Ns. opdracht 3 Echografie. Wat is echografie ? 3D 2D Echografie is een onderzoek waarmee afbeeldingen gemaakt kunnen worden van vrijwel alle organen in.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Test computertermen: Deze test gaat over de vorige les. Je krijgt steeds een vraag te zien waarop je het juist antwoord moet aanklikken. Is je antwoord.
Advertisements

Over Taal Blok 2.
Drie soorten vragen over geluid door lucht
Vragen over vragen Geluid.
Een impressie van een schoolweek in groep 5 t/m 8
Bloedsomloop Rode kleur: met veel zuurstof = zuurstofrijk
Hoe wordt alcohol door het lichaam opgenomen?
2.6 Medische toepassingen van straling
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Geluid.
Gemaakt door Naim Sophie en Youri
Aard van de prikkel: geluid
Afscheid groep 8 Kindernevendienst en Bevestiging ambtsdragers 15 juni 2014 Thema:
Voorbereidende les Praat je Plaatje
Van de conceptie tot geboorte
Geluiden maken en horen
Geloven en nu….
Geluid Andries de Boer Groep 5.
Geluid Een beknopt overzicht.
De Bloedsomloop Basisstof 6: Uitscheiding Basisstof 7: Weefselvloeistof en Lymfe Basisstof 8: Antistoffen.
Stevigheid en Beweging
Waaruit is het menselijk lichaam opgebouwd?
Breek de stilteStef Bos & Bob Savenberg 2006.
1. Geluiden zijn trillingen
WERKWOORDSPELLING Hoe doe je dat ?.
Enkele proefjes….
Een audiosignaal is een signaal dat informatie voor het hoorbare frequentiegebied bevat. Het woord audio is Latijn en betekent letterlijk ik hoor (van.
Stef Bos & Bob Savenberg
Dolfijnen Hoofdstuk 1 Algemeen.
Spijsvetten en suiker.
Geluid.
Techniekanalyse Wat kun je verwachten na 4 keer op het ijs te hebben gestaan. Persoonlijk had ik al 7 jaar niet meer op de schaats gestaan. Maar na een.
Drie soorten vragen over geluid door lucht
Basisstof 7: Weefselvloeistof en Lymfe Basisstof 8: Antistoffen
Welkom bij de natuurquiz!
Samenvatting.
INHOUD 1. Ons idee 1.1 Waar kan het worden toegepast? 1.2 Hoe werkt het? 1.3 Welke materialen worden er gebruikt? 2.Berekeningen 2.1 Hoeveel kost het?
Verbranding en ademhaling
Thema 2 PLANTEN Basisstof 4 BLADEREN.
Thema 2 PLANTEN Basisstof 1 -De levenscyclus van een plant
Operatieassistentie.
Van achter naar voor.  Bronnenboek lezen p. 59 – 60.  Werkboek p. 71 – 72 (behalve ‘opdracht a’ onderaan) – 73 (enkel opdracht b).
Contrastonderzoek Positief vs Negatief contrast.
Basisstof 1: Organen en weefsels
Thema 3 Organen en cellen
Herhaling neerslag Vooral het rekenen…. Neerslag I Frits heeft 20 ml van een 0.20 M natriumcarbonaatoplossing en wil de carbonaationen hieruit verwijderen.
Wat is echografie? Echografie is een onderzoek waar mee je afbeeldingen kunt maken van de binnen kant van je buikholte. Hierbij word gebruik gemaakt van.
Trillingen Klik op de pijltjes van je toetsenbord om naar de volgende of vorige dia te gaan. Hallo allemaal, we gaan het hebben over: dubbelklik.
Medische kennis Lesblok 1
Doelstellingen basisstof 1:
G E L U I D.
Verschillende delen 1 Korintiërs 12:14-20 Opdracht:
Biolgie voor Jou. VMBO-BK.
Project ‘112’.
Waaruit is het menselijk lichaam opgebouwd?
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Hoofdstuk 2 Golven.
Uit het niets! Genesis 1:2-3
Gemaakt door Shaqur de kraaij Groep 8
Wat is Biologie? Basisstof 5: Groei
Radiologie Voor de eerstelijn.
Wat zie je hier? Ga hier interactie aan met de kinderen.
Ultrasoon geluid Aan het einde van de les moet je in staat zijn:
Hoe werkt echo? Aan het einde van de les moet je in staat zijn om:
Geluid Test jezelf.
5-Minuten biologie, leerzamer en leuker dan het lesboek!
Hoe snel is geluid? Aan het einde van de les moet je in staat zijn om:
Hoofdstuk 8 Wat gaan we vandaag doen? Opening Terugblik Doel
Transcript van de presentatie:

Ns. opdracht 3 Echografie

Wat is echografie ? 3D 2D Echografie is een onderzoek waarmee afbeeldingen gemaakt kunnen worden van vrijwel alle organen in de buik zoals, galblaas, lever, lichaamsslagader, nieren etc. (geen botten en ook geen darmen). Bij deze techniek wordt gebruikgemaakt van ultra hoge geluidsgolven (ultrasound) die niet hoorbaar zijn. Op deze manier "kijkt" een dolfijn in het diepe water (sonar). Echofoto's worden tegenwoordig vaak 3D gemaakt maar ook nog 2D. Hierboven 2 voorbeelden bij een zwangerschap.

Geef twee toepassingen in de gezondheidszorg wqqr gebruikt wordt gemaakt van apparaatuur waar echofoto's mee gemaakt worden. Echografie bovenbuik Dit betreft echo onderzoek van de de lever, galblaas, nieren, lichaamsslagader etc. Met behulp van echografie kunnen organen in de bovenbuik goed in beeld gebracht worden. Echografie onderbuik Dit medisch onderzoek betreft de blaas, baarmoeder, ovaria / eierstokken etc. Ook deze organen kunnen met behulp van echografie goed onderzocht worden.

Geef twee toepassingen buiten de gezondheidszorg waar echografie gebruikt wordt. Zwangerschapsechografie Echografie wordt ook vaak gebruikt om tijdens een zwangerschap het ongeboren kind in beeld te brengen. Hiervoor heeft DCA speciale apparatuur ter beschikking en een team van experts voert de diverse onderzoeken uit. Een doorverwijzing voor een zwangerschapsecho is niet per se nodig. Zwangerschap is een niet medisch nodig onderzoek. werkstuk Als een werkstuk onregelmatigheden bevat dan kan het ultrasoon geluid uit de taster niet meer ongestoord de onderkant van het werkstuk bereiken en terug gekaatst worden. Een scheur of insluitsel in het werkstuk zal op de oscillograaf te zien zijn als een piek. Een kleine scheur of insluitsel reflecteert maar een deel van het ultrasone geluid en zal te zien zijn als een kleine piek. Hoe groter de oneffenheid hoe groter de piek. De plaats van de piek op het beeldscherm geeft weer waar de scheur in het materiaal aanwezig is. In de bovenstaande figuur is dit zichtbaar. De scheur ligt het dichtst bij de bovenkant van het werkstuk. Op het beeldscherm is te zien dat de echo van de scheur het dichtst bij de echo van het oppervlak ligt.

Leg in eigen woorden uit hoe met behulp van ultrasoon geluid een foto gemaakt kan worden van bv. een ongeboren baby. Bij het maken van een echografie wordt geluid gebruikt. Dat geluid kunnen wij met onze oren niet horen. Hoe zit dat? Als jij praat - geluid maakt, dus - breng je met je stembanden de lucht in trillling; je maakt een geluidsgolf. Die geluidsgolf plant zich in de lucht voort: denk maar aan een steen die je in stilstaand water gooit. Er ontstaan golven die zich steeds verder uitbreiden. Geluidsgolven planten zich op eenzelfde manier in de lucht voort en dat gebeurt met een snelheid van ongeveer 344 m/s: de geluidssnelheid. Geluidsgolven kunnen ook door water, door allerlei gassen of door het lichaam heen reizen. In water is de geluidssnelheid veel groter dan in lucht. In het lichaam ook: dat bestaat immers voor het grootste deel (bijna 80%) uit water.