Positionering Dienst maatschappelijk werk (DMW) van een ziekenfonds.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening Vzw Begeleid Wonen Leuven
Advertisements

Centrale werkwinkel D:
VAPH Studiedag 17 juni 2013 Zorgvernieuwing
Vorming zorgregie criteria RPC toegelicht
‘Vermaatschappelijking van de zorg en sociale inclusie (Perspectief 2020)’
Rechtstreeks Toegankelijk Hulpaanbod (RTH). Uitgangspunten RTH Perspectief 2020 Kritische succesfactor: voorhanden zijn van ruim aanbod van rechtstreeks.
Leven met een beperking - een nieuwe kijk - K.V.G. – sociaal dienstbetoon September 2012.
Justitie & hulpverlening
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
dienst maatschappelijk werk-zorg
Rechtstreeks toegankelijke hulpverlening
De zorgbehoevende oudere in de samenleving. Inleiding: Zorgverlening in Vlaanderen.
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Trajectbegeleiding Davy Mahieu & Sarah Vermeire.
HUB KAHO Omgevings– en procesanalyse van gastopvang voor ouderen als startende inclusieve woonzorgvorm Diels V., Van Rampelberg S., Van Puyenbroeck J.
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
Dienst maatschappelijk werk & Zorg CM Midden Vlaanderen
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Meerjarenplanning Lokale Besturen Verwachtingen en aandachtspunten van de eerstelijnszorg.
SEL Zuid-West-Vlaanderen
Ouderen aan zet in de samenleving Gemeentelijke senioren raad Mol
Jeugdopbouwwerk 2.0 Een schets van de ontwikkelde praktijk
Zorg nieuwe stijl.
Ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door het bevorderen van inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid.
Welke kansen biedt het Woonzorgdecreet? Patrick Bedert - Departement WVG – 20 maart 2009.
17 februari 2009 Project Verkeersslachtoffers PZ Vlaamse Ardennen.
Welzijnsoverleg Regio Gent Martelaarslaan 204 B, 9000 Gent tel. 09/ WELZIJN WELZIJNSBEHOEFTEN WELZIJNSINFRASTRUCTUUR WELZIJNSBELEID.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Karen Princen Zorgcoach Kristel Peeters Zorgcoach Lien Pittevils Projectcoördinator Veldbornstraat Tienen T. 016/
Landelijke Thuiszorg is een erkende dienst voor gezinszorg.
Trajectbegeleiding.
P ROOT I NEKE Opleiding : Bachelor sociaal werk Afstandsonderwijs.
Platform Informele Zorg Bladel Cliëntondersteuning Woensdag 29 april 19:30 – 21:30 uur.
Inspiratiedag VVSG Ouderen- en thuiszorg
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Voorstelling Dienst Ondersteuningsplan Nieuwe gratis dienstverlening voor personen met een handicap.
Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende  Informeren, Sensibiliseren, Vorming  Registreren  Partners samenbrengen Medewerkers  Algemeen Coördinator.
Kinderarmoedefonds Uitsluiting uitsluiten en ontwikkeling omarmen
Diensten maatschappelijk werk (DMW) van de ziekenfondsen Bond Moyson Christelijke Mutualiteit Liberale Mutualiteit Onafhankelijk Ziekenfondsen Neutraal.
Pleegzorg voor volwassenen in Vlaams- Brabant en Brussel Info en aanmeldingen: tel/ 016/
Wij ondersteunen, stimuleren en begeleiden het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid Ook ikv verhoogde asielinstroom VVOS Vlaams-Brabant 2 februari.
Het Ondersteuningsplan Persoonsvolgend Budget (OP PVB) 29 april 2016 – Florian Roman.
Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap – cel zorgregie1 Zorgregie Informatiesessie, februari 2009 VAPH, cel zorgregie.
VOORSTELLING ‘…Als je niet weet waar te beginnen…’
Platform Informele Zorg Beleidskader MO
Preventieve zorg Kind en Gezin. Prenataal aanbod Kennismakingsbezoek in de kraamkliniek/thuis 2 basishuisbezoeken voor alle gezinnen met pasgeboren baby.
Optimalisering van de zorg voor thuisverblijvende cliënten met een psychische problematiek Referentiewerk en intervisie als ondersteuning en deskundigheidsbevordering.
PVF en het vernieuwde basisdossier Algemene vergadering FOVIG
Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap1 Minimale kwaliteitseisen voor multidisciplinaire teams provinciale informatiesessie.
C liëntondersteuning in de Wmo. Definitie 1.Ondersteuning gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie 2.Ondersteuning bij het verkrijgen.
Inloophuis dementie. Inhoudstafel Waarom Hoe Wat Wie Waar Toekomst.
SEL Amberes WELKOM.
Ouderenmis(be)handeling ‘Horen, zien en praten’
Lokaal Sociaal Beleid.
Justitie & hulpverlening
MEE maakt meedoen mogelijk
Inloophuis dementie 1.
Een nieuwe dienst in een nieuw zorglandschap
Bijstandsorganisaties
Progressief universalisme
Rechtstreeks toegankelijke hulp: hoe & wat?
Persoonsvolgende financiering Objectivering door het MDT
Verandering leidt tot beter sociaal werk? Of niet?
Wmo beleid in de Drechtsteden
Geïntegreerd breed onthaal
  Verzorging van ouderen in de thuissituatie. Waar lopen wij als verpleegkundige tegenaan?
WOONCOACHING.
Basisondersteunings- budget (BOB)
Kansen van de Wmo voor de installatiebranche
Transcript van de presentatie:

Positionering Dienst maatschappelijk werk (DMW) van een ziekenfonds

Wettelijk kader DMW DMW= een dienst ter ondersteuning van de thuiszorg (ikv het woonzorgdecreet)  verstrekt hulp- en dienstverlening aan gebruikers en mantelzorgers die door ziekte, handicap, ouderdom of vanuit sociale kwestbaarheid blijvend of tijdelijk problemen ondervinden DMW= een multidiciplinair team (ikv het Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap)  voert indicatiestellingen uit voor het VAPH  neemt het contactpersoonschap op ikv de zorgregie voor specifieke doelgroepen DMW= gemachtigde indicatiesteller (ikv de Vlaamse zorgverzekering)  voert indicatiestellingen uit voor de VZVZ

Aanbod DMW Vraagverheldering = de start van elke hulpverlening = oriëntering van de vraag Directe hulp-en ondersteuning = informatie, advies en bemiddeling in functie van maximale rechtsverkrijging = standaardaanbod Begeleiding= – Zorgbegeleiding in complexe thuiszorgsituaties – Psychosociale begeleiding bij verliesverwerking – Trajectbegeleiding voor personen met een handicap

Kerntaken DMW Vraagverheldering=verkenning van de vraag en het cliëntsysteem met het oog op het zoeken naar een hulpaanbod op maat van de cliënt Directe hulp- en dienstverlening= personen wegwijs maken in, adviseren over en bemiddelen inzake wetgeving en voorzieningen in het kader van de thuiszorg, de FOD-tegemoetkomingen en andere maatregelen die betrekking hebben op het maximaliseren van de zorg en het inkomen

Kerntaken DMW vervolg Zorgbegeleiding = het integrale aanbod dat ertoe bijdraagt dat de cliënt zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen: – afstemmen van verwachtingen – psychosociale ondersteuning – netwerking – zorgbemiddeling en zorgoverleg (aan de hand van een zorgplan) Psychosociale begeleiding bij verliesverwerking=ondersteuning bieden aan cliënten met een verlieservaring (ziekte, ongeval, handicap, overlijden…) – afstemmen van verwachtingen – intensieve psychosociale ondersteuning – netwerking – verliesverwerking

Kerntaken DMW vervolg Trajectbegeleiding personen met een handicap = specifieke vorm van zorgbegeleiding ten gunste van PMH en hun directe omgeving in de volgende domeinen: – Inkomen: maximale uitputting van rechten en voordelen met betrekking tot ziekte en handicap (federaal, Vlaams, provinciaal, gemeentelijk) en belangenbehartiging – Levensstijl: fysieke noden (concrete diensten, hulpmiddelen, zorgoverleg en -bemiddeling,…) emotionele noden (rol van vertrouwenspersoon, werken aan het evenwicht draaglast-draagkracht, grenzen bewaken, ondersteuning van het netwerk, verliesverwerking,…) zelfbepaling en maatschappelijke participatie ( zorg op maat, stimuleren van zelfzorg en opkomen voor eigen belangen,…)

Kerntaken DMW vervolg Indicatiestelling VAPH = evaluatie zelfzorgvermogen PMH in multidisciplinair verband, opmaken adviesrapport IMB, dossiervorming (IMB,PAB,Zorg), opvolging beslissing VAPH en belangenbehartiging = optreden als contactpersoon (voor zorgvragers met PAB en gekende PMH in de thuiszorg)= actief bemiddelen rond handicapspecifieke opvang Indicatiestelling Zorgverzekering = evaluatie zelfzorgvermogen zorgbehoevende

Contactvormen Bereikbaarheid zonder afspraak: wekelijkse open zitdagen in de ziekenfondskantoren Contacten na afspraak: op kantoor of aan huis Bereikbaarheid via Proactieve benadering: DMW neemt zelf contact op met bepaalde categorieën van personen met een vermoeden van zorgafhankelijkheid bv. personen met een aanvraag rolwagen, ouders van kinderen met verhoogde KB,…

Sterktes van de DMW Expertise wet- en regelgeving mbt ziekte en handicap: info& advies, bemiddeling, dossiervorming, belangenbehartiging Expertise zorgbegeleiding: psychosociale ondersteuning, zorgbemiddeling en zorgoverleg Rechtstreekse toeleiding naar vrijwilligerswerking en mantelzorgwerking via eigen RDC en/of andere diensten van het ziekenfonds Lage drempel via gedecentraliseerde werking, open bereikbaarheid en mogelijkheid van huisbezoek Extra troef: proactieve benadering van specifieke doelgroepen Verankering in nationale, regionale en lokale netwerken: intermut samenwerking, ROG VBB, Forum verwijzers, structurele samenwerking met thuiszorgpartners, SEL’s, Lokale welzijnsraden,…