De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ook bloei in de republiek op gebied van: Wetenschap Kunst Filosofie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ook bloei in de republiek op gebied van: Wetenschap Kunst Filosofie."— Transcript van de presentatie:

1 Ook bloei in de republiek op gebied van: Wetenschap Kunst Filosofie

2 1.3 Uit de kunst Middeleeuwen of Renaissance?

3 Middeleeuwen (tot 1500) Renaissance (vanaf 1450 in Italië) Geloof staat centraalInspiratie uit Oudheid Leven op aarde onbelangrijk Leven op aarde belangrijk Schilderijen geen diepteSchilderijen met diepte Schilders anoniemSchilders signeerden werk Het mensbeeld was veranderd in de Renaissance Overgang in tijd van ontdekkers en hervormers.

4 Invloed op wetenschap Galileo Galilei 1564–1642 Zon centrum van heelal Humanisten 17 de eeuw:

5 Ook in de 17 de eeuw: Isaac Newton Leeghwater Huygens Men ging in de 17 de eeuw de wereld op een andere (wetenschappelijke) manier de bestuderen. Wetenschappelijke revolutie!

6 Spaanse kunst 17 e eeuw Welk verschil valt je op? In de meeste Europese gaf voornamelijk de kerk de opdracht om een schilderij te maken.

7 Kunst in de Gouden Eeuw in de Republiek -Opdrachtgevers in de Republiek: (Rijke) burgers waren in de Republiek de opdrachtgevers in plaats van de kerk. -Onderwerpen van schilderijen: Veel portretten, stadsgezichten en stillevens.

8 Nieuw mensbeeld door Renaissance (& humanisme) Gevolgen voor wetenschap: Wetenschappelijke Revolutie Gevolgen voor het geloof: Bijbelkritiek; wetenschap- pelijk onderzoek naar de Bijbel

9 Spinoza (1632-1677) Dus God kan geen wonderen verrichten. Alles in de natuur gaat volgens vaste regels. Deze kunnen niet doorbroken worden. Dus God heeft de bijbel niet geschreven. Er staan tegenstrijdighed- en in de Bijbel, dus is het mensenwerk. Wonderen gaan in tegen de natuur. Dus wonderen zijn niet mogelijk.


Download ppt "Ook bloei in de republiek op gebied van: Wetenschap Kunst Filosofie."

Verwante presentaties


Ads door Google