De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Tijd van Steden en Staten

Verwante presentaties


Presentatie over: "Tijd van Steden en Staten"— Transcript van de presentatie:

1 Tijd van Steden en Staten
Strijd om de wereldlijke en geestelijke macht

2 Investituurstrijd en Guldensporenslag
Strijd om wereldlijke macht: adel, koning, burgers in o.a. Vlaanderen (eind 13e / begin 14e eeuw Strijd tussen paus en Duitse Keizer (Roomse rijk) om de benoeming van bisschoppen (investituur) (11e en 12e eeuw). Bisschip als leenman van de koning/keizer.

3 Scheuring in Dé kerk Oosters of Groot Schisma (1054) Rome
Constantinopel Rooms Katholiek Grieks-Orthodox Protestantse Kerk Katholieke Kerk

4 Strijd in steden en tussen adel en steden
In steden: invloed van patriciërs op het stadsbestuur. (invloed gilden werd groter) Steden en adel: het hebben van privileges en betaling van verschuldigde belasting Conflict tussen leenheer en leenmannen geeft de steden de gelegenheid hun invloed te vergroten door te partij te kiezen in conflicten = Guldensporenslag maar ook de Honderdjarige Oorlog

5 Investituurstrijd en tweezwaardenleer
Investituurstrijd werd gewonnen door de paus, zie bron 22. Tweezwaardenleer: benoeming door de paus en daarna benoeming tot vazal van de koning/keizer Resultaat: versteviging van de macht van paus en nog geen scheiding tussen de machten. Máár onder invloed van kritiek op de leefwijze e.d. ontstaan er een hervormingsgezinde stroming binnen de kerk. (zou later uitmonden in Hervorming) Luther was dus niet de eerste!! Hervorming; Pr. erkennen geen paus > veel Duitse vorsten kiezen Pr.


Download ppt "Tijd van Steden en Staten"

Verwante presentaties


Ads door Google