H4.3 De Strijd tussen paus en keizer om de macht

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 2 - Investituurstrijd.
Advertisements

Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 3: Het Grote Schisma van 1054.
Late Middeleeuwen.
Zingeving van het bestaan
De samenleving in de Vroege Middeleeuwen
5 kenmerken van het tijdvak
Middeleeuwen: Monniken en Ridders
Paragraaf 4.4 Vorige les: staatsvorming en centralisatie
1.1 De koningen van Engeland en Frankrijk
Hoofdstuk 1, §3 … de antwoorden
B1D en B1F 7.2 Reformatie en opstand.
De Middeleeuwen Les 10 – Betrekkingen tussen moslims en christenen
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 1: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Strijd tussen De Kerk en De Staat Les 8 - Investituurstrijd
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 13 - Investituurstrijd.
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 20: Calvijn en de Reformatie.
No 37.
Staatsinrichting.
Jodendom en christendom
Europa wordt christelijk
De Romeinen en het christendom
Machtsstrijd in de Middeleeuwen
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 1 - Verzet en.
4 De keizer, de paus en de grenzen van de macht
De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had.
Hoofdstuk 1 Reformatie en Opstand
Het begin van staatsvorming en centralisatie
Tijd van steden en staten ( n. Chr.)
DE LATE MIDDELEEUWEN Het conflict in de christelijke wereld over de vraag of de wereldlijke dan wel de geestelijke macht het primaat behoorde te hebben.
Tijd van steden en staten
DE LATE MIDDELEEUWEN De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van kruistochten.
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Strijd om de macht strijd om het geloof
1.3 Karel V en de reformatie
Een van hen was de monnik Maarten Luther
DE VROEGE MIDDELEEUWEN
Paragraaf 1.3 De Hervorming.
Tijd van steden en staten
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Rond 1500 was Europa een standenmaatschappij
Van Préhistorie tot en met Middeleeuwen
Les 4: De Reformatie - Luther
Renaissance en Opstand
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Katholieke kerk Rond 1500 is bijna iedereen in Europa christen
§4 Christendom in Europa
Geschiedenis van het Christendom Keuzemodule Hogeschool Rotterdam.
H 3 Monniken en ridders§ 3.4 Christendom in Europa Wat moet je weten aan het eind van de les? Hoe de hiërarchie van de rooms katholieke kerk in elkaar.
Tijd van steden en staten
H4.2 De expansie van het Christendom
H2.3 Joden en Christenen Grieken en Romeinen.
H3.2 Europa wordt Christelijk
VERHOUDING KERK STAAT: WEDERZIJDSE INMENGING EN POGING TOT DOMINANTIE. UNIVERSITAIRE THEOLOGIE EN MYSTIEKE THEOLOGIE. HERVORMINGSBEWEGINGEN IN KERK EN.
Een nieuwe tijd Tijd van ontdekkers en hervormers 1500 – 1600 De Reformatie.
Tijd van Grieken en Romeinen v.Chr. – 500 na Chr.
De vroege middeleeuwen
Paragraaf 4.3 De strijd tussen paus en keizer
De vroege middeleeuwen
De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had.
Europa wordt christelijk
OPKOMST VAN HET CHRISTENDOM
Hoofdstuk 4 Steden en Staten
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 42: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 32: Het Grote Schisma van 1054.
Cursus 5.2 : Monniken en Ridders 1 KB Lesweek 1
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 27 - Verzet en.
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 28 - Investituurstrijd.
Tijd van Steden en Staten
Tweede pijler: Institutionele macht
Transcript van de presentatie:

H4.3 De Strijd tussen paus en keizer om de macht Steden en staten

Achtergrond van de machtsstrijd Laat Romeinse tijd: Paus ‘slechts’ de bisschop van Rome (ook andere belangrijke bisschoppen) Vroege Middeleeuwen: Paus hoofd van de kerk, maar sterk afhankelijk van de koning (bescherming) Na het jaar 1000: Paus en de kerk belangrijkste instituut geworden Na het jaar 1000: Keizer steeds meer macht (zie 4.4) Wie heeft de meeste macht: de paus of de keizer?

tweezwaardenleer Tweezwaardenleer (vroeg Middeleeuwse theorie) Twee machten moeten elkaar respecteren/versterken God Keizer Wereldlijke macht Paus Geestelijke macht Leken Geestelijken

De investituurstrijd Investituur is het benoemen van bisschoppen De kerk mag bisschoppen benoemen De keizer maakt bisschoppen tot leenmannen (met name gebeurt dit in het Duitse rijk) Bisschoppen zijn goed opgeleid Bisschoppen hebben geen erfgenamen Paus Gregorius VII verbood in 1075 de Duitse keizer Hendrik IV bisschoppen te benoemen(Dictatus Papae)

Keizer probeert de paus af te zetten en een tegenpaus te benoemen Paus zet de keizer uit de kerk (in de ban doen) Keizer kan niet meer in de hemel komen Leenmannen hoeven hem niet meer te gehoorzamen Keizer doet boetedoening in 1077 (gang naar Canossa). Paus kan dat niet weigeren. De Keizer lukt het om daarna een tegenpaus te benoemen Daarna golft de strijd heen en weer

Einde van de investituurstrijd 1122 Concordaat van Worms (compromis) De kerk benoemt de bisschop (ring) Keizer benoemt daarna de bisschop (staf) Paus wint , want hoge geestelijken kunnen namens hem de bisschoppen benoemen  Macht van keizer neemt af, leidt tot versnippering binnen het Duitse Rijk en Bovendien wordt de keizer nu gekozen door 7 keurvorsten (keizerschap alleen symbolisch)

Mijter,ring en kromstaf

Problemen in de Kerk Oosters Schisma (zie 3.2) Westers Schisma Wantoestanden in de kerk (geestelijken houden zich niet aan de regels, meer bezig met macht en rijkdom dan met zorg voor de gelovigen) ketterijen

Paus in Avignon

Hervormingen binnen de kerk Rond het jaar 1000: hervormingsbewegingen in de kerk om de kerk te zuiveren Nieuwe kloosterordes (bijv. Franciscanen) Hervormingsbeweging van Cluny die uitloopt op Gregoriaanse hervormingsbeweging De kerk gaat strenger optreden tegen alle ketters Instellen van de inquisitie bv Strijd tegen Katharen in Zuid-Frankrijk (soort Kruistocht)

Franciscanen

Inquisitie