Beleidsplan 2015-2019 en hoe nu verder? Zondag 28 februari 2016.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
 TV media voor de kerken: een meerwaarde? Gouke v.d. Meulen  Wat is nu (technisch) mogelijk Wim van Dijk  Praktijk voorbeelden in de regio  Praktijk.
Advertisements

1 Jeugdwerk in de Lichtbron Commissie Jeugd 14 april 2009.
Onze visie: Zie, slaat uw ogen op en beschouwt de velden
Veranderingen AWBZ en WMO Gevolgen voor cliënten
Een nieuwe lente, een nieuw geluid? ?  Wat dromen we …
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Martinus Mark. april 2004Theo Schouten2 vijftig jaar later In 1952 hebben we onze derde kerk gebouwd Nu staan we weer voor een beslissing ……
TAAKGROEPEN.
Omzien naar elkaar Omzien naar elkaar in Bergambacht: Hoe komen we bij elkaar in het vizier?
Aan de slag met nieuw elan! Visie op gemeente-zijn in de toekomst voor de protestantse gemeente in de westelijke mijnstreek.
Geestelijke Verzorging voor mensen met een verstandelijke beperking
Invloed vanuit de cliëntenraad
Ambtsdragers avond april 2013 Samenwerken
Van Federatie naar Fusie: geloof en gemeente centraal
27 maart 2008 Durft u in te zetten op onze jeugd?.
Secularisering en de toekomst van christelijke organisaties
Protestantse Wijkgemeente De We ide ‘De hartslag van het leven’
Agenda voor een Nationaal Programma Preventie NPP Inzet NPHF Federatieraad mei 2013.
Gemeenteavond 13 mei 2014 Welkom.
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
Een andere manier van werken Een uitwerking van de Visie.
Welkom in de Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede West.
In de Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede West Welkom.
SAMEN LEVEN Team projecten en evenementen. VERLOOP INFO SESSIE  1. De dienst “Samen leven”  2. Projectwerking Antwerpen Noord (team projecten en evenementen)
Waar staan wij als kerk? -een stand van zaken -
Eerste ideeën website Bron - Vredeskerk
“Commissie Kerkopbouw Zeist” Ingesteld door de Centrale Kerkenraad op 3 december 2003 Ingesteld door de Centrale Kerkenraad op 3 december 2003 Mijn naam.
HET VERTREK 25 augustus traditioneel en vernieuwend liturgie overtuigend HET PROFIEL heeft visie op geloof, gemeente en gemeenschap meelevend en.
LITURGIE DEFINITIE: samen komen als missionaire geloofsgemeenschap
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
WMO en DIACONAAT regionale avonden 2014
Burgerinitiatieven.
Introductie op het thema
INLEIDING: ARIE BROEKHUIS
Presentatie ledenbijeenkomst Viteria d.d dagen decentralisaties, Een zegen of een vloek? Tonny van Hensbergen, Federatie Opvang “Ieder mens.
Voorjaar 2011Algemene Vergadering1 VOORJAARS-AV 2011 Feestelijke jubileumviering Verslagen, rapportages en voorstellen Workshops.
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
Zo doen we dat op De Wissel. Inhoud  Onze visie  Onze doelen  Afspraken  Tips  Facebook  Twitter  Youtube  Tot slot.
UPDATE PROCES SAMEN VERDER 28 JUNI 2015 GKV & NGK.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Gemeenteavond 3Wijken donderdag 28 januari Programma Opening:20.00 uur Structuur wijkkerkenraad20.10 uur Jeugd- en jongerenwerker20.20 uur Koffie20.45.
Gemeenteavond 26 november 2014 Informatie en bijpraten Hoe staan wij ervoor?
De Toekomst van de PGT Presentatie voor de “enquêtegroep” op 8 maart 2016 door de werkgroep Toekomst.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
Gemeenteavond 10 september 2014 Opening Rooster september 2014 Tijdelijke invulling vacature Definitieve invulling vacature Rondvraag Sluiting.
Introavonden: Wat voor soort kerk is de Avond 3 Hoe zijn we georganiseerd.
27 maart 2012wijkgemeente iona 1 Gemeenteavond – 27 maart 2012 Op weg naar een beleidsplan – 3) Visie en identiteit.
1 Programma voor de beraadsavond 19.30: Opening 19.40: Inleidende presentatie 20.00: Pauze 20.10: Discussieronde in groepen over de vraag: Wat is voor.
WAAR EEN WOORD IS IS EEN WEG
Beleidsplan Plan van aanpak Zondag 10 april 2016.
De Toekomst van de PGT (*) Presentatie voor de Gemeenteavond Werkgroep Toekomst 24 mei 2016 (*) Wijken Noord en Zuid.
Werkgroep MOF-MOD 28 mei 2013 Hugo Hoogwijs, afdelingshoofd MOD DAR-iV Bijlage 5: PROJECT INTEGRATIE MANAGEMENTONDERSTEUNENDE DIENSTEN MOD DAR-iV - MOD.
Samenvatting voorstellen Metropoolregio Rotterdam Den Haag Commissie Bestuur, Leefomgeving en Duurzaamheid Gemeente Delft 25 juni 2013.
De Toekomst van de PGT Presentatie voor de gemeenteavond Algemene Kerkenraad 24 mei 2016.
1 Landerd 2020 Levendig en natuurlijk ondernemend Voorbereidende raadsvergadering
Beroepingscommissie 10 oktober 2016
Bouwen aan de toekomst II
Opzet nieuwe structuur
Christus’ project: de kerk
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
Visitatie in de Protestantse Kerk in Nederland
Dienen in de gemeente.
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
Vacatures in onze gemeente
Agenda Gemeenteberaad Haskeroord Gemeente Zondag 13 mei 2018
JAARPLANNEN 2018 –
1e ledenvergadering 1E LEDENVERGADERING 23 februari 2015
Transcript van de presentatie:

Beleidsplan en hoe nu verder? Zondag 28 februari 2016

De toekomst houdt ons bezig April 2015: Vernieuwing en verfrissing Nov 2013: Wat de toekomst brenge moge Jan 2013: Brainstormgroepen April 2014: Toekomstscenario’s Juni 2015: reactie WK op concept Beleidsplan Feb 2016: Definitieve plan en gevraagde plannen wijkgemeentes Ideeën van De Bron over de toekomst Beleidsplan AK over de toekomst

Onze eigen ideeën over de toekomst  “Herkenbaar te blijven als kerk met een vier- en ontmoetingsplek, met aandacht voor de jeugd en meer oog voor activiteiten gebaseerd op de vraag van de gemeenteleden (in Beijum, de Hunze en Van Starkenborgh)” + professionele kracht

Uit gemeente oploop  Samenwerking kan voor 2018 vorm krijgen door eenvoudig te beginnen en een aantal werkzaamheden van verschillende wijkgemeentes bijeen te brengen. ..de wijkgemeentes hoeven niet te vrezen voor behoud van eigen identiteit in het samenwerkingsproces: ook De Bron heeft voldoende “parels” om uit te delen.

Concept beleidsplan PGG  Om voorbereid te zijn op de toekomst.  Doel: een vernieuwde, levende en ook in financieel opzicht toekomstbestendige Protestantse Gemeente Groningen.

Uit de missie  PGG is een levende gemeente, die veerkracht vertoont en door veranderingsgezindheid en flexibiliteit laat zien waartoe de inspiratie door Gods woord kan leiden.  PGG wil de christelijke traditie bewaren, ontsluiten, hernemen, en doorgeven.

Uit de visie  Wij willen open zijn. Open voor God, open voor elkaar, open naar buiten.  Onze activiteiten zijn daarom niet alleen gericht op de eigen leden (zorg voor en omzien naar elkaar in de navolging van Christus).  Wij zoeken ook naar activiteiten die van betekenis kunnen zijn voor de vele anderen in onze samenleving.

Vierend aanwezig in het leven  …waarbij gezocht wordt naar een goede spreiding over de stad.  …en een goede integratie van de wijkgemeenten rond de Bron, de Fontein en de Nieuwe Kerk  …samenwerken de enige en meest prettige manier is om het voortbestaan van de PGG te garanderen. Vorming van functioneel samenwerkingsverband met NK en Fontein en de Bron: STAD-NOORD  Dus: Vierplek handhaven maar met ontwikkeling!

Ontwikkeling op gebied van gemeente-zijn  vieren, dienen en organisatorische zaken.

Vieren  Eerste zondag van de maand: oecumenische vieringen handhaven  Derde zondag van de maand: samen in de NK - vanaf 18 sept 2016 (startzondag) - Liturgie samen ontwikkelen - Mogelijkheid jeugd: ook samen - Uitzondering: herdenking gestorvenen (november)  Dus: samen met behoud eigen identiteit

Vieren  Tweede en vierde zondag - Dienst in alle kerken, ook gewoon in de Fontein en De Bron (zelfde predikant), maar - De Fontein: 9.30 uur, nadien ontmoeting - De Bron: uur, vooraf ontmoeting - buurtbewoners en gemeenteleden  Dus: samen met behoud eigen identiteit

Vieren  Pinksteren in de NK  Pasen in de NK/Martinikerk?  Zomervieringen in juli en augustus: - Zelfde thema, met elkaar voorbereid  Overige vieringen: vesper in eigen wijkkerken  Dus: samen met behoud eigen identiteit

Vieren - aandachtspunten  goede publiciteit  vervoer  verbeterde toegankelijkheid van de Nieuwe Kerk voor mensen die slecht ter been zijn  voldoende plaatsen voor mensen met een rolstoel  ruimte voor de kindernevendienst/jeugd

Dienen: Diaconaat  Houdt diaconaat in de buurt  Behouden huidige werkgroepen - Maak gebruik van elkaars expertise - Elkaar informeren en ontmoeten  Intensivering van samenwerking op ZWO terrein  Maak diaconaat meer zichtbaar in en buiten diensten: De Fontein diaconaal/ kerkelijk centrum  Dus: samen met behoud eigen identiteit

Dienen: Pastoraat  om de inzet van gemeenteleden te inventariseren  om de kleiner wordende groep ouderlingen en vrijwilligers te ontlasten  om de kleiner wordende groep predikanten te ontlasten  om de werkzaamheden rond de nieuwkomers minder arbeidsintensief te maken  open stellen van de kerk bij schokkende gebeurtenis  Dus: samen met behoud eigen identiteit

Jeugd  Afscheid jeugdwerker sept 2016  Jeugdraad  Overleg over samenwerking: KND en oudere jeugd - Mogelijkheid 3 e zondag vd maand

Organisatie/ financiën  Betaalde medewerkers voor de begeleiding van kerkelijke activiteiten (kosters) kan de PGG zich niet meer financieel veroorloven.  Stad Noord € ,- bezuinigen.  De Bron: € 6000,-

Organisatie/ financiën  Betaalde medewerkers voor de begeleiding van kerkelijke activiteiten (kosters) kan de PGG zich niet meer financieel veroorloven.  Stad Noord € ,- bezuinigen.  De Bron: € 6000,-

Organisatie/ financiën  Betaalde medewerkers voor de begeleiding van kerkelijke activiteiten (kosters) kan de PGG zich niet meer financieel veroorloven.  Stad-Noord € ,- bezuinigen.  De Bron: € 6000,-

Samengevat  Vierplek handhaven  Vieringen veranderen: vorm (tijd, predikant) en inhoud (liturgie)  Diaconaat meer bundeling activiteiten, Fontein –diaconaal centrum  Pastoraat leert van elkaar  Jeugd verandert mee  Organisatie: zonder betaalde koster

Hoe nu verder?  Acties werkgroepen.  Een gemeenschappelijke reactie vanuit de Bron.  Een gemeenschappelijke plan door de 3 moderamina.  Naar AK – 1 mei 2016, AK besluit in juni.

Reactie wijkkerkenraad  …het samenvoegen van functies van ambtsdragers voor diverse wijkgemeentes.  …meer gemeenteleden tijd over houden om zich binnen de PGG op een andere manier in te zetten.

Reactie wijkkerkenraad  …parallelle acties van diverse werkgroepen (o.a. Kindernevendienst) in de diverse gemeentes, waarbij er soms nog drempels lijken te zijn om samen te werken. Men is vaak behoudend.  …samenwerken de enige en meest prettige manier is om het voortbestaan van de PGG te garanderen.

Reactie wijkkerkenraad  Onderwerp jeugd komt te summier aan bod.  Hoe maken we het voor de jeugd weer aantrekkelijk?  Rol voor de jeugdwerker, niet alleen bij het helpen opstarten en coördineren, maar ook bij het onderhouden van een intensievere samenwerking.

Reactie wijkkerkenraad  Noodgedwongen dienen bepaalde kerkgebouwen een andere bestemming te krijgen.  Kritisch over een onderzoek naar het voortbestaan van de kerkgebouwen in Groningen Zuid  Verder gaan we ons oriënteren over de mogelijkheden om op een andere plek in een ander gebouw ‘kerk in de wijk’ te zijn.