Energie en Duurzaamheid Stichtingsraad SBO, werkgroep Energie en Duurzaamheid 4 april 2013.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
6 Informatie bijeenkomst over de oprichting van LECO De Lokale Energie Coöperatie In de regio Opsterland.
Advertisements

Aanzet Actieplan ADEL Themagroep Energie
Energieke buurt! Zon op School 5 april 2013 Utrecht Peter Dieleman
Warme Truiendag quiz 2013.
Samen Energie Besparen Cees F. Jonker Projectleider Energie a.i.
Bouwen doen we zo! Sjoerd & Remco Studenten van MBO – Bouwkunde niveau4.
OPDRACHT HOPPENBROUWERS KIMMY – EREN – ILKNUR - AMBER.
DÉ PORTAL VOOR ISOLEREND NEDERLAND
Van duurzaam energie-initiatief naar Met Elkaar Voor Mekaar
Inhoud Ontzorgen Rekenvoorbeeld: gezin van 4 personen
20 decembe r 2011 Energiebesparing particuliere verhuurders.
Dorpsraad Keppel en Eldrik
Duurzaam Drimmelen Duurzaam Betaalbaar Lokaal Lokaal samenwerken aan een duurzame toekomst Inspiratie-avond Made Welkom op BS De Lage Weide 20 juni 2012.
Ecosysteem van duurzame ondernemers in Utrecht Evelien Boshove 20 juni 2013 Onderzoeker EBU.
Door: Tim Ties Deniz Jerom Sten
Welkom e.v.a.. Energie Gilze Rijen is een initiatief van Club Klimaatneutraal Gilze- Rijen Opgericht in 2009 met als doel een beweging te starten naar.
Ijpelaar/Overakker 26 mei 2012 Duurzaam wonen maatregelen over energiebesparing Verwarming najaar/winter Electrische apparatuur ---- Verwarming circa 80.
Jeroen Boon, projectleider duurzame krachtwijken Haags Milieucentrum/Kiemkracht advies Genoeg kansen voor klimaatbeleid in Haagse krachtwijken.

Wat is Doorzon? Doorzon is een stichting in oprichting op initiatief van drie bewoners. Doorzon wil zelf groene stroom opwekken met zonnepanelen op.
dagmijnbouw yellow cake afval uraniumverwerkende fabriek.
Hoe en waarom brengt de burger zijn snoeihout snel naar de biomassa verbrander? Van consument tot biomassaleverancier.
Zwemmergie. Hoe wek je energie op in een zwembad?
Van den Pol Elektrotechniek Wim van den Pol
Werken aan energiebesparing en woningverbetering
Vraag de leerlingen om tijdens de lessen aantekeningen te maken.
23 januari 2015 | Hans Elzenga, Anne Marieke Schwencke 1 Energiecoöperaties: ambities, handelingsperspectief en interactie met gemeenten De energieke samenleving.
21 Maart Introductie  Doel van de avond  Wie zijn wij  Stichting Borne Duurzaam!  Studenten Saxion  Pultzer Solar.
Ik ben naam, functie Wie zijn jullie? bedrijfsnaam Welkom bij.
Bewonersbijeenkomst Zonnepanelen op Museon 18 april 2015 Museon.
Duurzame Energie Dinant Bauer.
Verduurzamen bedrijventerreinen samen sterk, samen duurzaam.
J. de Lange ECONOMIE HOE KUN JE DAT NOU MAKEN?. Winstberekening Belangrijk PROGRAMMA:
INHOUD 1. Ons idee 1.1 Waar kan het worden toegepast? 1.2 Hoe werkt het? 1.3 Welke materialen worden er gebruikt? 2.Berekeningen 2.1 Hoeveel kost het?
Jan van der Meer Wethouder Klimaat & Energie. Duurzaamheidsagenda: werken aan een duurzame toekomst Duurzame economie Duurzame stedelijke ontwikkeling.
Duurzame ontwikkeling in Haarlemmermeer Nurullah Gerdan, beleidsadviseur Duurzaamheid Presentatie Gemeente Lansingerland.
Door de bomen het bos weer zien Henk Post Bedrijfsanalist ISZF November 2005.
16 oktober 2012 Raadsvergadering Gemeente Alblasserdam.
Zon op ander dak. Is tijdens voorgaande 4D sessie's al een aantal keren naar voren gebracht, maar er is nog steeds niet echt aandacht aan besteed. Om dit.
Hoofdstuk 6 Productie.
Het houten huis. Door: Emma Flinsenberg Ilse Strijbosch Julie Leeuwis Annemieke Thijsene Michelle Pelzer.
Duurzame energie. Wat is energie? Je hebt energie nodig om te kunnen bewegen of te denken Wij halen energie uit ons eten en drinken Om licht, geluid of.
19 september 3 oktober 2016 Zonne-energie voor iedereen in de Hof!
GPR Gebouw Inzicht in duurzaamheid
Energie coöperatie Nij Altoenae e.o.
WELKOMSTWOORD (1/2) Welkomstwoord Voorstelronde Haarse Zon 2 van 27.
Energieprofessionals voor bewoners
Duurzaamheid in Gennep
De Pit en Overloon duurzaam
Gebouwen PP Artcadia. Door Kim, Lisette , Bob, Levi, Tristan en Pepijn.
Herhaling en vragen par. 1.3
Welkomstwoord Korte herhaling: Uitleg coöperatie en doel
Gemeentelijk Rioleringsplan Haarlem voor periode 2018 t/m 2023
Informatiebijeenkomst collectief verduurzamen 25 januari de Torrekoel
Enquête energiebesparing
volgende bladzijde terug
Welkom.
Zonnebloem op zonne-energie
We hebben zelf wellicht meer vragen dan antwoorden, maar willen toch proberen om uw vragen te beantwoorden. 1.
Welkom.
Het uitbesteden van overheidstaken aan de particuliere sector
17 september 2018 Duurzame energie
op eigen dak Eigen introductie. Bedoeling van de avond.
De energie van de toekomst
Ferd Schelleman Energiek Alphen aan den Rijn
Agenda Kort verslag vorige vergadering Jaarverslag 2018
Versnel de overgang naar duurzame energie
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 3 Planet.
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 4 Profit.
Zonnestroom voor kleine VvE’s
Transcript van de presentatie:

Energie en Duurzaamheid Stichtingsraad SBO, werkgroep Energie en Duurzaamheid 4 april 2013

Energie en duurzaamheid - Energie wordt steeds duurder, onder andere door heffing energie belasting. - Huur wordt hoger en mogelijk niet meer betaalbaar. - Zorgkosten worden duurder en hoger Vraag : Waarop kun je besparen? Antwoord: op de energiekosten!

Wij krijgen Kippen Wij krijgen Kippen is een van de acht projecten van het Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden van Agentschap NL. Bijzonder is dat Wij krijgen Kippen vanuit burgers en bedrijven is gestart, en omarmd is door stadsdeel Zuid dat het project faciliteert en monitort. Agentschap NL subsidieert het project. Daarnaast krijgen ze ondersteuning van bedrijven en particulieren en investeren zelf ook. Pauline Westendorp is initiatiefnemer en projectleider.

Clusters Wij Krijgen Kippen Clusters Cluster VvE Cluster Wind Cluster Huurders bij woningcorporaties Cluster BedrijfzoektBuur

Initiatief Boer zoekt Buur Combinatie Boer zoekt Buur- Bedrijf zoekt Buur De combinatie Boer zoekt Buur- Bedrijf zoekt Buur is een combinatie van twee reeds bestaande concepten: deelnemers leggen een bedrag in en daarvan koopt het bedrijf, de boer zonnepanelen. Deelnemers krijgen bijvoorbeeld tegoed bonnen voor lokale producten van de boer per jaar ter waarde van hun inleg

Initiatief Olympisch Gebied Lokaal Energiebedrijf ‘Olympisch Gebied’ onderzoekt de mogelijkheden om een energiebedrijf te starten dat gebruik maakt van lokale bronnen in Amsterdam Zuid. Daarbij kijken ze verder dan alleen zon- en windenergie. Denk bijvoorbeeld aan het benutten van hout uit het Amsterdamse bos en het afval van wijkbewoners en restaurants. Er zou bijvoorbeeld een vergister gemaakt kunnen voor de productie van bio-gas. Dit initiatief bevind zich nog in de opstartfase. (Is al in Bos en Lommer!)

Initiatief Praxis-dak West Afgelopen zomer heeft de Praxis aan de Van Slingelandtstraat ingestemd met het plaatsen van zonnepanelen op haar dak, met het doel de opgeleverde stroom door te leveren aan bewoners op het terrein. Ook de verhuurder is inmiddels akkoord. Uitgangspunt is dat individuele bewoners deel kunnen nemen aan dit project, huurders en kopers. Het is technisch inmiddels mogelijk om thuis van te meter af te lezen hoeveel stroom je hebt opgewekt voor jouw deel van de panelen op het dak.

Initiatief EnergieLokaal EnergieLokaal werkt samen met/verwijst door naar Energiewinkels i.o. in Nieuw West en Zuidoost, die in de loop van 2013 zullen verschijnen. In die winkels draait het om ‘zien is geloven’. Daar kunt u naast leveranciers die hun producten tonen ook installateurs ‘spotten’!

Eigen oplossingen/mogelijkheden Gezamenlijke energietuin; zonnepanelen, moestuin Gezamenlijke energietuin elders = verlengsnoermethode Zon op Nederland: zie Boer zoekt Buur en Bedrijf zoekt Buur Van der Pekbuurt: project ASW, Twinstone en Ymere, BeterPeter.nl is een interactief bespaarprogramma voor bewoners van deelnemende woningcorporaties en gemeenten. Peter helpt met het opstellen van een persoonlijk actieplan voor energiebesparing. Daarmee kan jaarlijks al snel 150 euro op energiekosten worden bespaard!

Buurtburgemeester Elk stadsdeel heeft vanuit Wij krijgen Kippen een eigen buurtburgemeester bij wie je terecht kan voor vragen, initiatieven en opstart rond duurzame energie initiatieven

BC’s van SBO Inventarisatieformulier: Hoe zit het met jullie servicekosten?! Gaat het licht in de algemene ruimtes overal aan bijv. als je uit de lift komend het licht aandoet? Hoe kun je besparen op deze kosten? Hoe zit het binnenshuis? Welke besparingen heb je doorgevoerd deze koude winter? Waar willen jullie voorlichting over in het kader van energiebesparing?