De nieuwe studente krijgen in hun opleiding te maken met keuzedelen. Hoe ziet het keuzeproces van de student eruit? Wat zijn belangrijke momenten in het.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Doorstromende loopbaanbegeleiding; hoe maken we er samen werk van?
Advertisements

IB 1.
Voorlichting sectorkeuze Mavo en Mavo/HAVO Klas 2
Voorlichting sectorkeuze Mavo en Mavo/HAVO Klas 2
Jaarplanning decanaat Mavo-tl 3
EDSO Software. Wat is de nmegids?  Een online catalogus van uw producten en lessen.  De mogelijkheid voor scholen om in te schrijven:
Thinkquest2 versie 2013 info: vanaf februari 2013.
Welkom. VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs.
EDSO Software Digitale KCEGids EDSO Software.
Praktijkwerkplaats Poort Verbinding vrijwilliger en professional / Samenwerking formele en informele zorg Henriëtte Nauta (VMCA) en Marjan van Doorn.
Tim Versluijs Leerdoelen.
VOORLICHTING B3 Gert Brinkman Mark Tempelman
Media en creativiteit module 6 Identiteit Jaar 2.
Penta college CSG Hoogvliet mavo Klas 4. Programma Okt. Voorlichting MBO leerlingen –Programma van dit jaar wat betreft studiekeuze. Nov.Persoonlijk gesprek.
Titelpagina.
Voorlichtingsavond Mavo-4 Welkom, Even voorstellen...
April ’17.
INFO - AVOND VMBO 3.
MBO Oosterhout Onderdeel van ROC West-Brabant
Informatie-middag na Roncalli
VMBO Economie Docentendag
MIS HET NIET! JE DIPLOMA.
Studiekeuzes van uw kind
Qompas SectorKeuze De online gids voor keuzes binnen het vmbo en loopbaanoriëntatie Informatieavond voor ouders.
CE / IBL Slb Jaar 1, les 2 (1.4).
Presentatie Decanaat TL4
Onderwerpen Herziening van de kwalificatiestructuur
Keuzedeel hoort bij dossier hoort bij kwalificatie CE digitale vaardigheden basis Dienstverlening Medewerker facilitaire dienstverlening Duits in de beroepscontext.
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo: LOB
5.4 Hoe werk je? De overheid is ook een producent. Ze levert vooral diensten. Bijvoorbeeld: Gezondheidszorg & Onderwijs Een groot gedeelte van de kosten.
Onderwerpen Herziening van de kwalificatiestructuur
Startcollege B2 Psychologie
Herziening MBO voor leerbedrijven Versie 1.0 – september 2015.
Ambassadeursbijeenkomst. Agenda › Implementatie en communicatie › Amendementen als gevolg van Tweede Kamerbehandeling.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 SLC jaar 2 INFSLC02-2 Lesweek 1, kwartaal 1.
Het jaar van de waarheid!
Praktijkbegeleiders bijeenkomst verkenning van de mogelijkheden voor een samenwerking 18 november 2015 Filmpje..\..\Algemeen\Herziening mbo_ Wat levert.
Mini- symposium zorg. Passend onderwijs. Expertisecentrum Studentbegeleiding Alle 2 e en 3 e lijns-begeleiding samengebracht in één team Regie, samenhang.
Keuzedelen als onderdeel van de structuur Voorbeeld.
HAARLEM COLLEGE BB / KB Media & Vormgeving Techniek & Energie Podium &
WELKOM Niveau 2 van smal naar breed ……………………………… Albert Jan Hoeve.
Kiezen voor keuzedelen
Het jaar van de waarheid!. Agenda › Grip op de herziening: implementatievraagstukken › Amendementen als gevolg van Tweede Kamerbehandeling › Wat kun je.
Grammatica leren. Inleiding Ook de grammatica kun je leren. De grammatica zijn eigenlijk de spelregels van de taal. Regel kun je leren en toepassen. Hieronder.
Portfolio anno 2016: wat moet er anders? Ben Tomlow Leonora Louter Twan van Lieshout Tom Olsthoorn.
Het jaar van de waarheid!. Wat gaan we doen vanmiddag › In en outs keuzedelen › Met kennis van zaken: spread the word in jouw school › Kennisdelen met.
Hoe zet je leerlingen aan het werk?
Herziening kwalificatiestructuur mbo Jouke Dijkstra, Lidy van Oers en Laura Punt| 21 januari 2016.
INFO - AVOND VMBO 3. Informatie-avond VMBO-T3 Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs Theoretische leerweg.
Je hebt iets te kiezen op het mbo!
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
Studieloopbaanbegeleiding
Reken je (niet) rijk.
Ambulante Begeleiding
Wat moet (school)? Keuze maken voor aanbod van profielen
Eindexamen gehaald en dan?
Kennis delen.
Bunnik,
Kennis delen.
Kiezen voor keuzedelen
Entreeschool: samen naar een goede basis
Profiel- en keuzedelen kiezen
Coachtraining DOEN?! DAG 2
Informatieavond 3 havo september 2018 Welkom
Vandaag Opening Inleiding keuzedelen Splitsen in twee groepen
Werkveldbijeenkomst Dienstverlening
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
Decanaat en LOB Robert van den Nieuwenhuizen
Decanaat en LOB Robert van den Nieuwenhuizen
Transcript van de presentatie:

De nieuwe studente krijgen in hun opleiding te maken met keuzedelen. Hoe ziet het keuzeproces van de student eruit? Wat zijn belangrijke momenten in het keuzeproces? Hoe faciliteert en informeert de school in het proces? Of wat is ervoor nodig om dat voor elkaar te krijgen? Hieronder met de input van de scholen een eerste ingevulde procesplaat, je kunt de plaat aanpassen naar de eigen situatie. De plaat is te gebruiken om bijvoorbeeld binnen een team aan de slag te gaan met de voorbereidingen/ binnen een herzieningsprojectgroep of om de studentenbegeleiders op de hoogte te stellen van wat er komen gaat. Tips vooraf: Maak slim gebruik van bestaande contactmomenten met de student Maak slim gebruik van bestaande kanalen Informeer de student gefaseerd over keuzedelen, van heel algemeen naar specifiek Zorg dat de begeleiders van de studenten geëquipeerd zijn om studenten op individuele basis te begeleiden in het maken van hun keuze voor keuzedelen. Let op de duur van de opleiding, bij korte opleiding zal het keuzeproces vroeg in de opleiding starten Het keuzeproces 1. Voorlichting opleiding Belangrijke momenten in het keuzeproces van de student Mogelijke acties school om de student goed te kunnen faciliteren en informeren Van welk bestaand materiaal (van ihks of Herziening MBO) kun je gebruik maken? Moment: student hoort voor het eerst over keuzedelen en ontdekt dat hij wat te kiezen heeft in zijn opleiding gekoppeld en niet- gekoppeld. Relevante contactmomenten student: Intakegesprek Voorlichtingsdag school Voorlichting opleiding Online; website/intranet/ social media Algemeen materiaal voor voorlichting ontwikkelen voor website Algemene presentatie voor voorlichtingsbijeenkomsten maken Na vaststelling keuzedelenaanbod voorlichting geven over aanbod en uitvoering van keuzedelen aan medewerkers Basistekst informeren over keuzedelen Basistekst Basispresentatie keuzedelen voor studenten Basispresentatie Bekijk sites van andere scholen voor inspiratie

2. Starten opleiding en oriënteren op keuzedelen 3. Voorbereiden op kiezen keuzedelen Moment: student krijgt verdiepende info over keuzedelen, de randvoorwaarden van het kiezen + keuzeproces, hoort over specifieke keuzedelen die bij zijn opleiding passen en de mogelijkheid tot kiezen voor niet- gekoppelde keuzedelen. Contactmomenten student: Voorlichting tijdens mentorles In gesprek met LOB’er/SLB’er/mentor Online; website/intranet/ social media Vragen opstellen voor LOB’ers die ze ter begeleiding van de student kunnen inzetten Helder verhaal maken voor LOB’ers voor student: wat zijn keuzedelen, wat kan de student ermee, waar moet hij op letten als het gaan om latere vrijstellingen en doorstroom in vervolgopleiding, hoe ziet het keuzeproces eruit? Inzichtelijk hebben van aanbod van keuzedelen voor de student. Basispresentatie keuzedelen voor studenten Basispresentatie Handreiking: tips voor studentenbegeleiders Handreiking Moment: student heeft het aanbod voor ogen en bedenkt welke keuze hij gaat maken Contactmomenten student: In gesprek met LOB’er/SLB’er/mentor zowel individueel als klassikaal Online; website/intranet/ social media 4. Kiezen van keuzedelen Vraagbaak inrichten/aanwijzen voor vragen over keuzedelen, kan per opleiding of centraal, hier ook duidelijk maken wat de randvoorwaarden bij het kiezen zijn (bijv. wanneer gaat een keuzedeel door en wanneer niet?) Mogelijkheid tot inschrijven organiseren + formeel keuzemoment met student inplannen Aanbod leerbedrijven passend bij gekozen keuzedeel moet inzichtelijk gemaakt worden voor begeleiders student Indien van toepassing, informeren over extra keuzedelen Moment: student kiest voor keuzedeel en bereidt zich voor op uitvoering, keuze is definitief en komt op de OOK (of bijlage) te staan. Contactmomenten student: Formeel keuzemoment student In gesprek met LOB’er/SLB’er/mentor, zeker als er sprake is van bpv in keuzedeel Online; website/intranet/ social media Basispresentatie keuzedelen voor studenten Basispresentatie

5. Volgen van keuzedelen Moment: student volgt keuzedeel Contactmomenten student: Les Met bpv-begeleider (indien van toepassing) Indien van toepassing, informeren over extra keuzedelen Student informeren over dat het behaalde keuzedeel op het diploma getoond wordt en het niet gehaalde keuzedeel op de resultatenlijst.