Dr. Valérie Van Hauwaert. Wat met de voedingshypes, voeding en kanker?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Crohn- en Colitis ulcerosa Vereniging v.z.w.
Advertisements

Voor onze jeugdspelers
Transformeer uw leven in 90 dagen
De actieve voedingsdriehoek
Het Voedingsconcept Party & Proeverij. Welkom Voert u ook die eeuwige strijd met de weegschaal ?
Eet je Fit!.
Samenstelling van voedsel
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
VOEDING EN REUMA.
Ron van Diepen, Edwin Ooijevaar, Anko Top TLG,02 februari 2008
Voeding van pabostudenten
TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING
Goedenavond Welkom bij
Thema 2: Voeding en Vertering
De Actieve Voedingsdriehoek
De invloed van voeding op sportprestaties
Een doorsnee gezonde dag Rotary Naarden Bussum 24 maart 2014.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
FEIT OF FABEL? De diëtiste,
De voedsel en kracht quiz
Gezond eten Koolhydraten plm. 55% Vetten maximaal 35%
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Voeding & Kanker Ellen Kampman.
Wat voedt jou deel 1..
Voeding en zwangerschap
Cut the Crap! Food Mythes & Feiten Edith J.M. Feskens Professor in Nutrition & Health over the Lifecourse Division of Human Nutrition, Wageningen University.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Vitaal Burgerschap burgerschap.
Energiemanagement Hans Spanjers
TR90 ® Verander uw leven in 90 dagen. Meer dan een DERDE van de volwassen Europeanen heeft momenteel overgewicht Situatie in de EU
Introductie sportvoeding
Philippe Alliet Kindergastroenteroloog
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Optimalisatie van een in vitro model binnen het onderzoek naar de toxiciteit van voedingsstoffen op darmepitheel Student: Lieselotte Maes Stageplaats:
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
is medicatie echt nodig?
Het verhaal achter Super Greens
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
1 Basisvoedingsleer Voedingsstoffen
Voedingscentrum IBS III
Gezonde voeding.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Voeren en Verzorgen Niveau 3/4 Blok 2.
Voeren en Verzorgen Niveau 4 Blok 2.
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Welvaartziekten Hart en vaatziekten
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Voeding bij verschillende doelgroepen en culturen
Eet je Fit!.
Les 2 Onderwerpen: Wat lees je op de verpakking?
Koolhydraten.
Kennisclip Voeding en dementie Ondine van de Rest, Universitair docent
De actieve voedingsdriehoek
Gezonde voeding.
Ondersteunende diëten
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Gezondheidsaspecten van minderen met vlees
Thema 2 Voeding en vertering
Schijf van Vijf.
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Dr. Valérie Van Hauwaert

Wat met de voedingshypes, voeding en kanker?

Lactose intolerantie

TYPES Lactase-phlorizin hydrolase : lactose = glucose+galactose Lactase expressie maximaal bij geboorte 70% volwassenen hypolactasia (lactase deficiëntie) 30% lactase persistance : cultuur historische hypothese 1. Congenitale lactase deficiëntie 2. Primaire lactase deficiëntie: lactase non persistance 3. Secundaire lactase deficiëntie: verworven (infecties, coeliakie, IBD) bij lactase persistance 4. Developmental lactase deficiëntie

? Verhoging van melkzuur bacteriën Bacteriële hydrolysatie en fermentatie Associatie van lactose persistence en consumptie van melkproducten en kankers Bron van lipiden, proteïnen, vitaminen en mineralen Beschermende factor colonkanker: vit D en calcium LP evolutie in populaties waar vit D uit dierlijke voeding dient te komen (weinig zonlicht) Ovariumkanker en prostaatkanker Controversieel Koemelkoestrogenen

Gluten allergie en intolerantie

ALLERGIE OF INTOLERANTIE? COELIAKIE 1:150 – 1:250 Villusatrofie, crypthyperplasie, inflammatie Positieve antistoffen Malabsorptie Immuunpathologie getriggerd door omgevingsfactor Lymfomen, GI kanker GLUTEN INTOLERANTIE Verhoogde glutensensitiviteit Coeliakie en tarwe allergie uitgesloten Heterogeen Tarwe intolerantie? Geen bewijzen van relatie met kankers

NUTRITIE en KANKERPREVENTIE Complexe samenstelling van nutriënten en chemicaliën Koolhydraten Eiwitten Vetten Vitaminen Mineralen Sterolen, flavonolen, tannines, catechines, polyfenolen, etc (1000en) Borstkanker, colonkanker en vetten Colonkanker en vezels

NUTRITIE en KANKERPREVENTIE Onvoldoende bewijs carcinogeen effect additieven, kunstmatige zoetstoffen Evenwichtig diëet Citrusvruchten, druiven, bessen Kruisbloemige groenten: broccoli, bloemkool Donkergroene groenten Kleurrijke groenten Bonen Volkoren granen Melkproducten Vis Noten Groene en zwarte thee

NUTRITIE en KANKERPREVENTIE Andere lifestyle aanpassingen Vermijden gerookte, verbrande of gezouten voeding Fysieke activiteit Gezond gewicht Uitgebalanceerd diëet (KH, eiwitten en vetten) Niet roken Vermijden gesuikerde dranken en te vette voeding Genoeg slaap Let op met chemicaliën in het huishouden en tuin Enjoy life ! No stress !

NUTRITIE en KANKERPREVENTIE Geen officiële definitie Positieve eigenschappen op de gezondheid door hun hoog gehalte aan vitaminen, anti-oxidantia, mineralen Geen wetenschappelijke bewijzen

NUTRITIE en KANKERPREVENTIE ROOD VLEES en COLORECTALE KANKER Rood vlees en verwerkt vlees (runds-, varkens-, lams-, paardenvlees) 20-30% verhoogd risico CRC Toegelaten consumptie 500 g/week of 70g/dag

NUTRITIE en KANKERPREVENTIE ROOD VLEES en COLORECTALE KANKER Carcinogene mechanismen: N-nitrosamines en N-nitrosamides HCA’s en PHA’s Heem Dierlijk vet, verzadigde vetzuren, secundaire galzouten Infectieuze agens (Streptococcus bovis)

VOEDING bij KANKERPATIENTEN Veranderingen in metabolisme en fysiologische mechanismen door kanker en door chemotherapie Veranderde noden aan macro- en micronutriënten Cave supplementen Anorexie, veranderde reuk en smaak, darmklachten, snelle verzadiging Meerdere kleine porties per dag, drank tussen de maaltijden Bijvoedingen: commercieel of zelfgemaakt Eetlust opwekkers, enterale of parenterale nutritie

DANK U VOOR UW AANDACHT !