De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Doelstellingen basisstof 1:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Doelstellingen basisstof 1:"— Transcript van de presentatie:

1 Doelstellingen basisstof 1:
Wij … … weten wat organen zijn en kunnen voorbeelden geven van organen van verschillende organismen. … kennen de twee delen waarin de romp van de mens is verdeeld. En we weten welke organen in welk gedeelte liggen. … kunnen voorbeelden geven van verschillende orgaanstelsels en welke organen daarbij horen.

2 … weten wat organen zijn en kunnen voorbeelden geven van organen van verschillende organismen.
Een orgaan is een geheel van weefsels dat dient om een bepaalde functie te kunnen uitoefenen. Een orgaan is een deel van een organisme met een of meer functies. Vaak oefenen enkele organen gezamenlijk een bepaalde functie uit. voorbeeld: een bloem bestaat onder andere uit (afgeleiden van) stengels en bladen. weefsels en organen

3 2. … kennen de twee delen waarin de romp van de mens is verdeeld
2. … kennen de twee delen waarin de romp van de mens is verdeeld. En we weten welke organen in welk gedeelte liggen. De romp of torso is de benaming voor het lichaam van mens of dier zonder ledematen en hoofd. De romp bevat merendeel van de organen. De romp bestaat uit: De lever De galblaas Maagportier Twaalfvingerige darm Blinde darm Appendix Maag ingangspier Maag Alvleesklier Dunne darm

4 De romp bestaat uit twee delen:
• Borstholte/middenrif of diafragma • Buikholte De organen van het borstholte: • Long • Hart • Middenrif • Lever • Maag • Dikke dram De organen van de buikholte: • maag • lever met galblaas • milt • alvleesklier • dunne darm • dikke darm • baarmoeder met eierstokken bij de vrouw • urineblaas (De nieren liggen niet in de buikholte maar erachter.)

5 3. … kunnen voorbeelden geven van verschillende orgaanstelsels en welke organen daarbij horen.
Een aantal organen samen vormen orgaansystemen (stelsels). Deze organen hebben elkaar nodig om een grotere functie te kunnen uitoefenen. Bijvoorbeeld: het spijsverteringsstelsel bestaat onder andere uit de slokdarm, de maag, de darmen, de lever en de alvleesklier.

6 Wij… 4. … kennen de betekenis van 'weefsels' in de biologie. 5. … kunnen verschillende soorten weefsels noemen. En weten wat tussencelstof is. 6. … kunnen uitleggen wat het verschil is tussen cellen, weefsels en organen.

7 4. … kennen de betekenis van 'weefsels' in de biologie.
een groep cellen met min of meer dezelfde bouw en dezelfde functies Weefsels zijn een samenstelling van gelijksoortig gedifferentieerde cellen, dus met gelijke of vergelijkbare functie, die door intercellulaire contacten en een extracellulaire matrix verbonden zijn. Weefsels zijn het onderwerp van studie van de weefselleer of histologie.

8 5. … kunnen verschillende soorten weefsels noemen
5. … kunnen verschillende soorten weefsels noemen. En weten wat tussencelstof is. Weefsel is de samenstelling van cellen met ongeveer dezelfde functie. Voorbeelden van weefsels zijn bijvoorbeeld het kraakbeenweefsel, dat er zo uit ziet onder de microscoop(kijk even bij het bijgevoegde fotoalbum naar het kleurenplaatje) Weefsel komt veel voor in het lichaam van organismen: Spierweefsel, kraakbeenweefsel, vetweefsel enzovoort. Tussencelstof is het stofje dat tussen en rond de andere cellen zit en de andere cellen voedt en steunt. Dit is een plaatje van tussencelstof bij kraakbeenweefsel(kijk even in het bijgevoegde fotoalbum voor het zwartwit plaatje met tekst)

9 6. … kunnen uitleggen wat het verschil is tussen cellen, weefsels en organen.
- wat is een orgaan? Een deel van een organisme met een of meer functies. - Wat is een organenstelsel? : Een groep organen die samen een bepaalde functie hebben: noem een paar voorbeelden van cellen  Kraakbeencel, wangslijmvlies cel. noem een kenmerk over een cel.  Een cel is erg klein en het kan alleen door een microscoop gezien worden. wat is een weefsel?  Een groep cellen met min of meer dezelfde bouw en dezelfde functies. Noem een kenmerk over een weefsel.  Een orgaan bestaat uit verschillende weefsels organen weefsels cellen


Download ppt "Doelstellingen basisstof 1:"

Verwante presentaties


Ads door Google