Even voorstellen Hennie Lüers, coach Kim Veldhuis, P&O.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoe ontstond dit initiatief ?
Advertisements

Leiderschap bij verandering
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Praktijkworkshop: Groen Proeven in de praktijk. Programma • Introductie • Waarom Groen Proeven? • Beleid mbt Groen Proeven • Waar staan we nu? • Ervaringen.
WELKOM Vrijwilligersbijeenkomst De WENDE Programma  20.05: Waarom deze bijeenkomst  20.10: Samen vooruit -Huidige situatie & voorstellen -Waar.
Conditietest als basis voor samenwerking. De conditietest is een hulpmiddel voor vrijwilligersgroepen om: de huidige kwaliteit van de groep te meten en.
Visie op HNW juni Belang van een Visie Een Visie op Werken is de overkoepelende beschrijving hoe een organisatie werk in de toekomst ziet. De visie.
Adaptieve Ondersteuning van Mens-Computer Teams Een Verkenning van het Gebruik van Cognitieve Modellen van Vertrouwen en Aandacht Peter-Paul van Maanen.
Sportiviteit & Respect HC Twente 26 maart 2014
Implementeren doe je samen
Motivatie van de professional Willy Limpens
Middenmanagement in positie VO Congres 2013
MULTI DISCIPLINAIR OVERLEG
Cliënt Wil zo lang mogelijk onafhankelijk / zelfstandig blijven
Kwaliteit van bestaan. Ondersteunen..
ICT in een dynamische context
Verbinden van Onderwijs en Onderzoek Inleiding in de methode
Hilde Bellaard van Krachtig Werk
Participatie en een Klantenraad
DALTON compleet?.
17 september 2014 Workshop Visie en doelen.
Kiezen voor Certificering NMKG/ StimulansZ netwerkmiddag 12 oktober 2006 Gerrit Jan Schep.
Betrokkenheid op de werkvloer
Hallo ik ben Henk Wassen Een ervaren Kwaliteit en Arbo-functionaris.
Jouw partner in de school Leuk, professionele ruimte, maar hoe neem je die? Congres CNV Schoolleiders 6 november 2014.
Burgerinitiatieven.
Copyright 2013 | Annemarie van Dalen | Organisatieadvies Transitie WMO vraagt om anders organiseren.
ALGEMENE VORMING. Inhoud infosessie managementteam 1. Visieontwikkeling 2. Rollen van verschillende actoren 3. Toekomst / transitie binnen de organisatie.
Anders Bekeken Over de kanteling en de buitelingen van de gemeente Terneuzen, zorgSaam en “aan Z” bij de realisatie van de Wmo- pilot Huishoudelijke Hulp.
GETUIGENISSEN ‘MANTELZORGVRIENDELIJKE MANAGERS’. Getuigenis 1 Uit de organisatiescan die we onze medewerkers begin 2014 lieten invullen, bleek dat er.
Het coachende functioneringsgesprek
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Hostmanship Wat is het? Waar gaat het om?
Even voorstellen: Ipse de Bruggen -Een organisatie in de gehandicaptenzorg -Met een werkgebied in Zuid Holland -Ontstaan in 2008 na een fusie -Ondersteunen.
Copyright 2013 | Annemarie van Dalen | Organisatieadvies Zorgvernieuwing vraagt om anders organiseren.
Copyright 2013 | Annemarie van Dalen | Organisatieadvies Terug naar de essentie: stop met invoeren van zelfsturende teams!

Plancyclus, les 2 Actualiteit
Communicatie is de basis
Les 6  vragen naar aanleiding van de vorige les  van diagnose naar doelen en een plan  werken aan eindopdracht.
Hand-out van de thema-avond 19 maart 2015 voor ouders en leerkrachten Verantwoordelijkheid geven... niet loslaten, maar anders vasthouden…
Gebaseerd op o.a. Situationeel leiderschap volgens Hersey en Blanchard
Digicontact in de praktijk Philadelphia. Uit: De maatschappij verandert. Verandert de zorg mee? Min VWS; Juni 2014.
Hervorming Langdurige Zorg Transitie Vivent Thuiszorg Terug naar de Bedoeling.
Cursus Curriculumontwerp burgerschap mbo Marjolein Haandrikman 7 november 2012.
Aangesloten bij: Implementatie Jaarurensystematiek bij Reinaerde.
Partnerbijeenkomst EIZT Methodieken van CliëntenParticipatie (MCP)
Dr. Patrick Vermeulen GITPMoed & Vertrouwen Moed en Vertrouwen Workshop 1 Motivatie 1.
Organisatiemet zelfsturende teams  1. Waarom  Mensen willen graag zelf beslissingen nemen en (mede)verantwoordelijk zijn  Direct in overleg met de.
VAN HRM NAAR PERSONEELSZORG 7 JUNI 2016SECTORDAG FNV OVERHEID.
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Communiceren met mantelzorgers Informeren en afstemmen.
Decentraal roosteren binnen een zelfsturende organisatie Praktijknetwerk arbeidstijden en roosteren
Anders kijken, anders doen
Nederlanders en de decentralisaties in het sociale domein
Persoonsgerichte zorg
Start Aandacht voor levensvragen en liefdevolle zorg in uw organisatie
Workshop “de coachende praktijkopleider”
  Verzorging van ouderen in de thuissituatie. Waar lopen wij als verpleegkundige tegenaan?
Project dementievriendelijk Veenendaal
Toolbox Communicatie Samen doen we het beter!.
Naar een stad waarin iedereen meedoet
HR & employee growth.
Kansen van de Wmo voor de installatiebranche
Groeien als team - het teamcharter als hulpmiddel
Instrument om teamwerking tegen het licht te houden
100% Subsidie Ontwikkeladvies 2019.
College Zelfredzaamheid & Eigen Kracht
Centrale Nachtzorg Gemiva-SVG
Transcript van de presentatie:

Even voorstellen Hennie Lüers, coach Kim Veldhuis, P&O

Aanleiding Ontevredenheid binnen de organisatie over de kwaliteit van zorg: Bewoner stond niet centraal, maar de diagnose, werkwijze, etc. Grote groepen/afdelingen. Top-down, zorg voerde uit Standaardisering, controle en beheersing

Hoe werd dat ervaren?

Gevolgen Onvoldoende ervaren kwaliteit van leven door bewoners De regie ligt bij de medewerker alleen, hospitalisatie gedrag Mantelzorger ‘komt op bezoek’ Onmacht van personeel; het gevoel ‘te kort te schieten’ Ingewikkelde pakketten / software Uitkomsten CTO / Prezo waren leidend Veel regelgeving/procedures, veel overhead

Anders organiseren: Visie “Net als thuis” Centraal staat de relatie tussen bewoner, mantelzorger en medewerker De bewoner heeft de regie; de mantelzorger doet zoveel mogelijk mee Kleine groepen, kleine teams Principes van Kleinschalig Wonen; Net als thuis (voor bewoners en personeel) Teams hebben eigen regelruimte/zelfsturing

B. Washington, Up From Slaverny 1901 “Weinig dingen helpen een mens meer dan hem verantwoordelijkheden te geven en te laten merken dat je hem vertrouwt”.

De Groene Weide

Veranderproces Pilot teams, nieuwbouwlocaties, bestaande locaties Evaluatie Opstellen hervormingsplan  reorganisatie Uitvoering Kanteling, zelfsturing als middel voor de visie

Zoals het is geworden: Het team is verantwoordelijk voor alles wat met de bewoner te maken heeft Waar men eerst uitvoerder was, is men nu zorgprofessional Samen met de bewoners en het team (incl. behandeldisciplines en mantelzorg) beslist men over de beste kwaliteit van zorg. Uiteindelijk kunnen zij dat het beste. Het is hun vak!

Iedereen werkt volgens de visie “Net als Thuis” vanuit het zorgconcept van de doelgroep waar men voor werkt Het team beslist in consensus, niet de meeste stemmen gelden. Er zijn geen managers meer, maar een coach die ondersteunt en geen besluiten neemt Er is een WoonServiceCentrum Minimale ondersteuning (%) Teams werken volgens kaders vastgesteld door de directie Zelfsturing wat betekent dat in de praktijk

De bewoner bepaalt, en heeft zijn eigen regie. Er zijn geen aparte teams meer voor nachtdienst, activiteitenbegeleiding, zorg en huishouding. Iedereen is woonbegeleider en werkt samen!

Men werkt met een eigen ECD, die ontwikkeld is door mensen uit de zorg Er is een community (soort Facebook) om ideeën uit te wisselen, vragen te stellen en nieuws te delen  Welinked! Men beheert het eigen huishoudbudget Men plant en regelt eigen diensten, vacatures, leerlingen etc.

Praktische tips (door de teams zelf geformuleerd) Benut elkaars kwaliteiten, je moet het samen doen. Benut de coach, liever te vroeg dan te laat! Zie taken los van de persoon, zodat je kunt wisselen. Vertrouw op elkaar. Wees eerlijk naar jezelf en zorg goed voor jezelf. Fouten zijn er om van te leren. Successen zijn er om te vieren!

De coach Van 12 managers naar 4 coaches op 80 teams Ondersteunen, adviseren, vragen stellen Helpen zonder te (ver)oordelen

P&O Veranderde positie Niet voorschrijvend, zo min mogelijk beleid, geen traditionele P&O-instrumenten Deskundigheid gevraagd? Beslissingen door het team

Helpen bij de uitvoering van het hervormingsplan Reorganisatie Functioneringstrajecten Ziekteverzuimtrajecten Rol directeur, coaches Visie visie visie

Denk in mogelijkheden, niet in “dat kan niet”!

Vragen?