je dat verprutst, is het hele traject kapot. Je moet je niet verstoppen.” “Er lopen hier artsen rond, dat zijn pareltjes, die kunnen dat geweldig goed, daar hoef ik niet bij te zitten. En er zijn artsen voor wie dat lastiger is, en die daardoor extra schade veroorzaken omdat ze zo’n gesprek niet goed doen.”

“In het geval van een calamiteit ben ik er altijd bij om te zorgen dat alles besproken wordt. Dat stuk is te belangrijk om aan het toeval over te laten. Die zekerheid wil je.”

Graag uw reactie!

Zorg voor de patiënt… Én de zorgverlener “We hebben hier peer support, openheid, calamiteitenonderzoek, dat is een complex van dingen. Je kunt niet zeggen, je begint met één en dan het andere, je moet van tevoren nadenken hoe je het doet.”

Zorg voor de zorgverlener Als een onderdeel van openheid; Zorgen voor de zorgverlener, is óók zorgen voor de patiënt; “Als je zelf nog met je emotie tot híer zit, hoe kun je dat gesprek dan aangaan?” Openheid vraagt om een holistische aanpak.

Opvang… Hoe? Consensus: opvang in huis door middel van peer support, met de mogelijkheid door te verwijzen naar professionele hulpverlening Verschillende wijzen van aanbieden… – Kaartje uitdelen – Bij VIM/Calamiteitenmelding – Via RvB Belangrijk: proactief aanbieden

Graag uw reactie!

Organisatie van openheid “Wie zorgt er voor de patiënt? Wij zijn allemaal heel druk bezig te zorgen dat het niet meer gebeurt, we informeren de patiënt, maar wie zórgt er voor de patiënt, daar merken we ook bij klachten dat het nog wel eens mis gaat.” Eén aanspreekpunt voor de patiënt Formeel geregeld in het OLVG – Pilot Informeel in sommige ziekenhuizen – vaak per toeval

Leidinggevenden/bestuur “Wat [ook] belangrijk is, is dat het begint met leiderschap. Een raad van bestuur, de medische staf, durven ze met openheid aan de slag? Daar begint het mee.” “Als je echt een open programma intern er in gooit, dan heeft dat direct effect. Dan moet je dus wel zorgen dat je bij je raad van bestuur voldoende formatie hebt want je bent zo de klos.”

Steun RvB is essentieel Steun als ruggengraat Steun in verschaffen van tijd en geld Promoten van openheid “Dan gaat het rondzingen: het kán anders, en kennelijk wil onze Raad van Bestuur het ook anders.” Het goede voorbeeld geven Snel schakelen en samenwerken Toezicht en evaluatie “Dat niet gelijk je kop eraf wordt gehakt. Dat er wordt gezegd: hoe kunnen we dit in de toekomst voorkomen.”

Graag uw reactie!

Kernbevindingen Grote diversiteit in organisatie van openheid Sterk afhankelijk van bepaalde personen Vaak een duidelijke aanleiding Proces wordt snel gefragmenteerd Angst voor aansprakelijkheid als schaduw aanwezig Aanbevelingen In samenhang organiseren Behoeften patiënt en zorgverlener als overeenkomstig zien Proactief aanbieden ondersteuning Effectiviteit ook in samenhang bekijken

Cultuur? “Dat niet gelijk je kop eraf wordt gehakt. Dat er wordt gezegd: hoe kunnen we dit in de toekomst voorkomen.”